ttttt پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
 
سه شنبه - 20 مرداد 1405 - شماره 5483
 


امروز : پنجشنبه ، 22 مرداد 1405

Today : Wed, August 12, 2026

ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * آدرس ما درشبکه های اجتماعی hamedanpayam@
 
کد مطلب:  114707 تاریخ انتشار:  1399-10-07 - 11:00 تعداد بازدید:  379
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

عضو هیأت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه بوعلی‌سینا:
بودجه در ابتدا جنبه سیاسی دارد

اقتصادی

 عضو هیأت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه بوعلی‌سینا گفت: بودجه در ابتدا وضعیت سیاسی کشور را نشان می‌دهد، اینکه دولت تا چه اندازه مطمئن و مقید است و خیلی خود را در تب و تاب مشکلات اقتصادی نمی‌بیند و بودجه را به موقع به مجلس ارائه می‌دهد.
حمید سپهردوست در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه در گذشته تجربه این را داشتیم که در برخی دولت‌ها حتی تا بهمن و اسفند نتوانستند بودجه را به تصویب برسانند، تصریح کرد: در واقع دولت با ارائه به‌موقع بودجه به مجلس اعلام می‌کند مشکلی در کشور وجود ندارد و برای ارائه یک برنامه مدون مالی خوش‌بینی‌ها زیاد است که امیدواریم در همه دولت‌ها اتفاق بیفتد.
وی با اشاره به جنبه اقتصادی بودجه در کشور، خاطرنشان کرد: نگاه به بودجه و منابع درآمدی و هزینه‌ای در بودجه، نشان دهنده وضعیت اقتصادی از پیش‌بینی آینده است، یعنی دولت با ارائه اعداد و ارقام بودجه‌ای و مقایسه آن ارقام با گذشته تقریباً آینده‌ای را پیش‌بینی می‌کند.
این اقتصاددان با بیان اینکه بودجه با اعداد و ارقام پیش‌بینی‌شده‌ای در آینده سروکار دارد، افزود: هرگونه پیش‌بینی ارقام درآمدی برای آینده نشان‌دهنده آینده‌نگری دولت نسبت به منابع درآمدی است که این امر در بودجه ایران خود را با بحث نفت نشان می‌دهد.
 وابستگی به فروش نفت در بودجه ۱۴۰۰ از لحاظ سیاسی بد نیست
سپهردوست ادامه داد: بودجه‌ریزی در ایران پس از سال‌های ۴۲ و ۴۳ که ما یک بودجه مدون یکپارچه با رعایت اصول و وحدت را تجربه کردیم، ارقام بودجه‌ای در رابطه با درآمدهای نفتی همیشه ارقام برجسته‌ای بوده و هنوز هم نتوانستیم از وابستگی به نفت کم کنیم و اتفاقاً در بودجه ۱۴۰۰ مسأله وابستگی به فروش نفت خودش را بیشتر نشان داده است.
وی با بیان اینکه این امید و خوش‌بینی در دولت رخ داده که ارقام بالایی از درآمدهای حاصل از فروش نفت را به مجلس ارائه دهد، از لحاظ سیاسی خیلی بد نیست، تأکید کرد: این امر نشان می‌دهد که ایران در مسیری قرار دارد که می‌خواهد به روزهای گذشته بازگردد و میل به آزاد شدن تجارت جهانی و برداشتن تحریم‌ها را در خود می‌بیند که از لحاظ سیاسی کار بدی نیست و اگر مجلس هم به این دیدگاه خوش‌بینانه دولت و برگشت اقتصاد به ریل سابق و رفع تحریم‌ها کمک کند به‌لحاظ سیاسی می‌توانیم بگوییم دولت و بودجه موفقی خواهیم داشت. این وجه سیاسی همواره در داخل کشور چون وابسته به آزاد شدن اقتصاد یعنی آغاز مذاکره است، مسلماً در داخل با انتقاداتی مواجه می‌شود.
 خوش‌بینی سیاسی دولت در پیش‌بینی درآمدهای نفتی
وی با بیان اینکه اینکه درآمد نفتی کشور از ۱۲ هزار میلیارد در سال ۹۹ به ۲۰۰ هزار میلیارد در سال ۱۴۰۰ برسد یعنی خوش‌بینی در نظام سیاسی کشور، گفت: به‌لحاظ اقتصادی اگر بتوانیم موانع را برطرف کنیم یعنی نظام پارلمانی کشور در این خوش‌بینی که به‌لحاظ سیاسی یک استراتژی محسوب می‌شود، با دولت هماهنگ باشد و در ضمن به‌عنوان یک ترمز نیز برای خوش‌بینی بیش از حد عمل کند، می‌توانیم نسبت به بودجه کشور امیدوار باشیم.
این اقتصاددان در پاسخ به اینکه برخی درنظر گرفتن این حجم از درآمدهای نفتی در بودجه ۱۴۰۰ را غیرکارشناسی می‌دانند، گفت: اینکه هر برنامه‌ای نیاز به چکش کاری و بازبینی دوباره دارد را قبول دارم اما اینکه گفته شود سازمان برنامه و بودجه کل کشور یک برنامه غیرکارشناسی را ارائه می‌دهد، صحبت درستی نیست.
عضو هیأت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه بوعلی‌سینا بیان کرد: لفظ غیرکارشناسی یعنی اینکه کارشناسی دوباره نیاز دارد نه اینکه هر چه بافتند غیرکارشناسی بوده است و این امر جالبی نیست که نمایندگان مجلس در عرض یک هفته تشخیص غیرکارشناسانه بدهند.
 مجلس بر نحوه هزینه‌کرد بودجه کار کند
این اقتصاددان با تأکید بر اینکه مجلس بر نحوه هزینه‌کرد بودجه کار کند، یادآور شد: وظیفه مجلس طبق قانون بررسی لایحه بودجه است و اگر بخواهد با این ایده خوش‌بینانه دولت و درآمدهای نفتی ده برابری درنظر گرفته شده که به‌لحاظ سیاسی یک قدرت استراتژیک برای نظام است، به‌صورت هماهنگ در زمینه هزینه‌کرد این منابع و ترمز گرفتن روی منابع کار کند، بهتر است تا اینکه بخواهد از اصل و اساس دولت را محکوم کند زیرا رد لایحه بودجه یعنی رد و بی‌کفایتی دولت.
وی با بیان اینکه باید از گذشته تجربه بگیریم، گفت: اگر قرار است از تحریم‌ها درسی بگیریم باید همان‌طور که مقام معظم رهبری نیز تأکید دارند، برای مواجهه با تحریم‌های آینده اقتصادی داشته باشیم که متزلزل نباشد تا همیشه ما را با اهرم‌هایی مانند تحریم بترسانند. کشورهای چین، ترکیه و روسیه هم تحریم شده‌اند اما تحریم شدن بدان معنا نیست که با دنیا در تعامل نباشند و قوانین هسته‌ای را قبول نداشته باشند و ...، تحریم ممکن است در هر مقطعی برای هر کشوری به وجود بیاید اما هیچ کشوری این را به‌عنوان یک استراتژی موفق نمی‌داند که در تجارت و مراوده و مسالمت را ببندد و ما این انتظار را از مجلس داریم که با کارشناسی این نقطه قوت دولت را تقویت کنند.
سپهردوست با اشاره به اینکه برای هیچ دولتی تا این حد بحران پیش نیامده است، تصریح کرد: شیوع کرونا، انتخابات آمریکا که تاکنون سابقه نداشته اینقدر دچار تنش و تحت‌تأثیر سایر کشورها باشد، واکسن کرونا و مشکلاتی که در بحث وارد کردن دارو وجود دارد، تمامی در دوران این دولت بوده است بنابراین باید نه در رابطه با آنچه دولت پیش‌بینی کرده بلکه درباره عملکرد بودجه و اینکه با این بودجه به کدام سمت برویم، بحث شود. آیا دوباره می‌خواهیم بودجه نفتی را برای حقوق و دستمزد کارمندان دولتی بگذاریم یا اینکه به فکر زیرساخت‌های حمل و نقل و آزادراه و جایگزین کردن انرژی پاک پیش برویم؟ و یا اینکه به‌دنبال کسری بودجه و بدهکار شدن باشگاه‌های بزرگ کشور باشیم؟
وی درباره اینکه گفته شده بودجه ۱۴۰۰ تورم‌زاست، گفت: دولت معمولاً دست به پیش‌‎بینی و برآورد می‌زند اما اینکه این برآورد به چه میزان به تحقق بپیوندد بستگی به شرایط اقتصادی زمان دارد. گذشت آن زمانی که دولت‌ها برای یک سال آینده پیش‌بینی می‌کردند و درصد تحققشان به بالای ۸۰ و ۹۰ درصد می‌رسید، درحال‌حاضر با این وضعیت موجود همه فعالان اقتصادی معتقدند همه چیز بستگی به هماهنگی مجلس و دولت دارد، به‌طوری‌که هرچه این هماهنگی بیشتر باشد مسلماً درصد تحقق بودجه هم بیشتر خواهد شد.
سپهردوست با بیان اینکه دولت برای تحقق بودجه باید منابع درآمدی داشته باشد، ادامه داد: ما درباره یک شرکت خصوصی یا بورس صحبت نمی‌کنیم که بتوانیم با تحلیل‌های تکنیکال و فاندامنتال پیش‌بینی کنیم که به سوددهی می‌رسد یا نه؟ ما با دولتی سروکار داریم که حتی نمی‌تواند یک سهم پالایشی خود را به سوددهی برساند و در جهت منفی حرکت می‌کند.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
پاکی آوردی ای امید سپید
یلدا شب هندوانه و فال و غزل
حال و هوای صحاف خانه همدان در آستانه بازگشایی مدارس
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها  
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 8264433 (0811)  -  فکس: 8285048 (0811)  -  سازمان نیازمندی: 8264400 (0811)  - ايميل: info@hamedanpayam.com