1403-02-061403-02-16bool(false) پوکی استخوان، بیماری خاموش اما قابل پیشگیری همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : يكشنبه ، 16 ارديبهشت 1403

Today : Sun, May 5, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  134969 تاریخ انتشار:  1402-08-02 - 09:11 تعداد بازدید:  151
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

پوکی استخوان، بیماری خاموش اما قابل پیشگیری

نویسنده : نیلوفر بهرمندنژاد

اجتماعی


 بیش از ۴۰ درصد ایرانیان پوکی استخوان دارند

 مطالعات در ایران نشان می‌دهد بیش از ۵۰ درصد مردم کمبود دریافت کلسیم مورد نیاز دارند و مصرف ناکافی کلسیم و لبنیات به عنوان مهمترین منبع دریافت این ماده ضروری است. بیش از ۴۰ درصد ایرانیان پوکی استخوان دارند که در ۱۰ تا ۱۵ درصد موارد منجر به شکستگی و بی‌حرکتی می‌شود.

براساس گزارش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سالیانه بیش از ۱۷۰ هزار شکستگی ناشی از پوکی استخوان در ایران رخ می‌دهد که در حدود ۲۰ تا ۵۰ درصد موارد شکستگی لگن در سالمندی، در سال اول بعد از شکستگی حتی به فوت بیمار منجر می‌شود.

تراکم استخوانی در سن ۲۵ سالگی به حداکثر مقدار خود می‌رسد و تا حدود ۳۵ سالگی در اوج باقی می‌ماند و پس از آن با افزایش سن، استخوان سالیانه 3 تا 5 درصد از تراکم خود را از دست می‌دهد. سرعت از دست‌ دادن تراکم استخوانی در زنان پس از یائسگی افزایش می‌یابد.

پوکی استخوان یک اختلال اسکلتی است که با کاهش استحکام استخوان همراه بوده و فرد را در معرض خطر شکستگی قرار می‌دهد. بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت در دنیا حدود ۲۰۰ میلیون نفر به این بیماری مبتلا هستند.

هزینه اقتصادی پوکی استخوان و شکستگی ناشی از آن هم در کشور بسیار بالاست و مطالعات وزارت بهداشت نشان می‌دهد که این هزینه حدود سه هزار میلیارد تومان در سال بوده که به نظام سلامت و خانواده‌ها تحمیل می‌شود.

با وجود بار مالی زیاد پوکی استخوان و شکستگی‌های ناشی از آن، این بیماری قابل درمان است و داروها و درمان مؤثر آن در کشور وجود دارد و در دسترس افراد است اما متأسفانه نسبت قابل‌توجهی از افرادی که پوکی استخوان دارند از بیماری خود مطلع نیستند.

با افزایش سن، پدیده پوکی استخوان تا حد زیادی قابل انتظار است؛ هرچند این وضعیت قابل پیشگیری یا قابل کنترل بوده، این امر نیازمند رعایت اصول، انتخاب الگوی زندگی سالم، مصرف دارو و اجرای طرح‌های مراقبتی است.

این درحالی است که به گفته برخی از کارشناسان حوزه سلامت؛ هر سه ثانیه یک نفر در جهان شکستگی ناشی از پوکی استخوان را تجربه می کند و یک زن از هر سه زن و یک مرد از هر پنج مرد بالای ۵۰ سال دچار شکستگی می شوند.

رئیس گروه بیماری های غیر واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان در این باره بیان کرد: هنگامی که پوکی استخوان رخ می‌دهد فضای بین تیغه های داخلی استخوان بزرگتر شده و استخوان توخالی می‌شود بدین ترتیب استخوان‌ها شکننده شده و با کوچکترین ضربه می‌شکند.

راضیه‌السادات میرمعینی در گفتگو با خبرنگار همدان‌پیام گفت: پوکی استخوان جزو بیماری‌های غیرواگیر و خاموش است به همین دلیل در همان مراحل ابتدایی به صورت بی علامت بوده و همین امر سبب می‌شود که دیر تشخصی داده شود و برای بیماران مشکل ساز شود.

وی افزود: این عارضه به تعبیری بیماری خاموش و شایعترین بیماری متابولیک استخوان‌ها در بدن است که تا پیدایش شکستگی در استخوان یا کشف تصادفی این بیماری در هنگام سنجش تراکم استخوان هیچ علامت و نشانه واضحی برای اثبات بیماری وجود ندارد.

میرمعینی با اشاره به اینکه پوکی استخوان به تدریج ایجاد می‌شود،تصریح کرد:  زیرا حداکثر توده استخوانی تا قبل از ۳۰ سالگی رخ می‌دهد بنابراین، زمینه ایجاد پوکی استخوان در کودکی و نوجوانی فراهم می‌شود یعنی اگر فردی در زمان کودکی و شیرخوارگی و پس از آن سبک زندگی نامناسب داشته باشد (نبود تغذیه مناسب نداشتن فعالیت فیزیکی کافی، مواجهه با دود دست اول یا دوم دخانیات و غیره) زمینه بروز پوکی استخوان برای او در بزرگسالی فراهم می‌شود.

رئیس گروه بیماری های غیر واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان تأکید کرد: عوامل مختلفی در بیماری پوکی استخوان دخیل هستند که می‌توان به سن، یائسگی اشاره کرد به طوری که در هنگام یائسگی تولید هورمون استروژن از تخمدان ها متوقف می شود بدین ترتیب پس از یائسگی سرعت کاهش توده استخوانی بالا می رود، زنانی که قبل از سن ۴۵ سالگی یائسه می شوند یا کسانی که تخمدان هایشان با جراحی برداشته می شود، بیشتر در معرض پوکی استخوان قرار دارند.

میرمعینی اضافه کرد: رعایت رژیم غذایی متعادل و مناسب شامل مصرف شیر و فرآورده های شیری سه تا دو سهم(هر سهم یک لیوان)، ویتامین D ، سبزی ها سه تا پنج واحد، نوشیدنی ها شش تا هشت لیوان آب در صورت دریافت رژیم پرفیبر به ویژه انواع سبوس و میوه و کلسیم بیش از نیاز، مصرف کمتر نوشابه و قهوه و پرهیز از مصرف الکل، سیگار و قلیان توصیه شده است.

رئیس گروه بیماری های غیر واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان در پایان گفت: یکی از مشکلاتی که وجود دارد این است که  مردم آگاهی کافی برای مراجعه و تشخیص به موقع ندارند. خانم‌های بالای ۵۰ سال باید به این منظور به پزشک مراجعه کنند. اگر پوکی استخوان برای بیمار مشخص شود، سه چهارم این افراد درمان خود را قطع می‌کنند. در حالی که درمان پوکی استخوان طولانی مدت است و باید پای بندی به درمان وجود داشته باشد.

 


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com