ttttt پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
 
دوشنبه - 12 مرداد 1405 - شماره 5477
 


امروز : سه شنبه ، 13 مرداد 1405

Today : Mon, August 3, 2026

ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * آدرس ما درشبکه های اجتماعی hamedanpayam@
 
کد مطلب:  144581 تاریخ انتشار:  1404-06-26 - 09:45 تعداد بازدید:  271
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

مدیر جهاد کشاورزی ملایر:
کاهش ۲۰ درصدی انگور ملایر بر اثر سرمازدگی

مادستان

نماینده مردم ملایر در مجلس: راه‌حل جایگزین برای نجات صادرات کشمش ضروری است
 
 ملایر- زهرا امیری: ملایر، شهری که بوی خوش انگور و دود دیگ‌های شیره، نفس‌های پاییزش را معنا می‌بخشد. با فرارسیدن نیمه دوم شهریور، باغات این شهر و روستاهای اطراف، صحنه همکاری‌های خانوادگی و رقص دستانی می‌شود که با امید و خستگی، خوشه‌های طلایی و بنفش را می‌چینند. برداشت انگور، تنها یک فعالیت اقتصادی نیست؛ آئینی است کهن که نسل به نسل در خون مردم این خطه جریان دارد.
 
ساعت نزدیک به ۵ بامداد است. هوای خنک نیمه دوم شهریور ماه، باغات روستای «پری» در ملایر را در بر گرفته است. نور کم فروغ خورشید، از لابه‌لای برگ‌های تاکستان‌ها می‌گذرد و بر روی خوشه‌های انگور «کشمشی» و «فخری» که از رطوبت شبنم نمناک شده‌اند، می‌درخشد. مردان و زنان با سبدهای حصیری بزرگ و چاقو، ردیف به ردیف پیش می‌روند. صدای قیچی و افتادن خوشه‌ها در سبد، همراه با گفت‌وگوها و خنده‌های باغداران، سمفونی خاصی را در باغ ایجاد کرده است.

انگورهای چیده شده در سبدهای بزرگ ریخته می‌شوند تا به سوی مرحله بعدی، یعنی تیزاب زدن روانه شوند.

 
مادربزرگ خانواده در سایه‌خنک باغ زیر درختان زردآلو، پای سبدهای پر از انگور نشسته است. دستان پرمهرش با صبر و حوصله، خوشه‌های زرد و آفتاب‌خورده را که قند بیشتری دارند، برای درست کردن کشمش سایه‌خشک جدا می‌کند.
 
باد پاییزی برگ‌ها را تکان می‌دهد و نور ملایم خورشید روی موهای سفیدش و خوشه‌های طلایی می‌رقصد. این صحنه، تابلویی از آرامش و احترام به نعمت‌های زمینی است که نسل به نسل در خانواده تکرار می‌شود.
 
حاج محمود، پدر خانواده، باغدار ۷۰ ساله‌ای است که ۵۰ سال است باغ انگور دارد. از او در مورد محصول امسالش پرسیدم. او گفت: خدا را شاکرم، امسال هم با وجود سرمازدگی بهاره، محصول به نسبت خوبی دارم اما نگرانی من از قیمت کشمش تیزاب است. سال گذشته که بسیار قیمت پایین بود و پول زحمتی که کشیده بودم را هم جبران نکرد. امیدوارم امسال حمایت بیشتری از ما کشاورزان و باغداران انجام شود و به قیمت بهتری محصول را از ما بخرند.
 
او در ادامه می‌گوید: همه خانواده، از پیر و جوان، مشغول هستند. از سحر تا غروب. کار سختی است اما وقتی می‌بینیم محصول خودمان را تبدیل به شیره و کشمش می‌کنیم، همه خستگیمان به یکباره از تن بیرون می‌رود. این انگورها، روزی فرزندانمان هستند.
 
امیرحسین، نوه حاج محمود که دانش‌آموخته رشته کشاورزی است، می‌گوید: متأسفانه میانگین سنی باغداران بالاست. من سعی کردم با روش‌های جدید آبیاری تحت فشار، کمی در مصرف آب صرفه‌جویی کنم. بازار فروش هم مشکل بزرگ ماست. باید به فکر برندسازی و بازاریابی آنلاین برای محصولاتمان، به‌خصوص شیره ملایر باشیم تا دست دلالان را کوتاه کنیم.
 
نوه حاج محمود می‌گوید: شهرستان ملایر با داشتن بیش از ۱۳ هزار هکتار سطح زیر کشت انگور، رتبه نخست استان و یکی از قطب‌های برتر کشور محسوب می‌شود و انتظار ما این است که مسئولان مشکلات باغداران برطرف کنند و راه حلی برای قیمت پایین سبزه «کشمش تیزابی» پیدا کنند.
 
 نیاز به تغییر الگوی کشت در باغات انگور
 
مدیر جهاد کشاورزی ملایر، از کاهش ۲۰ درصدی محصول انگور این شهرستان به دلیل سرمازدگی خبر داد و گفت: باغات سنتی و خزنده در برابر سرمازدگی آسیب‌پذیر هستند، در حالی که باغات داربستی با اجرای طرح فراز، خسارت کمتری متحمل شده‌اند.
 
علیرضا زنگنه با اشاره به ضرورت تغییر الگوی کشت در باغات ملایر، افزود: برای تبدیل باغات خزنده به داربستی، ارائه تسهیلات به باغداران ضروری است تا بتوانند این تغییر پرهزینه را انجام دهند.
 
وی در ادامه به قیمت‌گذاری محصول انگور اشاره کرد و گفت: در حال حاضر هر کیلوگرم سبزه «کشمش تیزابی» با قیمت ۱۶۰ تا ۱۷۰ هزار تومان از باغداران خریداری می‌شود و با توجه به کاهش تولید، پیش‌بینی می‌شود قیمت آن ثابت بماند.
 
وی افزود: بیش از ۱۳ هزار هکتار باغ انگور بارور در ملایر وجود دارد که در شرایط عادی سالانه ۳۰۵ هزار تن انگور تولید می‌کند، اما امسال با کاهش ۲۰ درصدی محصول روبه‌رو هستیم.
 
نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی، با اشاره به موضوع تعهد ارزی و مشکلات پیش‌آمده در گفت‌وگو با خبرنگار همدان پیام گفت: برای صادرات کشمش، وزارت جهاد کشاورزی در این قضیه مقصر نیست و باید برای صادرات سالانه حدود ۷۰ هزار تن کشمش ملایر تدبیر اساسی اندیشیده شود.
 
حجت‌الاسلام احد آزادیخواه با بیان اینکه رویکرد فعلی نتیجه‌بخش نبوده، اظهار داشت: کشاورزان ناچارند محصول خود را به هر قیمتی به سمن‌بخس بفروشند و از سوی دیگر، کارخانه‌داران و صادرکنندگان نیز به دلیل موضوع تعهد ارزی متضرر شده‌اند.
 
وی راه نجات را برداشتن تعهد ارزی ندانست و گفت: این قانون سال‌هاست در کشور جاری است و بانک مرکزی بر اجرای آن اصرار دارد، اما راهکارهای بهتری برای حل مشکل وجود دارد.
 
آزادیخواه بر لزوم برندسازی، استانداردسازی، بازاریابی صحیح و بهره‌گیری از ظرفیت اتاق‌های مشترک بازرگانی و رایزنی‌های اقتصادی تأکید و تصریح کرد: با ایجاد فضای مناسب، کشاورز و صادرکننده سود بیشتری می‌برند.
 
وی در پایان با اعلام آمادگی برای برگزاری جلسات و گفت‌وگو برای رسیدن به نتیجه، از انجمن صادرکنندگان کشمش درخواست کرد تا با پیشقدم شدن و استفاده از ظرفیت‌های موجود، زمینه حل این مشکل را فراهم کنند.
 

بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
پاکی آوردی ای امید سپید
یلدا شب هندوانه و فال و غزل
حال و هوای صحاف خانه همدان در آستانه بازگشایی مدارس
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها  
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 8264433 (0811)  -  فکس: 8285048 (0811)  -  سازمان نیازمندی: 8264400 (0811)  - ايميل: info@hamedanpayam.com