| سه شنبه - 20 مرداد 1405 - شماره 5483 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
کد مطلب: 124913 |
تاریخ انتشار: 1401-04-25 - 07:00 |
تعداد بازدید: 219 |
|
|
|
|
پی آمد های تلخ کم آبی در همدان دارد نمایان می شود
نویسنده : مهدی ناصرنژاد
یادداشت
اثرات ویرانگر خشک سالی های چندین ساله و پی در پی در استان همدان، تابستان امسال به اوج خود رسیده است، ثمره ناگوار خشک سالیها، کم آبی های شدید در بخشهای مختلف کشاورزی و صنعت و مصارف خانگی است که می رود با کنار زدن خاکستر اختلاف های قدیمی بر سر حق آبه کشاورزی منجر به حوادث تلخ و غیر قابل جبران در نقاط روستایی باشد.
چند روز پیش بود که باغداری در یکی از روستاهای حومه همدان جان خود را در نزاع بر سر نوبت حق آبه از دست داد و گفته می شود تنش آبی بین باغداران چند روستای بالادستی همدان به مرحله خطرناکی رسیده و احتمال حوادث دیگر وجود دارد.
تقسیم بندی حق آبه در اغلب روستاهای بالادستی همدان و سد اکباتان بر اساس عرف و شرایط منابع آبی و همچنین رودخانه های محلی بین بزرگان روستا به سالهای بسیار دور برمی گردد و قدمت چند صد ساله دارد که با شرایط حاکم در زمان کنونی بسیار متفاوت است.
یکی از اختلافات طایفه ای و ریشه ای بر سر حق آبه سنتی در روستاها و بین باغداران منطقه به این دلیل است که زمینهای کشاورزی و باغها از دیر زمان بتدریخ دستخوش سنت وراثت شده است و تمام زمینها و باغهای روستایی بدون استثنا بین وراث تقسیم بندی و به قطعه های کوچکتر تبدیل شده است که باعث ایجاد اختلاف بین وراث و چند نسل بعد از مالکان اصلی آن می شود.
بدون شک تقسیم بندی و خرد شدن و دست بدست گشتن زمینهای کشاورزی در روستاها، عامل اصلی کاهش تولیدات کشاورزی و گرفتاری بزرگی بنام کوچ روستانشیان به شهرهای دور و نزدیک هم هست، اما به نظر می آید خشک سالی ها و کم آبی باعث ایجاد چالش های تازه و بیشتری برای فعالیت های کشاورزی و ایده های اقتصاد مولد در اصلی ترین بخش و حیات اقتصادی کشورمان یعنی کشاورزی و باغداری و به تبع آن دامداری شده باشد.
در این ارتباط و برای جلوگیری از دامنه گرفتن اختلافات و حوادث بر سر حق آبه در روستاهای بحران زده یک راه حل ممکن وجود دارد و لازمه آن ورود مراجع قانونی و حوزه قضایی به کمک شوراهای اسلامی روستا برای تجدید نظر در میزان حق آبه مالکان و وراث اصلی زمینهای قابل بهرهبرداری در مناطق روستایی است.
در این رابطه اختلاف نظرهای سنتی بین ساکنان چند روستا نیز که از قدیم دارای بند آب های مشترک هستند و آب منابع مشترک خود را براساس عرف شناسنامهدار در فصول سال بین خود تقسیم می کنند، وجود دارد که با توجه به کم آبی ها می رود به غده ای سرطانی تبدیل شود. در این زمینه نیز تا دیر نشده باید دولت به چاره جویی اساسی پرداخته و با کمک اهالی خود روستاها ساز و کارهای جدید و قابل عمل تدوین و به اجرا بگذارد.
در همین حال حجت الاسلام احمد حسین فلاحی یکی از دو نماینده مردم شهرستانهای همدان و فامنین در گفتگو با یکی از خبرگزاری ها نسبت به خطر شدید کمآبی در تابستان بسیار داغ امسال هشدار داده است. این نماینده مجلس هشدار داده است که همدان تانیمه مرداد ماه آب دارد و ذخایر آب سدهای همدان در آستانه تمام شدن کامل می باشد.
به گفته فلاحی طولانی شدن طرح انتقال آب از سد تالوار در منطقه زنجان به همدان نیز به نگرانیهای موجود نسبت به کم آبی شدید همدان در تابستان امسال افزوده است.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
یلدا شب هندوانه و فال و غزل
|
|
 |
|
|
حال و هوای صحاف خانه همدان در آستانه بازگشایی مدارس
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام
بلامانع است.
|
|
|
روزنامه همدان پیام (
اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي،
سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول:
نصرت ا... طاقتي احسن
-
سردبير: يدا... طاقتي
احسن
نشاني: همدان، خيابان
شريعتي، ابتداي خيابان مهديه،
ساختمان پيام
تلفن: 8264433
(0811)
- فکس: 8285048
(0811) - سازمان
نیازمندی: 8264400
(0811) - ايميل:
info@hamedanpayam.com |
|