1403-02-031403-02-13bool(false) همدان نیازمند دانشنامه جامع از مفـاخر برجسته است همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : پنجشنبه ، 13 ارديبهشت 1403

Today : Thu, May 2, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  135872 تاریخ انتشار:  1402-09-23 - 09:28 تعداد بازدید:  168
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

نماینده ولی فقیه در استان:
همدان نیازمند دانشنامه جامع از مفـاخر برجسته است

نویسنده : مریم مقدم

فرهنگی


 دومین نشست هیأت امنای بنیاد فرهنگی سیدجمال‌الدین اسدآبادی با حضور برخط رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کشورو دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور، در استانداری همدان برگزار شد. در این نشست جایگاه بنیاد سید جمال‌الدین با هدف معرفی ظرفیت‌های فکری و معنوی این عالم وارسته مورد تشریح اعضا قرار گرفت.

امام جمعه همدان و نماینده ولی فقیه در استان در جلسه هیأت امنای بنیاد سید جمال الدین اسدآبادی تأکید کرد: هر چند مقالاتی درباره سید جمال الدین اسدآبادی نوشته شده است، اما در معرفی شخصیت و افکار وی کوتاهی شده است. همدان نیازمند یک دانشنامه جامع از شخصیت‌ها و مفاخر برجسته در طول یک هزار سال اخیر است. امیدواریم با حمایت استاندار همدان این دانشنامه که در برگیرنده اطلاعات لازم از مفاخر استان همدان است جمع‌آوری و منتشر شود.

حجت‌الاسلام و المسلمین حبیب‌ا... شعبانی موثقی در این زمینه گفت: این مهم می‌تواند معرف سرمایه‌های تاریخی و فرهنگی استان به نسل جوان باشد. استان همدان شخصیت‌های بسیار برجسته‌ای دارد که یکایک آنها مؤثر و حائز اهمیت بوده‌اند.

حجت الاسلام والمسلمین شعبانی تأکید کرد: پیشینه تاریخ هر ملت در تربیت فرد مؤثر است، وقتی انبیاء می‌خواستند خود را به مردم معرفی کنند از قدمت و پیشینه خود با اشاره به پدران خود سخن می‌گفتند اما در حال حاضر کودکان و نوجوانان ما اطلاعات چندانی از برخی از شخصیت‌های فرهیخته در تاریخ ندارند. اگر بروید از دانش‌آموزان بپرسید که چقدر سیدجمال‌الدین اسدآبادی را می شناسند آنها نمی‌توانند حتی 5 دقیقه از این شخصیت فرهیخته سخن بگویند.

امام جمعه همدان در نشست هیأت امنای بنیاد سید جمال الدین اسدآبادی عنوان کرد: کمتر اتفاق می‌افتد که شناساندن سیر تفکر یک متفکر توسط خودش رقم خورد بلکه این مهم همواره توسط اطرافیان با هدف توسعه دهنده نگاه متفکرانه اتفاق افتاده است. کسانی که در تاریخ افکارشان گسترش پیدا کرده توسط شاگردان آنها بوده که این مسأله در مورد رواج فکری سید جمال رخ نداده است.

وی ادامه داد: هرچند سیدجمال الدین اسدآبادی شاگردان چندانی در ایران نداشت، اما آن دسته از شاگردان ایشان در کشورهای دیگر نتوانستند تفکر این مصلحین را در جامعه اسلامی و جهان گسترش دهند.

نماینده ولی فقیه در استان همدان یادآور شد: در روزگاری که عصر اندیشه ورزی بود و جنبه های عقلانی غالب بود، سید جمال بر عملگرایی نیز تأکید داشت و در هر دو عرصه اندیشه و عمل صاحب رای بود.

وی اظهار کرد: در مورد سید جمال مطلب زیاد هست اما چرا دانش آموزان اکنون اطلاعی از نقش سید جمال در جامعه و تفکر وی ندارند.

حجت الاسلام والمسلمین شعبانی موثقی با اشاره به اینکه این مسأله که سیدجمال کجایی بوده است زیاد مهم نیست، بلکه اهمیت آن در این است که تفکر وی شناسانده شود و در این زمینه نتوانسته‌ایم مطالب پژوهشی در باره سید جمال را به عنوان مسأله در جامعه مطرح کنیم.

وی تصریح کرد: باید خلأها در معرفی سید جمال را شناسایی و کارهایی را که روی زمین مانده را عملیاتی کرد. تاریخ برجسته‌ای به ویژه از قرن سوم و چهارم به بعد در استان وجود دارد و باید دانشنامه ای جامع درباره شخصیت های فرهنگی و علمی استان در هزار سال قبل تهیه شود.

 تلفیق ایرانشناسی و انجمن مفاخر یک اتفاق خوب

استاندار همدان عنوان کرد: در هفته‌های اخیر نشستی با رئیس بنیاد ایران‌شناسی در همدان برگزار کردیم که با توجه به اهمیت بنیاد ایرانشناسی و انجمن مفاخر می‌توانیم پیشنهاد امام جمعه همدان را در زمینه گردآوری دانشنامه جامع استان جامه عمل بپوشانیم.

قاسمی‌فرزاد عنوان کرد: تلفیق عملکرد مجموعه‌های ایرانشناسی و انجمن مفاخر می‌تواند در مورد معرفی تاریخ و تمدن همدان اتفاقات خوبی را رقم زند.

وی همچنین عنوان کرد: برای بنیاد سیدجمال‌الدین اسدآبادی 20 میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شده بود که مبلغ 5 میلیارد آن در سال‌های اخیر تخصیص پیدا کرد و مبلغ 5 میلیارد هم برای یادبود سیدجمال‌الدین در اسدآباد و زنگنه پیش‌بینی شده است که در آینده بسیار نزدیک در اختیار قرار خواهد گرفت.

 افکار سید جمال الدین اسدآبادی به دانش آموزان معرفی شود

رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کشور نیز در این نشست به صورت وبیناری گفت: سید جمال الدین اسدآبادی نه تنها مربوط به کشور، بلکه مربوط به تمام جهان اسلام است که نقش مؤثری در آگاهی جامعه اسلامی داشت.

محمود شالویی افزود: هدف از معرفی سید جمال الدین اسدآبادی برای جهانیان در زمانی که غزه به عنوان بخشی از جهان اسلام گرفتار کینه دشمنان شده است، توجه و ضرورت وحدت اسلامی در بین مسلمانان است.

وی تأکید کرد: افکار سید جمال الدین اسدآبادی باید به درستی به دانش آموزان معرفی شود.

 جوایز جهانی سید جمال اسدآبادی پیش بینی شود

دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور نیز در این نشست به صورت وبیناری با بیان اینکه بخش پژوهشی درباره دیدگاه و آرای سید جمال باید فعال شود، افزود: باید برای معرفی هر چه بیشتر این شخصیت جوایز جهانی سید جمال در نظر گرفته شود.

مجید امامی با بیان اینکه شیخ محمد عبده از متفکران بزرگ اهل سنت خود را شاگرد سید جمال الدین اسدآبادی می‌دانست تأکید کرد: با زبان پژوهش می‌توان چرایی تفکرات ضد استعماری سید جمال را به جهانیان معرفی کرد. دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور با اشاره به اینکه نتوانسته ایم سید جمال الدین اسدآبادی را به خوبی در جهان معرفی کنیم، خواستار استفاده از هنر، به ویژه  نمایشنامه برای معرفی این بیدارگر مسلمان شد.

وی تصریح کرد: سید جمال ۱۰۰ سال زودتر از ادوارد سعید درباره استعمار و ضرورت روشنفکری و بیدادگری اسلامی سخن گفته بود.

 ایجاد بنیاد سیدجمال‌الدین یکی از مهمترین اتفاقات پیش‌رو است

مدیرکل ارشاد اسلامی استان همدان عنوان کرد: ایجاد بنیاد سیدجمال‌الدین یکی از مهمترین اتفاقات پیش‌رو است و برای اجرایی شدن برنامه‌ها اعتبارات لازم با حمایت استاندار تخصیص داده شده است و امیدواریم 4 میلیارد دیگر که برای ساخت محوطه لازم است تا این یادمان افتتاح شود اختصاص پیدا کند.

مسعود ویژه گفت: در حال حاضر ایجاد یادمان سیدجمال‌الدین پیش‌بینی شده است و از اهمیت بسزایی در استان برخوردار است. که در راستای تحقق آن هر برنامه‌ای لازم باشد انجام می گیرد.

ویژه عنوان کرد: سالروز شهادت سیدجمال‌الدین اسدآبادی در اسفند ماه با هدف گرامیداشت این شخصیت برگزار خواهد شد.

 از تجربه بنیاد بوعلی بهره ببرید

مرادی یکی از اعضای هیأت امنا نیز عنوان کرد: شخصیت سیدجمال نیازمند معرفی بیشتر است و این اتفاق با تحول نگاه فرهنگی دولت محقق خواهد شد.

اعطای اعتبارها و تحولات فرهنگی شکل گرفته می تواند با استفاده از تجربه بنیاد بوعلی در همدان به تکامل برسد.

وی گفت: به نظر می‌رسد لازم است یک دوره سیدجمال‌الدین شناسی بین دانش‌آموزان برگزار شود تا شهرستان اسدآباد بتواند این شخصیت را بشناسند و این اتفاق باید تا قبل از کنگره در کنار اعلام برگزاری یک پژوهش برای نخبگان انجام شود. اگر اسدآبادی‌ها اطلاعات لازم در مورد سیدجمال‌الدین نداشته باشند برای بنیاد یک ضعف محسوب خواهد شد.

صوفی عضو هیأت امنای بنیاد سیدجمال الدین اسدآبادی نیز در این نشست به شخصیت والای سیدجمال‌الدین اشاره کرد و گفت: اگر بشود از طریق نمایشنامه برای توده‌ای کردن دیدگاه سیدجمال برنامه‌ریزی شود می‌توانیم از آن بیشترین بهره را بگیریم.

لازم است جایزه‌ای هم در میان نخبگان سیاسی در نظر گرفته شود تا به واسطه پژوهش‌های آنها اندیشه‌های سیدجمال فراتر از جهان اسلام به همگان معرفی شود.
وی گفت: ما بیش از هر زمانی به بازخوانی و بازنگری اندیشه‌های سیدجمال در جهان امروز نیازمندیم. 4 بحران در زمان زندگی سیدجمال گریبان جهان اسلام را گرفته بود.

از جمله بحران استعمار، بحران استبداد، بحران تفرقه و بحران عقلانیت است این مهم است که به نسل امروز عنوان کنیم سیدجمال‌الدین یک انسان عملگرا بود که حال بیش از هر زمان به بازخوانی سیر فکری وی نیاز داریم. و امروز برای ما راهکاری خواهد بود چرا که افق روشنی پیش روی باز می کند.

به گزارش همدان پیام، ارکان بنیاد فرهنگی هنری سید جمال‌الدین اسدآبادی شامل هیأت امنا، رئیس بنیاد و بازرسان است و اعضای هیأت امنای بنیاد شامل: نماینده ولی فقیه در استان همدان (رئیس هیأت امنا)، استاندار همدان (نایب رئیس)، رئیس انجمن مفاخر کشور، رئیس بنیاد ایران شناسی، یکی از اعضای شورای فرهنگ عمومی کشور (به انتخاب شورا)، نماینده مردم اسدآباد در مجلس شورای اسلامی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان، رئیس دانشگاه بوعلی سینا، فرماندار شهرستان اسدآباد، امام جمعه اسدآباد، دو نفر از صاحب‌نظران فرهنگی (با معرفی استاندار همدان و تصویب در شورای فرهنگ عمومی استان به مدت سه سال) و3 نفر از معتمدین شهرستان اسدآباد (به پیشنهاد فرماندار و امام جمعه و تصویب در هیأت امنا) هستند.

 سید جمال الدین اسدآبادی در ۱۲۱۷ خورشیدی در خانواده ای مذهبی و از سادات حسینی در اسدآباد همدان چشم به جهان گشود.

سیدجمال الدین اسدآبادی در نوجوانی فعالیت های اصلاحی و سیاسی خود را با مشاهده استعمار انگلیس بر هندوستان آغاز کرد و به بررسی علت های ضعف مسلمانان پرداخت و به دلیل حضور همه جانبه انگلیسی‌ها در آن کشور به ناچار راهی عثمانی و از آنجا به مصر و فرانسه رفت و پس از مدتی به ایران بازگشت و چندین بار تبعید و اخراج شد.

سرانجام سیدجمال الدین اسدآبادی را در ۱۸ اسفند ۱۲۷۵ خورشیدی مسموم کردند و به شهادت رساندند.۱۸ اسفند سالروز شهادت سیدجمال الدین اسدآبادی در تقویم کشور به نام روز «بیداری اسلامی» نام گذاری شده است.

 


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com