ثبت جهانی 2کاروانسرای تاج آباد و فرسفج اهمیت تاریخی همدان در عرصه بین المللی نشان داد همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : شنبه ، 15 ارديبهشت 1403

Today : Sat, May 4, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  134430 تاریخ انتشار:  1402-06-30 - 09:58 تعداد بازدید:  142
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

رئیس مجمع نمایندگان استان همدان:
ثبت جهانی 2کاروانسرای تاج آباد و فرسفج اهمیت تاریخی همدان در عرصه بین المللی نشان داد

گردشگری


 ۵۴ اثر از آثار شاخص معماری ایرانی در یک مرحله و با نام مجموعه کاروانسراهای ایرانی به یکباره در فهرست میراث جهانی به ثبت رسیده‌اند که اتفاق بزرگی است.
رئیس مجمع نمایندگان استان همدان گفت: ثبت جهانی دوکاروانسرای تاج اباد و فرسفج ، تایید و اهمیت و غنای تاریخ و فرهنگ  همدان در حوزه میراث فرهنگی است.

حمیدرضا حاجی بابایی ، ضمن تبریک ثبت جهانی دو کاروانسرای استان همدان در فهرست جهانی یونسکو به مردم همدان گفت: شناسایی آثار تاریخی گران بها اعم از بناها و محوطه‌های تاریخی در نقاط مختلف استان از اهمیت میراث فرهنگی حکایت داشته و لذا لازم است به منظور استفاده بهینه از آنها برنامه ریزی های دقیق صورت پذیرد.

رئیس کمیسیون برنامه وبودجه ومحاسبات مجلس شورای اسلامی کاروانسرای تاج اباد را یکی از بناهای تاریخی ارزشمند در مسیر اتصال به همسایگان غرب کشور برشمرد و افزود: این کارونسرا تنها بنای تاریخی مدور از این رده در غرب، مرکز و شمال غرب ایران است.

وی عنوان کرد : یکی از زیباترین کاروانسرا‌های دوره صفویه در ایران و یکی از مهمترین کاروانسرا‌های منطقه غرب کشور، کاروانسرای تاج آباد همدان است. کاروانسرای تاج آباد در مسیر راه زیارتی کربلا و ۲۵ کیلومتری شمال غربی شهر همدان در روستای تاج آباد سفلی (رسول آباد)، واقع شده است.

نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی گفت : این کاروانسرا در واقع محل استراحت مسافران و کاروان‌هایی بوده که به قصد تجارت و سیاحت به غرب کشور و زیارت عتبات عالیات به عراق سفر می‌کردند.

رئیس مجمع نمایندگان استان همدان روشن است که استفاده بهینه پس از جهانی شدن از کاروانسرای تاریخی شاه‌عباسی در شهر فرسفج، ظرفیت و جذابیت گردشگری شهرستان تویسرکان را ارتقا می‌دهد و می‌تواند آورده‌های خوب مالی و اقتصادی برای این شهرستان به دنبال داشته باشد.

وی با قدردانی از وزارت میراث فرهنگی، تمام مردم و فرهنگ دوستان ابراز امیدواری کرد با ثبت جهانی کاروانسرا زمینه و بسترهای لازم برای بهره برداری بهینه و مناسب از سازه مذکور فراهم آید.

گفتنی است ، کاروانسراهای ایرانی را نباید تنها یک اثر معماری مربوط به گذشته به حساب آورد کاورانسرا یک نشانه است، نشانه‌ای از راه و ارتباط بین اقوام و ملل در مقیاس سرزمین و فراتر از سرزمین.

کاروانسراها نشانه‌ای از ارتباط بین جوامع انسانی در اعصار گذشته است و در عین حال نشانه‌ای است از نحوه حکمرانی بر سرزمین در مقیاس ملی در اعصار گذشته، ارتباط بین جوامع و اقوام نیازمند راه است و راه نیازمند امنیت و کاروانسراهای ایرانی منزل به منزل امنیت و آسایش مسافران در فاصله بین شهرها در نقاط بیابانی خشک یا در ارتفاعات کوهستانی یا در جنگل­ها، مناطق بیابان فراهم می­آورده است. ارتباط بین جوامع انسانی با راه و کاروانسرا علاوه بر حمل و نقل کالا و تبادل وجوه اقتصادی با تبادل فرهنگی نیز همراه بوده است. بدین اعتبار کاروانسراها علاوه بر فراهم نمودن ارتباط، امنیت و آسایش جوامع، عاملی برای تبادل فرهنگ نیز بوده است.

تبادل فرهنگ همان توسعه اندیشه ورزی است و در ایران ما که بستری برای اندیشه ورزانی چون فردوسی، رازی، ابن سینا، ابوریحان، سعدی و حافظ و مولوی بوده است؛ کاروانسرا نقش یکی از عوامل نشر اندیشه های ایرانی در مقیاس سرزمین در دوران پیش از اسلام و در دوران اسلامی به شمار می آید. امروزه بر محققان تاریخ معماری این نکته که راهداری در ایران با فرهنگ ساخت کاروانسرا در مناسبترین نقاط سرزمین در طول هزاره ها همراه بوده است امری مسلم به شمار می رود. راه در ایران ما با کاروانسرا معنا می یابد.

معماری کاروانسراهای ایرانی علاوه بر تامین امنیت مسافران نقش های دیگری را نیز بر عهده داشته است. سازگاری با اقلیم یا سازمان فضایی مناسب با مخاطبین و بهره برداران از جمله این نقش هاست.

شگفت آنکه علیرغم عملکرد یکسان کاروانسراهای ایرانی هیج کدام آنها از طرح تکراری برخوردار نیستند. حتی در دوران صفویه که بیشترین تعداد کاروانسراهای ایرانی از آن بیادگار مانده است دو طرح و نقشه همسان هم نمی توان یافت و طرح ها تکرار نمی شوند. دلایل آنرا ذوق و هنر هنرمندان معمار ایرانی باید یافت. اگر شعر فردوسی و حافظ و سعدی و مولوی همسان هم شد نقشه دو کاروانسرا را هم همسان هم می توان یافت.

 


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com