خطر بیخ گوش شهرهای استان همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : سه شنبه ، 1 خرداد 1403

Today : Mon, May 20, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  60516 تاریخ انتشار:  1394-04-14 - 05:45 تعداد بازدید:  3010
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

آتش‌سوزی مراتع به گردنه اسدآباد رسید
خطر بیخ گوش شهرهای استان

اخبار

امسال گویا آتش به خرمن طبیعت استان افتاده تا در این وانفسای بی‌آبی نه‌تنها جنگل یا مرتعی در استان رشد نیابد بلکه آنچه که داریم هم دود و خاکسترشود. همین 2 هفته پیش بود که آتش سهل‌انگاری 7 هکتار از مراتع منطقه باباعلی سرکان را طعمه حریق شد. جمعه شب هفته گذشته هم این آتش چند کیلومتر آنطرف در شهرستان همسایه تویسرکانی‌ها رخ داد تا 8 هکتار از مراتع گردنه اسدآباد را به کام خود فرو ببرد.
آنچنان که فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان خبر داده 8 هکتار از مراتع گردنه اسدآباد در نزدیکی روستای "شهرآب" شامگاه جمعه در آتش سوخته است.
به گفته بهرام رسولی هنوز علت بروز آتش در مراتع اسدآباد مشخص نشده ولی وی تصریح کرده که عواملی همچون برپا کردن آتش توسط دامداران و گردشگران طبیعت و خاموش نکردن کامل آن در بروز آتش مؤثر بوده است.
 شمار آتش‌سوزی‌ها به 34 فقره رسید
34 فقره آتش‌سوزی از خرداد امسال تاکنون در مراتع همدان صورت گرفته که حدود 106 هکتار از مراتع این استان را طعمه آتش کرده است. به گفته همتی رئیس منابع طبیعی استان همدان 50 هکتار از مراتع شهرستان همدان در فصل بهار امسال طعمه آتش شده است.
در خسارت‌بارترین این آتش‌سوزی‌ها در نهم تیرماه آتش 13 هکتار از مراتع تویسرکان را خاکستر کرد تا این شهرستان بیشتر از این موضوع داغ دیده باشد. این برای سیزدهمین بار بود که تویسرکان طعمه حریق می‌شد.
استان همدان دارای 905 هزار هکتار اراضی ملی است که 42 هزار و 566 هکتار از آن شامل جنگل‌های دست کاشت و طبیعی است.
 دلیل آتش‌سوزی‌ها فقط بی‌احتیاطی نیست
به گفته محمدباقر دباغی، رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری تویسرکان دلیل آتش‌سوزی 130000 هزار متر مکعبی در منطقه خرم‌رود بی‌احتیاطی چند کشاورز بوده است. براساس این گفته‌ها این کشاورزان به قصد سوزاندن علف‌های هرز اقدام به آتش‌سوزی در منطقه خرم‌رود می‌کنند که با وزش باد توانایی کنترل آن را نداشته‌اند.
بر اساس بررسی‌ها بیشتر آتش‌سوزی‌ها مربوط به عوامل انسانی است به طوری که برخی شهروندان برای تفریح و سرگرمی در باغ و مراتع حاشیه شهر حضور یافته و اقدام به برپا کردن آتش می کنند و بدون توجه به خاموش شدن کامل آتش، آن را رها کرده غافل از اینکه با وزش یک نسیم ضعیف، باغات و مراتع دچار آتش‌سوزی می شوند.
اگر چه در زبان مسئولان و حسب ظاهر امر، علت اغلب این آتش‌سوزی‌ها خطای انسانی و سهل‌انگاری عنوان شده اما در نقاطی دیگر موضوع عمدی بودن این دست آتش‌سوزی‌ها مطرح است که انگیزه‌های زمین‌خواری و تغییر کاربری زمین‌های اطراف شهر در آن قابل ارزیابی است. امری که با توجه به حجم زمین خواری‌ها و گسترش آن به سوی جنگل‌خواری و مراتع مطرح شدن آن بیراه هم نیست؛ چراکه مواردی بوده افراد سودجود با ايجاد آتش‌سوزي در اراضي جنگلي توانسته اند زمين را تصاحب كنند و به اين ترتيب ممنوعيت قانوني آن برداشته مي‌شود و افراد مي‌توانند به راحتي اين اراضي را در اختيار قرار گرفته و در آن فعاليت كنند.
 آتش بیخ گوش شهرها
این دست گفته‌ها اما تضمینی برای روی دادن سرایت این آتش‌سوزی‌ها به دیگر مناطق استان نیست آنچنان که موج آن در دیگر استان‌ها نیز دیده شده است. آتش‌سوزی یک ماه پیش جنگل‌های زاگرس در ایلام که به کمک مردم و با ابزارهای ابتدایی پس از 2 روز خاموش شد. آتش در مراتع که به سرعت مشتعل می‌شود رفته رفته از حاشیه شهرها به مرکز رسیده به طوری که روز جمعه بخش‌هایی از کوه آبیدر سنندج طعمه آتش شد.
این آتش‌سوزی گسترده پس از گذشت حدود 5 ساعت، توسط نیروهای مردمی و آتش‌نشانی مهار شد و علت آن تاکنون مشخص نشده و با توجه به حجم وسیع آتش‌سوزی، خسارت زیادی به کوه آبیدر و باغ‌های اطراف آن وارد شده است.
با توجه به گستره مراتع مرکز استان و از همه مهمتر اینکه اغلب این نقاط در ارتفاعات شهر همدان قرار داشته که صعب العبور بوده و دسترسی آسانی به آنها نیست تصور اینکه آتش‌سوزی آبیدر نیز در ارتفاعات الوند رخ دهد تکان‌دهنده است چه برسد به روی دادن آن. هر چند رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری استان از شناسایی مناطق حساس استان که شامل حیدره، چشمه قصابان، حسین‌آباد آشوری که بیشتر در دامنه‌های شمالی الوند هستند و همچنین منطقه خانگرمز، قسمتی از نهاوند، سیاه دره و ملوسان و... را بر اساس سنوات گذشته که از لحاظ تعداد پراکنش آتش‌سوزی وضعیت نامطلوبی داشته‌اند خبرداده اما با توجه به باقی بودن 2 ماه دیگر از فصل گرم سال و احتمال خطر بی‌احتیاطی گردشگران در مناطق اطراف همدان باید احتمال هرگونه اتفاقی داده شود تا خسارت آبیدر در همدان رخ ندهد.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

اخبار مرتبط
 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com