ttttt پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
 
شنبه - 10 مرداد 1405 - شماره 5475
 


امروز : يكشنبه ، 11 مرداد 1405

Today : Sun, August 2, 2026

ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * آدرس ما درشبکه های اجتماعی hamedanpayam@
 
کد مطلب:  147284 تاریخ انتشار:  1405-03-24 - 11:55 تعداد بازدید:  71
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

سخنگوی‌ وزارت خارجه در جمع خبرنگاران همدان
امضای تفاهم‌نامه ایران و آمریکا‌ همین روزها

نویسنده : غزل اسلامی

اخبار

اسماعیل بقایی در پاسخ به پرسش‌هایی درباره زمان دقیق امضای تفاهم‌نامه، توضیح داد که این فرآیند یک روند پیمانی پیچیده و چندمرحله‌ای است که نیازمند صبر و دقت است. 
وی تأکید کرد: ما نمی‌توانیم زمان دقیقی را قطعی اعلام کنیم، اما احتمال اینکه این اتفاق در روزهای آتی رخ دهد، متنفی نیست. البته نباید منتظر بود که فردا حتما امضا شود، زیرا طرف آمریکایی به دلیل تزلزل در روند مذاکراتی، مدام مواضع خود را تغییر می‌دهد.
بقایی افزود: این تفاهم‌نامه که اکنون در حال نهایی شدن است، صرفا رئوس کلی مباحث اختلافی و خاتمه جنگ را مشخص می‌کند. مباحث پیچیده‌تری مانند جزئیات پرونده هسته‌ای، در یک بازه زمانی ۶۰ روزه آینده و در مرحله دوم مذاکرات بررسی خواهد شد. بنابراین، امضای فعلی به معنای پایان تمام مذاکرات نیست، بلکه گامی مهم برای توقف جنگ و آزادسازی بخشی از دارایی‌هاست.
وی با تأکید بر اینکه ایران باید با بدبینی و احتیاط کامل به این روند نگاه کند، گفت: به دلیل تجربه بدعهدی‌های قبلی آمریکا، ما هر گام را با دقت و پس از اطمینان از پایبندی طرف مقابل به تعهدات اولیه، برمی‌داریم. لذا هرگونه اظهار نظر قطعی درباره زمان دقیق امضا، بدون در نظر گرفتن نوسانات اخیر طرف مقابل، ممکن است گمراه‌کننده باشد.
 بقایی در پاسخ به پرسش خبرنگار همدان‌پیام درباره برنامه وزارت خارجه برای کشورهای همسایه، تأکید کرد: ایران هیچ‌گاه با همسایگان خود دشمنی نداشته و ندارد، اما آنچه رخ داد ناشی از تجاوز آمریکا و رژیم صهیونیستی و عدم پایبندی برخی کشورهای منطقه به مسئولیت‌هایشان در جلوگیری از سوءاستفاده از خاکشان بود. 
وی ادامه داد: ما در راستای دفاع مشروع، مبدأ و منشا اقدامات تجاوزکارانه علیه ایران را هدف قرار دادیم، اما همواره همسایگان را برای شکل‌دهی به امنیت دسته‌جمعی مبتنی بر همکاری و اعتماد متقابل دعوت کرده‌ایم. سیاست ما این است که تنها راه شکل‌گیری امنیت پایدار در منطقه، خاتمه حضور و پایگاه‌های نظامی بیگانگان از منطقه است و کشورهای منطقه باید با عبرت‌آموزی از اتفاقات اخیر، سازوکار امنیتی منطقه‌ای ایجاد کنند.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به دیگر پرسش خبرنگار همدان‌پیام از نگرانی درباره ویزای یک‌روزه برای تیم ملی فوتبال، گفت: این موضوع از جمله مواردی است که دستگاه دیپلماسی پیگیری می‌کند. 
وی اضافه کرد: وزارت خارجه در حال هماهنگی با سفارتخانه‌ها و مراکز ویزای کشورهای میزبان است تا ضمن رعایت ضوابط امنیتی، موانع بی‌رویه برای سفرهای ورزشی و فرهنگی ایجاد نشود. ما تلاش می‌کنیم تا شرایط برای حضور تیم‌های ملی در مسابقات بین‌المللی، کمترین دشواری را داشته باشد و از تمام ظرفیت‌های دیپلماتیک برای مساعدتر کردن شرایط سفر استفاده کنیم.
 بقایی با تأکید بر اینکه ایران برای اعمال حاکمیت خود در تنگه هرمز نیازی به تأیید یا اجازه واشنگتن ندارد، اعلام کرد که اقدامات امنیتی در این آبراه استراتژیک کاملا منطبق بر حقوق بین‌الملل است. 
 وی در ادامه از لایه‌لایه شدن تفاهم‌نامه اخیر با آمریکا خبر داد و تأکید کرد که آزادسازی دارایی‌های بلوکه‌شده و رفع راهزنی دریایی، شروط قطعی و لاینفک این توافق است. 
بقایی در ادامه به پیگیری‌های گسترده حقوقی برای جنایات جنگی علیه دانش‌آموزان در میناب و تضمین صلح پایدار در لبنان اشاره کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به عنوان «پایتخت تاریخ و تمدن» برای همدان، اظهار داشت: ما باید از این جایگاه برای توسعه پایدار استان بهره‌برداریم. معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه برنامه‌ای را تعریف کرده است که در آن ظرفیت‌های استانی شناسایی شده و با دستگاه‌های ذی‌ربط و سفارتخانه‌های ما در جهان متصل می‌شوند.
بقایی خاطرنشان ساخت که نشست‌های دیپلماسی استانی پیش‌تر در خراسان رضوی و شیراز برگزار شده و برنامه‌ریزی برای برگزاری آنها در همدان نیز وجود داشته است. با وجود تعلیق موقت برخی فعالیت‌ها به دلیل شرایط جنگی، وزارت خارجه مصمم است تا این روند را با قدرت پی بگیرد. 
طبق اعلام بقایی، افتتاح دفتر نمایندگی وزارت خارجه در همدان،  گامی مؤثر در جهت تبدیل ظرفیت‌های موجود به امکانات بالفعل در حوزه‌های گردشگری و تجارت است.
 وی با اشاره به حضور دیپلمات‌های باسابقه در این دفتر، از توانایی آنان برای تسهیل مراودات تجاری و فرهنگی استان با جهان خبر داد و ابراز امیدواری کرد که با همدلی نهادهای استانی و دیپلماتیک، شاهد جهش در توسعه اقتصادی همدان باشیم.
 تنگه هرمز حاکمیت ملی است
بقایی در پاسخ به پرسش‌هایی درباره وضعیت تنگه هرمز و مخالفت آمریکا با مدیریت ایران در این آبراه، بیان کرد: برای ما مسئله این نیست که آمریکا چه می‌پذیرد یا نمی‌پذیرد. ما وظیفه داریم اقداماتی را انجام دهیم که منافع و امنیت ملی ما اقتضا می‌کند و با حقوق بین‌الملل سازگار است.
وی افزود: تنگه هرمز در محدوده سرزمینی ایران و عمان قرار دارد و اعمال حاکمیت ایران در راستای صیانت از امنیت ملی، امری پذیرفته‌شده در حقوق بین‌الملل است. ما فارغ از خواست واشنگتن، کار خود را انجام می‌دهیم. تجربه ۳ماه اخیر نشان داد که آمریکا و رژیم صهیونیستی از این آبراه برای تهدید امنیت ایران سوءاستفاده کردند؛ لذا ایران مجاز و موظف است تدابیری برای جلوگیری از تداوم این وضعیت اتخاذ کند.
سخنگوی وزارت خارجه تأکید کرد که اقدامات ایران برای مدیریت تردد ایمن در تنگه هرمز، هم در راستای منافع ملی ایران و هم در جهت خیر عمومی جامعه جهانی است و جامعه بین‌الملل نیز باید از ایمن‌سازی این آبراه استقبال کند.
 وی اضافه کرد: این مدیریت با همکاری عمان و مشورت با کشورهای منطقه پیش خواهد رفت و هرگونه خدمات ایمنی ارائه‌شده، مستلزم دریافت هزینه های متناظر از کشتیرانی‌ها است.
بقایی به شفاف‌سازی ابهامات پیرامون تفاهم‌نامه اخیر پرداخت و در پاسخ به پرسشی درخصوص شایعات درباره طرح روسیه برای اورانیوم غنی‌شده، با صراحت اعلام کرد: ایران این طرح را کلا قبول نخواهد کرد.
وی درباره خبرگزاری رویترز مبنی بر توافق ۲۰ میلیارد دلاری و انتقال ۳ میلیارد دلار از طریق ابوظبی، تأکید کرد: آزادسازی دارایی‌های بلوکه‌شده بخش لاینفک حقوق ایران است.
 وی گفت: ما مصمم هستیم دارایی‌هایی که متعلق به مردم ایران است و سال‌ها به ناحق مسدود شده، آزاد شود. سازوکارهایی در این تفاهم‌نامه پیش‌بینی شده تا ما بتوانیم از این منابع استفاده کنیم.
 جنگ رسانه‌ای و نقش اصحاب قلم
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به پرسشی درباره نقش رسانه‌ها، از آنان به عنوان همکاران در پیشبرد اهداف سیاست خارجی یاد کرد و هشدار داد که بسیاری از گزارش‌های منابع غربی فاقد مبنای واقعی هستند و بلافاصله بدون فیلتر ترجمه می‌شوند که این امر اذهان عمومی را دچار سردرگمی می‌کند.
وی از رسانه‌ها خواست تا با انجام کار دروازه‌بانی، از انتشار اخبار بی‌مبنا خودداری کنند و بر گزارش‌های رسمی و منابع داخلی تکیه کنند. بقایی با اشاره به اینکه برخی رسانه‌های داخلی بدون استناد به منابع داخلی، اخبار غربی را بازتاب می‌دهند، افزود: ما نباید روایت‌مان دست‌دوم باشد. ما اولین خبرها را می‌دهیم. برای مثال خبر آمدن هیئت قطری را ایسنا داد و رسانه‌های دیگر بلافاصله بازتاب کردند. ما از همه رسانه‌ها دعوت می‌کنیم با تماس مستقیم با وزارت خارجه، از انتشار اخبار کذب خودداری کنند.
 پیگیری حقوقی جنایات میناب و غزه
بقایی در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران درباره شهدای میناب با تأکید بر وظیفه مستندسازی جنایات، گفت: ما یک کار مستمر را برای شهدای میناب و سایر جنایات انجام می‌دهیم. دنیای بین‌الملل شاید به دنبال عدالت نباشد (مانند پرونده غزه که با وجود مدارک کافی، با تحریم و فشار مواجه شد)، اما ما از هیچ فرصتی استفاده نمی‌کنیم.
وی افزود: فوتبالیست‌های ما با نشان دادن تصاویر زخمی‌ها در حال کمک به این روند هستند. ما جلسه ویژه‌ای در شورای حقوق بشر برای میناب برگزار کردیم و با همکاری دانشگاه آزاد اسلامی و پوشش بین‌المللی، این موضوع را مطرح می‌کنیم. هدف ما این است که نام‌هایی مانند لاور به عنوان مصداق جنایات جنگی ثبت شوند و وزارت خارجه از هیچ اقدامی فروگذار نخواهد کرد.
بقایی در پاسخ به نگرانی‌ها درباره نبود توجه به لبنان در تفاهم‌نامه، تصریح کرد: در آتش‌بس لبنان تصریح شده بود که خاتمه جنگ در همه جبهه‌ها، شامل لبنان، باشد. در متن تفاهم‌نامه نیز قید شده که آتش‌بس در لبنان باید بخشی از یادداشت تفاهم و خاتمه جنگ باشد. تردیدی نیست که لبنان حتما بخشی از این تفاهم خواهدبود، هرچند با چالش‌های زیادی به دلیل بدعهدی‌های طرف مقابل مواجه خواهیم شد.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

اخبار مرتبط
 
پاکی آوردی ای امید سپید
یلدا شب هندوانه و فال و غزل
حال و هوای صحاف خانه همدان در آستانه بازگشایی مدارس
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها  
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 8264433 (0811)  -  فکس: 8285048 (0811)  -  سازمان نیازمندی: 8264400 (0811)  - ايميل: info@hamedanpayam.com