1403-02-071403-02-17bool(false) جدال ناتمام با ارز همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : دوشنبه ، 17 ارديبهشت 1403

Today : Mon, May 6, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  136665 تاریخ انتشار:  1402-11-21 - 10:16 تعداد بازدید:  81
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

جدال ناتمام با ارز

نویسنده : اکرم چهاردولی

یادداشت


وابستگی اقتصاد ایران برغم همه تلاش‌ها برای کاهش اثرپذیری از تکانه ارز، روز به روز به تأثیر از قیمت ارز و موج‌های آن بیشتر می‌شود.

این در شرایطی است که تلاش می‌شود اقتصاد تنها تحت تأثیر عرضه و تقاضا و شاخص‌های بازار باشد اما اینچنین نشده‌است.

نظرات یک عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران در این زمینه قابل تأمل است.

مهراد عباد، عضو هیأت نمایندگان اتاق‌های بازرگانی ایران و تهران در گفت‌وگویی توضیح داده؛ ثبات اقتصادی یکی از مهم‌ترین نیازهای کسب و کارهاست تا صاحبان آنها بتوانند براساس این ثبات برنامه‌ریزی کنند، با این حال متأسفانه در چند دهه گذشته این ثبات در اقتصاد ایران وجود نداشته و رویدادهای داخلی و خارجی با تأثیرات مستقیم و غیرمستقیم بر اقتصاد ایران نرخ ارز را از خود متاثر می‌کند. افزایش نرخ ارز به معنای کاهش ارزش پول ملی ماست و در هیچ کجای دنیا ارزش پول ملی یک‌شبه 20درصد کاهش پیدا نمی‌کند.

وی در ارائه راهکاری گفته است؛ متاسفانه دولت و در زیرمجموعه آن بانک مرکزی نرخ ارز در بازار آزاد را قبول ندارند، در حالی که اقتصاد ما به تک‌نرخی شدن ارز و پذیرش نرخ ارز در بازار آزاد نیاز دارد زیرا این نرخ ارز در بازار آزاد است که بر عملکرد فعالان اقتصادی کشور تأثیر مستقیم می‌گذارد. تک‌نرخی شدن ارز سبب می‌شود رانت‌ها و فسادهایی که به واسطه نوسان نرخ ارز ایجاد می‌شود، از بین برود. در حالی که با چندنرخی بودن ارز شماری از این نوسانات منتفع می‌شوند و اکثریت ضرر می‌کنند. 

بسیاری از واردکنندگانی که بر قیمت کالاهای تولیدی آنها کنترلی وجود ندارد محصول خود را براساس نرخ آزاد ارز قیمت‌گذاری می‌کنند و کم پیش می‌آید که براساس نرخ ارز نیمایی محصول نهایی را قیمت‌گذاری کنند هر چند برای واردات مواد اولیه تولید این محصول ارز نیمایی دریافت کرده باشند، به عبارت دیگر افزایش قیمت ارز به گران شدن محصول نهایی واحدهای تولیدی و اقلام مصرفی مردم می‌انجامد.

عباد همچنین از اینکه ارز در ایران به کالایی سرمایه‌ای تبدیل شده اظهار تاسف کرده و گفته است؛ کمتر جایی از دنیا دلار چنین جایگاهی دارد. در حال حاضر بخش زیادی از ارزهای موجود در کشور در خانه‌های مردم به عنوان ابزار حفظ ارزش سرمایه نگهداری می‌شود. استفاده از ارز برای حفظ ارزش دارایی‌ها برای اقتصاد آسیب‌زاست؛ رشد اقتصادی نیاز به تولید دارد و این سرمایه‌ها باید به واسطه بورس‌های شفاف جذب تولید شود هر چند که در سال‌های گذشته تجربه ناخوشایندی از سرمایه‌گذاری در بورس برای مردم رقم خورد.

این سخنان به خوبی وضعیت ارز، تولید، نگاه سرمایه‌ای به آن و ذخیره ارز به جای آوردن آن در تولید را مطرح کرده‌است.

روشن است مادامی که وضعیت اینچنین باشد نباید انتظار رشد ارزش پول ملی و کاهش تأثیر ارز بر اقتصاد را داشت و لازم است شرایط و نگاه دولت و مردم به ارز را تغییر داد.

در این زمینه هر سه قوه باید با هم هماهنگ باشند و بتوانند شرایطی را برای حفظ اقتصاد از تکانه‌های خارجی به‌ویژه تکانه ارز ایجاد کنند.

بدیهی است افزایش اعتماد مردم به نهادهای اقتصادی به‌ویژه بانک و بورس در این روند اولویت داشته و کار زیربنایی برای تضمین توفیق است.

 


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com