1403-02-031403-02-13bool(false) شهرداری مرکز تجاری سنتی در کبابیان می‌سازد همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : پنجشنبه ، 13 ارديبهشت 1403

Today : Thu, May 2, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  130309 تاریخ انتشار:  1401-11-27 - 10:38 تعداد بازدید:  614
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

به جبران تخریب خانه های تاریخی
شهرداری مرکز تجاری سنتی در کبابیان می‌سازد

نویسنده : مریم مقدم

گردشگری


 از تخریب خانه‌های تاریخی محوطه کبابیان‌شهر همدان که در آبان ماه 1397 اتفاق افتاد 4 سال می‌گذرد.

اکنون پس از گذشت این چندسال پیگیر وضعیت بازسازی این بناها از رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری، مالی و گردشگری شورای اسلامی شهر همدان شدیم.

در جلسات روزهای اخیر که بین شورا و شهرداری همدان تشکیل شد و پس از پیگیری کمیسیون سرمایه‌گذاری، مالی و گردشگری شورای اسلامی شهر همدان این مهم در دستور کار شهرداری همدان قرارگرفته‌است.

حمید بادامی نجات در پاسخ به چگونگی تصمیم‌گیری‌ها در این زمینه گفت: 20 میلیارد تومان اعتبار از شهرداری همدان برای سال 1402 در راستای ساخت مرکز تجاری- سنتی محوطه تاریخی کبابیان پیش‌بینی شد.

رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری، مالی و گردشگری شورای اسلامی شهر همدان با اعلام این خبر در گفت وگو با همدان پیام گفت: در این زمینه سازمان عمران شهرداری طرحی را مصوب کرد تا یک مرکزمحله را با بافت سنتی در محوطه کبابیان ایجاد کند.

وی عنوان کرد: ساخت این مرکز تجاری با طراحی معماری سنتی خواهد بود و بر اساس آن شهرداری مکلف به تجدید ساخت بنایی تاریخی در این بافت محله سنتی خواهد بود.

بادامی‌نجات با اشاره به اینکه توجیه شهرداری برای تخریب خانه‌های کبابیان در سال ۹۶ خطر ریزش آنها بود، گفت: شهرداری در آن زمان اظهار کرد بر اساس ضوابط خود که رفع خطر است بناها را تخریب کرده و از آنجا که خانه‌ها ثبت ملی و مرمت نشده‌بود مجبور به رفع خطر شده‌است.

وی با بیان اینکه این اقدام در آن زمان بازتاب رسانه‌ای بسیاری داشت، ادامه داد: با توجه به شرایط به‌وجودآمده قول باز زنده‌سازی خانه‌ها داده شد و یکی دو سالی نیز دنبال مجوزها بودند تا اینکه سرانجام شهرداری طرحی را به شورا آورد و در این طرح علاوه بر اینکه شرایط پیش از تخریب دیده شده‌بود، بحث‌های اقتصادی نیز پیش‌بینی می‌شد.

بادامی‌نجات اضافه کرد: این طرح سال گذشته در بودجه سازمان عمران دیده شده‌بود و در بودجه ۱۴۰۱ نیز آن را پیش‌بینی کرده و مبلغ قابل توجهی را به آن اختصاص دادیم که در اصلاحیه دوره ششم شورا این مبلغ حذف و روز سه‌شنبه25 بهمن، بار دیگر طرح جدید و بودجه قابل توجه به آن اختصاص پیدا کرد.

 تخریب سریال خانه‌های تاریخی و آواری که زیر برف ماند

آوار به جا مانده از "تخریب  سریالی خانه‌های تاریخی همدان" که  پاییز 1400 تیتر رسانه‌ها را به خود اختصاص داد، اکنون به کوهی از لاشه‌های تاریخی زیر برف تبدیل شده‌است.

کلید داستان تخریب خانه‌های تاریخی در همدان در دی‌ماه سال ۹۶ زده‌شد. انعکاس این خبر کوتاه اما  اعتراضات گسترده‌ای از سوی فعالان مدنی و رسانه‌ها را به دنبال داشت هنوز طعم تلخ خاطره ورود  بولدوزر شهردار وقت همدان به محوطه کبابیان این شهر از ذهن جامعه محلی پاک نشده‌بود.

سال 96 شهرداری همدان در اقدامی ناگهانی خانه‌های تاریخی "شمسیان"، "بهرامی" و "اخلاصی" را در چمن کبابیان تخریب‌‌کرد و تیر خلاصی بر یکی از معدود مرکزمحله‌های باقی‌مانده در شهر زد.

پس از اعتراضات گسترده فعالان مدنی و فرهنگی و فشار رسانه‌ها، عباس صوفی؛ شهردار وقت همدان ۲۷ دی ماه همان سال، با تأکید بر اینکه شهرداری با هدف حفظ جان مردم اقدام به تخریب خانه‌های تاریخی واقع در محله کبابیان کرده‌است، گفت: این املاک بر اساس نظر مکتوب کارشناسان دادگستری قابلیت بازسازی نداشت و شهرداری قبل از مسئولیت حفظ بناها، موظف به حفظ جان مردم و شهروندان است.

 عذرخواهی شورا

ابراهیم مولوی؛ رئیس وقت شورای شهر همدان نیز در همان تاریخ بابت تخریب منازل تاریخی در محله کبابیان از مردم عذرخواهی کرد و افزود: در بودجه سال ۹۷ ردیف خوبی برای بازسازی این بناها تخصیص خواهیم داد و امیدواریم با بازسازی مجدد خانه‌های محله کبابیان بتوانیم ایرانگردی و توریسم را به این محلات ببریم.

امیر فتحیان‌نسب؛ مدیر وقت منطقه یک شهرداری همدان نیز با اشاره به اینکه ساختمان‌های تخریبی در محله کبابیان همدان از سال ۸۴ در حال تخریب بودند و ما فقط به وظیفه خود که رفع خطر بود عمل کردیم، گفت: برای مستندسازی مناسب بناهای تخریب‌شده هزینه‌های زیادی انجام شده و به شکل قدیمی حتی با آجرهایی قدیمی بازسازی خواهند شد.

علی مالمیر، مدیرکل وقت میراث فرهنگی استان همدان نیز به دنبال تخریب این 3 خانه تاریخی بیان کرد: در چهارچوب قوانین و ضوابط، پیگیری‌های لازم را انجام خواهیم داد تا متناسب با بافت تاریخی این محله، بازسازی انجام گیرد و از تکرار چنین آسیب‌هایی به بافت قدیمی جلوگیری به عمل آید، علاوه بر این در دستور کار وزارت راه و شهرسازی طرح بازآفرینی محلات قدیمی همدان وجود داشت که بازآفرینی محله کبابیان نیز در این طرح مطرح شده‌بود.

خلاصه، گذشته از اینکه سال ۹۶ این اقدام شهرداری همدان مورد سرزنش و اعتراض بسیاری از اهل فن، دانشگاهیان، فعالان حوزه میراث فرهنگی و اصحاب رسانه قرار گرفت، وعده و وعیدهای زیادی نیز از سوی تخریب‌کنندگان و مسئولان در خصوص بازسازی بناها داده‌شد که به بخشی از آنها در بالا اشاره شد اما واقعیت این است که پس از گذشت حدود 4 سال خانه‌های چمن کبابیان بازسازی نشده و قول‌ها نیز روی زمین ماند.

  در خصوص بافت به صراحت دستورالعملی وجود دارد

علی مالمیر؛ مدیر کل سابق میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان نیز در آن زمان در گفت وگو با همدان پیام با اشاره به اینکه محوطه کبابیان یک محوطه ارزشمند است، گفت: علاوه بر این کبابیان به عنوان یک مرکزمحله، مطرح است و در بافت نیز قرار دارد بنابراین از 2 منظر ضوابط میراث فرهنگی بر آن حاکم است.

وی اضافه کرد: در خصوص بافت به صراحت دستورالعملی وجود دارد که نه تنها مورد تأکید میراث فرهنگی است بلکه مصوبه شورای عالی معماری و شهرسازی نیز بر آن تأکید دارد و بنا بر آن اگر دوره ساخت بناهایی مربوط به قبل دهه ۴۰ باشد و تخریب شود موظف به ساخت عین به عین بنا هستند.

مالمیر تصریح کرد: ما هم بر اساس اینکه کبابیان یکی از قدیمی‌ترین مرکزمحله‌های همدان است و همچنین با توجه به سال ساخت این بناها طی مکاتباتی تأکید کردیم که باید عین به عین ساخته‌شوند.

به گفته وی شهرداری در دوره قبل، طرحی را ارائه داد که طبق آن کار فرهنگی، اقتصادی انجام دهد اما چون طرح هیچ تطابقی با ضوابط میراث فرهنگی و همچنین این محله نداشت، رد شد و درخواست کردیم طرح متناسب با اصول مربوطه ارائه شود.


مدیر کل وقت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان مطرح کرد: بازسازی باید به گونه‌ای صورت بگیرد که وقتی به این محله قدم بگذاریم خاطرات قدیم تداعی شود و اگر بخواهیم بنای جدید بسازیم مرکزمحله گذشته نخواهد بود.

آن زمان مالمیر در پایان از آمادگی میراث فرهنگی همدان برای همکاری با شهرداری برای ساخت عین به عین خانه‌های کبابیان خبر داد و گفت: ما آمادگی داریم اگر شهرداری طرحی را آماده کند که بر اساس چهارچوب‌های فنی باشد با آن همکاری کرده و مصوبه آن را اخذ کنیم تا در مسیر اجرا قرار بگیرد.

 طرح بازسازی این بناها با همکاری قرارگاه خاتم انجام می‌شود اما...

گفتنی است سیدمسعود حسینی؛ شهردار همدان نیز در نخستین نشست خود با اصحاب رسانه در ۱۹ اسفندماه سال 1400در پاسخ به پرسش خبرنگاران مبنی بر وضعیت طرح مذکور و ساخت خانه‌های کبابیان گفت: طرح بازسازی این بناها با همکاری قرارگاه خاتم انجام می‌شود، اما تا امروز نه از قرارگاه خاتم خبری هست نه از بازسازی، امید آنکه این بار طرح پیش‌بینی شده برای اجرا راه به اجرایی‌شدن ببرد.

به نظر می‌رسد وقتی مدتی از یک اتفاق می‌گذرد گویا هم پرداختن به آن و هم تکرار آن، رفتار تکراری می‌شود.

از پاییز سال 1400 تخریب خانه‌ها در بافت‌های تاریخی همدان شکلی زنجیره‌ای به خود گرفت، به گونه‌ای که در کمتر از یک ماه، و بدتر از آن در کمتر از یک روز سومین و چهارمین خانه‌ تاریخی که وضعیتی مشابه 2 خانه‌ تاریخی دیگر در همدان داشتند با وجود قرار گرفتن در بافت تاریخی این شهر و با داشتن مجوز از مدیریت شهری، تخریب شدند.

با تخریب این 2 خانه تاریخی، یعنی خانه «خانجانی» و «خوشبخت» به نظر می‌رسد تخریب میراث فرهنگی در همدان، برای متولیان شهری‌اش، به اتفاقی طبیعی تبدیل شده‌است.

دهم مهر ۱۴۰۰ تخریب پرسر و صدای مدرسه تاریخی «ظفر» رخ داد؛ قدمی که مدیریت شهری همدان درست در نخستین روزهای آغاز سال تحصیلی برداشت و یکی از مدارس قدیمی این شهر را از بافت تاریخی همدان حذف کرد.

در همان زمان حدس و گمان‌ها به سمت احتمال اجرایی شدنِ مصوبه‌ای رفت که حدوداً مهر سال گذشته در دست بررسی بود؛ «۱۰ نفر از اعضای وقتِ شورای شهر در صحن شورای اسلامی همدان، طرحی را تصویب کردند که شهرداری‌ها برای ساخت‌وساز در بافت تاریخی شهری یعنی رینگ نخست و دوم، از اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان استعلام نکنند».

 اعلام آمادگی شهرداری و شورای همدان برای حفظ خانه اقبالیان

خانه اقبالیان همدان نیز یکی دیگر از خانه‌‍‌های تاریخی تخریب و رها شده‌است که  به عنوان یک میراث ماندگار این روزها در غفلتی که از سوی میراث فرهنگی و برخی نهادها گریبان‌گیرش شده در معرض تخریب قرار گرفته‌است.

سال گذشته بود که خبر تخریب خانه اقبالیان رسانه‌ای شد، این در حالی است که این بنا توسط مرجع رسمی به عنوان اثر فرهنگی- تاریخی با احراز معیارهای ثبت اثر به شمارگان12،9،8 و به شماره 412 در مورخ13‌بهمن 1400 در فهرست آثار واجد ارزش تاریخی قرار گرفته‌است.

این شرایط در حالی است که پیش‌تر مدیرکل وقت میراث فرهنگی استان همدان اعلام کرده‌بود: بالغ بر 200‌پرونده بنای تاریخی این استان در 2 سال اخیر بررسی و مطالعه شد که در این زمینه، براساس معیارهای ثبتی موجود، بناهایی که بیشتر در معرض تخریب بودند را در اولویت ثبت قرار دادیم؛ اما در این بین، ثبت بناهای معاصر نیز مطرح است که خانه اقبالیان نیز یکی از این موارد است.

رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری، مالی و گردشگری شورای اسلامی شهر همدان در این خصوص، آبان ماه 1401 گفت: شورای شهر و شهرداری همدان آماده‌است تا برای حفظ بنا با این افراد همکاری کند تا ارزش افزوده‌ای ایجاد و کاربری جدیدی برای آن تعریف کرده و در نهایت بنا حفظ شود.

حمید بادامی نجات گفت: دستگاه قضا باید نسبت به تخریب این بنا حساسیت نشان دهد و میراث فرهنگی نیز به عنوان متولی موظف است بنا را حفظ کند با این حال شورا و شهرداری حاضر است این اقدام را انجام دهد.

وی افزود: حفظ بناهای تاریخی و واجد ارزش خط‌قرمز مدیریت شهری همدان است زیرا هویت یک شهر هستند و همه در برابر آن مسئول هستیم.

 

 



بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

اخبار مرتبط
 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com