1403-02-031403-02-13bool(false) آموزش مقابله با زلزله ضعیف است همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : پنجشنبه ، 13 ارديبهشت 1403

Today : Thu, May 2, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  136025 تاریخ انتشار:  1402-10-05 - 10:00 تعداد بازدید:  136
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

به مناسبت روز ملی ایمنی
آموزش مقابله با زلزله ضعیف است

نویسنده : نیلوفر بهرمندنژاد

اجتماعی


 امروز 5 دی ماه سالروز زلزله غم‌انگیز بم است همچنان با رسیدن این تاریخ قلب‌های ناآرم می‎تپد، زلزله‌ای که با وقوعش هزاران خانواده را داغدار کرد و تا به امروز نیز از ذهن و یاد کسی محو نشده است و از همان وقوع زلزله‌ ویرانگر بم سبب شد تا پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله با توجه به ضرورت ارتقا فرهنگ عمومی در برابر این بلای طبیعی، پیشنهاد کند تا 5 دی سالروز این رخداد به عنوان روز ملی ایمنی در برابر زلزله نامگذاری شود تا فرصتی برای آگاه ساختن عمومی و گرامیداشت یاد و خاطره قربانیان این فاجعه تلخ باشد.

اگرچه زلزله بم حادثه‌ای غم انگیز بود اما ۱۳ سال پیشتر فاجعه ای به همان نسبت دلخراش رخ داد که مربوط به زلزله رودبار منجیل می‌شود به عنوان طولانی‌ترین زلزله در ایران ثبت شد که خسارت‌های جانی و مالی زیادی را به بار آورد.

در صد سال اخیر از سال 1400 تا 1300 بیش از ۳۰ زلزله شدید در ایران روی داده است که همگی منشأ زمین ساختی داشتند. قدرتمندترین زلزله‌ای است که تا به حال در تاریخ ایران ثبت شده زمین‌لرزه طبس به شدت 7/8 ریشتر است. این زمین‌لرزه در ساعت ۱۹:۳۶ روز ۲۵ شهریور سال ۱۳۵۷، شهر طبس و روستا‌های مجاور آن را ویران کرد. جانباختگان این زلزله را بین ۱۵۰۰۰ تا ۲۵۰۰۰ نفر اعلام کرده‌اند؛ و این در حالی است که به علت شدت تخریب ساختمان‌ها و شدت بالای زلزله بسیاری از اجساد هرگز پیدا نشدند.اما زلزله بم پرتلفات‌ترین زمین لرزه قرن معاصر ایران است تعداد جانباختگان و مجروحان این زمین لرزه ۱۲ ثانیه‌ای را بین ۴۰ تا ۵۰ هزار نفر اعلام کرده اند.

بهمن ماه سال گذشته بود وقوع 2 زلزله داخلی و خارجی جهان را غافلگیر کرد که خسارت‌های جانی و ویرانی‌های سنگینی را وارد کرد. زلزله 9/5 ریشتری با 3 کشته و هزاران مصدوم در شهرستان خوی رخ داد که خسارت‌های مالی و ویرانی‌های سنگینی را به این شهرستان وارد کرد و درست پس از گذشت چندروز در آن سوی مرزها در فاصله چندکیلومتری زلزله‌ای به بزرگی 7/8ریشتری در بهمن ماه بخش‌های گسترده‌ای از جنوب ترکیه و شمال سوریه را لرزاند. در پی این زلزله که هزاران ساختمان را تخریب کرد، هزاران نفر نیز در ۱۰ استان ترکیه و همچنین مناطقی وسیعی از شمال سوریه زیر آوار ماندند که تعدادی از آنها از زیر آوار نجات داده شده‌اند.

به گفته رئیس مرکز پیش‌بینی زلزله کشور،در نقشه ایران، ۷۸درصد شهرها را شهرهای «لرزان» با خطر نسبی بالا تشکیل می‌دهند که در مناطق با ریسک خطر زیاد هستند. با وجود این خطر زلزله در این شهرها هم متفاوت است؛ مثلا ممکن است در یک منطقه، زلزله ۶ریشتری تعداد کشته و خرابی بالایی داشته باشد اما در منطقه دیگری زلزله7 ریشتری تعداد کشته و خرابی کمتری به بار بیاورد.

مهدی زارع در یکی از گفتگوهای خود اعلام کرده است تاب‌آوری شهرها در زمان وقوع زمین‌لرزه‌ها مشخص نیست و فقط می‌دانیم که مثلا شهرهای تهران، تبریز و مشهد در زمان وقوع زلزله ریسک و خطرپذیری بالاتری نسبت به دیگر شهرها دارند چرا که هم جمعیت بیشتر و هم لرزه‌خیزی بالاتری دارند.

اما خوشبختانه استان همدان از نظر احتمال لرزه‌خیزی آنچنان پرخطر نیست به گفته کارشناسان این استان دارای 2 بخش خطرناک لرزه‌خیز است که یکی از آن مناطق در شمال شرق استان قرار دارد و شامل شهرستان‌های رزن و کبودراهنگ است که در کنار گسل آوج قرار دارند و زلزله‌ای که در سوم آبان‌ماه سال 99 در همدان احساس شد، مربوط به همان گسل است. بخش خطرناک‌تر دیگر آن مربوط به جنوب غرب استان و شهرستان‌ نهاوند است که در این منطقه یک گسل بسیار مهم و تأثیرگذاروجود دارد که به عنوان یک گسل مهم وفعال شناسایی شده است و بیش از ۶۵ درصد زلزله‌های استان در نهاوند و حوالی مجاور این شهر رخ داده است که آخرین زلزله هم مربوط می‌شود به 26 آذر ماه سالجاری که 3/5 ریشتر بود و در این شهرستان رخ داد.

اما براساس بررسی‌های انجام شده، چند گسل در شهر همدان به ویژه در جنوب شرق آن وجود دارد، یک گسل که از جاده فقیره تا کشین، ابرو و سیمین ادامه دارد، یک گسل در تفریجان داریم که از تفریجان، شمس‌آباد تا منگاوی ادامه دارد، یک گسل در ورکانه و یک گسل در یلفان داریم اما این گسل‌ها اثرات سطحی دارند و تا الان فعالیت لرزه خیزی نشان نداده‌اند.

از تمام اینها بگذریم، می‌رسیم به این نکته که در کشور ما آنطور که باید و شاید به مباحث آموزشی و نکات ایمنی قبل از زلزله پرداخته نمی‌شود و ستاد مدیریت بحران چه در کشور و یا در استان تنها به صورت اسمی وجود دارد؛ تنها به همان مانور زلزله در مدارس بسنده می‌شود در حالی که در این بین آموزش و مانورهای مداوم و مستمر برای آمادگی مردم در برابر زلزله به‌عنوان حلقه گم شده در چرخه مدیریت بحران زلزله در کشور اجتناب ناپذیر و امری ضروری است.از سوی دیگرنیز آموزش درمورد زلزله تجربه ای است مبتنی بریادگیری که می‌تواند عملکرد مردم و به ویژه دانش آموزان را سامان دهد.بنابراین لازم است آموزش زلزله به منظور ایجاد تغییرات به نسبت ماندگاری در رفتار افراد صورت می‌گیرد تا آنها بتوانند توانایی‌های خودشان را برای انجام دادن کارهای مشخص، در هنگام زلزله ، قبل و بعد از آن بهبود ببخشند.
همچنین براساس اطلاعات منتشر شده،120گسل خطرناک در کل ایران وجود دارند.

همچنین چند سامانه گسلی در کشور داریم که یک سامانه گسلی از مرز ایران و عراق در مریوان آغاز می‌شود و تا شمال بندرعباس ادامه پیدا می‌کند که طولانی‌ترین سامانه گسلی کشورمان است. گسل بعدی گسل مکران است که در ساحل دریای عمان و در جنوب شرقی کشورمان واقع شده و زلزله‌های8 ریشتری در آن اتفاق می‌افتد (۷آذر ۱۳۲۴وقوع زلزله ۸.۲ریشتری)که احتمال وقوع زلزله‌ای با شدت ۹ریشتر هم در آن وجود دارد. گسل بعدی نیز گسل قطر - کازرون است که دارای چند قطعه ازجمله گسل‌های برازجان، کنارتخته، کازرون و دناست که این گسل تغییراتی را در کف خلیج‌فارس ایجاد کرده است.

 



بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com