1403-02-071403-02-17bool(false) پویش جمع‌آوری ته سیگارها اقدامی سبز برای محیط زیست همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : دوشنبه ، 17 ارديبهشت 1403

Today : Mon, May 6, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  133466 تاریخ انتشار:  1402-05-07 - 08:51 تعداد بازدید:  602
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

مدیر کل محیط زیست استان تاکید کرد
پویش جمع‌آوری ته سیگارها اقدامی سبز برای محیط زیست

نویسنده : مجید بیات

اجتماعی


■ اقدام شهرداری منطقه یک ارزشمنداست


 بعد از پک آخر با ته سیگار چه می‌کنید؟
خیره به کوه‌های دوردست آن را بین دو انگشت گذاشته و پرت می‌کنید یا در باغچه و کنار خیابان پای درختی می‌اندازید؟ شاید هم از آن دسته سیگاری‌هایی هستید که اصلاً چیزی خاطرتان نمی‌آید و اساساً توجه به چنین زباله کوچکی را خنده‌دار می‌دانید؟

 البته دسته‌ای هم هستند که آتش را از سیگار جدا کرده و ته سیگار را در جیب می‌گذارند تا در اولین سطل زباله بیندازند؟ زباله کوچکی که کارشناسان محیط زیست آن را«قاتل خاموش زمین» توصیف می‌کنند.

بنا بر تحقیقات انجام گرفته، ته سیگار یکی از آلوده‌کننده‌ترین زباله‌ها بعد از زباله اتمی است.  ته سیگار از 12 هزار تار و الیاف پلاستیکی درهم تنیده به نام «استات سلولز» تشکیل شده که تجزیه ناپذیر است و به مرور تبدیل به میکروپلاست شده و بعد از چندین سال به آسانی وارد چرخه حیات شده و وارد بدن انسان می‌شود.

هنوز هم این زباله کوچک را بی‌اهمیت می‌دانید؟
همه از مضرات سیگار می‌دانیم اما شاید هر کسی از مضرات آن یک سوم پایانی نخ سیگار مطلع نباشد؛ همان قسمتی که به فیلتر سیگار منتهی می‌شود و به ته سیگار معروف است.

قسمت سفید نرمی که به رغم ظاهر بی‌خطرش برای طبیعت و حتی انسان‌های غیرسیگاری مانند یک عامل کشنده و سمی عمل می‌کند.

محققان در بدن 70 درصد از پرندگان دریایی، 30 درصد از لاک پشت‌ها و ماهی‌ها و همین طور دام‌های علفخواری که توسط علف، این ته سیگار را خورده‌اند سموم حاصل از ته سیگار را دیده‌اند. آمارها و مضرات رها کردن ته سیگار در طبیعت، جوی آب و زیر درخت تمام شدنی نیست.

طبق تحقیقات ته سیگار و سموم آن باعث کاهش 27 درصدی رشد در جوانه زنی، 28 درصد کاهش رشد در ساقه زنی گیاهان و باعث کاهش 60 درصدی حجم ریشه و استحکام درختان و نهال‌ها می‌شود.

طبق گزارش گروه حفاظتی اقیانوس‌ها که از پاکسازی سواحل حمایت می‌کند در طول 44 سال متوالی، ته سیگار در بین زباله‌های جمع‌آوری شده رتبه اول و پلاستیک رتبه دوم را دارد.

بنا بر اطلاعات به دست آمده روزانه 2 میلیارد و سالانه بیش از 700میلیارد ته سیگار با وزنی بالغ بر حدود 400کیلوگرم در روز توسط 1200 میلیون سیگاری در جهان  در طبیعت رها می‌شود؛ ایران نیز 84 میلیون جمعیت دارد و 20 میلیون سیگاری حدود 371 هزار کیلو ته سیگار در طبیعت رها می‌کنند.

 ته سیگار حاوی مواد سنگینی مانند آرسنیک، کرم، سرب و مس است که اگر به هر دلیلی خیس شود 4 هزار ماده سمی از خود برجا می‌گذارد که وارد آب و خاک می‌شود و سلامت انسان را به خطر می‌اندازد. در کنار آن حتی سلامت میکروارگانیسم‌هایی را که در آب و خاک هستند با خطر مواجه می‌کند. مواد سمی‌ای که اگر در رواناب‌ها بیفتند یا بر اثر باران خیس شوند، قابلیت نفوذ به منابع آبی زیرزمینی و آلوده کردن آنها را دارند.

با عمیق شدن در مضرات و قوانین بازدارنده این پدیده، این سوال پیش می‌آمد که چرا این زباله شیمیایی و سمی در سیستم پسماند و شهرداری ایران هیچ تعریفی ندارد؟

تیرماه سال 98 جنگل‌های ارسباران 5 روز در آتش سوخت و بررسی ها نشان داد دلیل آتش سوزی، انداختن ته سیگار روشن توسط یک گردشگر بوده است. همین خبر جرقه پویشی را روشن کرد.

دستاوردهای این پویش یکی یکی از راه رسیدند؛ ابتدا شهرداری شهرداری ها شروع به  راه اندازی این پویش کردند و در ادامه در برخی اماکن پرتردد یک جعبه شیشه‌ای بر روی دیوار نصب شد که ته سیگارها در آن قرار گیرد .

حالا خوشبختانه این پویش در همدان نتایج خوبی را به همراه داشته است چنانچه شاهد هستیم که برخی شهروندان ته سیگارهای خود را درون این جعبه ها قرار دادند که امیدواریم این روند برای حفظ محیط زیست و سلامت مردم ادامه پیدا کند.

در همین ارتباط مدیر کل محیط زیست استان همدان با بیان اینکه در فیلتر ته سیگار مواد شیمیایی بسیار مضری برای طبیعت و محیط زیست وجود دارد که باید اطلاع‌رسانی شود، گفت: فیلتر‌های ته سیگاری که در طبیعت رها می‌شوند توسط بسیاری از موجودات زنده به ویژه پرندگان به عنوان غذا مصرف می‌شود که متأسفانه باعث از بین رفتن بسیاری از موجوات زنده می‌شود.

سیده مریم محمدی با بین اینکه مواد شیمیایی موجود در فیلتر ته سیگار می‌تواند در زنجیره غذایی انسان‌ها نیز وارد بشود گفت: به منظور اطلاع‌رسانی و آگاه سازی شهروندان از مضرات این نوع از زباله، شهرداری تصمیم گرفته پویش نه به ته سیگار را آغاز کرده‌است.

وی گفت: جمع آوری ته سیگارهای باقیمانده از سطح شهر، یک این اقدام زیست محیطی متفاوت است که حفظ سلامت انسان و محیط زیست را تواما" نشانه گرفته است و اقدام شهرداری منطقه 1 همدان در این راستا ارزشمند و خلاقانه محسوب می شود .

محمدی افزود: اعضای این پویش، با این اقدام سبز و جمع‌آوری پسماند سیگارها از قسمتی از شهرِ همدان، پیام‌آور "ضرورت حفظ محیط زیست وزیبایی شهر" و "نه گفتن به دخانیات" هستند که با این حرکت نمادین درواقع رفتار ناهنجار رهاسازی ته سیگارهای سمی رهگذران در سطح شهر را به نقد می‌گذارند.

وی همچنین با اشاره به اینکه اصل پنجاهم قانون اساسی، حفاظت از محیط زیست را برعهده همگان قرار داده‎‌است گفت: حفظ محیط زیست و اشاعه فرهنگ آن در دولت سیزدهم یکی ازاولویت‌های ملحوظ اجرایی بوده و حمایت از انجمن‌ها و سازمان‌های مردم نهاد نیز دردستور کار دولت بوده است و این خود گواهی بر آن است  که سمن‌ها در زمینه فرهنگ‌سازی و بسط تفکر زیست محیطی نقشی بی‌بدیل دارند.

وی اظهار کرد: ته سیگار از خطرناک‌ترین زباله‌ها برای طبیعت به شمار می‌رود و یک ته سیگار، قابلیت خشکاندن یک درخت را دارد.

وی با بیان اینکه فیلترهای ته سیگاری که در طبیعت رها می‌شوند توسط بسیاری از موجودات زنده علی‌الخصوص پرندگان به عنوان غذا مصرف می‌شود که متأسفانه در نهایت باعث از بین رفتن بسیاری از موجوات زنده می‌شود و حتی این مواد شیمیایی موجود در فیلتر ته سیگار می‌تواند در زنجیره غذایی انسان‌ها نیز وارد بشود.

 




بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

اخبار مرتبط
 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com