1403-02-071403-02-17bool(false) دوچرخه‌سواری از فرهنگ‌سازی تا ایجاد زیرساخت‌ها همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : دوشنبه ، 17 ارديبهشت 1403

Today : Mon, May 6, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  133371 تاریخ انتشار:  1402-04-31 - 08:58 تعداد بازدید:  488
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

پیشنهادی برای کاهش ترافیک شهری
دوچرخه‌سواری از فرهنگ‌سازی تا ایجاد زیرساخت‌ها

نویسنده : نیلوفر بهرمندنژاد

اجتماعی


 پویش سه‌شنبه‌های بدون خودرو پس از سال‌ها توقف در شهر همدان آغاز شد و مدیران شهری و پلیس راهور در حرکتی نمادین بخشی از مسیر بلوار ارم تا میدان قائم را رکاب زدند.

 همه ما می‌دانیم که یکی از دلایل اصلی آلودگی هوا و آلودگی صوتی، افزایش خودروهای شخصی و تک‌سرنشین در سطح شهر است که ترافیک شهری را به یکی از مشکلات اساسی شهرنشینی تبدیل کرده است که به دنبال موجب ایجاد آلودگی هوا و کاهش فضای شهری شده است، بااین‌حال با اجرای پویش "سه‌شنبه‌های بدون خودرو" می‌توان فرصت نفس‌کشیدن را به شهر داد اینکه بتوانیم یک روز در هفته خودروهایمان را بدون اینکه دغدغه تردد در شهر را داشته باشیم از پارکینگ خارج نکنیم و با وسیله نقلیه و یا همان دوچرخه تردد کنیم.

اگرچه چندسالی می‌شود این پویش مردمی توسط یک جوان اراکی که از فعالان زیست‌محیطی بود آغاز شد و پس از آن برنامه راهبردی این پویش به‌منظور توسعه حمل‌ونقل پاک و باهدف کاهش آلودگی هوا در بیش از 200 شهر کشور آغاز شد .

همچنین با تأکید بر وضعیت ترافیکی شهر همدان می‌توان اذعان کرد که یکی دیگر از بزرگ‌ترین و پیچیده‌ترین مشکلات شهری که هم اکنون گریبان‌گیر شهر است کمبود پارکینگ عمومی برای استقرار خودروهای شهروندان است؛ چراکه این موضوع سبب شده علاوه بر حاشیه خیابان‌ها، داخل کوچه‌ها نیز به محلی برای پارک خودروها تبدیل شود و این مسأله موجب بروز مشکل برای ساکنان محله‌ها و ایجاد نارضایتی در آنها شده است.

گذشته از کمبود پارکینگ در شهر همدان با اجراشدن پیاده‌راه در اصلی‌ترین خیابان شهرهمدان و از آن‌جا که امکان ورود خودرو به این معبر وجود ندارد لزوم توسعه و افزایش واحدهای پارکینگی در رینگ اول شهر همدان را 2 برابر کرده است.

این شرایط در حالی است که ظرفیت پارکینگ‌های عمومی به‌ویژه در محدوده مرکزی شهر جوابگوی نیازهای فعلی مردم و رانندگان نیست و محل‌های پارک خودرو در حاشیه خیابان‌ها نیز در بیشتر مواقع اشغال است، چرا که از میان هزار و 782 پارکینگ عمومی در کشور، 5 پارکینگ عمومی مربوط به شهر همدان است که ظرفیت 924 خودرو را در خود دارد و با احتساب میانگین خودروهای شهر همدان نسبت به پارکینگ‌های عمومی سطح شهر درمی‌یابیم که برای هر 194 خودرو یک پارکینگ وجود دارد.

در همین راستا، پویش سه‌شنبه‌های بدون خودرو با راه‌اندازی 2 ایستــــــگاه دوچرخه‌سواری شماره 1 و 2 واقع در بلوار ارم و میدان قائم با ظرفیت 30 دستگاه دوچرخه توسط شهرداری پیش‌بینی شده بود که با حضور مسئولان و مردم علاقه‌مند به ورزش دوچرخه‌سواری افتتاح شد.

این در حالی است که میدان اصلی شهر پرترافیک‌ترین و پرترددترین نقطه شهری است که لزوم اجرای چنین پویشی در خیابان‌های منتهی به میدان به لحاظ کاهش ترافیک درون‌شهری یک ضرورت است که مسئولان باید این موضوع را مدنظر قرار دهند.

از سوی دیگر استفاده از دوچرخه به‌عنوان روشی برای تردد درون‌شهری، می‌تواند به کاهش ترافیک کمک کند. در واقع، استفاده از دوچرخه به‌عنوان وسیله نقلیه، به شهروندان اجازه می‌دهد تا به‌سرعت و با کمترین تلاش از طریق ترافیک حرکت کنند؛ در نتیجه، استفاده از دوچرخه به‌عنوان یک راه‌حل پایدار برای ترافیک شهری، آلودگی و صداست.

بااین‌حال، برای کاهش ترافیک شهری با استفاده از دوچرخه، باید بستری مناسب برای دوچرخه‌سواری فراهم کرد، بنابراین لازم است ترویج دوچرخه‌سواری و بهسازی شرایط استفاده از آن به‌ویژه موضوع ایمن بودن مسیرهای حرکت را اولویت اصلی قرارداد اما مدت‌هاست مسئولان و نهادهای مربوطه بر استفاده شهروندان از حمل‌ونقل عمومی تأکید ویژه‌ای داشته‌اند؛ اما ترویج دوچرخه‌سواری و تعیین مسیرهای مشخص و ایمن را برای دوچرخه‌سواری جزو اولویت کاری‌شان نبوده است؛ از طرفی دیگر برای تعیین مسیرهایی موجود نوعی محدودیت ایجاد کرده‌اند که موجب شده است دوچرخه‌سواری فقط در برخی از مسیرهای مشخص و محدود امکان‌پذیر باشد.

این شرایط در حالی است که در کشورهای اروپایی، موضوع دوچرخه‌سواری امری مهم و جاری است و دلیلش هم آب‌وهوای مناسب است، بارندگی وجود دارد و این هوا وارد بدن انسان می‌شود؛ اما در بیشتر شهرهای ایران علاوه بر موضوع ترافیک درون‌شهری و شلوغی‌های سردرگمی، آلودگی هوا بیش از حد نرمال است و هر دم و بازدمی سبب بیماری می‌شود.

بر طبق مطالعاتی که در استرالیا و اروپا به طور مستقل انجام شده، علی‌رغم آنکه دوچرخه‌سواران 2 تا 3 برابر رانندگان تنفس می‌کنند، نسبت به رانندگان وسایل نقلیه موتوری، آلودگی کمتری را جذب می‌کنند. این واقعیت از آنجا ناشی می‌شود که دوچرخه فرصت مانور (گریز از نقاط آلوده در طول مسیر) بیشتری داشته و خود تولید آلودگی نمی‌کند، بنابراین شدت آلودگی در اطراف دوچرخه‌سوار کمتر از خودرو است.

همچنین بررسی‌های پزشکی نشان می‌دهد، دوچرخه‌سوارانی که از نزدیکی یک محل پرترافیک عبور می‌کنند، ده برابر بیشتر آلودگی را نسبت به افراد پیاده‌ای که در آن محل توقف کرده‌اند، وارد بدن خود می‌کنند؛ بنابراین برای مقابله با این مشکل، در صورت امکان، مسیرهای دوچرخه از مناطق با آلودگی کمتر توسعه پیدا نمایند.

 فرهنگ استفاده از دوچرخه در سایر کشورها

 استفاده از دوچرخه در کشورهای پر جمعیت همچون چین و هندوستان از اولویت‌های مهمی برخوردار بوده و این وسایل از وسائط پرتردد در سطح شهرها محسوب می‌شوند. البته باید در نظر داشت که فرهنگ استفاده از این وسیله نقلیه در کشورهای جنوب شرقی آسیا نیز از اولویت بخصوصی برخوردار است.

در واقع این منطقه از جهان نمود کاملی به جهت استفاده از وسایل نقلیه سبک و بدون موتور می‌باشد و گستردگی این وسیله به حدی همه‌گیر هست که برنامه‌ریزی دقیق در سطح شهر را می‌طلبد. همچنین می‌توان گفت که استفاده صحیح و دائمی از این وسایل، سبب تسهیل در حمل‌ونقل و ترافیک شهرها گردیده و در واقع برای روان‌سازی ازدحام و ترافیک درون شهرها یکی از برنامه‌های اصلی، رواج و گسترش استفاده از دوچرخه می‌باشد. در کشورهای خاورمیانه و کشورهای عربی به لحاظ شرایط آب‌وهوایی منطقه و گرمی هوا استفاده از این وسیله در حد پایینی قرار دارد و باتوجه‌به وجود ذخایر عظیم انرژی و قابلیت بالای استفاده از سوخت‌های فسیلی استفاده از دوچرخه بسیار کم‌رنگ و شاید بسیار محدود می‌باشد.

در کشورهای اروپایی به دلیل فرهنگ‌سازی اصولی در دهه‌های گذشته و باتوجه‌به رویکرد این کشورها جهت استفاده از این ابزار برای سالم‌سازی و سلامت جسمی، این وسیله از وسایل نقلیه بسیار پرطرف‌دار در بین تمامی اقشار جامعه حتی جامعه مرفه می‌باشد. در کشورهای آمریکای شمالی و جنوبی نیز به دلیل شرایط آب‌وهوایی و نیز فرهنگ‌سازی مناسب از دهه‌های گذشته استفاده از این ابزار در حد مطلوب بوده و شهروندان رغبت لازم جهت استفاده از این وسایل را دارند.

زیرساخت شهری برای استفاده از دوچرخه

 شاید استفاده از دوچرخه بسیار حائز اهمیت باشد؛ اما برای جایگزینی آن به‌عنوان وسیله نقلیه در ترددهای شهری و جاده‌ای، نیاز به آماده‌سازی بستری مناسب توسط مسئولین خواهیم داشت تا در این راستا افراد برای استفاده از دوچرخه به‌جای وسایل نقلیه عمومی و خودروهای شخصی ترغیب شوند.

 طراحی مسیرهای دوچرخه و ایجاد موقعیت فضایی مناسب برای دوچرخه‌سواری ساکنین و به‌خصوص کودکان از سطح محله‌ها تا سطح شهر موجب نهادینه‌شدن فرهنگ استفاده از دوچرخه به‌جای اتومبیل در میان سازندگان نسل‌های آینده جامعه و شهرنشینان می‌گردد.

 در ضمن شهرداری بهتر است مکان‌هایی را برای کرایه‌دادن دوچرخه مشخص نمایند تا در این راستا عموم افراد با کرایه‌کردن دوچرخه به‌صورت ساعتی، توانایی استفاده از این وسیله نقلیه را داشته باشند.

 در ادامه مسئولان شهرسازی باید مکان‌هایی را آماده کنند تا افراد بتوانند دوچرخه خود را در آن مکان پارک نموده و با خیالی آسوده به امور روزانه خود بپردازند.

 حتی در بسیاری از کشورهای پیشرفته بخشی از وسایل حمل‌ونقل عمومی نظیر مترو را به دوچرخه اختصاص داده‌اند تا در این راستا دوچرخه‌سواران بتوانند به‌راحتی و بدون درنظرگرفتن مسافت با دوچرخه خود به سفرهای درون‌شهری بپردازند.

 علاوه بر موارد گفته شده باید فضای شهری، سطوح خیابان و جاده‌ها عاری از پستی‌وبلندی باشد و به‌گونه‌ای طراحی شود تا دوچرخه‌سواران هم مانند سایر وسایل نقلیه به‌راحتی و بدون خطر تردد داشته باشند و برای حرکت در سطح شهر به مشکل برخورد نکنند.

 


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

اخبار مرتبط
 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com