ttttt پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
 
دوشنبه - 12 مرداد 1405 - شماره 5477
 


امروز : سه شنبه ، 13 مرداد 1405

Today : Tue, August 4, 2026

ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * آدرس ما درشبکه های اجتماعی hamedanpayam@
 
کد مطلب:  132001 تاریخ انتشار:  1402-02-23 - 08:52 تعداد بازدید:  976
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

سرانه جنگل‌های همدان 6/5 برابر کمتر از میانگین کشوری است

نویسنده : سمانه جهانگیری عرش

اخبار


 مساحت جنگل استان ۴۵ هزار هکتار است که طبق بررسی های صورت گرفته سرانه جنگل این استان حدود 6/5 برابر کمتر از میانگین کشوری است.

بر اساس اطلاعات جمع آوری شده نزدیک به نیمی از مساحت استان همدان را اراضی ملی تشکیل می‌دهند که شامل ۴۳ هزار هکتار جنگل از جمله جنگل طبیعی، اراضی جنگلی و دست کاشت است و مساحت ۸۲۲ هزار هکتار مرتع است.

بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته برای جلوگیری از سیلاب‌ها به توسعه عملیات آبخیزداری از جمله تقویت و توسعه پوشش گیاهی، احیای جنگل‌ها و احداث بندها و سازه‌های آبخیزداری روی آورده‌اند.

در استان پوشش گیاهی به‌صورت جنگل متراکم وجود ندارد ولی پوشش گیاهی جنگلی در سطوح محدود و پراکنده مشاهده می‌شود. این پوشش گیاهی جنگلی از نظر وضعیت به دو دسته جنگل‌های تنک و جنگل‌های مخروبه تقسیم می‌شود.

جنگل‌های تنک به مساحت ۲۰۵ هکتار در گیان و زرین باغ در شهرستان نهاوند و جنگل‌های مخروبه به مساحت ۵۲۶۶ هکتار در ارتفاعات گرو در شهرستان نهاوند و بخشی نیز در شهرستان‌های تویسرکان، ملایر و همدان و شهر صالح آباد مشاهده می‌شود.

بنا بر اطلاعات، معدود جنگل‌های جنوب استان همدان بازمانده جنگل‌های زاگرسی و جنگل‌های شمال استان همدان نیز بازمانده از جنگل‌های ایرانی و تورانی هستند به همین دلیل سال 98 در جنوب استان به‌ویژه منطقه نهاوند طرح بوم‌سازگان جنگل‌ها اجرا شد.

تنها جنگل طبیعی استان همدان که با سرابی زیبا به بهشت گمشده غرب کشور شهرت دارد نیز گیان است که طرح‌های توسعه‌ای در حوزه جنگل‌کاری ضروری است.
هر چند استان همدان به لحاظ فاصله از سطح دریا جنگل های کمی دارد اما مراتع این استان در وضعیت مناسبی قرار دارد.

با این حال شرایط جغرافیایی استان همدان ایجاب می‌کند به منظور مقابله با بیابان زایی طرح‌های توسعه جنگل و مرتع افزایش یابد، همچنین  خشکسالی‌های دهه اخیر و گسترش گرد و غبار لزوم توجه به منابع طبیعی و محیط زیست را افزایش داده است.

بر کسی پوشیده نیست که افزایش سرانه جنگلی و فضای سبز با ارتقای سطح آگاهی عموم مردم نسبت به اثرات سازنده جنگل‌کاری تسریع پیدا خواهد کرد در فواید وجود جنگل همین بس که حفظ آب‌وخاک و جلوگیری از فرسایش را سبب می‌شود.

بر همین اساس بود که طرح جامع بوم سازگان جنگل‌های زاگرس با هدف حفاظت، احیا و توسعه جنگل‌های استان از اولویت‌های اصلی در سال ۹۸ تعریف شد.
رئیس اداره جنگل‌داری و جنگل‌کاری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان گفت: سرانه جنگل در استان همدان ۲۶۰ متر ثبت شده در حالیکه نُرم کشوری آن یک هزار و ۷۰۰ مترمربع است.

حمید خزایی در گفت و گو با ایرنا افزود: وسعت جنگل در این استان ۴۵ هزار هکتار است که از این میزان یک هزار و ۴۴۱ هکتار جنگل طبیعی، مابقی اراضی جنگلی و جنگل های دست کاشت است.

رئیس اداره جنگل‌داری و جنگل‌کاری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان، علت پایین بودن پوشش جنگلی این استان را شرایط اقلیمی و اکوسیستم همدان دانست و ادامه داد: عرصه های مرتعی بیشترین میزان اراضی این استان را تشکیل می دهد.

خزائی با بیان اینکه حفظ، احیا و توسعه جنگل ها به عنوان رسالت منابع طبیعی در اولویت برنامه‌ها است گفت: طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت تا پایان سال ۱۴۰۵ یکی از اولویت های اصلی دولت سیزدهم است که سهم استان همدان کاشت ۳.۵ میلیون اصله نهال است.

وی افزود: نهال ها در سه قالب جنگلی شامل بلوط، بنه، زالزالک، ارژن و افرا، گونه های فضای سبز شامل سنجد، توت، اقاقیا، ارغوان و افرا گونه های مختص زراعت چوب شامل صنوبر و اکالیپتوس تولید و غرس می شود.

رئیس اداره جنگل‌داری و جنگل‌کاری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان اظهار داشت: این نهال ها در مناطق مختلف از جمله جنگل های طبیعی، اراضی جنگلی و بوستان ها، فضای سبز شهری، فضای سبز واحدهای تولیدی و کارخانجات کشت و توسعه می یابد.

خزائی ادامه داد: با توجه به سهمیه ۳.۵ میلیونی منابع طبیعی همدان در طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت و عام المنفعه بودن این طرح، علاوه بر استفاده از توان اداره کل منابع طبیعی و سایر نهادها درصدد بهره گیری از توان مردمی و مشارکت دادن عموم مردم در اجرای این طرح در قالب مسئولیت اجتماعی هستیم.

وی با بیان اینکه از ظرفیت نهالستان قدس ملایر در طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت استفاده شده است تاکید کرد: عملیات کاشت نهال در استان همدان طرح محور، بر اساس شاخص های سرزمینی، با شناسایی عرصه های مستعد و متناسب با شرایط اقلیمی و اکولوژیکی پیش می رود.

رئیس اداره جنگل‌داری و جنگل‌کاری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان ادامه داد: همه طرح های کشت نهال و نگهداری از آن باید بر مبنای علمی پیش برود تا نتیجه بخش باشد.

وی با یادآوری اینکه سال گذشته ۳۸۴ هزار اصله نهال در همدان غرس شد اضافه کرد: بخش عمده ای از نهال ها ۲ ساله هستند یعنی پس از ۲ سال مراقبت و نگهداری در نهالستان سپس نسبت به کاشت آن در اراضی جنگلی و فضای سبز اقدام می شود.

مدیر کل منابع طبیعی گفته بود که همدان ظرفیت تولید ۲ میلیون اصله نهال را دارد و کار تولید نهال با مکانیسم‌های مشخص و رعایت اصول فنی و علمی انجام می شود که این امر موجب رشد و توسعه استان خواهد شد. با این ظرفیت برای اینکه بتوانیم از محیط زیست استان مراقبت کنیم نیاز است که جنگل کاری را با جدیت بیشتر در دستور کار قرار دهیم.


 


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

اخبار مرتبط
 
پاکی آوردی ای امید سپید
یلدا شب هندوانه و فال و غزل
حال و هوای صحاف خانه همدان در آستانه بازگشایی مدارس
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها  
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 8264433 (0811)  -  فکس: 8285048 (0811)  -  سازمان نیازمندی: 8264400 (0811)  - ايميل: info@hamedanpayam.com