فرهنگ رمضان از جرم و جنایت می‌کاهد همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : جمعه ، 14 ارديبهشت 1403

Today : Fri, May 3, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  137169 تاریخ انتشار:  1402-12-27 - 12:17 تعداد بازدید:  173
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

همراهی عمومی با موج معنویت
فرهنگ رمضان از جرم و جنایت می‌کاهد

نویسنده : اویس پورصالحی

فرهنگی


این روزها همه ما تلاش داریم دروغ نگوييم، غيبت نكنيم و گاهی هم اگر در توانمان باشد از مردم دستگیری کنیم. خلاصه از زبان و چشم و گوش خود مراقبت خاصي به عمل مي‌آوريم كه اين مراقبت در ماه‌هاي ديگر سال تا اين اندازه پررنگ نيست.

با گذشت 5 روزاز شروع ماه بندگی خدا، بنا بر گفته فرمانده نیروی انتظامی استان، همچون سال‌های گذشته آمار وقوع جرایم با کاهش قابل ملاحظه‌ای رو به رو بوده و کلانتری‌ها روزهای خلوتی را می‌گذرانند.

بر اساس آمارهای پلیس، سال گذشته آمار جرایم مهم به طور میانگین بین 5 تا 30 درصد کاهش داشته‌است.

در ماه بندگی خدا و دوری از گناه هستیم. رمضان ماهی است که خواسته یا ناخواسته همه ما دچار نوعي تحول دروني مي‌شويم كه اگر كمي به خودمان و رفتارهايمان دقت كنيم متوجه آن خواهيم شد.

اين تحول دروني و تغيير رفتار مختص يك عده خاص نيست.جو رمضان آن قدر قوي است كه حتي دامان مجرمان را هم مي‌گيرد. ماه مبارك رمضان نوعي تحول دروني را در انسان‌ها به همراه دارد كه حتي انسان‌هاي بزهكار و خلافكار جامعه را نيز از نعمت خود محروم نمي‌کند.

به نظر می‌رسد، اين ماه حاکميت هنجارها در مقابل ناهنجاري‌هاست و به عبارتي مي‌توان گفت که ماه هنجارهاي اخلاقي است و روزه‌داري سبب مي‌شود که خود کنترلي از درون فعال شود که در نتيجه، خويشتن‌داري را در بر دارد و زماني که فرد خوردن و آشاميدن خود را کنترل مي‌کند به طور ناخودآگاه اعمال زشت و ناپسند را کنترل مي‌کند.

ايمان در واقع تنها عامل دروني است كه ميزان تخلفات را در ميان افراد به حداقل مي‌رساند.

نيروهاي انتظامي نيز گفته‌هاي جامعه شناسان را تأیید می‌کنند و مي‌گويند ميزان ارتكاب جرم در ماه مبارك رمضان به طرز چشمگيري كاهش مي‌يابد.

در حقیقت رمضان فرصت ويژه براي اصلاح رفتارهاي ناپسند اجتماعي است. در وقوع ناهنجاري‌هاي رفتاري عوامل متعددي نقش دارد، به عنوان مثال از نظر آسيب‌شناسي اجتماعي، شرايط محيطي مثل سرما يا گرما يا شب و روز تأثير قابل ملاحظه‌اي در وقوع جرم دارد.

در تابستان و در هواي گرم بزهکاري‌هايي مانند نزاع و پرخاشگري افزايش مي‌يابد در حالي که در فصل زمستان آمار سرقت بيشتر از فصل تابستان است. زيرا با بستن در و پنجره منازل و زودتر تاريک شدن هوا، مردم زودتر مي‌خوابند. همچنين شرايط اقتصادي و فرهنگي جامعه در بروز بزهکاري و آسيبهاي اجتماعي نقش دارد. بنابراين مي‌توان گفت شرايط اقليمي، اقتصادي و فرهنگي در وقوع آسيب‌هاي اجتماعي تأثيرگذار است.

هميشه حرمت ماه رمضان از سوي مردم نگه داشته‌شده حتي كساني كه به‌خاطر بيماري، مسافرت و غيره قادر به روزه‌داري نيستند در اماكن عمومي روزه خواري نمي كنند.

محققان براین نتیجه رسیدند که برجسته‌ترین اثر ماه مبارک رمضان، کنترل انسان و مهار تمایلات جسمانی و تقویت روحیه مقاومت در برابر جاذبه‌های نفسانی است که گوهر اصلی وجود انسان را سرزنده و بالنده می‌کند. باید گفت که رشد این اصلاح اجتماعی را باید در گرایش افراد جامعه به معنویاتباید دید.

 این راهکار بزرگ معنوی می‌تواند راه‌گشای دیگر معضلات اجتماع اسلامی قرار گیرد.
با نگاهی به آمار جرایم و اخبار منتشر شده در سایت‌ها و نیز گزارش پلیس، در مورد سرقف خودرو، موتور، لوازم خانه و کیسه‌بری و قتل و سایر جرایم کاهش کلی جرم را داشتیم و مطمئناً در رمضان سال‌جاری هم به همین صورت گزارش خواهد شد که باید منتظر آمار پلیس باشیم.

رابطه معکوس دین و معنویت بااعمال ناپسند، و قوه جاذبه بازدارندگی دین که ما را به دااشتن اخلاق و دوری از جرم سفارش کرده است، در برابر ناهنجاری‌ها، موضوعی ثابت شده در علوم رفتاری است.

از آنجا که ماه‌رمضان نیز بین مسلمانان به ماه پرهیزگاری و عبادت شهرت دارد، مردم به حرمت قداست این ماه، بیش از سایر ماه‌های سال سعی بر پیشه کردن کارهای نیکو و دوری از گناه و جرم دارند. کمک به نیازمندان، پرهیز از پرخاشگری، کمک به همنوعان، سنت رایج هر ساله مسلمانان، در ماه رمضان است.

دراین راستا جامعه‌شناسان وآسیب شناسان اجتماعی بر این باورند که تأکید مردم بر پایبندی به اخلاقیات و پیوند با جلوه‌هایی ازمعنویت در ماه رمضان، باعث کاهش چشم‌گیر انواع ناهنجاری‌های اجتماعی می‌شود.

روان شناسان نیز، علت کاهش وقوع انواع بزهکاری درماه مبارک رمضان را افزایش ضریب تحمل در افراد روزه‌دار می‌دانند و اعتقاد دارند که روزه‌داری صبر و تحمل افراد را بالا می‌برد و به همین دلیل جامعه در ماه مبارک رمضان، شاهد کاهش انواع جرایم است. این روان شناسان به تأثیرات روحی و رفتاری روزه‌داری تأکید دارند و بر این باورند که در ماه مبارک رمضان میزان سرزنش‌ها و نیش زبان‌های افراد به یکدیگر هم کاهش می‌یابد.

و در پایان، باید گفت ‌کاهش جرایم درماه رمضان فقط یک ادعا نیست بلکه همبستگی میان مسلمانان و میل رو به ‌تزاید آنان برای شرکت در مراسم و مناسک جمعی همچون نمازهای جماعت، منجر به تقویت روحیه گروهی و افزایش پیوندهای عاطفی میان مسلمانان می‌شود و این پیوندها خود عاملی برای کاهش جرایم محسوب می‌شود.

کارهایی مانند رسیدگی به ایتام و نیازمندان، و فراهم کردن شرایط آزادی زندانیانی که به دلایل شرایط موجود اقتصادی یا بر اثر حادثه‌ای ناگوار به زندان افتاده‌اند، از مزایای ماه رمضان است که برکات آن ماندگار است.

و در یک کلام همه این‌ها نیازمند تداوم است، با این توضیح که رسم‌های پسندیده ماه‌رمضان که تأثیرات درازمدت در روابط اجتماعی و فرهنگی جامعه دارد، باید بعد از ماه رمضان نیز ادامه پیدا کند. تداوم چنین برنامه‌هایی انسجام اجتماعی را تقویت و آسیب‌های اجتماعی و جرم را کاهش می‌دهد.

و در پایان، باید گفت ‌کاهش جرایم درماه رمضان فقط یک ادعا نیست بلکه همبستگی میان مسلمانان و میل آنان برای شرکت در مراسم و مناسک جمعی همچون نمازهای جماعت، منجر به تقویت روحیه گروهی و افزایش پیوندهای عاطفی میان مسلمانان می‌شود و این پیوندها خود عاملی برای کاهش جرایم محسوب می‌شود.

کارهایی مانند رسیدگی به ایتام و نیازمندان، و فراهم کردن شرایط آزادی زندانیانی که به دلایل شرایط موجود اقتصادی یا بر اثر حادثه‌ای ناگوار به زندان افتاده‌اند، از مزایای ماه رمضان است که برکات آن ماندگار است.

دستگیری از نیازمندان و ایتام و مهیاکردن شرایط زندگی بهتر برای آنان، باعث می‌شود این افراد از انواع آسیب‌های اجتماعی که سرمنشأ آن فقر است، مصون بمانند. قابل ذکر است که تأمین آینده ایتام و فرزندان با استعداد خانواده‌های بی‌بضاعت به جای اینکه از آنان بزهکاران بالفعل بسازد، این افراد را به سرمایه‌های ارزشمند اجتماعی تبدیل می‌کند.

 و در یک کلام همه اینها نیازمند تداوم است، با این توضیح که رسم‌های پسندیده ماه‌رمضان که تأثیرات درازمدت در روابط اجتماعی و فرهنگی جامعه دارد، باید بعد از ماه رمضان نیز ادامه پیدا کند. تداوم چنین برنامه‌هایی انسجام اجتماعی را تقویت و آسیب‌های اجتماعی و جرم را کاهش می‌دهد.

 


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com