دومین جشنواره گردو و بادام در روستای علی‌آباد دمق برگزار شد همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : سه شنبه ، 18 ارديبهشت 1403

Today : Mon, May 6, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  134675 تاریخ انتشار:  1402-07-16 - 13:05 تعداد بازدید:  208
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

️پایان ماراتن جشنواره های ملایر با توقف در روستای علی آباد دمق
دومین جشنواره گردو و بادام در روستای علی‌آباد دمق برگزار شد

مادستان


ملایر-زهرا امیری-خبرنگار همدان پیام:روستای علی‌آباد دمق  از توابع بخش جوکار ملایر، در فاصله ۴۰ کیلومتری این شهرستان واقع شده و با داشتن بیش از پنج هزار نفر جمعیت، جزء یکی از روستاهای پُر جمعیت استان همدان به شمار می‌رود.

وقتی به ورودی روستا می رسی درختان کهن گردو در دو طرف جاده توجهت را جلب می کند و با دیدن این درختان متوجه می شوی که چرا جشنواره در این روستا برگزار شده است کم کم به محل برگزاری جشنواره رسیدیم و صدای ساز و دهلی که از محل جشنواره می آمد خبر از شادی و نشاط مردم داشت وارد محل جشنواره شدیم مردم روستا با چایی ذغالی در ورودی برگزاری محل جشنواره ایستاده بودند و پذیرای گردشگران و بازدید کنندگان از این جشنواره بودند.

برپایی غرفه های فروش گردو و بادام این روستا و فروش بی واسطه آن به گردشگران و قیمت مناسب این محصول از نقاط مثبت و قوت این جشنواره بود.

کمی جلوتر بوی آشی خاص مشام را نوازش می داد به سراغ غرفه توزیع آش رفتم و با خانم محجبه و خوش برخورد که مشخص بود از اهالی روستا است مواجهه شدم و در مورد آشی که پخته بود و برای عرضه در این جشنواره آماده کرده بود سوالاتی را پرسیدم.

 ️رشته سماق علی آباد دمق مصلح گردو

هاجر حیدری بانوی 51 ساله روستای علی آباد دمق  بانویی که برای دومین سال با آش خوشمزه رشته سماق در غرفه آش های سنتی علی آباد میزبان گردشگران و مسافران و اهالی روستا بود و طعم آش خوشمزه رشته سماقش  نظر هر بازدید کننده ای را به سمت غرفه آش های  سنتی این جشنواره جلب می‌کرد بعد از معرفی خود گفت: برای پخت این آش اول لوبیای سفید، نخودو چغندر را به صورت نگینی خرد می کنیم وبا هم داخل دیگ می ریزیم تا کاملا پخته و نرم شوند و بعد از آن برگه زرد آلو، آلوچه و پیاز داغ را به مواد در حال پخت این آش اضافه می کنیم و در انتها  رشته را به مواد آش اضافه می‌کنیم.

بعد از این که رشته نیز با مواد پخته شد  چند دقیقه به پخت سماق غذا را که با آب سرد شسته ایم تا گردو غبار و پوسته آن از بین برود در مرحله بعد آب جوش روی آن میریزیم و بعد از حدود ده دقیقه که عصاره سماق گرفته شد آب سماق را که ته نشین شده به آش اضافه می‌کنیم و  در پایان نیز با پیاز داغ، گردو ، پسته و خلال بادام تزیین کرده و سرو میکنیم.

هاجر خانم می گوید این آش محلی و مختص روستای علی آباد دمق است وچون اهالی روستا در فصل پاییز گردو زیاد استفاده می کنند این آش مصلح گردو است و گرمی بیش از حد گردو را می گیرد.

 وی برای اینکه از خاصیت بی شمار آش رشته سماق ما و بازدید کنندگان را بیشتر مطلع کند روزی حکیمی از منطقه ای عبور می کرد و دید گردوی زیادی در آنجا وجود دارد و گفت درد زیادی در اینجا است  و بعد از گشتی در آن منطقه به درختان سماق برخورد کرد که با خود گفت اگر دردی وجود دارد بی شک درمانی هم برای آن است و سماق مصلح همان گردو است.

وی درپایان می گوید : آشهای دیگری نیز در این روستا پخته می شود مثل آش دوغ، آش ترخینه، آش چغندر به دوغ ، آش کاچی وآش ماسوا از دیگر  آش های  محلی این روستا است.

 ️سه هزارو 450تن گردو از باغات گردو ملایر برداشت می شود

مدیر جهاد کشاورزی ملایر در حاشیه برگزاری دومین جشنواره گردو و بادام روستای علی آباد دمق گفت: 4450 هکتار از زمین های شهرستان ملایر زیر کشت گردو است و از این باغات سالانه بطور متوسط 3450 تن گردو برداشت می شود.

یوسف کاکاوند بیان کرد: 4000 هکتار از اراضی کشاورزی زیر کشت بادام دیم و آبی است و از این اراضی نیز سالانه 5000 تن بادام برداشت می شود.

وی با اشاره به اینکه گردوی تولیدی ملایر کیفیت بسیار مطلوبی دارد و بعد از تویسرکان رتبه دوم را به خود اختصاص داده است،خاطرنشان کرد:روستای علی آباد دمق بیش از 700 هکتار اراضی باغی دارد که اغلب آن ها زیر کشت بادام و گردو است و این روستا قطب تولید بادام و گردو در شهرستان ملایر محسوب می شود شهرستان محسوب می شود .

 کاکاوند در ادامه با بیان اینکه مردم روستا به دنبال ثبت تعاونی گردو و بادام هستند اظهار کرد: تعاونی باغداران شهرستان ملایر یکی از تعاونی های مطرح کشوری است و پیشنهاد می کنم باغداران علی آباد بجای ایجاد یک تعاونی جدید، در کنار این تعاونی قدرتمند عضو همین تعاونی شهرستان شوند تا علاوه بر جلوگیری از موازی کاری باعث قدرتمند شدن این تعاونی شوند .

بخشدار جوکار نیز با اشاره به برگزاری نخستین جشنواره گردو و بادام علی‌آباد در مهرماه سال گذشته، گفت: علی‌آباد یکی از پرجمعیت‌ترین روستاهای این شهرستان و بخش جوکار است که جشنواره گردو و بادام رونق بسیار خوبی در این روستا پیدا کرده است.

"محمد فارسی" یکی از اهداف برگزاری این جشنواره را معرفی برند گردو و بادام، رونق اقتصادی، برپایی غرفه‌های فروش محصولات و ایجاد نشاط و شادابی در روستا عنوان و بیان کرد: مردم از سراسر این شهرستان، استان و خارج از استان در این جشنواره حضور پیدا کردند و از محصولات تولیدی علی‌آباد با قیمت مناسب خریداری کردند.

وی با بیان اینکه حضور هنرمندان ملی و استانی رونق خوبی به این جشنواره داد، گفت: در دومین جشنواره گردو و بادام علی‌آباد آئین شگرگزاری برداشت گردو و بادام و مسابقه گردوی برتر برای اولین سال برگزار شد که با استقبال خوب باغداران مواجه شد.

بخشدار جوکار یادآور شد: ۴۵ باغدار در سطح شهرستان و روستای علی‌آباد در مسابقه گردوی برتر شرکت کردند و جهاد و مرکز تحقیقات کشاورزی هفت آیتم را برای تعیین گردکی برتر در نظر گرفتند که در نهایت ۱۰ گردوکار برتر انتخاب شدند.

فارسی تاکید کرد: بدون شک مسابقه گردوی برتر سال آینده همپای مسابقه خوشه برتر انگور خواهد بود.

کاکاوند همچنین از برگزاری کلاس های آموزشی در زمینه سرشاخه کاری گردو و تهیه ارقام جدید گردو از نهالستان و زنجیره گردو تویسرکان در "علی آباد دمق" خبر داد و ابراز امیدواری کرد با توسعه کشت بهترین ارقام گردو، کیفیت و میزان برداشت را در شهرستان و این روستا ارتقا دهیم.

 ️اشتغال جوانان،توجه به بوم گردی روستا و کمک به کشاورزان از اهداف برگزاری این جشنواره است

دهیار روستای علی آباد دمق نیز در حاشیه این جشنواره مطرح کرد: روستای علی آباد دمق میزبان دومین جشنواره بادام و گردو با هدف اشتغال جوانان، توجه به بومگردی روستا و کمک به کشاورزان است.

باقر هاشمی با اشاره به استقبال خوب مردم از این جشنواره گفت: خوشبختانه جشنواره امسال مورد استقبال اهالی روستا، مردم ملایر، جوکار، ازندریان، اراک، همدان و تویسرکان قرار گرفته است.

وی از برپایی حدود 15 غرفه در حاشیه این جشنواره خبر داد و افزود: برخی از غرفه ها به ویژه برای اهالی روستا، رایگان در اختیار غرفه داران قرار گرفته است.

هاشمی با بیان اینکه در این غرفه ها انواع محصولات کشاورزی علی آباد از جمله گردو، بادام، شیره انگور و باسلوق عرضه می شود، گفت: امسال بدلیل شرایط جوی و آب و هوایی، جشنواره را به سالن ورزشی هنرستان خیرساز "برادران محسنی" منتقل کردیم.

وی خشکسالی چند سال اخیر را یکی از چالش های جدی باغداران و کشاورزان این منطقه خواند و بیان کرد: استفاده از سموم، کود و توجه ویژه به آموزش های مهندسان جهاد کشاورزی می تواند برخی مشکلات باغداران و کشاورزان را حل کند.

دهیار روستای علی آباد دمق به ثبت فن تهیه آش سنتی ماسوای روستای علی آباد دمق در فهرست میراث ناملموس کشور به عنوان پانزدهمین میراث ناملموس ملی شهرستان اشاره و خاطرنشان کرد: به دنبال ثبت آش "چغندر به دوغ" و "گرده مغزی" علی آباد به عنوان یک نان سنتی نیز هستیم.

وی ادامه داد: همچنین به دنبال ثبت روستا بعنوان روستای بومگردی و ثبت ملی جشنواره گردو و بادام علی آباد هستیم.

وی ضمن اشاره به جمعیت 5000 نفری این روستا گفت: انتظار داریم با شهر شدن علی آباد بتوانیم اعتبارات خوبی جذب کنیم تا اهالی روستا از امکانات و مزایا شهر شدن روستا بهره مند شوند.

 


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com