تنها کاندیدای ثبت جهانی در سالهای اخیر «منظر تاریخی هگمتانه» است و پرونده ثبت جهانی هگمتانه به یونسکو ارسال میشود. این مطلب را معاون میراث فرهنگی وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در گفتوگو با همدانپیام عنوان کرد و گفت: منظر تاریخی از هگمتانه تا همدان برای ثبت جهانی رقیب ندارد.
محمدحسین طالبیان افزود: منظر تاریخی از هگمتانه تا همدان آثار دوران باستان تا معاصر را در برمیگیرد.
وی با بیان اینکه اصل کار هگمتانه انجام شده است و به موازات تکمیل پرونده موانع نیز برداشته خواهد شد، ابراز امیدواری کرد در سال ۱۴۰۰ شاهد ثبت جهانی هگمتانه باشیم.
طالبیان خاطرنشان کرد: یکصد سال گذشته در تپه هکمتانه آثار باارزشی کشف شده است که نیازمند محل مناسبی برای نگهداری بود و مخزن امن منطقه غرب کشور در این راستا ساخته شد.
طالبیان بیان کرد: در 4 سال گذشته بیش از ۲۰۰ شهر و روستای تاریخی در کشور تعیین محدوده شده و ضوابط حفاظت آنها ابلاغ شده است.
معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی اظهار کرد: پس از 4 دهه از زمان الحاق ایران به کنوانسیون میراث فرهنگی و جهانی نخستین بار بیابان لوت و جنگلهای هیرکانی به ثبت جهانی رسیده که از مهمترین پروندههای جهان محسوب میشود.
معاون وزیر میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری با بیان اینکه سالانه یک اثر در کشور سهمیه ثبت جهانی دارد، گفت: با ثبت منظر تاریخی میتوانیم بهترین راهبرد را برای ثبت هگمتانه باستان تا همدان معاصر بهکار بگیریم و سیر تحول را در نخستین پایتخت مادها که از هگمتانه آغاز شده را به تصویر بکشیم.
طالبیان افزود: در منظر تاریخی میتوانیم بخش زیادی از آثار را در دوران معاصر درنظر گرفته و نخستین شهر بیرقیب در ثبت منظر تاریخی را ثبت جهانی کنیم. وی خاطرنشان کرد: 4 هزار بنا و آثار تاریخی در کشور مرمت شده و برخی احیا و درحال بهرهبرداری است و برخی نیز بهزودی بهرهبرداری میشود.
طالبیان با اشاره به اینکه همدان پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین است و قدمت سکونت در آن به دوران مس سنگ برمیگردد، گفت: مادها نخستین پایتخت ایران را در این شهر پایهریزی کردند و پس از صد سال کاوش اشیای بینظیر و غیرقابل جایگزینی در آن وجود دارد که امروز یکی از مخازن مهم و استاندارد کشور با کارکرد منطقه غرب کشور در آن افتتاح میشود که در حفظ این آثار بسیار مهم است.
معاون وزیر میراث فرهنگی در ادامه درباره پرونده ثبت جهانی هگمتانه، توضیح داد: در این پرونده سیر تحول استقرار در پایتخت مادها دیده شده است که از هگمتانه آغاز شده و به دوره معاصر میرسد که بخش زیادی از این شهر تاریخی را دربرمیگیرد.
وی با اشاره به اینکه پرونده منظر تاریخی هگمتانه تا همدان نخستین منظر شهری است که ثبت جهانی خواهد شد، گفت: خوشبختانه بخش زیادی از مدارک پرونده آماده شده و تهیه نقشهها نیز بهسرعت درحال انجام است و موانع کمی که مورد نظر یونسکو است در جلسهای با حضور استاندار همدان رفع خواهد شد و پرونده پس از تکمیل به یونسکو ارسال میشود.
طالبیان در پایان با بیان اینکه ثبت جهانی تپه هگمتانه در اولویت وزارتخانه میراث فرهنگی کشور است، اظهار کرد: پروندههایی که به یونسکو ارسال میشوند باید فرایند 2 سالهای را برای ثبت شدن طی کنند.