1403-02-021403-02-12bool(false) ازدواج؟! نه مرسی همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : چهارشنبه ، 12 ارديبهشت 1403

Today : Wed, May 1, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  133798 تاریخ انتشار:  1402-05-25 - 09:14 تعداد بازدید:  542
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

واکاوی دلایل گرایش جوانان به زندگی مجردی
ازدواج؟! نه مرسی

نویسنده : نیلوفر بهرمندنژاد

اجتماعی


 بر اساس برخی تعریف‌های جمعیت‌شناختی، واژه تجرد قطعی برای افرادی به کار می‌رود که بدون حتی یک بار ازدواج، وارد سن ۴۰ سالگی شده‌اند و از آنجا که احتمال مجرد ماندن این افراد بیشتر از ازدواج کردن است در محاسبه شاخص تجرد قطعی از آمار این بخش از جامعه بهره می‌برند. همچنین گفته می‌شود ورود به سن ۵۰ سالگی احتمال ازدواج را تقریباً به صفر نزدیک می‌کند. به همین خاطر، برخی به دلایل تغییر سن ازدواج، سن ۵۰ سالگی را برای تجرد قطعی در نظر می‌گیرند.

اکنون چندسالی می‌شود که شرایط اقتصادی اجازه ازدواج و تشکیل زندگی مشترک را به جوانان نمی‌دهد؛ از همین رو سن ازدواج در ایران بسیار بالا رفته است به گونه‌ای که در آذر ماه سال گذشته روزنامه همشهری در یکی از گزارش‌های خود اعلام کرده است؛ نزدیک به ۴۰۰هزار ایرانی در تجرد قطعی به‌سرمی‌برند که ۳۰۰هزار نفر از آنها زن و صد هزار نفر هم مرد هستند. از ۲۵ میلیون خانوار ایرانی هم ۱۳درصدشان تک‌نفره‌اند، اما ۴درصد از این جمعیت، تجرد اختیاری دارند و ۹درصد دیگر امکان ازدواج ندارند.

از سوی دیگر نیز، یک جمعیت شناس درباره آمار مجردها در کشور اینگونه اظهار نظر کرده است که تعداد مردان مجرد ۲۵ سال به بالا در کشور ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر و تعداد زنان مجرد ۲۵ سال به بالا ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر است. البته اگر آمار را با ۵ سال اختلاف سن زنان و مردان در نظر بگیریم، تعداد مردان مجرد ۳۰ سال به بالا و نیز زنان مجرد ۳۰ سال به بالا هر2 گروه یک میلیون و ۴۰۰ هزار نفر است.

شهلا کاظمی ‌پور درباره آمار زنان مجرد ایران هم توضیح می‌دهد: تعداد زنان مجرد ۲۵ تا ۲۹ ساله تقریبا ۲۴ درصد، ۳۰ تا ۳۴ ساله ۱۵ درصد، ۳۵ تا ۳۹ ساله تقریبا ۱۱ درصد، ۴۰ تا ۴۴ ساله حدود ۷ درصد، ۴۵ تا ۴۹ ساله ۴.۵ درصد و ۵۰ سال به بالا ۳ درصد است.

همچنین در رابطه با تجرد قطعی، جامعه‌شناسان، جمعیت‌شناسان و روان‌شناسان دلایل مختلفی را مطرح می‌کنند که برخی از این دلایل خودخواسته و برخی ناخواسته است.

حتی چند ماه گذشته نیز گفتگوی پرچالشی با یک دختر خانمی که در آستانه 40 سالگی بود درباره اینکه چرا تاکنون ازدواج نکرده است در فضای مجازی پخش شد او دلیل اصلی تجرد خود را شرایط اقتصادی عنوان کرد و از این که تا به این سن نتوانسته ازدواج کند اظهار نگرانی کرد.

زهرا 38 سال دارد و مجرد است از شرایط و حال و هوای زندگی مجردی‌اش  می‌گوید: زندگی مجردی حال و هوای خودش را دارد اینکه بدانی خودت ‌بدون آنکه نیاز به کمک کسی داشته باشید می‌توانی از پس مشکلات بربیایی، اما در هرصورت از قدیم گفته‌اند که ازدواج شتری است که در خانه هرکسی می‌خوابد، اما چند سالی می‌شود که نسل این شترها منقرض شده است.

او می‌افزاید: بسیاری از افرادی که زندگی مجردی را انتخاب می‌کنند بر این باورند که آزادی بیشتری وزندگی بی‌دغدغه‌ای نسبت به افراد متأهل دارند و خیلی مواقع بوده است که درجمع‌های دوستانه قرار گرفته‌ام و افراد متأهل بر من تأکید کرده‌اند که ازدواج نکنم چون لذتی که در زندگی مجردی است نه در زندگی متأهلی وجود ندارد.

سولماز دختر 26 ساله‌ای است که به گفته خودش از سن 18 سالگی موردهای خوبی برای ازدواج داشته است و از سن 20 سالگی وارد بازار کار شده است و اکنون تبدیل به یک دختر مستقلی شده است که از نظر مالی به هیچ مردی وابسته نیست.

او ادامه می‌دهد: اگرچه بارها پدر و مادرم به من تذکر داده‌اند که کم‌کم باید با زندگی مجردی خداحافظی کنم و هردوی آنها معتقدند که هرجوانی باید ازدواج کند درحالی که دوره و نسل‌ ما با دوره آنها بسیار فرق کرده است و دیگر آن زمان نیست که دختر حتما به خانه بخت برود.

سیاوش به تازگی وارد 30 سالگی شده است و علاقه زیادی به ازدواج و تشکیل زندگی مشترک دارد در گفتگو با خبرنگار ما می‌گوید: تورم، گرانی و شرایط اقتصادی کشور به حدی سخت شده است که دیگر کمتر کسی جرأت می‌کند مسأله ازدواج را در خانواده مطرح کند از سوی دیگر نیز دخترخانم‌های امروزی همانند گذشته نیستند و انتظارات بالایی نسبت به زندگی دارند به همین خاطر است که برخی از جوانان تن به ازدواج سفید می‌دهند و یا در تجرد قطعی باقی می‌مانند.

پسر جوان 34 ساله دیگری هم در این باره می‌گوید: از سن 25 سالگی تصمیم داشتم ازدواج کنم اما ترجیح دادم ابتدا ادامه تحیل دهم و شغل مناسبی را برای خود پیدا کنم و عد به سراغ فرد ایده‌آلم بروم اما اکنون که به این سن رسیده ام دیگر تمایل آن چنانی به ازدواج ندارم زیرا فکر می‌کنم انتخاب شریک زندگی در این دوره واقعاً ریسک بزرگی است و نمی‌توان خطرات این ریسک را به جان خرید به خصوص در این دوره که تجمل گرایی در بین دختران و بانوان نسبت به چیزهای دیگر در ارجحیت دارد.

 نبود امید به آینده، جوانان را از ایجاد زندگی زناشویی باز می‌دارد

یک متخصص روانشناس در این باره نیز بیان می‌‌کند: مسائل و مشکلات مالی یکی از اصلی‌ترین و عمده‌ترین دلایلی است که امروزه سبب شده است جوانان گرایش چندانی به ازدواج نداشته باشند اما ایدئولوژی و نگرشی که افراد از ازدواج دارند جزو دلایل اصلی است که در سایه محصور شده است و بیشترین تأثیر را در انتخاب افراد از فرد موردنظر خود دارند.

حسن نائبی زاده با بیان اینکه راحت طلبی و مسئولیت‌گریزی علل تمایل به زندگی مجردی است، می‌افزاید: معمولاً سن بین 20 تا 35 سالگی سنی است که جوانان گرایش به ازدواج دارند اما هر چقدر از این سن می‌گذرد و تأخیر می‌افتد تقریباً ازآن زمان اصلی خود فاصله بگیرد ممکن است فرد دیگر تمایلی به ازدواج نداشته باشد و زندگی مجردی را به متأهلی ترجیح دهد.

او ادامه می‌دهد: دلایل روانشناختی و جامعه شناختی افزایش معضل زندگی مجری، ترس از ازدواج و آینده و مشاهده نمونه‌هایی از ازدواج‌های ناموفق است. این موارد موجب ترس در جوانان می‌شود که نبود امید به آینده، آن‌ها را از تشکیل و ایجاد زندگی زناشویی باز می‌دارد.

این کارشناس با اشاره به اینکه  فضای مجازی و اینترنت را یکی از عوامل اصلی در ازدواج نکردن جوانان است، تصریح می‌کند: بسیاری از جوانان از طریق شبکه های اجتماعی وارد رابطه ای می شوند که همین رابطه را ادامه می دهند و حاضر به ازدواج هم  نمی شوند و به نوعی  می‌توان گفت تضادی که بین فضای مجازی و حقیقی وجود دارد سبب شده است که افراد در یک تعارض و ناکامی قرار بگیرند و نتوانند خود واقعی‌شان را برای زندگی مشترک پیدا کنند.

نائبی زاده با بیان اینکه هرچی سن جوانان بالا رود ازدواج آن ها سخت می شود،  می‌گوید: باید عواملی  که باعث می شود جوانان به ازدواج تمایلی پیدا نکنند شناسایی کرد و برای رفع آن مسئولان فرهنگی برنامه ریزی داشته باشند.

این متخصص روانشناس دلیل مالی، رفتاری، تغییر الگوی ازدواج از سنتی به مدرنیته و تجمل‌گرایی را از دیگر دلایل اصلی تأخیر در ازدواج عنوان می‌کند و تأکید می‌کند: سطح انتظارت جوانان امروز از ازدواج،  بسیار بالاست، دختر و پسر انتظاری که از یک همسر دارند بسیار بالاست و همین امر موجب می شود نتوانند انتخابی داشته باشند و همین امر سبب می‌شود نوعی ترس و دلهره در دل جونان شکل بگیرد.

نائبی‌زاده با تاکید بر اینکه بعضی از تعارض‌های موجود ناشی از تفاوت میان نسل‌ها است، خاطرنشان می‌کند: باید به جوانان در مدرسه و دانشگاه آگاهی لازم داده شود تا بتوانند نسل پدر و مادر خود را درک کنند و به ارزش‌های آنها احترام بگذارند و این احترام متقابل باید بین جوانان و خانواده شکل بگیرد و به رشد متعالی آن‌ها کمک کند.

همچنین  گفتنی است طبق اخباری در چند روز گذشته منتشر شد مبنی بر اینکه دهه شصتی‌ها می‌توانند وام ۲۰۰ میلیونی بگیرند که در این باره معاون امور زنان و خانواده رئیس‌جمهور اعلام کرده است که بر اساس تفاهم‌نامه‌ای که با معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم کشور تسهیلات اشتغال ۲۰۰میلیون‌تومانی قرض‌الحسنه به زوجین روستایی متولد دهه ۶۰ پرداخت می‌شود.

 


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

اخبار مرتبط
 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com