بنابر آمارها تعداد ازدواج زوجهای جوان همدانی در سال 1401 با کاهش منفی 9/3 دهم درصد نسبت به سال 1400 روبه رو شد این در حالی است که آمار رسمی به نسبت ازدواج های صورت گرفته در مدت 4 سال گذشته نشان از افزایش طلاق در استان همدان دارد.
به گفته مسئولان مرتبط در سال ۱۴۰۰ سه هزار و ۸۷۱ مورد طلاق ثبت شده است که متاسفانه این آمار با رشد 5/4 درصدی به چهارهزار و ۴۷ مورد رسیده است.
به ازای هر ۳.۴ ازدواج در همدان یک طلاق ثبت شده است و همدان در این زمینه از میانگین کشوری آمار بالاتری دارد و در میانهی بالای جدول بین استانهای کشور قرار دارد.
کمی دور تر برویم. سال ۱۳۹۹ تعداد ۴۹۰۴ ازدواج در همدان ثبت شده که این آمار در مقایسه با ثبت تعداد ۴۷۲۵ ازدواج برای سال ۱۴۰۰ نشان میدهد آمار ازدواج در همدان کاهش پیدا کرده است.
همچنین ثبت ۱۸۱۷ طلاق در سال ۱۳۹۹ و ثبت ۱۶۹۷ طلاق در سال ۱۴۰۰ بیانگر این است که آمار طلاق با توجه به کاهش آمار ازدواج در همدان نسبت به سال گذشته با کاهش روبرو شده است.
سال 92 وقتی برای نخستین بار تعداد مجردین هر استان مشخص شد اعلام شد که هزار و 700 نفر مجرد بالاي 30 سال در استان همدان وجود داد.
از مجموع كل مجردهاي بالاي 30 سال بيش از 10 هزار نفر داراي تحصيلات دانشگاهي بودند. همچنین از مجموع كل مجردهاي بالاي 30 سال سن 13 هزار نفر دختر بين 30 تا 35 سال بودند.
از مجموع 43 هزار و 700 نفر مجرد در استان همدان 18 هزار و 300 نفر پسر و مابقي دختر گزارش شد.
بعد از آن سال 99- بر اساس آمار اعلام شده از تعداد مجردها ۱۳ میلیونی جوانان مجرد ایرانی را که در حال رسیدن به تجرد قطعی بودند خبر داد که سهم استان همدان از این لشکر ۱۳ میلیونی ۲ درصد یعنی در حدود ۲۶۹ هزار نفر بود.
1400بر اساس اظهارات یک جمعیتشناس و مطابق با آخرین سرشماری کشور، حدود ۳۶ درصد از جمعیت زنان جوان ۱۵ تا ۳۴ سال کشور را دخترانی تشکیل میدهند که هنوز ازدواج نکردهاند و حدود ۲.۳ درصد از زنان ۴۵ ساله و بیشتر در بازه سنی تجرد قطعی قرار داشتند.
بعد از آن آخرین آمار از تعدادت مجردها مربوط به سال 1401 بود که اعلام شد 4800 شاغل مجرد در استان همدان وجود دارد. هر چند گفته می شود که در فصل بهار امسال آمار طلاق در همدان ۱۲.۱ درصد کاهش یافت است اما میزان ازدواج نیز به همان نسبت با کاهش مواجه شده است و افراد بسیاری پس از گذر از 30 سالگی ترجیح می دهند به صورت مجردی زندگی کنند تا اینکه وارد گود ازدواج شده و با انواع مشکلات اقتصادی و اجتماعی که ماحصل سیاست های کشور است دست و پنجه نرم کنند.
بنا بر آمارهای اداره کل ثبت احوال یک هزار واقعه طلاق در بهار سال 1401 ثبت شده است که این آمار در سه ماهه سال جاری به ۸۷۹ واقعه کاهش یافته است. این در حالی است که سه ماهه اول 1402سه هزار و ۳۱۶ زوج راهی خانه بخت شدند که البته نسبت به زمان مشابه سال گذشته که سه هزار و ۸۴۶ واقعه ازدواج ثبت شده ۱۸.۵ درصد کاهش را نشان می دهد و کاهش طلاق نیز گویای همین موضوع است.
به طور متوسط در هر شبانه روز ۳۴ واقعه ازدواج در همدان ثبت شده و نسبت ازدواج به طلاق ۳.۶ است یعنی از هر چهار ازدواج یک مورد به طلاق منجر شده است.
مهدی عطایی یک جامعه شناس در این خصوص می گوید: در حالی که هنوز دختران و پسران مجرد دهه شصتی که بعضا محکوم به تجرد قطعی هم هستند وجود دارند، این نسل چهارمیها شریک زندگیشان را به راحتی انتخاب و زندگی را آغاز میکنند.
علاوه بر این در بین این گروه، پدیده طلاق بر خلاف چیزی که در قدیم وجود داشت منفور و مذموم نیست و به راحتی درباره آن حرف میزنند و آن را یکی از مراحل زندگی میدانند.
بسیاری از کارشناسان افزایش پدیده طلاق در دهه هفتادی ها را ناشی از مسئولیت ناپذیری و یاد نگرفتن مهارتهای زندگی می دانند.
در هر حال طلاق هم مثل ازدواج یک پدیده است هر چند ناخوشایند اما برای آن باید راهکاری باشد که در این بین تغییر شیوه زندگیو تربیت درست به همراه مسئول بارآوردن کودکان برای قبول مسئولیت در آینده امری مهم است.