1403-02-061403-02-16bool(false) اتاق سیاست‌گذاری فرش راه بیندازید همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : يكشنبه ، 16 ارديبهشت 1403

Today : Sun, May 5, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  135615 تاریخ انتشار:  1402-09-07 - 10:44 تعداد بازدید:  171
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

حاجی بابایی خطاب به متولیان فرش همدان:
اتاق سیاست‌گذاری فرش راه بیندازید

نویسنده : مریم مقدم

اقتصادی


 تار‌وپود فرش در همدان بوی نان نمی‌دهد


 فرشی که امروز در همدان تولید می‌شود با سلیقه مشتری جور نیست.
 بازار هدف فرش همدان از دست رفته است.
 ما نتوانستیم سلیقه بازار صادرات را برای فرش همدان اعمال کنیم.
 از دست رفتن بازار داخلی تاثیر نامطلوبی روی بازار فرش همدان گذاشته است.
 سخت‌ترین و مشکل‌ترین کار در حوزه فرش، فروشندگی است.
 ما نیازمند یک مکان برای بافت و فروش فرش همدان هستیم.
 صادرات فرش از گمرک همدان صفر است.
 گره‌ای که در فرش همدان افتاده است با چنگ و دندان هم باز نمی‌شود.


 این موارد گزیده ای از مهم‌ترین درخواست و چالش‌هایی بود که بازاریان فرش همزمان با نمایشگاه فرش دستباف در همدان در حاشیه 21مین نمایشگاه فرش و تابلوفرش دستباف همدان در نشست با رئیس کمیسیون تلفیق بودجه و نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی مطرح شد.

یکی از بازاریان فرش در نشست با حاجی بابایی نماینده مردم همدان در مجلس شورای اسلامی گفت: فرش همدان زمانی در بازار جایگاه واقعی خود را پیدا می‌کند که یک همدانی و در همدان آن را ببافد این حرف بسیاری از فرش شناسان است.

این فروشنده عنوان کرد: فرش یعنی کالای سرمایه‌ای و وابسته به بازار بدان معنا که طبق ذائقه بازار و هر آن‌چه کشش دارد باید بافته شود تا بافنده بیکار نماند و اشتغال از بین نرود و بازار خرید و فروش پرتکاپو باشد. بسیاری از آن‌هایی که با تاروپود فرش تخصص و هنر و بازارشان گره خورده است اما می‌گویند در این مرحله باید اثبات شود که در همدان فرش‌هایی چون قم، تبریز، کاشان و زنجان بافته می‌شود حتی شاید بیشتر از فرش همدان!

 دیگر آمار دقیقی از میزان دست بافته‌های همدان در دسترس نیست.

یکی از تولیدکنندگان فرش نیز گفت: اگر راهی بازار فرش همدان در کاروانسراها و راسته بازارها شوید درمی‌یابید در این بازار آن‌چه بیشتر جا خوش کرده است فرش بیجار، قم، کاشان و به ویژه تبریز است که هم فروشنده به مشتری آن را عرضه می‌کند و هم خریدار به دنبال آن است.

به نقل از فعالان فرش ، سال‌هاست دیگر آمار دقیقی از میزان دست بافته‌های همدان در دسترس نیست. سال‌هاست بافنده‌های همدانی دست و دلشان به بافت فرش بومی نمی‌رود با این اوصاف فرش همدان بازار خود را از دست داده است. و این یک واقعیت تلخ است این درحالی است که باید احیای نقشه‌های فرش این خطه جدی گرفته شود.

یکی از بازاریان فرش همدان نیز گفت: هنر ، صنعتی که می‌تواند اسب سرکش بی‌کاری را در همدان مهار کند به دلیل نبود زنجیره کامل نظارت بر ارائه طرح های به روز و بافت مطابق سلیقه مشتری ، تولید پشم فرش همچون واحدهای رنگرزی، شست‌وشو و پرداخت فرش، رونق خوبی ندارد.  با این وجود هنوز تاروپود این هنر با ارزش، به دست لرزان قالی‌بافان به یکدیگر گره می‌خورد اما شواهد بیانگر آن است که هم بازار داخلی و هم خارجی برای دستباف های همدان کساد است .

فرش، کالای هنری صنعتی با سابقه ۳ هزار ساله است و جدای از فن و تکنیک، پشتوانه فرهنگی و سنتی دارد. تار و پود هنر قالیبافان همدان اصالت دارد و بوی فرهنگ و تمدن می‌دهد ، هنری که به سختی خلق می‌شود و به دشواری می‌تواند جایگاهی در بازار استانی و ملی پیدا کند و باز هم از قافله بازار جهانی به علت وجود مشکلات مختلف در این استان عقب می‌افتد.

 دست‌مزد بافندگان فرش پایین است

مشکلات صنعت فرش همدان بسیار است، حلقه و زنجیره کامل تولید پشم به فرش در استان وجود ندارد و این امر سبب شده تا بسیاری از تولیدکنندگان فرش دست از کار بکشند و به کارهای دیگر روی آورند. دست‌مزد بافندگان فرش نیز که پایین است و برای پیدا کردن کاری با دست‌مزد بهتر یا به کارهای دیگر روی آورده‌اند یا هنر خود را به دارهای خاک گرفته آویخته‌اند.

یکی دیگر از فعالان بازار فرش گفت: از عمده مشکلات صنعت فرش دستباف ایران موضوع رفع تعهد ارزی است؛ فعالان صنعت فرش معتقد هستند که تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا که از سال ۹۸ اجرا شد. نزدیک به ۲۵ درصد از بازارهای صادراتی ایران را دچار اختلال کرد اما بعد از این‌که بانک مرکزی صادرکنندگان فرش دستباف را ملزم به رفع تعهد ارزی کرد، صادرات این کالا زمین خورد چراکه فرش بر خلاف سایر محصولات با سرعت فروش نمی‌رود و به همین جهت نیز ارز صادراتی این محصول با سرعت مد نظر دولت نمی‌تواند به کشور برگردد.

 قانون تعهد ارزی چالش صادرکنندگان

در این زمینه دیگر بازاریان عنوان کردند با توجه به قانون تعهد ارزی موجود، صادرکنندگان باید ارز خود را در مدت یک سال به بانک برگشت دهند، در حالی که فرش محصولی است که سریع در بازار هدف به فروش نمی‌رسد و ممکن است فروش آن ماه‌ها طول بکشد بنابراین بازگشت ارز حاصل از آن در طول یک سال، کار دشواری است.

بسیاری از صادرکنندگان ترجیح می‌دهند کالاهای دیگری که سریع‌تر به فروش می‌رسد را صادر کنند، این موضوع در کنار مسائل دیگر مانند تحریم‌های ظالمانه سبب شده است که صادرات فرش دستباف دچار مشکل و بحران شود.

 همدان جزو پنج استان برتر در صادرات فرش است

در ماه های اخیر رئیس اداره فرش استان همدان در گفتگو با رسانه ها نیز تصریح کرده بود:  
صادرات فرش از گمرک همدان صفر است، براساس آمار مرکز ملی فرش ایران، همدان جزء پنج استان برتر در صادرات فرش است؛ اما از گمرک تهران صادر می‌شوند.

خورشیدی بیان کرده بود: تجار همدانی فرش‌های دستباف را در تهران پرداخت می‌کنند و شست‌وشو می‌دهند و از همان‌جا نیز صادر می‌کنند که درحال پیگیری ایجاد مرکز پرداخت و شست‌وشوی فرش در استان هستیم.

رئیس اداره فرش استان همدان با اشاره به بافت 20 هزار متر قالی در 6 ماهه نخست امسال، بیان کرد: در 6 ماهه نخست امسال 20 هزار متر فرش در استان همدان بافته شده است.

وی با بیان این‌که سال گذشته 46 هزار متر فرش در همدان بافته شده است، یادآور شد: تعداد قالی‌بافان استان همدان بین 60 تا 70 هزار نفر است که از این تعداد حدود 45 هزار نفر کارت قالی‌بافی دارند.

وی با اشاره به این‌که در گذشته 22 هزار بیمه‌شده قالی‌بافی در استان وجود داشت، تصریح کرد: درحال حاضر هشت هزار و 500 بیمه‌شده قالی‌بافی در استان همدان وجود دارد.

درپایان لازم به ذکر است، وقتی از برگزاری نمایشگاه فرش حرف می‌زنیم یعنی یک جریان و رویداد تجاری با مجموعه ای از اتفاقات شاخص که فرایند تولید و فروش و حتی اطلاع رسانی و تبلیغات را دربربگیرد. اما در حوزه فرش همدان از تولید تا فروش و حتی حضور نمایشگاهی و اطلاع رسانی هیچ یک نکته حائز اهمیتی رقم نخورد مگر یک فضای مطلوب رنگارنگ و متمایز که تعریف آن نمایشگاه فرش و تابلوفرش دستباف همدان است . حال تنها امیدی که می‌توان به این رویداد داشت رسیدگی به مشکلات فعالان حوزه فرش است که به لطف این رویداد طرح و مورد بررسی
قرار گرفت .

ریل‌گذاری برای فرش همدان انجام شود

رئیس کمیسیون تلفیق بودجه و نماینده مردم همدان در مجلس شورای اسلامی پس از شنیدن همه موارد مطرح شده توسط فعالان حوزه فرش در همدان در این نشست گفت در کوتاه‌ترین زمان ممکن اتاق سیاستگذاری را برای فرش همدان را راه بیاندازید تا اجرای کارها بر اساس سیاستگذاری ها باشد ، در یک کلام ریل گذاری برای فرش همدان انجام شود .

حمیدرضا حاجی بابایی تاکید کرد : تا یک ماه آینده اتاق سیاست‌گذاری فرش همدان را راه بیاندازید  تا ما بتوانیم راهکار درستی برای فرش همدان پیدا کنیم.

وی گفت: این موارد که مطرح کردید  نیاز به پیگیری دارد اما لازم است بگویم شما که سردمداران فرش هستید  نباید گره کار شما درخواست  یک ساختمان یا تغییرذائقه بازار باشد. حمیدرضا حاجی بابایی عنوان کرد : در همدان در حال حاضر در حال راه انداختن شهرک‌ هستیم که خود قطب خواهد بود ما در استان خودمان باید بازار فرش را ابتدا قدرتمند تعریف کنیم تا بیرون از استان شاهد تکاپوی بازار باشیم.

وی گفت : فرش همدان نیازمند سیاست‌گذارانی در راستای حل و فصل مشکلات فرش است و این مهم در صورت قدرت با هم بودن تولیدکنندگان  به انجام خواهد رسید.

وی  با تأکید بر اینکه هیچ استانی مانند همدان روستاهای شناخته‌شده جهانی فرش ندارد، گفت: فرش استان همدان شهرت جهانی دارد و ۸۰ روستای شناخته‌شده در همدان وجود دارد که دارای شهرت جهانی در زمینه فرش هستند درحالی‌که در سطح کشور هیچ استانی به‌مانند همدان روستاهای شناخته‌شده جهانی در خصوص فرش ندارد.

فرش دستباف همدان دارای قدمت بسیاری است و حتی در تاریخ مطرح است که بزرگان هر قومی و حکومتی از آن به‌عنوان هدیه برای سران کشورهای دیگر استفاده می‌کردند، گفت: در حال حاضر برای احیای فرش دستباف همدان در بازارهای داخلی و خارجی تلاش می‌شود. چرا که فرش همدان هنوز مشتریان و متقاضیان خود را دارد.

 



بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com