1403-02-031403-02-13bool(false) انسان در فلسفه بوعلی همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : پنجشنبه ، 13 ارديبهشت 1403

Today : Thu, May 2, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  128284 تاریخ انتشار:  1401-09-05 - 15:45 تعداد بازدید:  232
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

بوعلی شناسان در کنفرانس بین المللی در همدان بررسی کردند
انسان در فلسفه بوعلی

نویسنده : مریم مقدم

فرهنگی


 آئین اختتامیه کنفرانس بین‌المللی انسان شناسی در اندیشه فلسفی ابن‌سینا که آئین آغازین آن در جامعه المصطفی العالمیه در شهر مذهبی قم کلید خورد روز 5شنبه 3 آذرماه در پایتخت تاریخ و تمدن ایران برگزار شد.

همدان، روز پنجشنبه ۳ آذرماه، میزبان میهمانانی از کشورهای ازبکستان، روسیه، ترکیه و جامعة ‌المصطفی قم به همین مناسبت بود.

آرامگاه شیخ الرئیس در همدان آنقدر در معرفی نام و نشان این دیار تأثیرگذار است که شاید کمتر توصیف و بیانی قادر به وصف آن باشد . از اتفاقات مهم در روزهای اخیر می توان به برگزاری همایش بین‌المللی انسان شناسی در اندیشه فلسفی ابن سینا اشاره کرد  یک نشست بین‌المللی، که بزرگان علم و فلسفه را از کشورهای مختلف گرد هم جمع کرد تا  شرایطی برای ارائه دیدگاه ها در زمینه  آراء و اندیشه‌های ابن سینا برای آنها فراهم آورد.

 ادای احترام به آرامگاه بوعلی سینا و نقش این حکیم عالیقدر در همدان این دیار  را به یکی از شهرهای مهم هم در حوزه جهان اسلام و هم در حوزه شهرهایی که با علم و فلسفه نام آن در هم آمیخته است به یکی از مهمترین مناطق جغرافیایی تبدیل کرده است که برای ما ظرفیتی غنی برشمرده میشود.

 البته نقش بنیاد علمی و فرهنگی بوعلی‌سینا را در این زمینه نمیتوان انکار کرد که چه بسا این بنیاد در حال حاضر توانسته است حلقه اتصالی بین همدان با شخصیت‌های شهیر در حوزه های متعدد علمی  و فلسفی در جهان باشد. اثبات این ادعا میزبانی اخیر همدان از میهمانان صاحب نظر همایش بین‌المللی انسان شناسی در اندیشه فلسفی ابن سینا است که آئین آغازین این رویداد در قم برگزار شد و  آیین اختتامیه آن با همراهی  میهمانان ملی و بین المللی در پایتخت تاریخ و تمدن ایران به انجام رسید . این رویداد ارزشمند بستری را فراهم  کرد تا اساتید علمی و فلسفه در حوزه انسان شناسی مطالبی را با یکدیگر به اشتراک گذارند و به اعتقاد متولیان آن به عنوان راهبرد در عصر حاضر از این اندیشه‌ها استفاده کنندو از این دستاورد مهم البته که همدان هم نفع علمی خود را برد.



وزیر علوم: برای تربیت سرمایه‌های نمادین هدفگذاری کنیم
 وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در این آئین با بیان اینکه بوعلی‌سینا جزو سرمایه‌های نمادین است که بزرگترین خدمت را به بشریت کرده‌ گفت: سرمایه‌های نمادین دست‌برتر را در جهان دارند و باید دنبال تربیت چنین سرمایه‌هایی باشیم.
محمدعلی زلفی‌گل با اشاره به اینکه صحبتم را با دو سؤال آغاز می‌کنم اول اینکه سرمایه چیست و دوم انواع سرمایه کدام است گفت: در دنیای بزرگ امروزی برترین سرمایه انسانیت است. انسانیت سرمایه‌ای است که عدالت، نوعدوستی، تقوا، وجدان و شبکه فضایل را در خود دارد . در داخل شبکه انسانیت سرمایه‌ها به دو دسته مادی و معنوی تقسیم می‌شود.
وی با بیان اینکه سرمایه مادی شامل منابع انسانی و طبیعی است گفت: منابع انسانی وقتی با هنر و نوآوری و تقوا عجین شود تبدیل به انسان نخبه می‌شود. شیخ‌الرئیس بوعلی‌سینا دانشمند بزرگی که آرامگاهش در شهر ماست سرمایه نمادین برای بشریت است سرمایه‌های نمادین شامل هنرمندان، دانشمندان و اسطوره‌هایی هستند که منشأ امید و برکت می‌شوند. سرمایه‌های نمادین دست برتر را در جهان خواهد داشت. ابن‌سینا جزو دانشمندانی است که بزرگترین خدمت را به بشریت کرده است، بنابراین باید دنبال سرمایه‌های نمادین باشیم.
 وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در ادامه سخنانش با بیان اینکه در اوایل پیروزی انقلاب اسلامی ۱۷۰ هزار دانشجو در حال تحصیل داشتیم گفت: در انقلاب اسلامی در برهه‌هایی ۴.۵ میلیون و امروز ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار دانشجو در کشور در حال تحصیل هستند.دانشمندان ایران اسلامی سرآمد هستند اعتقاد نظام جمهوری اسلامی این است کشوری پیشرفت خواهد کرد که منابع انسانی پیشرفته و فرهیخته داشته باشد و به این امر نیز توجه کرده است.زلفی‌گل خاطرنشان کرد: آن چیزی که سرمایه است و ارزش آن بالا، سرمایه انسانی نخبه، دانش‌مدار و مهارت‌مند است و امروز جمهوری اسلامی بر این باور است که سرمایه علم، نوآوری و فرهنگ شایسته است. فرهنگ شایسته با علم و فناوری جدید خلق می‌شود به عبارتی دیگر علم و فناوری جدید خود فرهنگ جدید می‌آورد امروز نیز می‌بینیم علم و فناوری مجازی فرهنگ انسان‌ها را تغییر داده است.  وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه توجه به علم، فناوری و نوآوری و هزینه برای آنها بهترین نوع سرمایه برای آیندگان است خاطرنشان کرد: منابع انسانی فرهیخته است که می‌تواند از منابع طبیعی به درستی استفاده کرده و اجازه خام‌فروشی را ندهد.
علم را سرمایه عظیمی می‌دانیم که در این زمینه تاثیرگذار است. با تأکید بر اهمیت سرمایه‌های نمادین، جوانان و آیندگان ما امیدوارتر و هویت‌مدار می‌شوند و حفظ این سرمایه‌ها نیز در جهت تقویت ملی است. تلاش کنیم سرمایه های نمادین کشور در حوزه‌های مختلف را افزایش دهیم افزایش و صیانت سرمایه نمادین هنر هر کشوری است.خلق سرمایه نمادین در هر نوع برای آیندگان که جایگاه جمهوری اسلامی را در دنیا افزایش می‌دهد مورد تأکید ما است  و تعامل بالا و روابط بین‌الملل سرمایه‌ای است که ما تلاش می کنیم در دانشگاه‌ها این سرمایه ارتقاء یابد.



 رئیس بنیاد علمی و فرهنگی ابن سینا: باید با الگوبرداری از بوعلی‌سینا در تولید علم سرآمد باشیم
رئیس بنیاد علمی و فرهنگی ابن سینا با بیان اینکه مانند بوعلی‌سینا باید در زمینه تولید علم سرآمد باشیم گفت: رهبری نیز فرمودند علوم وارداتی مشکل ما را حل نمی‌کند و باید خود علم تولید کنیم. به دیار حکمت، عشق و ارادت، دارالمؤمنین و دارالمجاهدین همدان خوش آمدید، شما مهمان شیخ‌الرئیس عزیز ما هستید. امروز اکثر سخنرانان واژه دانشمند را برای شیخ‌الرئیس به کار می‌برند در صورتی که معتقدم باید برای بوعلی‌سینا واژه «انسان کامل» را به کار برد.
آیت‌ا... طه‌محمدی با بیان اینکه امام(ره) در مورد استعدادهای بوعلی مطالبی را بیان کردند که قابل توجه است افزود: در ایران کمتر شهری به اندازه خطه همدان بزرگ‌پرور است، مفاخری که هر زمان باید احیاء می‌شدند و امروز نوبت شیخ‌الرئیس است. شیخ الرئیس بوعلی‌سینا هر سه روز قرآن کریم را ختم می‌کرد که اتفاقی بی‌نظیر است بوعلی‌سینا شخصیتی منحصربه فرد بود که خود تمام علوم را تولید کرد، رهبری نیز فرمودند علوم وارداتی مشکل ما را حل نمی‌کند و باید خود علم تولید کنیم. آیت ا... طه‌محمدی با اشاره به اینکه بوعلی تولید علم کرد و نمی‌توان گفت که تنها ۳۰۰ اثر دارد بلکه ایشان در تمام علوم دستی بر آتش داشت افزود: اگر انسان را از دیدگاه شیخ الرئیس دنبال کنیم سعادتمند هستیم. ما در بوعلی‌پژوهشی به وجود پربرکت ابن سینا که در اوج بشریت است می‌رسیم که ثمرات بزرگی برای دنیا دارد امام(ره) و رهبر انقلاب مصادق بارز این میوه هستند.
رئیس بنیاد ابن سینا شناسی همدان همچنان در آیین آغازین در کنفرانس علمی بین المللی انسان شناسی در اندیشه فلسفی ابن سینا، از برگزاری این کنفرانس تقدیر کرده بود .  آیت‌ا... طه محمدی عنوان کرد : چهره های بزرگی مانند حسین بن عبدا... بن سینا، جزء روزهای روشنی است که جامعه و تاریخ نباید آنان را به فراموشی بسپرد؛ زیرا نورانیت فکری و جهاد علمی ایشان، کره زمین را روشن نموده است. وی با اشاره به تعبیر امام خمینی(ره) که ابن سینا را شخصیتی منحصر به فرد می داند، اظهار کرد: در معرفی این شخصیت بی نظیر به تمامی اُمم و جهان باید کوشید. ابن سینا، افتخار اسلام، قرآن، بشریت و مکتب اهل بیت(علیهم السلام) به شمار می آید. مطالبی راجع به ایشان مطرح است که در هیچ کتابی به نگارش در نیامده از جمله نقل هایی که در مورد ارادت ایشان به حضرت سیدالشهدا(ع) مطرح شده است. آیت ا... محمدی در تبیین انسان شناسی از دیدگاه ابن سینا خاطرنشان کرد: اندیشه ابن سینا در انسان شناسی را می توان در یک دوبیتی از وی یافت که می گوید: ای کاش بدانمی که من کیستمی/ سرگشته در عالم از پی چیستمی/ گر مقبلم آسوده و خوش زیستمی / ور نه به هزار دیده بگریستمی. یکی از مشکلات انسان امروز این است که برای شناخت همه چیز به جز خودش خیز برداشته است اما کسی می تواند خدا بشناسد که ابتدا خود را شناخته باشد.



استاندار: ضعف عقلانیت عامل بروز مشکلات است
استاندار همدان در این آئین  با بیان اینکه عقلانیت شاخصه ابن سینا بود گفت: این دانشمند بزرگ علاوه بر علم پزشکی به علم فلسفه و عقلانیت پرداخت، امروز که جامعه دچار مشکل شده به خاطر ضعف عقلانیت است. امروز گرد هم آمدیم تا در مورد انسان بزرگ، انسانی که اندیشه و تفکر او به خاطر خرد بود که سال‌ها توجه او به مسایل عقلانی بود.
علیرضا قاسمی‌‌فرزاد با اشاره به امروز مفتخریم در مورد یکی از اندیشمندانی که منشا خیر و برکت بوده و در دیار ما آرمیده صحبت کنیم گفت: او علاوه بر علم پزشکی به علم فلسفه و عقلانیت پرداخت، امروز که جامعه دچار مشکل شده به خاطر ضعف عقلانیت است.بنیاد بوعلی‌سینا در استان سال‌هاست در مورد شناخت شخصیت بزرگ     ابن‌سینا تلاش می‌کند که قابل تقدیر است و آیت ا... محمدی، رئیس بنیاد بوعلی در زمینه شناخت و شناساندن هر چه بیشتر این تفکر بزرگ تأکید داد که بسیار ارزشمند است.
وی با اشاره به ضرورت شناسایی بوعلی سینا، دانشمند شهیر جهان افزود: این سینا یکی از افتخارات بوعلی سیناست که کتاب‌های او     هزار سال در دانشگاه‌های جهان تدریس شده است که می‌طلبد مقام ایشان را تکریم و معرفی ایشان به جهان بپردازیم.



 نماینده ولی‌فقیه در استان همدان: بوعلی‌سینا نماد عقل محض و باباطاهر نماد عرفان است
نماینده ولی‌فقیه در استان همدان نیز در این آئین  گفت: اسلام بر پایه عقل بنیان‌گذاری شده و در نگاه اسلام شناختی، انسان نشانگر پیوند خداست و به قدری ظرفیت و استعداد در وجود انسان نهفته که اگر خود را بشناسد، به فهم خدا دست پیدا می‌کند.  بوعلی سینا نماد عقل محض و باباطاهر نماد عرفان است به همین دلیل در همدان، عقل و عرفان وجود دارد. حجت‌الاسلام حبیب‌ا... شعبانی موثقی با بیان اینکه اسلام، دین عقلانیت است، تصریح کرد: اسلام بر پایه عقل بنیان گذاری شده و عقل اگر در مکتب وحی قرار بگیرد می‌تواند خیلی از واقعیت‌های هستی را به درستی درک کند.در نگاه اسلام شناختی، انسان نشانگر پیوند خداست و به قدری ظرفیت و استعداد در وجود انسان نهفته که اگر خود را بشناسد، به فهم خدا دست پیدا می‌کند. نماینده ولی‌فقیه در استان همدان با بیان اینکه در نگاه فلاسفه اسلامی حقیقت وجود انسان به نفس اوست و نه به بدن او، اظهارکرد: بدن، مرکبی است که یک روز از آن، پیاده می‌شویم‌. حقیقت وجودی ما نفس ماست. اگر انسان فقط گرفتار بدن شود به حقیقت دست پیدا نمی‌کند. امروز در دنیا تمدنی شکل گرفته که به دنبال برجسته کردن بدن انسان است البته در غرب تحقیقاتی در رابطه با نفس دارند اما برجسته نیست. در حالیکه اسلام و فلاسفه اسلامی، حرف از سعادت بشریت زدند. از نظر بوعلی سینا "نفس" قابلیت جاودانگی دارد اما نکته اساسی اینجاست اگر می‌خواهید به سعادت برسید باید از گرفتار، سرگرم و مطیع بدن شدن، جدا شوید.
وی در پایان، تأکید کرد: اسلام گرفتاری من و شما را این می‌داند که ما خودمان را نشناختیم و در حد قوای نباتی پایین آوردیم در حالیکه دارای نفس ناطقه هستیم و باید تدبیر کنیم.



 دبیر علمی همایش بین‌المللی انسان شناسی: بهترین عرصه برای تبیین آرای ابن سینا، انسان شناسی
دبیر علمی همایش بین‌المللی انسان شناسی در اندیشه فلسفی ابن سینا ‎نیز به تببین اندیشه‌های ابن سینا در موضوع انسان شناسی پرداخت و گفت: بهترین عرصه برای تبیین آرای ابن‌سینا، انسان شناسی به ویژه شناخت انسان کامل به عنوان الگوی همه بشریت است. در اشارات ابن سینا پس از بیان فلسفه بعثت انبیا، گفته می‌شود که اگر انسان متصل به وحی نباشد، نگاهی اُمانیستی بشر را به بحران هویت سوق می‌دهد که ما در حال حاضر نیز با آن مواجه هستیم‎. ‎ حجت‌الاسلام گرجیان،  ادامه داد: ابن سینا در مورد نبوت اظهار می‌دارد که اگر بخواهیم عارف واقعی و واصل باشیم، رهبر ما در درجه اول                              نبی مکرم اسلام(ص) است. خودخواهی بشر موجب می‌شود انسان همه چیز را برای خود بخواهد و نگاه استعمارگری داشته باشد و تعارضات، تزاحمات و کشمکش‌ها انسان را به خشونت خواهد کشاند. ما نیازمند قانونی هستیم که بشر آن را ایجاد نکرده باشد. امروز شاهدیم جامعه بین‌الملل به منظور تأمین حقوق بشر تشکیل شده، اما آیا این منظور محقق شده است؟‏
وی با اشاره به این که ابن سینا حاکمیتی را می‌پذیرد که از جانب خداوند باشد نه قانونی که بشر به دست خود بنویسد و تباهی را با آن دامن زند، تأکید کرد: در ادامه پیوند عقل‌های نظری و عملی مطرح می‌شود و مردم باید رهبر انسان کامل و پیامبر از جانب خداوند را بشناسند. ‏



 گزیده ای از مطالب میهمانان در همایش
استاد فلسفه از کشور ترکیه در این مراسم با اشاره به جایگاه والای بوعلی‌سینا، اظهار کرد: همه می‌دانیم بوعلی بزرگ، از بنیانگداران متافیزیک است. اهمیت ابن‌سینا آن قدر بالاست که هر چه قدر در مورد ایشان صحبت شود باز هم کم است
 ماهر آلپر، ادامه داد: برای شناخت بوعلی‌سینا در دو محور می‌توانیم تلاش کنیم، یکی فهم درست فلسفه و گفته‌های ابن سینا و دیگری سیستم فکری ابن سینا است که البته در رابطه با تمامی دانشمندان اسلامی با این دو موضوع می‌توانیم تحقیق کنیم.
وی خاطرنشان کرد: مادامی که فلسفه اسلامی به طور کامل فهم نشود، نمی‌توانیم جایگاه خود را در جهان علم پیدا کنیم و در ایران و سایر کشورهای منظقه لازم است اقدامات این چنینی انجام شود.  سیستم فکری ابن سینا معرفی جدیدی برای جهان علم است و چیزهایی که از این معرفی می‌تواند به وجود آورد.
وی خاطرنشان کرد: موضوعاتی که عرض کردم مختص ابن سینا نیست و بلکه در مورد تمام دانشمندان اسلامی می‌توانیم تحقیق کنیم.



دکتر فلسفه از کشور ازبکستان نیز با بیان اینکه ابن سینا خدمت بزرگی به بشریت کرد گفت: دو ملت ایران و ازبکستان باید برای معرفی ابن سینا اقدامات مهمی انجام دهند بنابراین دانشگاه‌های دو کشور باید عظمت این شخصیت عظیم را به جهان آن طور که شایسته است بشناسانند.
نگینه شیرمحمد اوا خاطرنشان کرد: سال ۲۰۲۵ سالی است که ابن سینا به هزار و ۴۵ سالگی می‌رسد که ازبکستان قرار است مراسم باشکوهی برای شناسایی این شخصیت بزرگ بپردازد، ما از شما برای حضور در این مراسم دعوت می‌کنیم و برای اینکه ارتباط قوی شود هدیه‌ای را به بنیاد ابن سینا تقدیم می کنیم. گفتنی است هدیه‌ای سفالی به بنیاد بوعلی سینا تقدیم شد.



مصطفی بلال‌اف، مدیرگروه هستی‌شناسی و نظریه دانش دانشگاه دولتی داغستان روسیه، نیز اظهار کرد: ارزش کارهای علمی ابن سینا برای تمام جهانیان است.  ابن سینا دستور داد تا ما عقلانیت را برای بشریت بازگو کنیم. او فلسفه را برای اروپائیان و غیرمسلمانان تبیین کرد. نماینده کشور روسیه نیز با هدیه‌ای از استاندار همدان، قدردانی کرد.



در این مراسم، نماینده کشور ازبکستان، بشقاب سفالی مزین به تصویر شیخ‌الرئیس بوعلی سینا را به استاندار همدان، لباس محلی کشور ازبکستان را به وزیر علوم و خاک روستای افشانه (زادگاه بوعلی‌سینا) را به رئیس بنیاد بوعلی‌سینا، اهداء کرد.
در پایان مراسم، استاندار همدان با اهدای کتاب مصور معرفی همدان و ظروف سفالی از میهمانان خارجی، قدردانی کرد. و همچنین میهمانان این همایش برای ادای احترام در مقبره شیخ الرئیس ابوعلی سینا حضور پیدا کردند.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com