1403-02-091403-02-19bool(false) جذب سرمایه و ضرورت بازتعریف آن همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : چهارشنبه ، 19 ارديبهشت 1403

Today : Wed, May 8, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  123117 تاریخ انتشار:  1401-01-23 - 08:46 تعداد بازدید:  248
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

جذب سرمایه و ضرورت بازتعریف آن

نویسنده : مهدی خان بابائی نوا

تحلیل

 بارها همه صحبت از جذب سرمایه را دیده و شنیده‌ایم و اینکه چه میزان سرمایه‌گذاری در یک کشور، منطقه و یا استان و امثالهم رشد و یا عقبگرد داشته است.
 پرواضح است هرچه مبالغ سرمایه‌گذاری شده رشد بیشتری را نشان دهد احتمالا با افتخار و مباهات بیشتری بیان خواهد شد.
لکن به نظر می‌رسد تعاریف سرمایه و سرمایه‌گذاری با توجه به رویه‌های موجود ناظر و برگرفته از نظام سرمایه‌داری است و اساسا توجه و تمرکزش بر نقدینگی است و انسان که خود مهمترین عنصر در نظام اقتصادی است را کمرنگ درنظر گرفته است. امروز در دنیا شاهد هستیم که بسیاری از اقتصادهای نوظهور با بهره‌گیری از استراتژی های گوناگون رقابتی و البته مدیریتی توانسته اند  بخش عمده ای از بازارهای سایر کشورها همچون ایران را از آن خود کنند؛ به طوری‌که می بینیم بسیاری از کالاهای وارداتی، بعضا با قیمتی کمتری از آنچه که مشابه آن در کشور ما تولید می‌شود، به بازار عرضه می شود، که روشن است کشف و به کارگیری چنین روشهایی برخاسته از تلاش علمی و فکری متولیان امر در کشورهای مبدأ است. لذاست که به نظر می رسد حرکت از رهگذر کنونی به سمت اقتصاد مدرن و البته پیشرفته نیازمند توجه به استعداد‌های انسانی است. اینکه بیان شود هرساله چه میزان سرمایه گذاری در یک منطقه تا چه میزان رشد داشته است به نظر می‌رسد بیانگر حاکمیت نگاه سنتی نسبت به سرمایه است. هر چند همانگونه که بیان شد توجه به پول به عنوان سرمایه هرچند ناظر بر نگاه ابتدایی بر سرمایه است اما نباید به عنوان یک هدف اولویت‌دار و البته تنها هدف ممکن مورد توجه قرار گیرد. به بیان دیگر جذب سرمایه باید از پول- محور بودن به سمت انسان- محور بودن تغییر جهت دهد.
در ارتباط با استان نیز باید اعتراف کرد، به نظر می‌رسد متأسفانه همان نگاه بدوی نسبت به سرمایه حاکم است و از مهمترین سرمایه‌های این استان که همان نخبگان هستند اگر نگوییم غفلت اما می‌توانیم بگوییم نسبت به آنها کم توجهی شده است به‌طوری‌که می‌بینیم بسیاری از افراد دارای تحصیلات عالیه که بهترین سال‌ها و روزهای عمر خود را صرف کسب علم کرده‌اند، امروز یا بیکارند و یا جهت اشتغال مهاجرت کرده و یا اینکه در بخش‌های غیر مرتبط با تحصیلات خود مشغولند. همان‌طوری‌که در مجله اکونومیست (نسخه 15 دسامبر 2018) می‌خوانیم، یک دانشمند ایرانی به همراه استادش در دانشگاه کالارگی کانادا در حال انجام جادوی صنعتی قرن (به تعبیر مجله) هستند. بسیار واضح است تبدیل گازهای ناشی از سوخت سوخت‌های فسیلی به سوخت جدید چه انقلابی در انرژی ایجاد خواهد کرد و سود ناشی از این اتفاق احتمالا عددی غیر قابل احصاء خواهد بود! والبته بسیارند کسانی که مانند این دانشمند در بسیاری از کشورهای دنیا در حال تحصیل و تحقیق قرارداشته و در صورت وجود حمایت‌های ویژه و توجه به نیازهای آنها و برآورده کردن درخواست‌هایشان می‌توان اینچنین ثروت های عظیم و بی‌بدیل را در همینجا به ثمر رساند؛ که البته این موضوع در مورد استان ما نیز صادق است و لذا در همین جا پیشنهاد می‌شود که یک پایش جامع در این خصوص در استان صورت گرفته و میزان فارغ التحصیلان استان در سال‌های اخیر و همچنین مشاغلی که آنها در آن فعال هستند تعیین و میزان شکاف بین مشاغل و تحصیلات و نیز تعداد فارغ‌التحصیلان بومی استان که در سایر استان‌ها شاغل شده‌اند مشخص گردد که البته سیاستگذاری جهت جذب فارغ‌التحصیلان در زمینه‌های مرتبط، صرفا کار کوچکی از مجموعه کارهایی است که می توان در جذب سرمایه انسان انجام داد؛ به بیان دیگر آنها خوب راهنمایی نمی‌شوند. لازم به یادآوری است امروز در دنیا صنعت گردشگری مدیون بسیاری از دانشمندان و اندیشمندان و نخبگان آن منطقه، شهر و یا کشور هستند. به‌طوری‌که می‌بینیم امروز در استان همدان حضور دانشمندانی همچون بوعلی‌سینا خود عامل مهمی در گردشگری استان به حساب می‌آیند. ولذا گستره فواید و اثرات توجه به ظرفیت های انسانی در بسیاری از مواقع فراتر از زمان است به طوریکه می‌بینیم حتی شاید تا قرن‌ها و بدون حضور ایشان نیز اثراتشان باقی بماند.
و لذا به نظر می‌رسد بازتعریف سرمایه و بالطبع تغییر رویه های موجود و به تعبیری توجه به انسان که خود مهمترین زیرساخت است، باید در دستور کار متولیان امر قرار گیرد. هر چند امروز تشکیلاتی تحت عنوان بنیاد نخبگان تعریف و در حال انجام وظایف مربوط است اما به نظر می‌رسد اولا باید اقداماتی در یک گستره وسیع‌تر در این خصوص صورت گرفته و ثانیا این اقدامات باید ناظر بر نظرات و خواسته‌های خود نخبگان بوده یک طرفه تعریف نشود و ثالثا اینکه تحقق این مهم امکان‌پذیر است.
در اخر امید است مدیریت ارشد استان با ارائه راهکارهایی و تعریف ابداعاتی نسبت به تغییر نگاه حاکم و رویه‌های محکوم در استان اقدام کرده و منشاء اثراتی در این باره باشد.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com