1403-02-101403-02-20bool(false) 1403-02-101403-02-20bool(false) برج مراقبت فرودگاه همدان ملی شد همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : پنجشنبه ، 20 ارديبهشت 1403

Today : Thu, May 9, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  107752 تاریخ انتشار:  1399-02-04 - 08:23 تعداد بازدید:  522
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

ثبت اثر باقی مانده از جنگ جهانی
برج مراقبت فرودگاه همدان ملی شد

نویسنده : مریم مقدم

گزارش


 ساختمان برج مراقبت فرودگاه قدیم همدان در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.
این ساختمان در باغی که حالا به تلی از خاک تبدیل شده است قرار دارد حالا این ثبت ملی شدن چه کمکی به همدان و فرودگاه خواهد کرد که از دایره تحلیل ما خارج است.
 این برج یادگاری جنگ جهانی دوم درهمدان است
این برج و ساختمان قدیمی برج مراقبت فرودگاه که بیشتر شبیه به یک بنای متروکه است و پیش از این قرار بود به موزه پرواز تبدیل شود
در کتاب ایران جنگ جهانی به نقل از کامران کامران میرزا نوشته شده است :  
■ پس از شهريور 1320 تا مدت‌ها شهر همدان صحنه تاخت و تاز نيروهاي متفقين بود، علاوه بر انگليسي‌ها، نيروي عظيمي از ارتش آمريكا در 3 فرسنگي شمال همدان در محلي به اسم ده پياز براي خود قرارگاهي داير كرده بودند كه داراي چاهي عميق و بناهاي نظامي و فرودگاه لازم براي استقرار يك لشكر بود. نمايندگان سه دولت شوروي. انگليس و آمريكا براي حفظ موازنه قدرت شب و روز مشغول فعاليت بودند.[كامران، كامران ميرزا، ايران جنگ جهاني، تهران، بي‎‎نا،‌ 1354 ش، ص 81]
گفته شده است ، ساختمان برج مراقبت فرودگاه همدان توسط نیروهای آمریکایی ساخته شده است و در حال حاضر در میان زمین‌های کشاورزی قرار گرفته و بدون استفاده بوده و یک ظرفیت بالفعل برای جذب گردشگر می‌باشد که پیش از هر برنامه‌ریزی برای بهره‌وری ابتدا به یک اثر ثبت ملی تبدیل شد.
حالا با ثبت ملی شدن این برج باید انتظار کشید تا شاید به همت میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری با اختصاص بودجه به مرمت این ساختمان با همکاری شهرداری و فرودگاه همدان به موزه پرواز تبدیل شود.این فرودگاه قدیمی در حال حاضر خارج از فرودگاه فعلی و در مجاورت آن جای خوش کرده است و در اختیار استانداری همدان است .
برج مراقبت ثبت ملی شده دریک باغ 87 هکتاری موسوم به باغ میوه قرار گرفته است و حالا به تلی از  خاک تبدیل شده است و قسمتی از آن هم به  نمایشگاه بین المللی تبدیل شده است . البته که هرچه نباشد نام فرودگاه را به یدک می‌کشد و شاید به اشتباه یادآور فرودگاه همدانی باشد که به‌دلیل فعال نبودن پروازهایش همواره در تیررأس انتقادات رسانه‌ای بوده است.ثبت ملی نشدن این برج هر خیری که نداشته باشد  حالا به‌واسطه، ملی شدن زنگار فراموشی را از رخسار فرودگاه همدان می زداید.
 ثبت این اثر به‌همراه 8 اثر ناملموس معنوی دیگر از استان همدان در فهرست آثار ملی ایران
از سوی وزیر میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی کشور به استاندار همدان ابلاغ شد.
فرودگاه همدان را به‌عنوان یکی ازقدیمی‌ترین فرودگاه‌های ایران نیز می‌شناسند. این فرودگاه به‌دلیل برخورداری از سیستم‌های ناوبری پیشرفته در زمره فرودگاه‌های منحصر به‌فرد و البته کم‌تردد و بدون پرواز کشور نیز محسوب می‌گردد.
فرودگاه همدان در ۸۰ سال پیش یعنی در سال ۱۳۱۷ در همدان ساخته شد. اما تنها کارهای معمولی هوایی و نظامی در آن انجام می‌شد.با این‌حال در سال ۱۳۴۵ شمسی با موافقت شهردار همدان، پروژه ساخت فرودگاه جدید درست در حوالی همان‌جایی که فرودگاه قدیم قرار گرفته بود، مورد کارشناسی و مطالعه قرار گرفت.پس از گذشت ۴ سال یعنی در سال ۱۳۴۹ شمسی، ساخت فرودگاه جدید همدان آغاز شد. پروژه ساخت فرودگاه در سال ۱۳۵۱ تمام شد و فرودگاه همدان به بهره‌‌برداری رسید.
 راه‌یابی 9 اثر همدان به فهرست میراث معنوی ملی
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان همدان در زمینه آثار ثبت‌شده دیگر افزود: وزیر میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی کشور در ابلاغیه‌های جداگانه‌ای ۹ میراث فرهنگی ناملموس استان همدان را به استاندار همدان ابلاغ کرد.
علی مالمیر ادامه داد: در اجرای ماده یک از قانون تشکیل سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور و مواد ۱۱ و ۱۲ از قانون الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بین‌المللی حفظ میراث فرهنگی ناملموس مصوب سال ۸۴؛ میراث فرهنگی ناملموس باعنوان «استاد حاج محمد ضرابیان» گنجینه زنده بشری در حلبی‌سازی به شماره ۳۶ در فهرست ملی نادره‌کاران ثبت شد.
وی گفت: مراسم «سینه‌زنی مهاجران» به شماره ۲۰۳۵، مهارت «پخت نان گردویی» همدان به شماره ۲۰۳۶، مهارت «تهیه ترشی گردویی» شهرستان تویسرکان به شماره ۲۰۳۷، مهارت «تهیه شربت پالوده» در لاله‌جین به شماره ۲۰۳۸، مراسم شب عید قربان در روستای «خورونده» رزن شماره ۲۰۳۹، مهارت «بافت قالی نهاوند» به شماره ۲۰۴۰، مهارت «پخت شیرینی کلوا» در روستای گوراب ملایر به شماره ۲۰۴۱، مهارت «پخت آبگوشت کلم قمری» همدان به شماره ۲۰۴۲ در فهرست ملی میراث فرهنگی ناملموس کشور به ثبت رسیده است.
 ۲۰ اثر غیرمنقول همدان
به‌زودی ثبت ملی می‌شود
مالمیر همچنین افزود: ۲۰ اثر غیرمنقول استان همدان به‌زودی در شورای ملی ثبت آثار تاریخی فرهنگی غیرمنقول کشور به ثبت خواهد رسید.
وی گفت: در راستای حفاظت از مواریث تاریخی و فرهنگی استان در سال گذشته تعداد ۲۰ پرونده ثبتی مربوط به آثار غیرمنقول استان آماده و برای بررسی و ثبت، به اداره‌کل ثبت آثار تاریخی و فرهنگی وزارت میراث فرهنگی ارسال شد.
مالمیر گفت: این آثار غیرمنقول شامل شرکت دخانیات تویسرکان، محوطه زینو آباد، حمام سیدان، تپه‌های علی ناصر، اعشان و محمودآباد تویسرکان جیجانکوه، قلعه قاضی قلعه شیخ، میانجاده، خروس کلنجان، آرزو وج و حاجی‌آباد تویسرکان، گبری آریکان و محوطه‌های باستان‌شناختی گروات روستای فریازان، شوق‌آباد و نیز ساختمان برج مراقبت فرودگاه قدیم همدان است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان همدان گفت: این آثار غیرمنقول در شورای مربوطه کشوری، با تأیید عملکرد شاخص ثبت آثار غیرمنقول استان همدان در سال ۹۸ دارای ارزش شناخته شده و در حال گذراندن فرایند صدور حکم ابلاغ ثبت در فهرست مربوطه است.
حالا سوال اینجاست نتیجه  ثبت  ملی شدن ۹ اثر ناملموس همدان در فهرست ملی  چه خواهد بود؟


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com