1403-02-031403-02-13bool(false) بازنگری پارک‌های کودکان یک ضرورت همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : پنجشنبه ، 13 ارديبهشت 1403

Today : Thu, May 2, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  132779 تاریخ انتشار:  1402-03-31 - 11:04 تعداد بازدید:  575
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

بازنگری پارک‌های کودکان یک ضرورت

اجتماعی


 در زندگی جدید شهری فضاهای سبز و به ویژه پارک‌ها و زمین‌های بازی از اهمیت خاصی برخوردارند چراکه از یک‌سو باعث بهبود محیط عمومی شهر می‌شوند و از طرف دیگر محلی برای گذران اوقات فراغت و تفریح کودکان و نوجوانانی هستند که به ناچار باید رنج تحمل زندگی در آپارتمان‌های کوچک را بر دوش بکشند.

از این‌رو توجه به گسترش و افزایش کمی و به موازات آن کیفیت و چگونگی ساخت و نگهداری و در نهایت رعایت موارد ایمنی به ویژه هنگام‌بازی و استفاده از تجهیزات موجود در این اماکن، برای استفاده‌کنندگان همیشه جزو دغدغه‌های والدین و کارشناسان بوده است.

توجه به این موضوع از آن حیث دارای اهمیت است که ایمن‌سازی فضاهای سبز و در نگاه ویژه فضاهای بازی کودکان قبل از اینکه به‌عنوان یک مطالبه مردمی مطرح شود، نخستین گام در فرآیند استانداردسازی و ارتقاء سلامت در شهر دوستدار کودک محسوب می‌شود.

بنابراین وجود هر گونه اشکال در ابعاد و مکان‌یابی و یا وسیله و یا سازه غیراستاندارد و خطرآفرین در بازیگاه‌ها هیچ‌گونه توجیهی نداشته و ساخت فضای سبز و متعاقباً کنترل تولید وسایل و اسباب بازی نصب شده در آنها نه تنها باید از زمان طراحی و ساخت بلکه پس از نصب و به‌کارگیری نیز مورد توجه، پایش و بررسی دائمی و به‌روزرسانی قرار گیرد.

طبق قانون، زمین‌های بازی و تجهیزات پارک‌ها، بازیگاه‌ها و شهر شادی‌ها مشمول استاندارد اجباری خدمات بوده و لاجرم برای رسیدن به استانداردهای شهر دوستدار کودک برخورداری از امکانات مناسب نظیر پارک‌‌ها و فضایی برای بازی کودکان با امنیت کافی، وسایل بازی متناسب با مراحل رشد کودکان، محل‌‌های عبور و مرور امن در خیابان، مبلمان شهری مناسب، دسترسی راحت به فضاهای آموزشی رسمی و فوق ‌برنامه، دسترسی به امکانات ورزشی مناسب و ایجاد مراکز ارائه خدمات به کودکان دارای نیازهای ویژه و توانایی‌ های متفاوت و ... مورد نیاز است.

هر چند بسیاری از مسئولان و مدیران شهری همدان طی سال‌های اخیر بارها و بارها با عنوان اینکه پارک‌های موجود در شهر همدان با استانداردها و سرانه‌های مطلوب شهری فاصله زیادی داشته و یا از نظر مکان یابی از پراکندگی مطلوب و عادلانه‌ای در سطح شهر برخوردار نیستند، به دنبال تجهیز، نوسازی و گسترش منطبق بر استاندارد این فضاها بوده‌اند که صد البته می‌توان خروجی‌های قابل تحسینی را هم از این حرکت در گوشه و کنار شهر دید، با این حال نباید غافل شد که هنوز نقاط ضعف و تهدیدهای ریز و درشتی نیز در این اماکن وجود دارد که هم باعث دغدغه خاطر بزرگسالان و هم تهدیدی برای ایمنی و سلامت کودکان است.

از ابتدای سال ۱۳۸۷ و براساس استانداردهای ملی تجهیزات زمین های بازی متولیان فضاهای سبز و بازیگاه‌ها موظف هستند ضمن ارزیابی‌ها و نظارت های دوره‌ای به مجرد تشخیص عدم صحت در کارکرد و یا احتمال بروز خطر وسیله مورد نظر را حتی بر خلاف هزینه بالای خرید و نصب، از رده کاربری خارج کنند چراکه بررسی برخی حوادث و رویدادهای قبلی و نیز مشاهدات میدانی فعلی به وضوح نشان می دهد که اغلب حوادث تلخ گذشته و یا تهدیدات بالقوه امروز که موجب کشته و زخمی شدن تعدادی از استفاده کنندگان شده، عموماً ماحصل چیزی نیست جز طراحی غلط، ساخت کم کیفیت، غیراستاندارد بودن، عمر بالای دستگاه‌ها و یا وسیله، بی توجهی متصدیان آنها به رعایت نکات ایمنی، عدم بازرسی‌ها و بازدیدهای دوره‌ای و ...

به گزارش ایسنا، وضعیت برخی وسایل بازی به گونه‌ایست که به علت دقت نکردن در نصب و برپایی خوب، پس از مدتی دچار لرزش، افتادگی و تزلزل می‌شوند که این موضوع برای کاربران کم سن و سال بسیار خطرناک است. در نوع طراحی و ساخت برخی وسایل جلوه‌های بصری و رنگ بندی‌های خوبی صورت گرفته اما نکته اینجاست که این وسیله‌ها برای همه طیف‌های سنی قابل استفاده نیستند.

بسیاری از نوجوانان و حتی کودکان بیان کردند که این وسایل با وجود زیبایی، عموماً از هیجان کافی و نشاط‌آوری برخودار نیستند و بسیار ساده هستند. از منظر این گفتگوشوندگان وسایلی مانند  تاب‌ها، آلاکلنگ و سُرسُرهای بزرگتر جذابیت بیشتری دارد.

برخی از والدین بر این بارو بودند که به علت استفاده از پلاستیک در بدنه این وسایل این تصور وجود دارد که آنها از استحکام قابل قبولی در برابر ضربات و فشار و یا حرارت و سرما برخودار نباشند و با اشاره به برخی شکستگی‌ها و یا زائده‌های تیز و بُرنده فلزی، خواستار تقویت و کیفیت بخشی به ساخت این وسایل بودند.

جمعی از خانوادها نیز ضمن اشاره به  اینکه هنوز در برخی پارک‌ها وسایل قدیمی و فلزی مانند آلاکلنگ، تاب و سرسره وجود دارد که برای کودکان خطرآفرین است، خواستار آن بودند که این وسایل در اسرع وقت جمع‌آوری شوند. همچنین خواستار توجه بیشتر به خلاقیت فضاسازی و طراحی بوستان‌ها و ساخت وسایل بازی جدید و متنوع متناسب با علاقه و سن کودکان در راستای تقویت قوای جسمانی و مهارت‌های فردی بودند.

در ادامه بسیاری از والدین نیز با تأکید و اصرار به اینکه باید تمام محوطه بازی به وسیله کف‌پوش‌های نرم ایمن شده و از به‌کارگیری، ریگ، جداول سیمانی و سنگی در کف و اطراف آنها جداً پرهیز شود، مطرح کردند: باید مبحث نظافت، روشنایی کافی و تعبیه کف‌شور برای تخلیه روان‌آب‌های احتمالی نیز در این محوطه‌ها مورد توجه قرار گیرد.

بسیاری از کودکان معتقد بودند فضای ویژه بازی نسبت به کل پارک بسیار محدود و کوچک است و همین موضوع باعث ازدحام، تراکم و افزایش احتمال خطر برخورد برای آنها می‌شود. به همین موازات نیز بسیاری از والدین خواهان جداسازی محوطه‌های بازی کودکان از بقیه پارک یا بوستان با مواردی چون دیوارهای کوتاه، فنس و تورهای سیمی تا به نوعی از ایجاد مزاحمت توسط نوجوانان و جوانان ممانعت شود.

البته به گفته این همشهریان وجود برخی وسایل و سازه‌ها در کنار محل بازی کودکان توجیه منطقی ندارد و وجود آنها برای کودکان مضر است در ضمن تأکید بر پاک بودن محیط بازی کودکان از وسایل غیرضرور داشتند و در نهایت تعبیه صندلی و محل‌هایی برای نشستن والدین و کودکان، آبخوری و... نیز از مطالبات آنها بود.

در مجموع گفتگوها برخی از والدین و حتی کودکان و نوجوانان اظهار کردند که در پی حضور در پارک‌ها و در نقاط مختلف شهر متأسفانه شاهد حاکمیت نوعی از تبعیض در اختصاص امکانات و کیفیت پردازی‌ها بوده‌اند که این امر نشان می‌دهد حتی در محیط‌های بازی کودکان نیز هنوز رگه‌های روشنی از تبعیض و پایین شهر وجود دارد.

بزرگسالان بر این باورند که متأسفانه بسیاری از والدین در هنگام حضور و بازی کودکان در محوطه‌ها هیج توجهی به آنها نداشته و حتی در مقام هشدار به فرزندان خود در زمینه رعایت نوبت، میزان و شکل استفاده از وسیله برنیامده و جالب تر اینکه در پی بروز هر گونه رخداد ناخوشایند نیز به صورت یک طرفه وسیله و مدیریت پارک را مورد اتهام و هجمه قرار می‌دهند.

از نگاه جمع زیادی از کودکان متأسفانه بسیاری از بزرگسالان(جوانان) بی‌توجه به محیط اختصاصی کودکان از این وسایل استفاده کرده و علاوه بر تضیعع حقوق آنها باعث تخریب و صدمه زدن به وسایل بازی می‌شوند.

از منظر جمعی از گفتگوشوندگان با توجه به برخی مخاطرات اجتماعی سرکشی منظم پلیس، وجود نگهبان و یا نصب دوربین‌های پایش در بازیگاه‌های کودکان بسیار ضروری است.

 


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

اخبار مرتبط
 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com