1403-02-071403-02-17bool(false) روی‌خوش گلیم‌بافی به هنرجویان جدید همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : دوشنبه ، 17 ارديبهشت 1403

Today : Mon, May 6, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  135331 تاریخ انتشار:  1402-08-22 - 09:51 تعداد بازدید:  104
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

روی‌خوش گلیم‌بافی به هنرجویان جدید

نویسنده : نیلوفر بهرمندنژاد

اجتماعی


 وجود هنرمندان توانا و با استعداد در حوزه صنایع دستی در شهرمان بر کسی پوشیده نیست، هنرمندانی که اکثرا با وجود تمام مشکلات معیشتی، اقتصادی و نبود فضای مناسب برای تولید آثار خود توانسته اند نقطه عطفی در پرورش و تولید آثار هنری در در نقاط مختلف کشور باشد.

گلیم یا پلاس نوعی از صنایع دستی است که از ابریشم، پشم، نخ پنبه و با طراحی هنرمندان شاغل در این حرفه تولید می‌شود.

پود پیچی، چله کشی، تبدیل پشم به نخ و... از مراحل تولید یک گلیم است که نخ های چله باید به موازات یکدیگر و با فاصله مشخص روی دار پیچیده شود تا یک طرح با چندین رنگ در اندازه های مختلف بافته شود. به طور روشنی مشخص نیست که نخستین بافنده های گلیم در کجا و توسط چه قومی این هنر را ابداع کرده اند اما در طول سالیان اخیر کاوش های باستان شناسی نشان داد که ممکن است نخستین بافنده های گلیم در غارهای جنوب شرقی دریای مازندران و سرزمین های مجاور بوشهر باشد که به8000 سال پیش برمی‌گردد، جدا از تاریخچة کشف این هنر، به طور خاص در کشورمان یزدی ها، کاشانی ها، عشایر استان های مختلف، لرستان و... از با استعداد ترین بافندگان تلقی می‌شوند.

شهرت جهانی فرش ایرانی نتیجه زحمت هنرمندانی است که عاشق کارشان هستند و در این مسیر علاوه بر کارآفرینی به آموزش فوت و فن کار هم اقدام کرده‌اند.

شهناز محقق یکی از بانوان هنرمند کارآفرین استان همدان است که بیش از 20 سال است در رشته بافت انواع فرش، گلیم مشغول به فعالیت است ابتدا از فرش‌بافی آغاز کرده است و پس از مدتی تغییر کاربری به گلیم‌بافی داده است و اکنون  یک کارگاه آموزشی 32 نفره دارد، او معتقد است که وجود هنرمندان توانا و با استعداد در حوزه صنایع دستی در شهرمان بر کسی پوشیده نیست و از ورود افراد جدید به سمت این هنر استقبال می‌کند.

به همین بهانه تصمیم گرفتیم با این بانوی کارآفرین هنرمند گفتگویی داشته باشیم که در ادامه باهم می‌خوانیم:

سبکی که در بافندگی به کار می‌برید چه فرقی با بافت سنتی دارد؟

بافندگی با توجه به نحوه درهم بافته شدن رشته‌های تابیده شده به دو نوع تقسیم می‌شود که گاهی اوقات تنها با در هم بافتن رشته‌های تار و پود می‌توان بافندگی کرد که نتیجه آن همان تولید انواع گلیم است اما در کل می‌توان گفت که گلیم یک کار تلفیقی از سنتی و طرح‌های روز است که مهم‌ترین تفاوت آن در کاربرد الیاف، رنگ‌ها و نقوش است.

 خانم های خانه‌دار چگونه می‌توانند برای آموزش قالیبافی برنامه‌ریزی کنند؟

هنر بافندگی جزو هنرهایی است که باید به آن عشق ورزید اما چون جزو مشاغلی است که  خانم خانه‌دار می‌تواند در کنارش به راحتی با برنامه‌ريزي‌  هم‌ به‌ كارهاي‌ خانه‌داري‌ برسد و هم‌ پس‌ از فراگيري‌ هنر قالي‌بافي‌ به‌ اقتصاد خانواده‌ كمك‌ كند و حتی با این هنر می‌توان در هر رده سنی برای افراد اشتغال‌آفرینی کرد.

 تفاوت بافت فرش با گلیم در چیست؟

بافت قالی شامل 3 مرحله است  که شامل: ایجاد تار یا همون چله کشی،  ایجاد پرز‌هان گره زدن و نقش ایجاد کردن و پود کشی برای استحکام کار انجام می شود در حالی که در گلیم بافی دارای دو مرحله است که  ایجاد تار و پود کشی که نقش و نگار به وسیله پود ایجاد می‌شود، بنابراین به طور کلی می‌توان گفت گلیم با استفاده از تراکم کمتری از گره تولید می شود که به علت برخورداری از نوع بافت متفاوت نیز از مقداری الیاف مصرفی کمتری نسبت به گلیم فرش برخوردار است و از همین رو می توان قیمت گلیم را نسبت به گلیم فرش با مقدار الیاف مصرفی بیش تر و خاب بلندتر، بالاتر دانست و همچنین سرعت بافت گلیم نسبت به فرش های ماشینی بسیار بیش تر است.

 چند نیرو در کارگاه مشغول به کار هستند؟

در حال حاضر 32 نفر از نوجوان گرفته تا میانسالی در این کارگاه بافندگی مشغول کار هستند و هریک از آنها در یک قسمتی از تولید گلیم از جمله رنگرز، چله کش، سازنده دستگاه‌ها و همچنین مراحل فروش و باربری را فعالیت می‌کنند.

 بازاریابی و فروش محصولاتتان به چه صورت است؟

بیشترین فروش ما از طریق برگزاری نمایشگاه‌ها است و به دلیل اینکه تاحدودی در همدان شناخته شده‌ایم نیازی به بازاریابی محصولات نداریم و بیشتر افراد برای ثبت سفارش به ما مراجعه می‌کنند اگرچه هرچقدر ما کیفیت محصولات را بالا ببریم مشکلی برای فروش نخواهیم داشت.

 صادرات به سایر کشورها نیز داشته‌اید؟

بیشتر به صورت غیر مستقیم و از طریق افراد دیگر بوده است.

 گلیم بافی در استان همدان چگونه است؟

گلیم‌بافی در همدان آنطور که باید و شاید در استان همدان شناخته نشده است بنابراین نیاز به آموزش و تبلیغات بسیاری دارد و از آنجا که اشتغالزایی یکی از مشکلات همه جوامع است بنابراین توجه به حوزه صنایع دستی می تواند یکی از راه های رفع این معضل در جوامع باشد.

 سخن آخر

یکی از مهم‌ترین دغدغه ما گمنام بودن هنر دست ما و نیاکان ما است و انتظاری که از مسئولان داریم این است که در زمینه آموزش مارا همراهی کنند و فضای بیشتری را در اختیار ما هنرمندان بگذارند.

 



بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com