تولید صیفی‌جات در همدان با فاضلاب شهری همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : سه شنبه ، 18 ارديبهشت 1403

Today : Mon, May 6, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  48414 تاریخ انتشار:  1393-05-12 - 05:00 تعداد بازدید:  1189
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

تولید صیفی‌جات در همدان با فاضلاب شهری

نویسنده : سعيده آقاخاني

اقتصادی

■ آبفا از اصطلاح دزدی فاضلاب استفاده می‌کند ■ مسئولان جهاد کشاورزی و بهداشت و درمان استان هنوز واکنشی  نشان نداده‌اند

همدان‌پيام: هفته گذشته خبري با عنوان "توليد گوجه‌فرنگي با فاضلاب" در روزنامه به چاپ رسيد كه به آبياري بيش از 3 هكتار از مزارع گوجه‌فرنگي اسدآباد با فاضلاب انساني مي‌پرداخت. در اين خبر عنوان شده بود: اين گوجه فرنگي‌ها تا چند روز آينده مي‌رسد و روانه بازار مي‌شود. بيش از 10 تن گوجه‌فرنگي كه با فاضلاب خانگي هفت منطقه اسدآباد براي نمونه شهرک خزایی، محله محمودبیگی، محله سیدان، میدان آزادگان، شهرک اندیشه و شهرک فرهنگیان و شهرداری آبياري شده است، اكنون ممكن است با رنگ‌ قرمز دلربا در بازار يافت شود.
محصولي كه ارمغان سلامت را با خود ندارد، اما براي مردمي كه به فعاليت مسئولان و نظارت آنها اميد بسته‌اند، طعم ظاهري سلامتي را به خانه‌ها آورده است. توصيه مسئولاني كه نتوانسته‌اند از پس سودجويي خاطيان برآيند، ضدعفوني صحيح سبزيجات است تا بلكه مقاومت بدن را در برابر بيماري‌هاي مختلف ناشي از مصرف سبزيجات آلوده به فاضلاب انساني افزايش دهند.
اما واقعيت اين است كه اين راهكار پاك كردن صورت مسأله است و دردي از صدها هزار نفر از مردمي كه از سبزيجات آلوده در استان استفاده مي‌كنند را دوا نخواهد كرد. فاضلاب‌ها هنوز با وجود راه‌اندازي و افتتاح تصفيه‌خانه‌هاي فاضلاب، در حاشيه شهرها جاري‌اند و رودهاي روان فاضلاب كه هنوز به شبكه متصل نشده‌اند، فرصت مناسبي براي كساني است كه به بهانه رایگان بودن استفاده از كانال فاضلاب، بي‌نیازي به انرژی برق و داشتن ازت و فسفر، آبياري با فاضلاب را ترجيح مي‌دهند. فارغ از اينكه اين موضوع چقدر سلامت شهروندان را با خطرات جبران‌ناپذير مواجه كرده است.
چندي پيش اداره‌ آب‌و‌فاضلاب شهرستان همدان اعلام کرد، از آغاز سال زراعی جدید کشاورزان بخش مرکزی همدان با تخریب کانال‌‌‏های منتهی به فاضلاب شهری و انتقال آن به زمین‌‌‏هایشان، از فاضلاب برای آبیاری محصولاتشان استفاده کرده‌‌‏اند.
تا آنجا كه برخي بر روي كانال‌هاي منتهي به شبكه فاضلاب پمپ نصب كرده بودند تا با اين روش بتوانند محصولاتشان را سيراب كنند.
این کشاورزان با وجود ممانعت‌‌‏های صورت گرفته، شب‌‌‏ها به‌‌‏ صورت پنهانی به سرقت فاضلاب ادامه می‌‌‏دهند و حجم انبوهی از محصولات آلوده اعم از سیب‌‌‏زمینی، ذرت، هویج، انواع سبزی و صیفی‌‌‏جات را راهی بازار می‌‌‏کنند.
حسین آذرتکین، مدیر امور آب‌و‌فاضلاب شهرستان همدان بيان كرده، فاضلاب بیمارستان‌های همدان هم وارد همین خط انتقال می‌‌‏شود و استفاده از این فاضلاب پیش‌‌‏از تصفیه عواقب خطرناک بهداشتی را در پی خواهد داشت.
رئیس اداره‌‌‏ بهره‌‌‏برداری آب‌و‌فاضلاب شهر همدان که مسئول پیگیری این پرونده است، می‌‌‏گوید: متأسفانه اقدام درستی از سوی برخی مسئولان صورت نمی‌گیرد، جهاد کشاورزی می‌تواند نظارت کند و اجازه کشت ندهد؛ اما امسال هکتارها زمین زیرکشت رفته است.
اکبر بهادری‌نژاد همچنین با انتقاد از ضعف مدیریت جهاد کشاورزی و سکوت اداره بهداشت، مي‌افزايد: «کشاورزان اطلاع دارند که کار غیرقانونی و جرم انجام می‌دهند؛ اما با توجه به محدودیت آب، خشکسالی و افت آب چاه‌ها، آنها ناچار به این کار روی می‌‌‏آورند.
اداره‌‌ جهاد کشاورزی می‌‌‏تواند این مسأله را مدیریت کند و برای جلوگیری از این کار، تسهیلات در اختیار کشاورزان قرار دهد. مهمترین مسأله به خطر افتادن سلامت مردم است و اين بهداشت است که نادیده گرفته می‌‌‏شود.
تاكنون اطلاع‌رسانی‌های زیادی در خصوص مضرات آبیاری سبزیجات‌ با فاضلاب انجام شده است و در سال جاری نیز بیشتر كارگروه‌های سلامت و امنیت غذایی برگزار شده در استان همدان نیز به بررسی این امر و ارائه راه‌های جلوگیری از این موضوع پرداخته است.
در حال حاضر، خوردن سبزیجات با طعم فاضلاب انسانی رنگی واقعی به خود گرفته و ممکن است که اين محصولات در منازل، فست فودها و دیگر رستوران‌ها به خورد مردم داده شود، اینگونه سبزیجات میکروب‌هایی مانند انواع هپاتیت، روتا ویروس و آدنو ویروس، عوامل تک‌یاخته‌ای مانند آمیب ژیاردیا و تخم انگل‌های پریاخته‌ای مانند کرم شلاقی، آسکاریس و... را راهی بدن انسان می‌کند که متأسفانه در بسیاری موارد پختن سبزیجات هم موجب مرگ اینگونه میکروب‌ها نمی‎شود.
با اين حال هنوز هم، صدها هكتار از مزارع استان با آب‌هاي سطحي و فاضلاب آبياري مي‌شوند و اين فرايند پروسه سخت، طولانی و گران بیماری‌ها را به مردم استان تحميل مي‌كند.
مردمي كه فكر مي‌كنند 13 تصفيه‌خانه آب‌و‌فاضلاب استان توانسته است مشكلات ناشي از روان آب‌هاي آلوده و خطرناك را از سر محصولات كشاورزي كم كند.
مردمي كه به دليل مزاياي فراوان سبزيجات و ميوه‌ها و نياز روزانه بدن به انواع ويتامين‌ها به استفاده از نوبرانه‌ها و ميوه‌ها دل بسته‌اند و در كنار غذاهاي خوش طعم ايراني، ريحان، جعفري و برگ سبز سبزي‌ها را مي‌پسندند.
مردمي كه هنوز به نظارت مسئولان اميدوارند...


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

اخبار مرتبط
 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com