1403-02-031403-02-13bool(false) زنگ خطری برای بی‌انگیزگی در جوانان ایرانی همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : پنجشنبه ، 13 ارديبهشت 1403

Today : Thu, May 2, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  136893 تاریخ انتشار:  1402-12-07 - 12:14 تعداد بازدید:  125
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

زنگ خطری برای بی‌انگیزگی در جوانان ایرانی

اجتماعی


از هر ۵ جوان ایرانی یک نفر به تحصیل، اشتغال و مهارت‌آموزی سرگرم نیست

بسیاری از ما در مقطعی از زندگی دچار بی‌حوصلگی می‌شویم. عوامل مختلفی مثل تنهایی، مشکل مالی، نگرانی، خواب ناکافی و در بروز این احساس تأثیر گذارند اما گاهی با وجود آن‌که همه‌چیز بر وفق مراد است، بی‌ انگیزه می‌شویم؛ آیا این مسأله طبیعی است؟!

در ایران حدود یک میلیون نفر از تحصیل بازمانده‌اند، این درحالی است که در جهان 160 میلیون کودک وجود دارد که به جای مدرسه کار می‌کنند. هفته گذشته از سوی معاون پژوهش فنی‌و حرفه‌ای آمار و ارقامی در این باره اعلام شد که در ایران از هر ۵ جوان بیش از یک نفر، از تحصیل، آموزش شغلی و فرصت کسب مهارت برای آینده خود محروم هستند یعنی ۳ میلیون جوان ایرانی نه در حال تحصیل، نه اشتغال و نه مهارت آموزی هستند و از هر 5 نفر جوان ۱۵تا۲۴ ساله یک نفر در این وضعیت قرار دارند.

علی حسین شهریوری با اشاره اینکه مهارت‌های امروز با شغل‌های فردا مطابقت ندارد و مهارت‌هایی که به تازگی کسب می‌شود ممکن است به سرعت منسوخ و بی‌فایده شود این‌گونه بیان کرده است که ظهور یک مسیر تازه، مستلزم ایجاد نهضت ملی مهارت آموزی در کشور و عمل متعهدانه و اقدام متحولانه، از طرف دولت و نیز بخش خصوصی است که در این صورت گزینه‌های مهارت‌افزایی را باید برای کارگران و شاغلان گسترش داد تا بتوانند تا زمانی که به انتخاب خود مایل به کار هستند، از نظر اقتصادی فعال بمانند.

این آمار و ارقام حاکی از آن است امروزه جوانان گرایش چندانی به یادگیری مهارت خاصی ندارند، به طوری‌که در سال 1401 وزارت رفاه شاخص NEET یعنی جوانان 15تا 24سالی که نه آموزش می‌بینند نه کار می‌کنند را 77درصد می‌داند ولی مرکز آمار 29 درصد اعلام کرد.

وضعیت «جوانان غیر شاغل که در حال تحصیل یا مهارت نیستند» تحت عنوان شاخص NEET شناخته می‌شود. در این زمینه سازمان بین المللی کار به منظور درک بهتر وضعیت بازار کار جوانان و با توجه به آن که شاخص‌های میزان بیکاری، نرخ اشتغال و نرخ مشارکت به تنهایی نمی‌توانند گویای وضعیت دقیقی از نیروی کار باشند، شاخص دیگری را تحت عنوان «جوانان غیرشاغل که در حال تحصیل یا مهارت نیستند» را تعریف و مد نظر قرار داده است.

بر همین اساس، از حدود 2 دهه پیش در بسیاری از کشور‌های توسعه‌یافته جهت شناسایی و بررسی وضعیت جوانان خارج از اشتغال، تحصیل با مهارت‌آموزی، آنان را با عنوان NEET طبقه‌بندی کرده و سیاست‌های رفاهی خاصی برای آن‌ها تدوین می‌کنند؛ مفهومی که در سیاست‌گذاری‌های اجتماعی و اقتصادی کشور ما به‌طور خاص توجه چندانی به آن نشده است.

از سوی دیگر نیز، نگرانی از افزایش تعداد بیکاران، به‌ویژه جوانان دارای تحصیلات دانشگاهی روزبه‌روز پررنگ‌تر شده و تأثیرات منفی آن بر زندگی جوانان و خانواده‌ها و به‌طور کلی جامعه آشکارا دیده می‌شود؛ اما نکته‌ای که کمتر مورد توجه قرارمی‌گیرد بیکاری جوانانی است که با یا بدون تحصیلات از حیطه نظام آموزشی خارج شده و بدون داشتن مهارت خاصی به دنبال کار می‌گردند و امکان دستیابی به شغل مناسب برای آن‌ها به مراتب کمتر است.

یکی از دلایل اصلی این مسأله نبود شناخت این دسته از جوانان است، به‌طوری که هم در ادبیات پژوهشی کشور ما تحقیقات بسیار اندکی در این زمینه انجام شده و هم در برنامه‌های توسعه‌ای دولت، بودجه‌های سالانه، دستور کار جلسات مجلس و سایر امور هیچ حرفی از این گروه به میان نیامده است.

70 درصد بیکاران زن فارغ‌التحصیل دانشگاه هستند

بررسی اعداد و ارقام اشتغال زنان از این منظر مهم است که در دو دهه اخیر سهم زنان از از فارغ‌التحصیلان دانشگاهی به‌طور قابل توجهی افزایش یافته است. با این‌حال، در حوزه اشتغال با تنزل در شاخص‌ها، فارغ‌التحصیلان در شرایط بحرانی قرار گرفته‌اند.

در همین مورد نگاهی به نرخ بیکاری فارغ‌التحصیلان نشان می‌دهد در سال ۱۴۰۰ درحالی سهم جمعیت بیکار فارغ‌التحصیل کشور از کل بیکاران حدود ۴۰.۳ درصد و سهم مردان ۲۷.۹درصد بوده که این میزان برای زنان با مدرک دانشگاهی ۷۱.۸ درصد بوده است.

قسمت نگران‌کننده این موضوع، جوانانی هستند که در هیچ یک از مصادیق برشمرده فوق گنجانده نشده و در عین حال نه در جستجوی کار بوده و نه در حال آموزش یا کسب مهارت هستند. این گروه به شدت در معرض خطر به حاشیه رانده شدن از بازار کار و مواجهه با محرومیت‌ها و ناهنجاری‌های اجتماعی هستند که توجه ویژه برنامه‌ریزان برای وضع سیاست های حمایتی از جمله فراهم کردن امکانات تحصیلی، مهارت‌آموزی و اشتغال را طلب می‌کنند.

 رتبه یک NEET ایران در جهان

بررسی داده‌های آماری بانک جهانی و سازمان بین‌المللی کار (ILO) نشان می‌دهد اگر مبنای نرخ NEETها را در ایران آمارهای وزارت کار قرار دهیم، ایران به رتبه اول جهان در این شاخص می‌رسد. به‌طوری‌که نرخ ۷۷ درصدی‌NEETها در ایران درحالی است که بالاترین رقم آن در جهان مربوط به کشور آفریقایی نیجر با نرخ ۶/۶۸ درصد است.

 


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com