ttttt1405-06-051405-06-15bool(false) 1405-06-051405-06-15bool(false) 1405-06-051405-06-15bool(false) 1405-06-051405-06-15bool(false)  پایگاه اطلاع رسانی روزنامه همدان پیام
 
 
يكشنبه - 15 شهريور 1405 - شماره 5502
 


امروز : يكشنبه ، 15 شهريور 1405

Today : Sun, September 6, 2026

ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * آدرس ما درشبکه های اجتماعی hamedanpayam@
 
کد مطلب:  149134 تاریخ انتشار:  1405-06-15 - 11:48 تعداد بازدید:  0
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

پس از ۷ سال پیگیری؛ آخرین مصوبه سفر وزیر میراث به نهاوند محقق شد
خانه صمصام تملک شد

نویسنده : معصومه کمالوند

گردشگری

پرونده 7‌ ساله تملک خانه تاریخی «صمصام نظام» نهاوند سرانجام بسته شد و با تخصیص اعتبار مورد نیاز، باقی‌مانده این بنای تاریخی نیز به‌صورت قطعی به تملک میراث فرهنگی درآمد؛ اتفاقی که آخرین مصوبه از ۱۰ مصوبه سفر وزیر میراث فرهنگی به نهاوند در آبان‌ماه ۱۴۰۳ را نیز به مرحله اجرا رساند.
خانه تاریخی صمصام یکی از بناهای شاخص تاریخی نهاوند است که تملک کامل آن در سال‌های گذشته بارها مطرح و وعده داده شده بود، اما تأمین اعتبار بخش باقی‌مانده ملک، اجرای این مطالبه را با تأخیر مواجه کرده بود.
با پیگیری‌های نماینده نهاوند در مجلس و برگزاری نشست‌ها و دیدارهای متعدد با وزیر میراث فرهنگی، اعتبار مورد نیاز برای تملک بخش باقی‌مانده اختصاص یافت و این خانه تاریخی پس از سال‌ها بلاتکلیفی، به‌طور کامل در اختیار میراث فرهنگی قرار گرفت.
پیش از این، نیمی از ملک به تملک میراث فرهنگی درآمده بود و برای تملک بخش باقی‌مانده نیاز به تأمین اعتبار وجود داشت. اکنون با تکمیل فرآیند تملک، یکی از مطالبات مهم حوزه میراث فرهنگی نهاوند وارد مرحله تازه‌ای شده است.
 مقصد آثار تاریخی نهاوند کجاست؟
بر اساس برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده، قرار است پس از تملک کامل و انجام اقدامات لازم برای مرمت و احیای بنا، خانه صمصام به محلی برای معرفی تاریخ و فرهنگ نهاوند تبدیل شود.
در این طرح، بخشی از آثار تاریخی و هویتی نهاوند که طی سال‌های گذشته به‌صورت امانی در مخزن همدان نگهداری شده‌اند، به این مجموعه منتقل و در قالب موزه تاریخ و فرهنگ شهرستان در معرض دید شهروندان، گردشگران و علاقه‌مندان قرار خواهد گرفت.
اجرای این طرح می‌تواند خانه صمصام را از یک بنای تاریخی صرف، به یکی از کانون‌های معرفی پیشینه چند هزار ساله نهاوند و مقصدی برای گردشگران تبدیل کند.
 پیگیری‌ها پس از سفر جواب داد
تجربه اجرای مصوبات سفر وزیران و مسئولان کشوری به نهاوند نشان می‌دهد پیگیری‌های پس از سفر و برگزاری نشست‌های متعدد برای به نتیجه رساندن مصوبات، نقش مهمی در خروج این طرح‌ها از مرحله وعده و ورود آنها به مرحله اجرا داشته است.
نماینده نهاوند در مجلس در دیدار اخیر خود با وزیر میراث فرهنگی، علاوه بر موضوع خانه صمصام، چند مطالبه دیگر حوزه میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان را نیز مطرح کرده است.
علیرضا نثاری گفت: انجام هماهنگی‌های لازم برای احیای قلعه تاریخی مربوط به دوره ساسانی، جذب اعتبار برای تملک کامل خانه صمصام و پیگیری ثبت جهانی سلسله سراب‌های نهاوند از جمله موضوعات مطرح‌شده در این دیدار بوده است.
وی ظرفیت‌های تاریخی و گردشگری نهاوند را ثروتی ارزشمند برای شهرستان دانست و گفت: بهره‌برداری کارشناسی و اصولی از این ظرفیت‌ها می‌تواند زمینه‌ساز ایجاد اشتغال، توسعه گردشگری و رونق اقتصاد شهرستان باشد.
 یک قدم برای احیای هویت نهاوند
اکنون با تکمیل تملک خانه صمصام، انتظار می‌رود روند مرمت، احیا و تعیین کاربری این بنای تاریخی با سرعت بیشتری دنبال شود؛ اقدامی که در صورت تحقق، می‌تواند بخشی از آثار و روایت تاریخی نهاوند را در قلب این شهر دوباره به مردم و گردشگران معرفی کند.
خانه صمصام نظام مربوط به اواخر دوره قاجار است و در خیابان فجر اسلام، کوچه حیدری نهاوند قرار دارد. این بنا در ۲۵ اسفندماه ۱۳۸۰ با شماره ثبت ۵۰۴۲ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
سهراب‌خان ملقب به «صمصام نظام»، فرزند حسین‌خان سرهنگ، نخستین سرهنگ فوج نهاوند بود. وی هم‌عصر ناصرالدین‌شاه، مظفرالدین‌شاه و محمدعلی‌شاه قاجار بود و پس از پدرش فرماندهی فوج نهاوند را بر عهده گرفت.
بند «خ» ماده ۲۰ و نشان‌دار کردن مالیات، هر دو ظرفیت‌هایی هستند که می‌توانند در کنار بودجه‌های دولتی مورد استفاده قرار گیرند، اما هیچ‌کدام به خودی خود تضمین‌کننده تأمین مالی پروژه‌ها نیستند.
میزان موفقیت این رویکرد را باید در نتیجه عملی آن سنجید: اینکه آیا منابع جدید واقعاً جذب می‌شوند، آیا پروژه‌های اولویت‌دار به مرحله تکمیل نزدیک‌تر می‌شوند و آیا مردم در نهایت نتیجه این منابع را در قالب یک موزه، بنای مرمت‌شده یا زیرساخت گردشگری قابل استفاده خواهند دید یا نه. در این میان، موزه منطقه‌ای غرب کشور می‌تواند یکی از نخستین پروژه‌هایی باشد که پاسخ این پرسش را در عمل نشان می‌دهد.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

اخبار مرتبط
 
پاکی آوردی ای امید سپید
یلدا شب هندوانه و فال و غزل
حال و هوای صحاف خانه همدان در آستانه بازگشایی مدارس
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها  
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 8264433 (0811)  -  فکس: 8285048 (0811)  -  سازمان نیازمندی: 8264400 (0811)  - ايميل: info@hamedanpayam.com