نشست توسعه صادرات محصولات کشاورزی استان همدان و معرفی ظرفیتها و فرصتهای تجاری کشور روسیه در حالی برگزار شد که عضو هیأت نمایندگان اتاق ایران در این جلسه بر تداوم مشکلات تعهد ارزی تأکید کرد و گفت که تداوم مشکلات تعهد ارزی آسیب جبرانناپذیری به بخش کشاورزی وارد خواهدکرد. این موضوع در سالهای گذشته روند صادرات را نیز با مشکلات عمدهای روبرو کرده است.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی صنایع معادن و کشاورزی همدان، منوچهر رضایی گفت: بخش بزرگی از صادرات استان در بخش کشاورزی است و اگر بهدلیل محدودیتهایی که تعهد ارزی بری ما ایجاد کرده نتوانیم محصولات را صادر کنیم بخش کشاورزی استان و کشور آسیب جدی خواهددید. رضایی اضافه کرد: مطالبه جدی فعالان این عرصه مستثنیشدن صادرات محصـولات بخش کشاورزی از تعهدات ارزی است.
عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی استان همدان با تأکید بر اینکه ایفای تعهدات ارزی برای صادرکنندگان بسیار مشکل و پیچیده شده، اظهار کرد: بخشی از این مشکلات ناشی از تحریمها و بخش دیگر نیز حاصل تغییر قوانین و روشها از سوی بانک مرکزی و وزارت صمت است و اگر با همین شیوه پیش برویم، صادرات کشور بخصوص در حوزه کشاورزی کاهش چشمگیری خواهدیافت.
عضو هیأت نمایندگان اتاق کشور در ادامه خواستار احیا و فعالیت بیش از پیش کارگروه توسعه صادرات غیرنفتی در استان همدان شد.
وی با تأکید بر اینکه یکی از مهمترین موضوعات و موانع تجاری با کشور روسیه موضوع تبادلات بانکی بین ایران و روسیه است، گفت: پیش از این بانک ملی شعبهای در این کشور داشت که بخش مهمی از تبادلات بانکی را بر عهده داشت و بعدها با بانکهای روسی ادغام شده و یک بانک 2ملیتی بهنام «میز بیزینس» تبادلات بانکی بین ایران و روسیه را به عهده گرفت که نتیجه مطلوبی به همراه نداشت.
رضایی تصریح کرد: هرچه روابط بانکی در چارچوب رسمی و شکل متعارف خود توسعه یابد؛ عملاً باعث خواهدشد نقل و انتقالات وجوه از شیوههای غیررسمی و نامتعارف و بعضاً پرریسک و پرهزینه خارج شده و وارد شیوههای رسمی و بانکی شود که متعارف و کمریسکتر و کمهزینهتر برای آحاد اقتصادی و تجار 2کشور است.
عضو هیأت نمایندگان اتاق ایران در پایان افزود: با توجه به حضور فعالان اقتصادی حقیقی در اداره اتاق بازرگانی همدان و مساعدتهای قابل تقدیر استاندار، معاونین محترم و مدیران کل دستگاههای اجرایی مرتبط، فضای دیپلماسی اقتصادی استان بسیار فعال شده است و جای امیدواری است که در آینده نزدیک بتوانیم شاهد اتفاقات مبارکی در حوزه اقتصادی در استان همدان باشیم.
در این جلسه رئیس سازمان جهاد کشاورزی، مدیرکل صنعت معدن و تجارت استان همدان و مدیران و کارشناسان مرتبط دستگاههای اجرایی و جمعی از فعالان حوزه کشاورزی استان همدان نیز حضور داشتند.
پس از پیگیریهای نماینده اتاق بازرگانی همدان در اتاق تهران و برگزاری این جلسه، قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی از تعیین روشهای جدید برای رفع تعهد ارزی صادرات محصولات کشاورزی خبر داد.
به گزارش ایسنا، علیرضا پیمان پاک گفت: موضوع بحث برگشت ارز موضوع مهمی بود که در 2سال گذشته پیگیری شد. در حقیقت بحث واردات در برابر صادرات خرد بود که برای اکثر گروههای کالایی غیر از پتروشیمی و فولادیها نهایی شد.
وی ادامه داد: همچنین برگشت ارز صادر کنندگان خرد در قالب شمش طلا مصوب شد و درحال حاضر تعدادی از صادر کنندهها در این قالب ارز خود را برمیگردانند.
قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی اضافه کرد: موضوع دیگری که در حوزه محصولات کشاورزی آن را نهایی کردیم و هفته گذشته در سامانه جامع تجارت نیز پیاده شد مکانیزم تهاتر بود. تعدادی از گروههای کالایی که مصرفی در حوزه کشاورزی هستند از سامانه ارز نیما خارج شدند و ارزشان فقط در قبال دریافت ارز صادرکنندگان بخشی از محصولات کشاورزی قابل دریافت است.
وی تصریح کرد: همچنین امیدواریم بتوانیم در یکی - 2هفته آینده نشستی با گروههای کشاورزی که صادرات بیشترین کالای کشاورزی را دارند با همکاری معاونت ارزی در بانک مرکزی داشته باشیم و سازوکارهایی را پیاده کنند تا برگشت ارز حوزه کشاورزی تسهیل شود و همچنین نرخ ارزی که باز میگردد رقابتی و جذاب باشد.