1403-02-031403-02-13bool(false) فرش بین 2 وزارتخانه دست به دست می‌شود همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : پنجشنبه ، 13 ارديبهشت 1403

Today : Thu, May 2, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  121829 تاریخ انتشار:  1400-10-29 - 09:31 تعداد بازدید:  276
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

انتقاد رئیس انجمن فرش استان از تصمیمات جدید وزارت صمت:
فرش بین 2 وزارتخانه دست به دست می‌شود

نویسنده : مریم مقدم

گزارش

 اخیراً از ساختار جدید وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) رونمایی شده که در آن برخی معاونت‌ها حذف و برخی ادغام شدند که از جمله آنها می‌توان به حذف مرکز ملی فرش از ساختار جدید صمت اشاره کرد.
در چارت جدید، مرکز ملی فرش به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی منتقل می‌شود، اما این موضوع موجی از انتقادات فعالان صنعت فرش را به همراه داشته و حتی هشدارهایی نسبت به احتمال کاهش صادرات مطرح شده است.
این در حالی است که وضعیت تولید و صادرات فرش دستباف در سال‌های اخیر دچار مشکلات فراوان بوده، به‌طوری که طبق اعلام گمرک، صادرات فرش دستباف در سال ۱۳۷۲ به اوج خود رسیده و حدود 2 میلیارد دلار بوده و برای 5 تا 7 میلیون نفر شغل ایجاد کرده است، اما این رقم به تدریج کاهش یافته، به‌طوری که به حدود ۲۴۰ میلیون دلار در سال ۱۳۹۷ و پس از اعمال تحریم‌ها به ۷۰ میلیون دلار در سال ۱۳۹۸ و ۵۰میلیون دلار در سال ۱۳۹۹رسیده است.  بسیاری از فعالان نگرانی‌های زیادی درباره این تفکیک دارند؛ آنها معتقدند این تصمیم بزرگ بدون پرسش از فعالان و کارشناسان این حوزه اتفاق افتاده است و می‌تواند نتایج مهلکی برای فرش دستباف ایرانی داشته باشد و شتابزدگی در منفک شدن فرش دستباف از وزارت صمت نتایج دردناکی دارد. رئیس انجمن فرش استان همدان در این زمینه در گفت‌وگو با همدان پیام، با بیان این که در موضوع جدا شدن مرکز ملی فرش از وزارت صمت، نظرخواهی از کارشناسان نشده است، گفت: اتحادیه تولیدکنندگان و انجمن صادرکنندگان درخواست دارند که سازمان فرش تفکیک شود.حمیدرضا فروزان‌احسن با اشاره به ظرفیت دام همدان افزود: با آنکه استان دارای بیش از 2 میلیون و 200 رأس گوسفند است، اما بازآفرینی پشم در استان مدیریت نمی‌شود و جایگاه تولید فرش در همدان تضعیف شده است.
وی با اشاره به این که مرکز ملی فرش دستباف ایران سال‌ها زیرمجموعه وزارت صمت بوده و ریاست آن با حکم مستقیم وزیر صمت انتخاب می‌شده است، گفت: در بازه زمانی طولانی فرش دستباف ایرانی یکی از اصلی‌ترین کالاهای صادراتی غیرنفتی به غیر از پتروشیمی بوده و مداخله شتاب‌زده در ساختار مدیریتی آن به صلاح نیست. فروزان‌احسن درباره انتقال مرکز ملی فرش دستباف ایران به وزارت میراث فرهنگی افزود: نکته مهم درباره این انتقال در مرحله نخست مشورت نکردن با فعالان و متخصصان حوزه فرش است؛ اگر قرار است مرکز ملی فرش از وزارت صمت منفک شود چرا از تشکل‌های صنفی و فعالان فرش دستباف نظرخواهی نشد و آنها از این تغییر بی‌اطلاع بودند.
باید برای این تصمیم‌گیری نظرات کارشناسان دریافت و اعمال می‌شد و یا در وزارت میراث فرهنگی برای آن یک معاونت مستقل تعریف شود که دارای اختیارات لازم باشد.
رئیس انجمن فرش استان ادامه داد: بسیاری از فعالان فرش مثل اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف پس از انتشار این خبر مبنی بر تغییر چارت وزارت صمت و جدا شدن مرکز ملی فرش به وزارت میراث فرهنگی دچار حیرت شدند و گلایه کردند که چرا چنین تصمیمی اتخاذ شده است. وی همچنین گفت: انتقال مرکز ملی فرش از وزارت صنعت، معدن و تجارت به وزارت میراث فرهنگی مشکلات این صنعت را نه تنها حل نمی‌کند، بلکه بیشتر هم می‌کند.
فروزان‌احسن با انتقاد از ساختار موجود به مطالعات و اقداماتی که تاکنون از سوی این اتحادیه انجام شده تا جایگاه این صنعت را ارتقا دهد، اشاره و تصریح کرد: امروز رقبای ایران در تولید و صادرات فرش مانند ترکیه و ایالات متحده، برنامه‌ریزی‌های دقیق و جامعی برای حضور پرقدرت در بازار فرش دنیا انجام داده‌اند؛ اما ایران علی‌رغم اینکه زادگاه فرش دنیاست، نسبت به رقبا عقب مانده است.
وی با اشاره به وضعیت صنایع‌دستی در ساختار وزارت میراث فرهنگی گفت: در سال‌های اخیر صنایع‌دستی هیچ‌گاه اولویت این وزارت نبوده و با آمدن فرش به این معاونت معلوم نیست چه اتفاقی خواهد افتاد؟
 آیا این تلفیق تأثیر فزاینده یا بازدارنده خواهد داشت؟ زیرا این تغییر اتفاق کوچکی نیست و بر معیشت تعداد زیادی از مردم تأثیرگذار بوده و یکی از مهمترین محصولات فرهنگی ایران را با چالش مواجه می‌سازد. وی با بیان اینکه برگ برنده ایران در عرصه جهانی صنایع‌دستی و فرش دستباف است، ادامه داد: آنچه از ایران در نمایشگاه و موزه‌های بین‌المللی به نمایش در می‌آید فرش دستباف و یا صنایع‌دستی ایرانی ادوار مختلف بوده و همین برگ برنده ایران نیز محسوب می‌شود و تصویری که شهروندان دیگر کشورها از سرزمین ایران دارند برآمده از جلوه‌های این حوزه از هنرهای سنتی است. آنچه از ایران در نمایشگاه و موزه‌های بین‌المللی به نمایش در می‌آید فرش دستباف و یا صنایع‌دستی ایرانی ادوار مختلف بوده و همین برگ برنده ایران نیز محسوب می‌شود و تصویری که شهروندان دیگر کشورها از سرزمین ایران دارند برآمده از جلوه‌های این حوزه از هنرهای سنتی است.
با توجه به اظهارنظر کارشناسان حوزه فرش اغلب آنها پیشنهاد داده‌اند، با خروج مرکز ملی فرش از زیرمجموعه وزارت صنعت، معدن و تجارت، لازم است سازمانی زیرمجموعه ریاست‌جمهوری برای فرش و صنایع‌دستی ایجاد شود. مشکلات فرش باید در هیأت دولت حل شود و رئیس این سازمان باید معاون رئیس‌جمهوری باشد. در این بین فعالان صنعت فرش ضمن مخالفت با انتقال مرکز ملی فرش به وزارت میراث فرهنگی، جنبه صادراتی فرش دستباف را بسیار مهم برشمردند و معتقدند چون وزارت میراث فرهنگی فاقد رویکرد صادراتی و اقتصادی است، بنابراین نمی‌تواند متولی مناسبی برای این بخش باشد.
در این راستا مجمع اتحادیه‌ها و انجمن‌های حوزه فرش دستباف سراسر کشور درباره انتقال مرکز ملی فرش ایران از وزارت صنعت، معدن و تجارت به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی بیانیه‌ای نیز تهیه و صادر کردند.
حال باید دید درصورت اجرایی شدن این پیشنهاد چه اتفاقی برای حوزه فرش و فعالان آن رقم خواهد خورد؟



بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com