ttttt پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
 
سه شنبه - 20 مرداد 1405 - شماره 5483
 


امروز : جمعه ، 23 مرداد 1405

Today : Fri, August 14, 2026

ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * آدرس ما درشبکه های اجتماعی hamedanpayam@
 
کد مطلب:  104134 تاریخ انتشار:  1398-10-21 - 12:30 تعداد بازدید:  248
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

کتابخوان‌ها و کتابخانه‌ها

نویسنده : فیض‌ا... مظفرپور

یادداشت


 دوازدهمین دوره نمایشگاه کتاب همدان روز چهارشنبه گذشته با حضور مسئولان استانی در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی همدان به‌طور رسمی گشایش یافت. این نمایشگاه از 19 تا 23 دی ماه دایر خواهد بود و 300 ناشر از سراسر کشور به‌همراه ناشران استانی کتاب‌های خود را عرضه خواهند کرد.
نویسنده به عنوان فردی که الفبای حوزه کتاب و کتابخوانی و چاپ و نشر را می‌داند می‌نویسم و می‌گویم که در جامعه ما کتاب‌شناسی و کتابخوان کم است. و خود این امر در خرید کتاب نیز تأثیر منفی گذاشته و کتاب را از سبد فرهنگی خانوارها به‌طور کلی حذف و یا به‌طور چشمگیر کاهش داده است.
با وجود آنکه در حوزه کتاب و نویسندگی و ویراستاری و تصحیح کتاب‌ها اساتید مشهوری چون دکتر معصومی همدانی و دکتر اذکایی را داریم ولی جامعه هنوز قدر کتاب‌دانها و کتابخوان‌ها را نمی‌داند.
بسیاری از مردم حتی کتابخانه‌های مهم شهر را نمی‌شناسند. اگر چه ممکن است قشر جوان و دانش‌آموزان و دانشجویان به‌طور مثال کتابخانه عمومی شهر را که در مرکز شهر و در بالای تپه مصلی قرار دارد بشناسد آن هم بنا به ضرورت مطالعه درسی و کنکوری ولی به جرأت می‌توانم بگویم که تعداد زیادی از قشرجوان و نوجوان که دانش‌آموز و دانشجو هستند کتابخانه غرب کشور (کتابخانه مرحوم آیت‌ا... آخوند ملاقلی معصومی) را نمی‌شناسند و از کتب موجود در آن بهره نمی‌برند.
 کتابخانه‌ای که با همت بزرگ مرد علم و عرفان همدان و با مشکلات فراوان تأسیس شده است. و بسیاری از کتاب‌های نایاب در آن یافت می‌شود. حتی کتب خطی آن نیزگنجینه‌‌ای بسیار گرانبهاست. کتابخانه‌ای که در مرکز شهر و حدوداً در یک کیلومتری کتابخانه عمومی در خیابان شهدا و جنب حوزه علمیه مرحوم آقای آخوند قرار دارد.
درست یادم می‌آید در دهه 70 که دانشجوی دانشگاه تهران بودم برای یافتن کتابی در خصوص شیخ اشراق سهروردی برای انجام تحقیق به آنجا مراجعه کردم و کتاب‌های «روزی با جماعت صوفیان» و «عقل سرخ» این فیلسوف و عارف بزرگ را در همانجا مطالعه کردم این کتاب‌ها اگر چه خطی نبودند ولی چاپ آنها بسیار قدیمی بود.
همچنین برای یافتن کتاب‌های آیت‌ا... تألهی و تهیه گزارش درباره این عارف بزرگ همدانی که چندی پیش مراسم بزرگداشتش در همدان برگزار شد به کتابخانه غرب (آخوند ملاعلی همدانی) مراجعه و توانستیم کتاب‌های چاپ شده از حکیم عارف را به‌دست آوریم.
از همدان که بگذریم وضعیت در شهرهای دیگر نیز به همین منوال است کتابخانه مجلس شورای اسلامی و کتابخانه ملک در تهران و حتی کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران که گنجینه‌های بسیار گرانقدری هستند آنگونه که شایسته و بایسته است شناخته شده نیستند و به جز محققین برجسته کمتر افرادی به آنجاها مراجعه می‌کنند.
و یا کتابخانه عظیم مرحوم آیت‌‌ا... العظمی مرعشی نجفی در قم که تقریبا در 200 متری حرم مطهر حضرت معصومه(س) قرار دارد به همین منوال ناشناخته است.
 این کتابخانه که با خون دلهای بسیار مرحوم آیت‌‌ا...العظمی نجفی و با پول نمازها و روزه‌های استیجاری آن بزرگ‌مرد علم و تقوی گردآوری شده است. آنچنان برای خود آن مرحوم اهمیت داشت که وصیت کرده بود پیکر پاکش را در محل ورود کتابخانه‌اش دفن کنند و نام مرقدش در محل عبور و مرور دانشمندان و اهل علم و فضل قرار گیرد. این کتابخانه به‌لحاظ دارا بودن کتب خطی تقریباً بی‌نظیر است و نتیجه تلاش‌های یک عالم فاضل کتاب‌دان و کتابخوان بوده است.
شاید کمی از مطلب دور شدیم برگردیم به موضوع که باید در جامعه کتابخوان‌ها و کتاب‌شناس‌های بزرگی تربیت کنیم؛ کسی که اهمیت کتاب را می‌داند قطعاً سعی می‌کند کتاب بخرد و بعد هم سعی می‌کند کتاب را بخواند و در اختیار دیگران نیز قرار دهد و کتاب و کتابخوانی را ترویج نماید.
بعضی کتابخوان‌های قهاری را در همدان سراغ دارم که به‌رغم تمامی مشکلات مالی و حتی تحصیلات پایین عشق کتاب هستند و کتابخانه خانگی دارند و اهل جمع‌آوری کتاب‌های مختلف هستند برای نمونه روزی اطلاعیه‌ای دیدم از فروش دوره کامل لغت‌نامه دهخدا وقتی شماره تلفن و آدرس فرد  فروشنده را گرفتم دیدم در یکی از مناطق محروم همدان زندگی می‌‌کند و خود نیز مستأجر هست این فرد کسی نبود جز آقای موسوی که از کارگران زحمت‌کش فضای سبز شهرداری همدان بود.
 این فرد در خانه‌اش غیر از کتاب تقریباً چیز دیگری نداشت و تمام اطراف محل زندگی‌اش یک اتاق پر از کتاب بود. بنا به ضرورت و نیاز مالی و درمان بیماری‌اش دوره 14 جلدی لغت‌نامه دهخدا را به من هدیه کرد برای همیشه ممنون این فرد کتابخوان خواهم بود. امیدوارم نمایشگاه کتاب راهی برای معرفی کتابخوان‌ها و به قول امروزی‌ها عشق کتاب‌ها نیز باشد و این افراد را به جامعه معرفی کند.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
پاکی آوردی ای امید سپید
یلدا شب هندوانه و فال و غزل
حال و هوای صحاف خانه همدان در آستانه بازگشایی مدارس
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها  
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 8264433 (0811)  -  فکس: 8285048 (0811)  -  سازمان نیازمندی: 8264400 (0811)  - ايميل: info@hamedanpayam.com