1403-02-061403-02-16bool(false) انقلابی‌ها چه ‌کسانی هستند؟ همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : يكشنبه ، 16 ارديبهشت 1403

Today : Sun, May 5, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  118316 تاریخ انتشار:  1400-04-03 - 08:24 تعداد بازدید:  385
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

منازعات سیاسی بر سر لفظ«انقلابی بودن»
انقلابی‌ها چه ‌کسانی هستند؟

نویسنده : محمد ترابی

گزارش


 استفاده از لفظ «انقلابی» و یا «انقلابی بودن» عمری به قدمت عمر انقلاب اسلامی دارد. در اوایل انقلاب اسلامی، می‌توان گفت که این لفظ در مقابل وابستگان به سلطنتِ شاه پهلوی اطلاق می‌شد.
گروهک‌هایی همچون کومله‌ها، فداییان‌خلق و... پس از پیروزی انقلاب اسلامی و رهبریت بیانگذار کبیر انقلاب امام خمینی‌(ره)، نقطه مقابل انقلابی‌ و انقلابی‌گری قرار داشتند.
با این حال پس از تثبیت انقلاب اسلامی با کنار زدن گروهک‌ها و ایجاد ثبات و امنیت در کشور و پس از عبور از 8 سال جنگ تمام عیار که به کشورمان تحمیل شده بود، بدنه حکومت در کشورمان به یک اتحاد رویه و مدیریتی رسید. این مسأله موجب شده بود که انقلابی بودن فارغ از بدنه حاکمیت و مسئولان استفاده شده و جریان‌های ضدانقلاب همچون برخی از شبکه‌های معاند که با آمدن شبکه‌ها و به اصطلاح دیش‌های ماهواره‌ای در کشور، آغاز به فعالیت کرده بودند، در نقطه مقابل لفظ انقلابی قرار بگیرند.
با این حال تقریباً در یک سال گذشته تأکید بر انقلابی بودن و استفاده از این لفظ بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است. شاهد این مسأله هستیم که لفظ مذکور علاوه بر معنای عام آن که در برابر مخالفان نظام مقدس جمهوری اسلامی به کار گرفته می‌شود، معنای خاص نیز پیدا کرده و در جدال‌های انتخاباتی و نزاع‌های حزبی-سیاسی مورد استفاده قرار گرفته است.
طبق تحلیل کارشناسان و فعالان سیاسی داخلی، «انقلابی» بودن را می‌توان یک جریان نوظهور یافته از دل جریان اصولگرا دانست، که در یک سال‌‌ونیم گذشته و پس از انتخابات اسفند ماه 98 (انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی) به عرصه قدرت در کشور وارد شده‌اند.
طبق گفته این کارشناسان بدنه اصلی مجلس یازدهم را اصولگرایان وابسته به این طیف تشکیل داده و از این‌رو هم محمدباقر قالیباف توانست در سال اول ورود خود به مجلس بر کرسی ریاست در مجلس در صورت حضور نمایندگان شناخته شده و با تجربه‌ای همچون حمید‌رضا حاجی‌بابایی، تکیه زند.  
البته برخی دیگر از کارشناسان بر این باورند که در عرصه انتخابات ریاست‌جمهوری 96 و در رقابت میان حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی و آیت‌ا... سید ابراهیم رئیسی این جریان نوظهور اصولگرا شکل گرفته و نخستین ورود این جریان به بدنه قدرت، انتصاب رئیسی به عنوان رئیس قوه‌قضاییه توسط مقام‌معظم رهبری بوده است.
در رابطه با علت شکل‌‌گیری این جریان نوظهور اصولگرا (انقلابی‌ها)، گفته می‌شود که دوقطبی شدن انتخابات 96 و به تبع افزایش اختلافات میان 2جریان اصلاحات و اصولگرایان در کشور، موجب تعمیق فاصله فکری-سیاسی میان این 2جریان اصلی شده و این طیف در این میان شکل گرفته است.
می‌توان گفت که افراد وابسته به این جریان غالباً تا اندازه‌ای منتقد عملکرد مدیران و مسئولان اصولگرای ادوار گذشته بوده و مخالف پایه‌های فکری و عملکردی جریان اصلاحات در طول تاریخ انقلاب هستند، و از این‌رو می‌توان گفت که لفظ انقلابی و انقلابی‌گری در معنای خاص کلمه، توسط افراد نزدیک به این طیف غالباً در مقابل افراد و وابستگان به جریان اصلاحات مورداستفاده قرار گرفته می‌شود.
رئیس‌جمهور منتخب سیزدهم کشورمان در نخستین نشست خبری خود به عنوان رئیس قوه مجریه کشور، در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه با توجه به حمایت گروه‌های مختلف از شما، ملاکتان برای تعیین اعضای  کابینه و به دست آوردن  رضایت همه گروه‌ها چیست؟ آیا به تشکیل کابینه فراجناحی معتقدید؟ یا برای جنابعالی شایستگی و کارآمدی فارغ از گرایش‌های سیاسی مهم است؟ و یا گرایش‌های سیاسی به همراه  کارآمدی؟» گفت: همانطور که من بارها اعلام کردم به صورت مستقل وارد انتخابات شدم و از همه احزاب و اشخاصی که  از من حمایت کردند صمیمانه تشکر می‌کنم، اما من برای تشکیل دولت خود را در مقابل خداوند متعال مسئول می‌دانم و فقط وامدار مردم خواهم بود؛ در تشکیل دولت نگاهم به «انقلابی بودن»، کارآمد بودن، فسادستیز بودن و مردم‌دار بودن است.
استفاده رئیسی از لفظ انقلابی بودن در چند روز اخیر مورد توجه برخی رسانه‌ها و مسئولین قرار گرفته، و برخی منظور وی از این لفظ انقلابی‌ بودن را در رابطه با تفکرات طیف نوظهور اصولگرا می‌دانند.   
رئیس‌جمهور روز گذشته در جلسه‌ای  بیان ‌کرد: انقلابی یعنی تابع امام هشتم(ع) بودن و مصالح دنیای اسلام را مراعات کردن. انقلابی بودن یعنی اهداف مهم را از یاد نبردن. ما نباید هدف‌های اصلی‌مان را که برای انقلاب، نظام و ایران بود به خاطر انتخابات فدا کنیم.
روحانی در ادامه افزود: می‌خواهم تاریخ سیاسی امام هشتم(ع) را نسل جوان بخواند و روی آن دقت کند. اینکه می‌گوییم مسلمان و انقلابی هستیم یعنی مصالح دنیای اسلام را رعایت کردن و اگر جایی هم اگر لازم است با حاکم وقت حرف زدن و با حاکم وقت همسایه شدن. خانه امام هشتم(ع)  را کنار خانه مامون قرار دادند. برای اینکه مسأله دنیای اسلام حفظ شود حتی امام(ع)  سمتی را که نمی‌خواهد، با شرایطی می‌پذیرد. این موارد نکاتی از تاریخ زندگی امام هشتم(ع)  است.
وی همچنین گفت: جمهوریت رکن نظام است و جمهوریت بدون انتخابات حاصل نمی‌شود. جمهوریت پایه مهمی در کنار اسلامیت است و تمام توان ما باید حفظ این پایه‌ها باشد؛ زیرا اگر اینها متزلزل شوند کل نظام ما متزلزل می‌شود. همه تلاش‌ها، فداکاری‌ها و خون شهدا برای حفظ اسلامیت و جمهوریت بود.
برخی این اظهارات روحانی را در واکنش به اظهارات رئیسی می‌دانند. البته گفتنی است که در 2سال اخیر افراد از جریان اصلاحات در اظهاراتی مشابه با اظهارات رئیس‌جمهور انتقاد خود را مطرح کرده‌اند و نمی‌توان این اظهارات روحانی را مستقیماً در واکنش به اظهارات رئیسی دانست.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com