1403-02-021403-02-12bool(false) نخستین موزه کودک در همدان افتتاح شد همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : چهارشنبه ، 12 ارديبهشت 1403

Today : Wed, May 1, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  120070 تاریخ انتشار:  1400-07-24 - 09:39 تعداد بازدید:  580
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

همزمان با هفته ملی کودک
نخستین موزه کودک در همدان افتتاح شد

نویسنده : مریم مقدم

گزارش


 نخستین موزه تخصصی «کودک و هیجان» کشور وابسته به بنیاد کودک و خانواده افشارلر و زیرنظر اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان در همدان آغاز به کار کرد.
در این موزه قرار است کودکان عواطف خود را به وسیله فعالیت‌های بدنی کشف کنند و از مسیر بازی و پرداختن به داستان‌های کهن در ادبیات کشورمان و بسیاری فعالیت‌های شگفت‌انگیز بتوانند به درون و هیجانات‌شان دست پیدا کنند تا در آینده بزرگسالانی خلاق، اجتماعی و بردبار داشته باشیم. این موزه از روز 22مهرماه همزمان با هفته ملی کودک در سایت تاریخی هگمتانه در شهر همدان آغاز به کارکرد.

 موزه کودک، عامل حفاظت از میراث‌فرهنگی
نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی در آیین گشایش این موزه گفت: فکر نمی‌کنم هیچ اتفاقی زیباتر از این رویداد باشد و آغاز به کار این موزه با هدف آموزش کودکان در حوزه میراث برنامه‌ای مدون و قابل احترام است و موزه کودک می‌تواند عامل مهمی در آموزش نسل آینده برای حفاظت از میراث‌فرهنگی باشد.
 حمیدرضا حاجی‌بابایی افزود: مهمترین بخش برای سرمایه‌گذاری معرفی و حفاظت میراث‌فرهنگی کودکان هستند، اگر بستر آشنایی کودکان با میراث‌فرهنگی و ظرفیت‌های تاریخی فراهم شود، این آشنایی زمینه‌ساز حفاظت از میراث‌فرهنگی و آثار تاریخی توسط کودکان در آینده می‌شود.
وی گفت: ایجاد این موزه در پایتخت تاریخ و تمدن ایران‌زمین در حوزه کودکان یک فرصت است که باید غنیمت شمرده شود و با همکاری کانون فکری کودکان و نوجوانان این مهم باید به مسیر والاتری هدایت شود.
حاجی‌بابایی افزود: اکنون شاهد یک کار جدید در همدان هستیم و افتتاح نخستین موزه تخصصی در چهارچوب کودک سرفصل جدیدی می‌تواند در سطح کشور باشد.

 آشنایی با میراث‌فرهنگی در حوزه آموزش به کودکان
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان همدان در مراسم افتتاحیه این موزه که در تپه هگمتانه راه‌اندازی شده است، گفت: برای میراث‌فرهنگی 3وظیفه اساسی شامل حفاظت، مرمت و معرفی تعریف شده و یکی از بسترها و ابزارهای مهم معرفی میراث‌فرهنگی موزه‌ها هستند که می‌توانند در حوزه آموزش و آشنایی با میراث‌فرهنگی اثربخش باشند.
علی مالمیر با بیان این‌که عنوان موزه ذهن ما را به سمت موزه‌های تاریخی می‌برد، افزود: اما افراد، سازمان‌ها و نهادهای مختلف می‌توانند با راه‌اندازی یک موزه، اشیا و اسناد واجد ارزش خود را به نمایش بگذارند. امروزه خلاقیت در حوزه راه‌اندازی موزه‌ها نیز بیشتر شده و هم به لحاظ شکل و هم به لحاظ محتوا شاهد ارائه ایده‌های جدید هستیم و یکی از وظایف میراث‌فرهنگی تشویق بخش خصوصی و دستگاه‌های مختلف به راه‌اندازی چنین موزه‌هایی است.وی گفت: برای شهری مانند همدان با پیشینه‌ای که دارد، ایجاد مراکزی تحت عنوان موزه به عنوان شاخصه فرهنگی هم‌شأن با این شهر ضروری است، اما هنوز نتوانسته‌ایم متناسب با جایگاه این شهر موزه‌های تخصصی راه‌اندازی کنیم و امیدوارم شاهد حضور پررنگ بخش خصوصی در حوزه راه‌اندازی موزه‌ها باشیم.
مدیرکل میراث‌فرهنگی همدان همچنین بیان کرد: این موزه برای کودکان 3 تا 12ساله طراحی و برنامه‌ریزی شده است. اساس این موزه منحصربه‌فرد بر تعامل است. به این معنی که کودکان و نوجوانان تشویق می‌شوند تا دنیای عواطف خود را کشف کنند ودر این مسیر از بازی، فعالیت‌های تعاملی اجتماعی، داستان‌های کهن و فعالیت‌های متفاوت با مشارکت والدین یا معلمان خود می‌آموزند تا نسبت به دنیای درون و هیجانات در خود شناخت پیدا کرده و آنها را کشف نمایند و درنهایت به بزرگسالانی خلاق، اجتماعی، بردبار و شاد تبدیل شوند.

 تأسیس موزه پس از فوت مادر
عضو هیأت‌مدیره موزه گفت: گهواره تاریخ و تمدن کشور زمینه‌ای مهیا برای معرفی داشته‌های تاریخی است.زهرا کاردانیان افزود: این موزه با سرمایه شخصی شادروان مهربانوی کودکان همدان زهره افشارلر و با همت فرزند خلف‌ وی و حمایت دوستانش انجمن دوستداران کودکان و حمایت مؤسسه کودکان دنیا ایجاد شده است.وی با اشاره به آزاده پارسایی دختر افشارلر گفت: او اقدام به تأسیس موزه پس از فوت مادر خود  کرد و این موزه حاصل یک سال تجربه و تحقیقی گروهی متخصص در زمینه روانشناسی کودک و موزه‌داری با ساعت‌ها جلسه تخصصی در زمینه روانشناسی کودک و موزه‌داری  است. کاردانیان افزود: با پیشرفت علم و جوامع بشری، موزه‌ها نیز دچار تغییر و تحولاتی شده و از نسلی به نسل دیگر، کاربردها و اهداف متنوعی پیدا کرده‌اند اکنون موزه‌داری در نسل سوم خود به عملی نوین تبدیل شده است که تنها مفهوم سنتی موزه‌داری و مجموعه‌داری را در برنمی‌گیرد، بلکه مفاهیم دیگر انسانی مثل آموزش‌وپرورش خلاقیت و تجربه و کشف را شامل می‌شود. در همین راستا موزه‌های تخصصی کودکان در دنیا از سال 1899 تاکنون به 120سالگی خود رسیده‌اند.
وی گفت: از آنجا که نخستین هدف موزه برای کودکان، آموزش است و کودکان فقط از راه تجربه و کشف و تجربه یاد گرفته‌اند موزه‌های کودکان به عنوان مجری آموزش‌های غیررسمی خارج از محیط مدرسه، این امکان را به کودکان و والدین آنها می‌دهند تا کودکان برای یادگیری بیشتر در فعالیت‌هایی مشارکت کنند. به علاوه از آنجایی که مباحث پر اهمیت احساسات و هیجانات به‌خصوص در حوزه شناخت، بیان و مدیریت احساس، نیاز به آموزش در کودکان دارد، فقدان محیط غنی، تحت‌عنوان موزه هیجان به شدت احساس می‌شود. همین امر موجب شد ما به تأسیس چنین موزه‌ای برای کودکان بیاندیشیم. هدف ما خلق موزه است که مانند یک مجتمع آموزشی و پژوهشی مورداستفاده همگان قرارگیرد و هدفی بالاتر از نمایش آثار فکری انسان‌ها داشته باشد که آن، بالاتر بردن سطح آگاهی و دانش بازدیدکنندگان است.
کاردانیان در زمینه اهداف این موزه افزود: ایجاد نخستین موزه تخصصی کودک در ایران؛ شناخت 6هیجان اصلی شادی، غم، خشم، ترس، تعجب و انزجار و نیز حواس8گانه به عنوان ابزار شناخت هیجانات و دنیای پیرامون، پرورش هوش هیجانی کودکان به‌وسیله حضور در موزه تخصصی هیجانات و جذب گردشگر با هدف شرکت در رویدادهای تخصصی آموزشی موزه و بازدید از موزه‌ هیجانات از اهداف موزه بوده است.

 مؤسس و بانی نخستین موزه تخصصی هیجان در ایران
گفتنی است، زهره افشارلر یکی از دوستداران کودکان و رئیس انجمن کودک همرهان همدان که سال‌ها مدیر و مؤسس مهدکودک پروانه‌ها در همدان بود ایده‌ اولیه احداث این موزه را با هدف «رشد همه‌جانبه کودکان» و «آموزش در بستر زندگی برای همه کودکان» را در سر داشت. پس از درگذشت وی که دوستدار کودک و فعال و کنشگر حوزه کودک بود فرزند وی بر آن شد با ایجاد این موزه ادامه‌دهنده فعالیت‌های 39ساله مادر باشد. افشارلر در سال 1336 در شهر همدان متولد شده و در سال 1399 چشم از جهان فروبست. وی در سال 1359در رشته لیسانس روانشناسی از دانشگاه تهران فارغ‌التحصیل و سال 1360 در واحد بهداشت روان مرکز بهداشت همدان با عنوان کارشناس گفتاردرمانی استخدام گردید. بنا بر عشق و علاقه به کودکان، در سال 1368 با مشارکت یکی دیگر از بانوان دوستدار کودک مریم امیری مهدکودک پروانه‌ها و پرواز و در سال 1371 مهدکودک خصوصی پروانه‌ها را با مدیریت مستقل تأسیس کرد.



بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com