1403-02-071403-02-17bool(false) یک از 100؛ تنها سهم معلولان همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : دوشنبه ، 17 ارديبهشت 1403

Today : Mon, May 6, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  47173 تاریخ انتشار:  1393-04-05 - 05:00 تعداد بازدید:  747
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

در كارگروه مناسب‌سازي مطرح شد
یک از 100؛ تنها سهم معلولان

نویسنده : ندا رستمي

مادستان

■ فرهنگ‌سازي گام نخست است

همدان‌پيام: كارگروه مناسب‌سازي همدان، عنوان جلسه‌ای بود که نخستین جلسه آن اواخر آبان‌ماه سال گذشته در فرمانداری مركز استان همدان برگزار شد و قرار بود این کارگروه به منظور فراهم کردن امکانات برای تسهيل رفت‌وآمد معلولان، جانبازان، سالمندان و افراد كم‌توان جسمي در سطح شهر و ادارات برنامه‌ریزی کند.
هدف، بزرگ و شايسته بود؛ اما پس از گذشت حدود 8-7 ماه از اين موضوع، شاهد تحول خاصي در مصوبات و حرف‌هاي قبلي نبوده‌ايم و اين مشكل در تمامي محل‌ها حتي در اماكن برگزاری جلسه هم وجود داشته و همچنان دارد.
مانور يك‌روزه رئيس شوراي شهري‌هاي 2+4 همدان را در پاييز سال 91 از ياد نبرده‌ايم كه سوار بر ويلچر قصد نمايش دادن مشكلات تردد ناتوانان جسمي را در شهر داشت و حتي وعده‌هايي داد كه اجرايي شدن آن به عمر شوراي قبل و حتي شايد جديد هم نرسد و به حرف‌هاي هميشگي مسئولان ختم شد.
در نهايت هم به كارگروه مناسب‌سازي رسيديم كه در آنجا سيد مجيد موسوي عضو شوراي شهر حضور داشت و قرار شد با حضور مسئولان و نمايندگان جامعه معلولان،  در صحن شورا نشستی داشته باشند تا امور مربوط به آنها عملياتي شود كه گويا برگزار نشده است.
در مجموع، همه افراد حاضر در جلسه نخست، منتقد اوضاع و شرايط مناسب‌سازي موجود بودند و اينكه لازم بود اوضاع سامان یابد. اما آنچه به يقين مي‌توان گفت اين است كه شهر همدان برای تردد و حضور معلولان و افراد كم‌توان در مراکز و اماکن مختلف مناسب نیست.
ديروز دومين كارگروه مناسب‌سازي را در شهرستان همدان داشتيم كه نماينده‌اي از شوراي شهر در آن جلسه حضور نداشت و برخي از نمايندگان حاضر هم با توجه به تأكيد بر عضو ثابت بودن، جابه‌جا شده بودند. تمام مباحث سال گذشته دوباره تكرار شد تا شايد براي افرادی كه متأسفانه ديده نمي‌شوند و تنها سهمشان‌ در شهر يك درصد است، راهگشا باشد!
بهره‌گيري از توان تشكل‌هاي خصوصي
معاون برنامه‌ریزی و عمرانی فرمانداری همدان بر مغفول ماندن برخي مباحث مهم تأكيد دارد و اينكه بايد به صورت گسترده‌تر و كارشناسي‌تر نگاه‌ كنيم.
محمدعلي محمدي گفت: قانون جامع حمایت از معلولان به عنوان نقشه راه از سوی بهزیستی باید به صورت نامه رسمي به همه ادارات ارسال شود؛ چراکه ادارات برای همکاری نقشه راه و دستور کار نیاز دارند.
به گفته وي، بر اساس تبصره 2 ماده یک قانون جامع حمایت از معلولان، شهرداری‌ها موظفند تا از صدور پایان کار برای معابر و اماکنی که استانداردهای معلولان را رعایت نکردند، خودداری کنند.
محمدي معتقد است اگر قرار باشد مسئولیت را به دولتی‌ها واگذار کنیم، موفق نخواهیم شد كه بر این اساس از تشکل‌های خصوصی علاقه‌مند به کمک، می‌توان برای پیگیری امور مناسب‌سازی بهره گرفت.
وي با تأكيد بر فرهنگ‌سازي بر اين موضوع كه در گام نخست يعني تبلیغات و اطلاع‌رسانی درست جا مانده‌ايم، صحه گذاشت و اينكه تفاهم‌نامه همکاری بين بهزیستی با ادارات مختلف به‌ویژه در دانشگاه‌ها و مدارس انجام شود تا بتوانند معابر و اماکن را برای تردد این قشر فراهم کنند.
محمدي از ضرورت ورود بهزیستی در اتاق فکر شورای شهر گفت و یادآور ‌شد: در اتاق فکر شورای شهر برای سهولت در عبورومرور سطح شهر مصوباتی تصویب مي‌شود كه بر اجرای آن از سوی شهرداری تأکید می‌شود.
وي با اشاره به تأثير ارزیابی و ثبت حوادث طبیعی برای اطلاع‌رسانی اظهار داشت: به نظر مي‌رسد سازمان نظام مهندسی در صدور پایان کار و تأیید نقشه‌های ساختمانی به‌ویژه مراکز تجاری بايد دسترسی معلولان، ایجاد رمپ و آسانسور را هم قید کند.
مشكل اجرا نشدن؛ پراكندگي فعاليت‌هاست
عبدا... نوري هم مشاور مديركل بهزيستي استان همدان است كه مشكل بحث مناسب‌سازي را پراكنده بودن فعاليت‌ها مي‌داند كه سال‌هاست اين سازمان از مشكلات عكس‌ مي‌گيرد و نتيجه‌ خاصي هم حاصل نشده است. همچنين با توجه به گسترده بودن اماكن هم ممكن است مشكلاتي در اجرايي شدن اهداف به وجود بيايد.
وي از كميته تخصصي مناسب‌سازي در استان البته با محدوديت‌هاي موجود در قوانين خبر داد و گفت: مشكلات موجود را بايد به صورت پروژه‌اي و بر اساس اولويت مراجعه تعريف كنيم؛ البته اين سياست توسط بهزيستي در حال انجام است.
نوري بر تغيير تعريف مناسب‌سازي براي ارائه خدمات به افراد كم‌توان جسمي شامل كودكان، سالمندان و... اشاره مي‌كند كه در اولويت نخست، ضوابط مناسب‌سازي براي اماكن خصوصي آماده است.
عملي شدن‌ تئوري‌ها
در ادامه محمدعلي افشاري نماينده جامعه معلولان استان همدان به عملي شدن مباحث تئوري تأكيد دارد تا نمود اين پيگيري‌ها را شاهد باشيم. وي با اشاره به پيگيري بيشتر این موضوع برای مناسب‌سازي شهر تا پايان دوره اين شورا اظهار داشت: در حال حاضر با توجه به اقدامات مسئولان، سطح خدمات در بحث مناسب‌سازي آنچنان به چشم نمي‌آيد و با استانداردهاي مشخص افراد معلول و كم‌توان فاصله دارد. همچنين تغيير وضعيت مناسب سطح پياده‌روها و خيابان‌ها براي عبور ملموس نيست.
سهم ما از شهر تنها يك درصد!
امير عراقي نماينده انجمن نخاعي استان همدان نيز درصد مناسب‌سازي تردد در شهر را زير يك درصد عنوان کرد و اينكه در بسياري از شهرها هم مشكلات وجود دارد اما وضعيت اينگونه نيست.
وي با شرح اين موضوع كه به عنوان يك ويلچري بايد براي حضور در آزمايشگاه‌ها منتظر باشيم تا در خيابان از ما خون بگيرند و حتي برای حضور در باغ بهشت هم مشکل تردد داريم و نمی‌توانيم به تنهایی داخل این اماكن شويم، گفت: اولويت يك در اين مبحث بايد مناسب‌سازي عمومي باشد.
عراقي ساخت‌ رمپ‌ها در خيلي از نقاط را رفع تكليف دانست؛ چراكه از استانداردهاي لازم برخوردار نيست و پيشنهاد داد که براي درك اين موضوع تنها يك روز به جاي من سوار بر وليچر شويد!
اين نماينده اضافه کرد: وضعيت پارك‌ها كه بماند اما اولويت را مراكز درمان، ورزش و ادارات پر رفت‌وآمد مانند بهزيستي، بنياد شهيد، كميته امداد و... قرار دهيد.
وي بر فرهنگ‌سازي هم تأكيد کرد و اينكه تنها كارمان برگزاري جلسه‌ها نباشد.
الهه خدادادي از معاونت عمراني شهرداري همدان به پيگيري‌ها و اقدامات شهرداري در اين ‌زمينه اشاره کرد و اظهار داشت: از آنجايي كه دو منطقه خضریان و کبابیان در شهر همدان براي طرح"شهر بدون مانع" به عنوان پایلوت برای تردد معلولان مناسب‌سازی در نظر گرفته شده بود، اين مناطق به خيابان‌هاي بوعلي و اكباتان تغيير كرد.
تعامل دستگاه‌ها قوي‌‌تر شود
سپس مهدي شعبانيان رئيس كميته تخصصي معماري سازمان نظام مهندسي استان با توجه به مشكلات موجود در پايان كار برخي مجتمع‌هاي تجاري، بر اين موضوع تأكيد کرد كه تمام تصميمات در نظام مهندسي گرفته نمي‌شود و مشكلات در روند اجرا صورت مي‌گيرد كه نسبت به طرح اوليه مغایرت دارد.
وي با بيان اينكه در اين زمينه تعامل دستگاه‌ها بايد قوي‌تر شود، گفت: بايد مكانيسم نظارتي و اجرايي تقويت شود تا نقشه تأييد شده اوليه در ساخت به پايان برسد.
 هزينه براي جان آدمي يا طرح‌ها؟!
سعيد خرم‌رويي نماينده جانبازان در شوراي مشورتي فرمانداري هم از نگاه ويژه به شهر و شهروند سخن گفت و اينكه چرا ما بايد در اين شهر بهانه‌هاي فرهنگي را به عنوان فرصت براي يك نگاه مثبت به استاني فرهنگي نداشته باشيم.
وي معتقد است كه بايد اجازه داده شود تا كسي از خارج از سيستم ادارات نظاره‌‌گر وضعيت باشد همچنين از آنجايي كه بيشتر معلولان با توجه به مشكلات بستر جامعه به خودكفايي رسيده‌اند، از نظر روانشناسي اجتماعي درست نيست و نبايد جداسازي صورت گيرد و همه اقشار جامعه كه در كنار هم در يك مسير زندگي مي‌كنند بايد درك بهتري از شرايط را داشته باشند.
وي به عنوان نماينده شهرداري از هزينه‌بر بودن استفاده از پل‌هاي عابر پياده برقي سخن گفت و بر اين موضوع كه هزينه سلامت انسان بر هزينه 300 ميليوني پل‌هاي عابرپياده برقي ارجحيت دارد؛ بر نظارت مستمر تأكيد کرد.
اولويت؛ فرهنگ‌سازي است
مديركل سازمان بهزيستي استان همدان نيز با به تصوير كشيدن مشكلات مناسب‌سازي ادارات مركز همدان، اولویت مناسب‌سازی را نیازمند فرهنگ‌سازی دانست و گفت: مناسب‌سازی مبحثی تلفیقی و نیازمند مشارکت اجتماعی است.
اكبر سوري با تأکید بر متفاوت بودن توپوگرافي همدان که گاهی موانع فيزيكي ايجاد مي‌كند، افزود: حق و حقوق همه شهروندان بهره‌گيري از همه امكانات است و مناسب‌سازی یک طراحی عمومی است که نبايد از ديدگاه غيرفني مناسب‌سازي شود.
مديركل بهزيستي استان با اشاره به مطلوب نبودن وضعیت مناسب‌سازی اماکن و معابر همدان گفت: در سال 88 بر اساس ارزيابي كشور در استان همدان حدود 8 هزار و 880 نقطه عمومي نياز به مناسب‌سازي شناسايي شد كه تقريباً در حال حاضر نيمي از آن انجام شده است؛ البته در جلسه پيش عنوان شد كه آنهم از نظر فني مورد قبول نيست!
سوري به ادارات و ارگان‌هاي داراي مشكل مانند ساختمان اداري بهزيستي شهرستان، فرمانداري و... گریزی زد و خاطرنشان کرد که نگاه مناسب‌سازی بايد تخصصي و منطقه‌اي باشد که بر این اساس کمیته تخصصی تشکیل شده و مناسبات را پیگیری می‌کند.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

اخبار مرتبط
 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com