ttttt1405-05-011405-05-11bool(false) 1405-05-011405-05-11bool(false) 1405-05-011405-05-11bool(false) 1405-05-011405-05-11bool(false)  پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
 
يكشنبه - 11 مرداد 1405 - شماره 5476
 


امروز : يكشنبه ، 11 مرداد 1405

Today : Sun, August 2, 2026

ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * آدرس ما درشبکه های اجتماعی hamedanpayam@
 
کد مطلب:  120440 تاریخ انتشار:  1400-08-15 - 09:58 تعداد بازدید:  425
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

هزینه‌های تحقیق و تفحص
سرنوشت ۱۷مورد تحقیق و تفحص در مجلس یازدهم به کجا رسید؟

داخلی

■ سخنگوی کمیسیون قضائی: در مجلس قبل به یک‌دهم تحقیق و تفحص‌ها هم رسیدگی نشد

وقتی صحبت از بعد نظارتی مجلس می‌شود، یکی از اهرم‌هایی که نمایندگان می‌توانند برای انجام این وظیفه خود به آن توسل جویند، تحقیق و تفحص است. اما این ابزار هنگامی سودمند واقع می‌شود که نتیجه‌ای را هم به دنبال داشته باشد. تجربه مجالس پیشین نشان داده است که پرونده‌های تحقیق و تفحصی که کلید آن زده می‌شود، معمولاً جز صرف هزینه و زمان، ثمره‌ای ندارند.
علت‌های مختلفی برای به سرانجام نرسیدن پرونده‌های تحقیق و تفحص در مجلس وجود دارد از جمله فشار‌ها و گاهی لابی‌های آن مرجعی که مورد تحقیق و تفحص قرار گرفته است، معطل ماندن بخشی از پرونده‌ها در دست هیأت‌رئیسه یا قوه قضائیه، ناتمام ماندن پرونده‌ها در مقاطعی و... همچنین بر اساس گزارش‌هایی که از پرونده‌های تحقیق و تفحص در مجلس دهم داده شد، حدود ۲۰۰ پرونده تحقیق و تفحص در مجلس گذشته بی‌نتیجه مانده است.
با توجه به اینکه هر تحقیق و تفحصی به‌طور متوسط حدود ۲۵۰ میلیون تومان لازم دارد تا به نتیجه برسد، نزدیک به ۵۰ میلیارد تومان هزینه پرونده‌های ابتر مجلس دهم شده است.

 تصویب 7 موردتحقیق و تفحص در 10 ماهه ابتدایی مجلس یازدهم
به گزارش انتخاب، از زمان روی کارآمدن مجلس یازدهم در خرداد‌ماه سال گذشته تاکنون طرح‌های تحقیق و تفحص‌های مختلفی از سوی نمایندگان کلید خورده است؛ ازجمله دستور مهرداد بذرپاش، رئیس‌کل دیوان محاسبات کشور برای انجام تحقیق و تفحص از نحوه واگذاری شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت‌تپه در مردادماه سال 1399 که هیأت 3 نفره‌ای از نمایندگان مجلس یعنی احمد نادری، علی خضریان و نظام‌الدین موسوی برای بررسی آخرین وضعیت کارگران هفت‌تپه به اهواز سفر کردند.
 در این‌باره خضریان، نماینده تهران گفت که مجلس باید در گام اول و فوری دولت را مجبور به پرداخت معوقات این کارگران کند و در گام دوم مسأله واگذاری این مجموعه و بازپس‌گیری آن از مجموعه مدیریتی فعلی را پیگیری کند. همچنین موسوی هم گفت که آیت‌ا... رئیسی، رئیس وقت قوه‌قضائیه دستور داده که ضمن تسریع در رسیدگی به پرونده رئیس سابق سازمان خصوصی‌سازی، سازمان بازرسی برخی خصوصی‌سازی‌های مسأله‌دار و خلاف ضوابط مانند شرکت‌های هفت‌تپه‬ و پالایشگاه کرمانشاه را تعیین‌تکلیف کند.
در آبان‌ماه سال 1399 هم با تحقیق و تفحص از عملکرد سازمان منطقه تجاری و صنعتی اروند، تحقیق و تفحص از عملکرد منطقه آزاد قشم، تحقیق و تفحص از نحوه‌ واگذاری هلدینگ پتروشیمی باختر به بخش خصوصی تصویب شد.در دی‌ماه همان سال تحقیق و تفحص از بررسی عملکرد شرکت‌های خودروسازی درخصوص کیفیت و قیمت خودرو و تحقیق و تفحص از شرکت «فولاد مبارکه اصفهان»، به تصویب نمایندگان مجلس رسید.در بهمن‌ماه سال گذشته هم تقاضای تحقیق و تفحص از شرکت دخانیات ایران و تحقیق و تفحص از عملکرد بانک‌های خصوصی به رأی مجلس شورای اسلامی گذاشته شد که نمایندگان با آن موافقت کردند.از زمان روی‌ کارآمدن مجلس در سال 1399 و تا پایان همان سال با توجه به گزارش‌های موجود حدود 7 عنوان تحقیق و تفحص در مجلس به تصویب رسید.

 تصویب 10مورد تحقیق و تفحص در ۹ ماه
با به پایان رسیدن تعطیلات نوروزی سال ۱۴۰۰ وآغاز به کار مجلس، در اردیبهشت‌ماه امسال تقاضای جمعی از نمایندگان برای تحقیق و تفحص از «کفش ملی و آتیه صبا» و تحقیق و تفحص از استانداری کرمانشاه، به تصویب پارلمان‌نشینان رسید.
تحقیق و تفحص از نحوه احداث پتروشیمی الوند، تحقیق و تفحص از سازمان ملی استاندارد ایران و عملکرد سازمان سنجش هم در تیرماه سالجاری به تصویب مجلس رسید. در مردادماه هم 2 طرح تحقیق و تفحص از عملکرد شرکت‌های آب‌وفاضلاب استان خوزستان و تحقیق و تفحص از دریافت حقوق‌های نامتعارف با موافت نمایندگان به تصویب رسید.
در شهریورماه سالجاری مجلس تنها تحقیق و تفحص از عملکرد سازمان بنادر و دریانوردی کشور را به تصویب رساند.
اکنون که به نیمه آبان‌ماه هم نرسیده‌ایم مجلس در جلسه علنی اخیر خود 2 طرح تحقیق و تفحص را تصویب کرد که یکی مربوط به عملکرد سازمان بورس و دیگری هم مربوط به عملکرد دولت درباره ارز 4 هزار و۲۰۰ تومانی می‌شود.
در ۹ ماهی که از سالجاری گذشته است مجلس 10 طرح تحقیق و تفحص را به تصویب رسانده که البته عده‌ای از نمایندگان همین مجلس هم بوده‌اند که از عبث بودن این تحقیق و تفحصات سخن گفته‌اند.

 مجلس فعلی هم راه مجالس گذشته را در پیش گرفته است
سخنگوی کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس یازدهم که سابقه حضور در مجلس پیشین را هم داشته است درباره پرونده‌های باقی مانده مجلس گذشته گفت: در دوره قبل شاید یک‌دهم تحقیق و تفحص‌ها رسیدگی نشد. باید جوری برنامه‌ریزی شود که تحقیق و تفحص‌ها درست انجام شود و هیأت‌هایی که انتخاب می‌شوند درست گزارش دهند این‌ها را ما اعلام کردیم، اما الان هم به نظر من همین روند ادامه دارد و همین امروز هم 2 تحقیق و تفحص مطرح و رأی‌گیری شد.
کاظم دلخوش درباره دلایلی که این پرونده‌ها نیمه‌کاره رها می‌شوند، بیان کرد: به دلیل اینکه زمانش 6 ماه تا یک سال است، اما زمان را می‌توانند افزایش دهند، هیأت‌ها در بین راه به دلیل مشغله زیادی که دارند کم‌کم کارشان کند می‌شود یا اینکه در پرونده‌سازی‌ها به نقطه‌ای می‌رسند که پرونده‌‍‌ها کامل نمی‌شوند.
وی همچنین در مورد هزینه‌هایی که برای این پرونده‌ها صرف می‌شود، گفت: هزینه‌های سفر برای تحقیق و تفحص به استان‌های مختلف یا هزینه‌های اداری و امثالهم است. میزانش هم متفاوت است و بستگی به آن هیأت دارد که از هیأت‌رئیسه چه مقدار درخواست کند، اما از آن طرف هم سقفی دارد که من دقیقاً نمی‌دانم چقدر است. جلیل میر‌محمدی، دبیر دوم کمیسیون اصل ۹۰ مجلس درباره هزینه‌هایی که تحقیق و تفحصات برای مجلس در پی دارد، بیان کرد: هزینه‌های خیلی زیادی برای مجلس ندارد. به‌خصوص در این دوره با تدبیری که هیأت‌رئیسه مجلس اندیشیده‌اند، اجازه نداده‌اند که هزینه‌های گزافی برای این طرح‌ها گرفته شود. در عین‌حال که از نمایندگانی که تحقیق و تفحص را کلید می‌زنند، می‌خواهند که با پیگیری‌ها و پرسش‌های خودشان، حضور فعال در بررسی‌ها داشته باشند و چندان هزینه زیادی هم گرفته نشود، اما هزینه تحقیق و تفحص‌ها بستگی به گستردگی، پراکندگی و گزارشات آن سازمان دارد.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
پاکی آوردی ای امید سپید
یلدا شب هندوانه و فال و غزل
حال و هوای صحاف خانه همدان در آستانه بازگشایی مدارس
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها  
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 8264433 (0811)  -  فکس: 8285048 (0811)  -  سازمان نیازمندی: 8264400 (0811)  - ايميل: info@hamedanpayam.com