در استان حاشیه در شوراها پررنگ‌تر ازمتن همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : جمعه ، 14 ارديبهشت 1403

Today : Fri, May 3, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  123450 تاریخ انتشار:  1401-02-08 - 09:12 تعداد بازدید:  448
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

نگاهی کرده ایم به پارلمان های شهری
در استان حاشیه در شوراها پررنگ‌تر ازمتن

گزارش

 اوايل انقلاب با پيگيري‌هاي جهاد سازندگي شوراهاي اسلامي تشكيل و آغاز به فعاليت کردند، ولي به‌دلیل نبود قانون مناسب و كارآمد، متوقف شدند.
نخستین قانون شوراهاي اسلامي كشور در سال 1361 از تصويب مجلس شوراي اسلامي گذشت و در جريان حوادث پس از انقلاب 5 بار دستخوش تغييرات و اصلاحات قرار گرفت و بالاخره در سال 1375 آخرين اصلاح آن به تصويب مجلس پنجم رسيد و با تشكيل دولت سید محمد خاتمي زمینه انتخابات شوراهاي اسلامي در سال 1377 فراهم شد و نخستین دوره نمايندگان شوراهاي اسلامي شهر و روستا از تاريخ 9/2/1378 فعاليت خود را آغاز كردند.دوره یکم در شهر همدان؛ امير عفراتى، فاطمه دباغيــان، اقدس طالبيان، محمدجــواد ايــزدى، رضا لقمانيــان، طاهره ايزدى، ســيدعلی‌اكبر فاميــل‌كريمى، پژمان محبى، محمود مسگريان، ســيدمحمد كاظم حجازى، ده عضو دوره نخست شورای شهر همدان بودند که در سال 77 کار خود را آغاز کردند.
دوره‌های یکم و دوم اتفاق‌نظر در میان اعضای شورا به نسبت 3 دوره اخیر بهتر بوده است. البته این مسأله از یک لحاظ می‌تواند به‌علت تجمیع اکثریت اعضا از یک گروه سیاسی و از سوی دیگر نبود اختلافات عمیق در میان احزاب رقیب در کشور نسبت به حال حاضر، باشد.
دوره سوم و چهارم شورا به نسبت 2 دوره نخستین، با چالش‌های بیشتری میان اعضا همراه بود، مدیریت شهرداری همدان که بر عهده حسین‌علی قلی‌زاده بود، تنها توانست یک سال اعتماد اعضای سومین دوره شورای شهر را داشته باشد و پس از انتصاب وی در 19 آبان‌ماه سال 86 در آذرماه سال87 مدیریت شهرداری همدان دستخوش تغییر شد.سیدمسعود عسگریان آخرین شهردار معتمد سومین دوره شورای شهر بود که پس از قلی‌زاده روی کار آمد و در ابتدای کار چهارمین دوره شورا کار خود را به پایان رساند. عباس صوفی، آبان‌ماه سال 96 با کسب ده رأی مثبت از 11 رأی اعضای پنجمین دوره شورای شهر همدان، توانست کار خود را در مدیریت شهرداری آغاز کند. با این‌حال و با وجود اینکه شورای پنجم تاکنون شهردار خود را عوض نکرده است، اما شاهد اختلافات و چالش‌های میان شورا و شهرداری بر سر انتصاب مدیران بوده‌ایم.
با این‌حال می‌توان گفت که بیشترین اختلاف‌نظر‌ها را در میان اعضای شورای شهر پنجم یافت. یکی از مستنداتی که می‌توان بر این مسأله صحه گذارد، تعدد تغییر در بدنه شهرداری از جلمه خود شهرداران و غیبت 11 ماهه ابراهیم مولوی رئیس شورای شهر همدان از شورا است.

 تویسرکان، شهر کوچک با حاشیه های بزرگ در شورای شهر
شورانشینان تویسرکان در دوره های قبل از دوره پنجم شورا، غالباً از شخصیت های معتمد، با تجربه و سابقه دار در امور اجرایی و مدیریتی بودند و برخی گام های قابل قبول و خوبی در مسیر ارتقا کمی و کیفی مدیریت امور شهری برداشتند.
تویسرکان شهری برخوردار از موقعیت جغرافیایی و بافت طولی شکل است که همین موضوع سبب شده که با در اختیار داشتن خیابان های قدیمی از مشکلات عدیده ای در بخش ترافیک درون شهری و روند تزدد عمومی برخوردار باشد.
شورای شهر تویسرکان در پنج دوره اول شوراهای شهر تلاش کردند تا حد توان خود  بتوانند اقدامات اجرایی گره گشایی در این بخش انجام دهند و گرچه برخی طرح ها اجرایی شد اما معضل بزرگ تویسرکان در زمینه قفل های ترافیکی در خیابان ها و معابر شهری تویسرکان به جای خود باقی ماند.
از جمله این اقدامات می توان به احداث خیابان 16 متری ولی عصر و به نوعی کنار گذر محله سرابی، باز شدن مسیر راه دسترسی به آرامگاه میررضی از خیابان فردوسی، سامان دهی پارک نبوت، برخی اقدامات برای سامان بخشی به محوطه باز اطراف بارگاه حبقوق نبی(ع) و همچنین اصلاح هندسی برخی از نقاط شهر اشاره کرد.
در دوره سوم شورای شهر تویسرکان یک بانو توانست بیشرین آراء مردمی را با بیش از پنج هزار رای به خود اختصاص بدهد و این رویداد به نوعی سرآغاز حضور و اثر گذاری بیشتر بانوان در شورای شهر تویسرکان در دوره های آینده شد.
چهارمین شورای شهر تویسرکان همچنان اغلب افراد خود را از شخصیت های با تجربه و متنفذ شهری می دید و برخی چهره های نام آشنا و دارای سوابق کاری قابل قبول به آن راه یافتند.
 شورای شهر دوره پنجم تویسرکان در حالی با ترکیبی از جوانان تحصیل کرده و با برنامه و افراد با سابقه و با تجربه وارد میدان عمل شد که امید می رفت یک تحول چشمگیر در روند مدیریت امور شهری تویسرکان رقم بزند.
در میدان عمل اما دیری نپایید که اختلافات غیر ضروری و ریشه دار بین برخی اعضای شورای شهر دوره پنجم تویسرکان زودتر از تصورات عمومی نمایان شد و بخش قابل توجهی از انرژی، توان و تمرکز شورا معطوف به حل و فصل اختلافات داخلی و در نتیجه روزمرگی شد.
با وجود گذشت سالیان متمادی و تمام شدن عمر چندین دوره از شوراهای شهر تویسرکان، این شهر همچنان از یک طرح تفصیلی جامع، روشن و شفاف برخوردار نیست و همین موضوع سبب شده تا مشکلات زیادی به ویژه در زمینه ساخت و سازها ایجاد شود.
نقطه تاریک شورای شهر دوره پنجم تویسرکان همچنین شکایت های حقوقی پی در پی اعضا از یکدیگر بود که در دوره های قبلی شورا یا به صورت خیلی محسوس وجود نداشت و یا حداقل خیلی کمتر از این دوره بود.
مردم هر روز سخنان و شایعات جدیدی در مورد عملکرد غیر قانونی برخی اعضای شورای شهر و برخی زد و بندها می شنیدند که درست یا غلط بودن آنها را به مراجع رسمی و قانونی محول کردند.
راه یابی برخی افراد با تخلفات قانونی در زمان پیش از آغاز ایام تبلیغات و همچنین در دوره قانونی تبلیغات و استفاده از ابزارهای نامتعارف نیز از دیگر اشکلاتی بود که در دوره پنجم شورا حداقل بیشتر به چشم آمد.
پنجمین شورای شهر تویسرکان از برخی جهات نیز شبیه یک تیم فوتبال شد چون تقریباً اعضای شورا در آن با دلایل مختلف همچون استعفاهای موقتی و پس گرفتن آن و تعویض های متناوب به حدود یازده نفر در طول دوره نظارتی و اجرایی شورا رسید و ترکیب آن مرتب دستخوش تغییرات شد!
شورای شهر پنجم تویسرکان و یا به تعبیری شورای اختلاف زای پنجم نیز به پایان عمر خود رسید و پس از یک دوره تبلیغاتی پرهیاهیو و البته  به گفته برخی‌ها سرشار از تخلفات انتخاباتی که متاسفانه خرید و فروش آرا در راس آنها دیده می شد، شورای ششم شهر تویسرکان در حالی شکل گرفت که برخی افراد سرشناس ادوار قبل پس از نام نویسی و تایید صلاحیت از حضور در گود رقابت انصراف دادند، برخی قبل از آنکه انصراف خود را اعلام کردند و برخی از اعضای کنونی شورای فعلی در مرحله شهرستانی از سوی هیات نظارت رد صلاحیت شدند اما در ادامه رویدادهای عجیب و غریب رخ داده در تویسرکان نه تنها دوباره تایید صلاحیت شدند بلکه به صحن اصلی شورا راه یافتند!
نقطه امید بخش و روشن این دوره از شورا را شاید بتوان انتخاب یک شهردار غیر بومی توانمند، با تجربه و با برنامه دانست که تا کنون در زمینه اجرای طرح های عمرانی در تویسرکان به خوبی عمل کرده است.
 شوراهای اسلامی شهر و شهرداران برای توسعه شهرها باید شبانه‌روز پای کار باشند
 بیش از ۱۰ شهردار در ۶ دوره توسط شوراها ی اسلامی شهر  انتخاب شدند در هر دوره ۵ نفر به عنوان عضو اصلی شورا و ۲ نفر هم علی البدل بوده اند در طول این سال ها شورای دوره پنجم پرحاشیه‌ترین شوراها بودند و اختلاف بین آنها حتی به درگیری و منحل شدن و ... هم کشید و این مسئله موجب نارضایتی مردم راکد  ماندن توسعه شهر شد.
  با روی کار آمدن شوراهای دوره ششم وضعیت کمی بهتر شد و شوراهای جوان و تحصیلکرده با انتخاب به موقع شهردار توانمند و متعهد و متخصص توانستند بخشی از مشکلات شهر و مردم را کاهش دهند.
 بیشتر شهردارانی که در کبودراهنگ خدمت کرده‌اند بومی بوده اند و این شهر ۳ شهردار غیر بومی داشته و می‌توان تقریباً هیچ دوره شهرداران قبلی ابقا  نشده اند و در برخی از دوره‌ها نیز به دلایل مختلف و با تصمیم شوراهای اسلامی شهر شهردار دیگری انتخاب شده است
 تعداد اندکی از افرادی که به عنوان شهردار در دوره‌های قبلی انتخاب شده بودند تحصیل کرده رشته مرتبط با شهرداری بودند و بیشتر این افراد توانایی و تخصص مدیریت شهری را نداشتند تا اینکه شوراهای  دوره ششم تصمیم گرفتند که فردی بومی و از بدنه شهرداری و با تحصیلات مرتبط شهرداری را با اکثریت آرا انتخاب کنند امیدواریم با اتحاد و همفکری شورا و شهردار محرومیت از چهره این شهر زدوده شود وروز به روز شاهد رشد و بالندگی شهر  کبودراهنگ باشیم.

 تنها شهر بدون شورای پنجم
شورای شهر شیرین سو در دوره گذشته پرچالشترین دوره را تجربه کرد. با انتخاب یک عضو به شهرداری و استعفا و درگذشت دو عضو دیگر در حالی منحل شد که در انتخابات بعدی هم به حد نصاب نرسیدن تعداد کاندیدا، این شهر عملا دو دوره بدون شورا اداره شد.
 درشهر شیرین سو نیز تاکنون بیش از ۵ شهردار خدمت کرده‌اند شهرداران این  شهر نیز هیچ یک ابقا نشده اند و در هر دوره شهردار جدیدی برگزیده شده است
 شورای دوره ششم  شیرین‌سو نیز با انتخاب فرد بومی و اتحاد و یکدلی برای   رشد و توسعه شهر شیرین سو در تلاش هستند
شهر گل تپه نیز حدود ۵ شهردار را تجربه کرده است و شوراهای دوره ششم تصمیم گرفتند که جواد دوستی را که به عنوان شهردار گل تپه  دردوره پنجم بود را به دلیل توانمندی و متعهد بودن ابقا کنند شوراهای اسلامی شهر گل تپه نیز ۵ نفر عضو اصلی و دو نفر هم البدل هستند.

 شورای شهر یا سکوی پرتاب؟!
انتخابات شورای شهر در اسدآباد تا حدود زیادی سیاسی است ولی نه سیاسی به معنای كنش عقلانی سامان یافته معطوف به حزب بلكه ناشی از این است كه افراد مجبور به كنش سیاسی می شوند.
دوره پنجم شورای اسدآباد بیشترین حواشی را داشت؛ازاستیضاح هفتمین شهردار این دوره گرفته تا نخواستن خودِ شهرداران برای ماندن در این سِمّت.
پس از گذشت پنج دوره و حضور در دوره ششم باز هم مردم شهر اسدآباد تغییری در بافت شهری احساس نمیکنند با وجود اینکه اسدآباد در مسیر بزرگ راه کربلا قرار دارد و ظرفیت گردنه بعنوان راه اصلی و پر تردد غرب کشور است انتظارات مردم از شورای شهر بیشتر است.


 شوراهای ملایر بیشتر بومی گزینی کردند
شهرستان ملایر با شهرهای تابعه اش جمعا ۶ شورای اسلامی شهر دارد . تعداد اعضای شورای شهر ملایر ۷ نفر ، ازندریان ۵ نفر ، جوکار ۵ نفر، سامن ۵ نفر، زنگنه ۵ نفر ، اسلامشهر آق گل نیز ۵ نفر است .
در ابتدای آغاز به کار شوراها و انجام مهمترین وظیفه شورا که انتخاب شهردار است ، با کش و قوس های که وجود داشت سرانجام ، مدیریت شهری تمام شهرهای ملایر تعیین تکلیف شد و شهردارها توسط اعضای شورای شهرها انتخاب شدند .
در این دوره ، شوراها انتخاب شهردار بومی را به غیر بومی ترجیح دادند و فقط شهرداری ازندریان با شهردار غیر بومی اداره می شود.
منتخب شورای شهر ملایر که مورد تأیید استانداری قرار گرفت مجید فرجی بود ، وی  معاونت امور زیر بنایی شهرسازی و حمل و نقل شهرداری ملایر را در کارنامه خود دارد .
محمد حسین روستایی، شهردار زنگنه ، ۱۲ سال معاون عمران شهرداری زنگنه را به عهده داشته است.
شهاب الدین تقوی ، شهردار سامن که دوباره ابقا شد ، ۷ سال شهردار زنگنه ، یک سال شهردار سامن بوده است .
رضا شکوهیان ، شهردار اسلامشهر آق گل نیز پس از  ۴ سال سابقه شهرداری اسلام شهر آق گل در این سمت ابقا شد .
حبیب غلامی ، شهردار ازندریان،  شهرداری شهر مهاجران به مدت ۵ سال، شهردار ناحیه یک منطقه شهرداری همدان به مدت ۴ سال را در کارنامه دارد.
علی رسولی آخرین شهرداری که در شهرستان ملایر و به عنوان شهردار جوکار انتخاب شد دو سال مسئول حوزه روستاها و بخش های دفتر نمایندگی هادی بیگی نژاد را در کارنامه اجرایی خود دارد .
نخستین شهردار شورایی یا به عبارتی منتخب شورای دوره اول ملایر ، سید سعید شاهرخی بود که قبل از تشکیل شورای شهر شهردار بود و توسط شورا در این سمت ابقا شد .
با رفتن شاهرخی به فرمانداری نهاوند ، شورای اول حسین روستایی را به عنوان سرپرست انتخاب کردند سپس مهرداد نادری فر را برگزیدند . شورای دوم محمدرضا بیاتانی را به عنوان سرپرست انتخاب کردند و سپس نادر روستایی شهردار بعدی بود که توسط شورای دوم انتخاب شد .
غلامرضا قاسمی به عنوان سرپرست و سپس علیرضا امامی توسط شورای سوم برای اداره شهرداری انتخاب شدند . 
علیرضا امامی در شورای چهارم برای بار دوم به عنوان شهردار ملایر انتخاب شد اما با گذشت چند ماه ، طرح استیضاح وی از سوی شورای شهر کلید خورد و از سمت خود برکنار شد.
به گفته شورای شهر آن زمان ، اختلافات شهردار با برخی از اعضای شورای شهر در انگیزه امامی برای ادامه کار اثر گذاشته و دیگر تمایلی برای ادامه کار نداشته است و با اینکه دوبار از او سوال پرسیده می شود اما در صحن شورا برای پاسخگویی حاضر نمیشود و به این ترتیب وی استیضاح می شود و غلامرضا کرمی به عنوان سرپرست برگزیده می شود و سپس علیرضا رضایی انتخاب و سکانداری شهرداری ملایر را به عهده می گیرد.
منتخب شورای پنجم ملایر حسین بابایی بود ، در سال پایانی شورا چالش‌های زیادی بین شورا و شهردار بوجود آمد سرانجام پس از کش و قوس‌های فراوان از او  سوال پرسیده شد و بابایی به سوالها پاسخ داد اما اعضا قانع نشدند و وی را استیضاح کردند و  مجید دماوندی به عنوان سرپرست انتخاب شد ، پس از چند روز اما دادستان به این قضیه ورود کرد ، استیضاح پذیرفته نشد و حسین بابایی مجددا به شهرداری بازگشت تا پرونده شهردار و شورای پنجم بسته شود .
شورای ششم ابتدا غلامرضا کرمی را انتخاب کردند اما در پایان مجید فرجی آخرین حلقه از شهرداران ملایر است که این سمت را برعهده گرفته است . در حال حاضر تعامل خوبی بین شورا و شهردار دیده می شود ، با این حال باید منتظر ماند و دید در راستای پیشرفت و توسعه ملایر چه اتفاقاتی رقم خواهد خورد.

 یک دوره شورای بهار ترکیب 7نفره داشت
در شهر بهار نیزکه از سال 1316تبدیل به شهر شده است،حدود39شهردار سکان دار مدیریت شهری بوده اند که  تنها در یک دوره از شوراها  ترکیب هفت نفره ای داشته است ومابقی ترکیب 5نفره بوده است وهم اکنون مهدی مجیدی با تجارب فراوان در شهرداری های مناطق استان و...مدیریت این شهر را برعهده دارد.

 انتخاب 9شهردار ثمره شوراهای ادوار
شهر صالح آباد از سال 1373که تبدیل به شهر شده است تاکنون دوازده شهردار تصدی شهر را عهده دار بوده اند که 9تن از شهرداران از دوره های اول تا ششم انتخاب یاابقا شده اند وتنها در دوره چهارم شوراها اختلافات زیادی بین شهردار وشورا حاشیه ساز بود. که کمترین مدت تصدی  شهرداران 6ماه وطولانی ترین 88ماه بوده است. واز بین دوازده شهردار تنها دوگزینه بومی بوده اندوترکیب اعضای شورای این شهر 5نفره است و شهردار فعلی مهندس مهدی سحاب روشن دارای مدرک کارشناسی مهندسی عمران رشته مرتبط باحوزه مدیریت شهری درسمت شهردار ابقاگردید.

 انتخاب 10شهردار ازسال 59تاکنون درلالجین
درشهرلالجین نیز که از سال 59شهر شده است حدود 10شهردار به خود دیده است که برخی بومی وبرخی نیز غیر بومی بوده اند. لالجین نیز ترکیب 5نفره اعضای شورا را دارد.و سیدرضا موسوی با سابقه  شهردار در چندین شهر تصدی لالجین رابرعهده گرفته است.

 مهاجران تاکنون 4شهردار به خود دیده است
درشهر مهاجران نیز از سال 89که شهر شده است 4شهردار تاکنون مدیریت شهری مهاجران رابه عهده گرفته اند که هم اکنون علی اکبر ناظمی دکترای مدیریت دولتی وتوسعه روستایی شهردار این شهر شده است ومهاجران نیز ترکیب 5نفره اعضای شورا را دارد.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com