1403-02-031403-02-13bool(false) درصورت مشارکت 50درصدی انتخابات 2 مرحله‌ای می‌شود همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : پنجشنبه ، 13 ارديبهشت 1403

Today : Thu, May 2, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  118115 تاریخ انتشار:  1400-03-23 - 09:06 تعداد بازدید:  312
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

درصورت مشارکت 50درصدی انتخابات 2 مرحله‌ای می‌شود

تحلیل

 در هفته سرنوشت‌ساز سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری قرار داریم. با اینکه هنوز تنور این انتخابات، به اندازه کافی گرم نشده، اما در این هفته، تلاش‌های نامزدها، گروه‌ها، احزاب و رأی‌دهندگان حامی هر یک از آنها به اوج می‌رسد تا رؤیای پیروزی خود را دست یافتنی‌تر کنند.
البته تفاوت این دوره از انتخابات با ادوار قبلی، که به‌زعم بسیاری از تحلیل‌گران و فعالان سیاسی و رسانه‌ای، با   تأییدنشدن صلاحیت برخی نامزدهای شاخص نظیر «لاریجانی، احمدی‌نژاد، جهانگیری، پزشکیان و...» نتیجه نهایی انتخابات و نامزد پیروز آن، از همان ابتدا مشخص شده است، به‌ویژه اینکه اغلب پیش‌بینی‌ها و نتایج نظرسنجی‌ها، حکایت از «کاهش قابل‌ توجه مشارکت مردم» در انتخابات پیش‌رو دارد.
در آخرین برآوردهای مراکز مختلف و معتبر افکارسنجی، میزان مشارکت مردم در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری، ارقامی بین 30 تا 40 درصد اعلام شده که با توجه به تحولات هفته آخر تبلیغات نامزدها، اندکی افزایش در این زمینه متحمل است. با این مقدمه، در ادامه به بررسی احتمالاتی در زمینه نرخ‌های مختلف میزان مشارکت مردم واجد شرایط جهت رأی دادن در انتخابات و نامزد پیروز در هر حالت پرداخته شده است.
همانطور که در سطور پیشین ذکر شد، بسیاری از همان زمان اعلام اسامی 7 نامزد تأیید صلاحیت شده، «رئیسی» را پیروز بلامنازع این انتخابات می‌دانند. نامزد مورد حمایت اغلب اصول‌گرایان که البته خود را «مستقل» می‌خواند، در انتخابات سال 96 ریاست‌جمهوری با کسب بیش از 16 میلیون رأی در برابر «روحانی» شکست آبرومندانه‌ای داشت که به باور حامیان وی، این میزان آراء به عنوان «حداقل رأی ممکن». در این دوره هم برای وی حفظ شده و با توجه به عملکرد او در مسند «ریاست قوه قضاییه» بر آن هم افزوده شده است.
از طرفی با توجه به نتایج انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی که در شرایط مشابهی از نظر «رد صلاحیت و حضور نیافتن چهره‌های شناخته شده گروه‌های معتدل و اصلاح‌طلب و میزان پایین مشارکت مردم در انتخابات» برگزار شد و در نهایت منجر به تصاحب اکثریت قاطع کرسی‌های مجلس توسط همفکران «رئیسی» گردید. می‌توان حداکثر آراء جناح مخالف دولت در انتخابات را تا 20 میلیون رأی نیز برآورد کرد.
این برآورد خوش‌بینانه، در حالی است که حدود 24 میلیون نفر در انتخابات گذشته مجلس مشارکت داشتند که بخشی از این آراء را باید به حساب مردمی که 70 تا 80 نماینده مستقل و اصلاح‌طلب را به مجلس یازدهم فرستادند، رأی دادند، نوشت. همچنین باید توجه داشت از 20 میلیون رأی احتمالی مخالفان دولت فعلی، بخشی هم نصیب 4 نامزد دیگر اصول‌گرا (بخصوص رضایی و جلیلی که بعید است به نفع رئیسی کناره‌گیری کنند) خواهد شد که تقریباً برنامه‌ها، شعارها و در نتیجه پایگاه رأی مشترکی با «رئیسی» دارند.
■ حال اگر به نتایج افکارسنجی‌های مختلف بازگردیم، چند حالت را می‌توان در نظر گرفت:
■ در حالت اول، اگر میزان مشارکت مردم در انتخابات را 30درصد در نظر بگیریم، می‌توان گفت از حدود 60 میلیون واجدین شرایط جهت شرکت در انتخابات 28 خردادماه جاری، شاهد شرکت قریب به 18 میلیون نفر در پای صندوق‌های رأی خواهیم بود. با این وصف، اگر نتیجه همین افکارسنجی‌ها که سهم «رئیسی» از کل آراء مأخوذه را ارقامی از 42تا 70 درصد ذکر کرده‌اند، ملاک قرار دهیم، می‌توان گفت که میزان آراء وی در حالت اول، حدود  5/7 میلیون تا  5/12 میلیون رأی خواهد بود و به احتمال بسیار قوی در همان دور اول، پیروز انتخابات خواهد بود.
■ در حالت دوم، با مشارکت 35 درصدی مردم در انتخابات، تعداد شرکت‌کنندگان در انتخابات به 21 میلیون نفر افزایش خواهد یافت و در این حالت، تعداد آراء «رئیسی» از 9 تا 15 میلیون برآورد می‌شود که باز هم با احتمال بالایی، این نامزد برنده انتخابات در دور اول خواهد بود.
در حالت سوم، میزان شرکت‌کنندگان حدود 24 میلیون (40‌درصد واجدین شرایط) در نظر گرفته می‌شود که حدود 10 تا 17 میلیون آن سهم «رئیسی» خواهد بود و احتمال پیروز شدن وی در دور اول، همچنان بالاست. البته این میزان مشارکت در حدود همان نرخ مشارکت مردم در انتخابات یازدهم مجلس است که در خلال آن، حدود 70 تا 80 نماینده غیرهمفکر «رئیسی» اعم از «مستقل و اصلاح‌طلب» هم به مجلس فعلی راه یافته‌اند.
قبل از گمانه‌زنی درباره احتمالات دیگر، ذکر این نکته ضروری است که با توجه به تجارب انتخابات مختلف در ادوار گذشته، هر گاه مشارکت مردم در انتخابات از مرز 40 درصد و بخصوص از مرز 50 درصد بگذرد، از سهم درصدی اصولگرایان از کل آراء مأخوذه، کاسته می‌شود و در مقابل، به میزان آراء جناح مقابل، افزوده می‌شود. این را  در نتایج افکارسنجی اخیر که در رسانه‌های اصول‌گرا نظیر روزنامه «کیهان» هم می‌توان دید که سطح مشارکت را 45درصد و میزان آراء رئیسی در این حالت را حدود 63درصد برآورد کرده‌اند.
■ در حالت چهارم، میزان مشارکت مردم 45 درصد (معادل 27 میلیون نفر) و سهم رئیسی حدود12 تا 18 میلیون رأی تخمین زده می‌شود که به نظر می‌رسد در دور اول، نامزد اصول‌گرایان برنده می‌شود. این پیش‌بینی تا مشارکت حدود 50درصدی مردم هم با اندکی تغییر قابل تعمیم است.
■ در حالت پنجم، فرض بر این است که 33 میلیون نفر (55درصد واجدین شرایط) در انتخابات شرکت کنند که علی‌رغم افزایش تعداد رأی‌دهندگان، سهم «رئیسی» نسبت به حالت‌های پیشین، تغییر قابل‌توجهی نخواهد داشت و حتی احتمال 2 مرحله‌ای شدن انتخابات قوت می‌گیرد، زیرا از مرز مشارکت 50 درصدی به بعد، هرگونه افزایش در تعداد شرکت‌کنندگان در انتخابات، به ضرر «رئیسی» و به نفع رقبای او بخصوص «همتی» و «مهرعلیزاده» خواهد بود.
■ در حالت ششم، مشارکت 60 درصدی در انتخابات تصور شده است، یعنی مشارکت حدود 36 میلیون نفر در انتخابات، در این حالت به احتمال بالای 90 درصد، انتخابات ریاست‌جمهوری سیزدهم، همچون سال 84 به دور دوم کشیده می‌شود و هر نامزدی که با «رئیسی» به دور دوم انتخابات راه یابد، بخت مناسبی جهت رئیس‌جمهور شدن خواهد داشت. این وضعیت در هر حالتی که مشارکت بالای 60 درصد را شاهد باشیم، حاکم خواهد بود و حتی می‌تواند به بروز شگفتی‌ انتخابات این دوره هم منجر شود.
با احتمالاتی که بیان شد، اگر جناح مقابل «رئیسی» بتواند شوک وارده در اثر تأیید نشدن صلاحیت نامزدهای اصلی‌اش خارج شده و با اجماع روی «همتی» با «مهرعلیزاده» نیروها و امکاناتش را در راستای تشویق حامیانش به شرکت در انتخابات بسیج کند می‌تواند همه پیش‌بینی‌ها درباره نتایج این انتخابات را به هم ریخته و در بدترین حالت، موجب شود که «رئیسی» با حداقل آراء ممکن، راهی پاستور شود.
البته لازمه این کار، رساندن نرخ مشارکت از 45 درصد ادعایی رسانه‌های اصول‌گرا به 55 تا 60 درصد است، به عبارت دیگر، اگر رقبای غیراصولگرا «رئیسی» بتواند حدود 6 تا 9 میلیون نفر از حامیان خود با جمعیت خاکستری را مجاب به حضور در انتخابات کنند، بار دیگر نامزد اصلی مورد حمایت اصول‌گرایان را در آستانه ورود به ساختمان پاستور، ناکام خواهد گذاشت. به‌ویژه اینکه با توجه به حواشی ایجاد شده در مورد «نامزدهای پوششی» کار دیگر نامزدهای همفکر «رئیسی» در زمینه کنارگیری به نفع وی، سخت‌تر شده است، هر چند «رضایی و جلیلی» که در نظرسنجی‌ها، هر یک چند درصدی از آراء رأی‌دهندگان عمدتاً «اصول‌گرا یا مخالف و منتقد دولت فعلی» را به خود اختصاص داده‌اند، ظاهراً قصد و برنامه‌ای جهت کنار کشیدن به نفع «رئیسی» ندارند.
از طرفی اگر «مهرعلیزاده» و «همتی» با هم ائتلاف نکنند و هر دو در صحنه رقابت‌ها باقی بمانند، حتی به صورت مشارکت 55درصدی و بالاتر مردم در انتخابات، بعید نیست یک نامزد اصول‌گرا به همراه «رئیسی» به مرحله دوم انتخابات راه پیدا کنند. به هر حال، «رئیسی» و حامیانش، نباید از همین الان، خود را پیروز انتخابات بدانند و نامزدهای غیراصول‌گرای وی هم، از این فرصت اندک اما سرنوشت‌ساز، بهترین بهره را ببرند.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com