کارگروه رفع موانع ثبت جهانی در همدان تشکیل شود همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : جمعه ، 14 ارديبهشت 1403

Today : Fri, May 3, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  123585 تاریخ انتشار:  1401-02-20 - 08:08 تعداد بازدید:  249
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

پیشنهادی برای اصلاح جداره‌های ناهمگون شهر در محور تاریخی
کارگروه رفع موانع ثبت جهانی در همدان تشکیل شود

نویسنده : مریم مقدم

گزارش


 لازم نیست برای تایید آنچه میگوییم با ما همراه شوید کافی است به نیت خوب دیدن آنچه یک مسیر از شهر به شما نشان میدهد راهی کوچه و خیابانهای همدان شوید .
از آرامگاه بوعلی سینا تا سایت تاریخی هگمتانه را در ذهن تصور کنید این مسیر بخشی از مسیرجهانی شدن همدان است .
جهانی شدن یعنی بی نقص بودن یعنی شکلی شکیل از درو دیوار یک شهر یعنی خیابان و کوچه و محله و مغازه هایی بدون زواید آزاردهنده چشم در قدم نخست میبینید مصالح ساخت و ساز مغازه ها نه تنها بومی نیست بلکه همانند هم نیست ...
بعد در میابید هر شی به دیوار مغازه ها آویزان است  بعد میبینید مراکز کسب و کار با انواع تابلو های مختلف با ابزار و طراحی ها ناهمگون خودنمایی میکنند
و بالاخره میبینید از کولرهای نافرم تا کرکره ها و سایبانهای رنگا رنگ و جورواجور مغازه ها خلاصه که در این مسیر از هر دری سخنی است
اینها کافی است تادریابید همدان هنوز تا گرفتن مهر تایید جهانی شدن راه درازی پیش روی دارد .
کارشناسان معتقدند حالا لازم است کمیته رفع موانع ثبت جهانی در همدان با اعضای مشخصی از مدیران شهری کنار رسانه ها شکل گیرد
لازم است نقشه مشخص از مسیر جهانی شدن همدان ترسیم شود و در محل مشخص نصب گردد تا همه ساکنان و شاغلان در این مسیر در جریان کم و کاست اهمیت تغییر سیما و منظر معماری شهر همدان آگاه باشند .
مسیر تعریف شده برای جهانی شدن همدان مشخص شد و این حساسیت نظارت بر داشته های معماری شهری را در این شهر بیشتر میکند . این روزها این شهر با رینگ نخست و بافت تاریخی میرود تا در ردیف شهرهای جهانی قرار گیرد . کارشناسان و ارزیابان می آیند مسیر جهانی شدن همدان را میبینند بررسی میکنند و نظر میدهند و میروند . همدان میماند و انبوهی از ÷یشنهادات و انتقادات به فضای شهری و ترمیم سیما و منظر در مسیر جهانی شدن اما به واقع چقدر میتوان به تغیرات سیما و منظر شهر در مسیر تعیین شده امیدوار بود .
پرونده همدان جهانی مسیرویژه‌ای برای توجه شهروندان و مسوولین تصمیم‌ساز و تصمیم‌گیر جوامع در مواجهه با تغییر سیما و منظر شهری است. شاید بتوان مهم‌ترین چالش‌ برای ÷رونده همدان جهانی را در مسایلی مثل توجه به حفظ اصالت معماری قدیمی ، سیمای و هویت شهر دانست. متاسفانه در زمان حاضر به واژه «هویت» تنها به عنوان یک صفت برای شهرسازی نگریسته می‌شود که این مساله در یکسان شدن کالبد شهر مشهود است. توسعه سریع همدان پراکندگی عناصر شهری را موجب شده است. در بسیاری موارد، فقدان سیاست‌های صحیح حفظ منظر شهری در همدان موجب گسیختگی سیمای ساخت و سازهای شهرها شده است.
گرچه از سالیان سال گذشته باید این مهم مورد توجه قرار میگرفت که ارتقای کیفی سیمای شهر فقط توجه به آینده ساخت ‌و ‌سازها نیست بلکه حفظ منظر تاریخی همدان است که مغفول مانده است . در ماده ۲ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان به حمایت از مردم به عنوان بهره‌برداران از ساختمان‌ها و فضاهای شهری و ابنیه و مستحدثات عمومی و همچنین رشد و اعتلای مهندسی در کشور به صورت آشکار، اشاره شده است. در این راستا دستیابی به چشم انداز شهرهای زنده، امن، پایدار، سالم  و به دور از آلودگی محیطی و بصری و به طور کلی افزایش توجه به بُعد انسانی شهرسازی، شهرهای انسان‌محور و نیز هویت به عنوان مؤلفه‌ای قابل توجه در سیمای شهر، بیانگر تقاضای روشن و قوی برای کیفیت شهری بهتر است. باید اعتقاد داشت که تقویت زیرساخت‌های شهری و مدیریت شهری می‌تواند برای توسعه شهری پایدار می‌تواند آینده‌ای پایدارتر را به همراه داشته باشد.
کوین لینچ در کتاب سیمای شهر نوشته است : به نظر می رسد برای هر شهری تصویر و سیمایی کلی وجود دارد که با تصویری که افراد مختلف از آن در ذهن دارند کاملا مطابقت نکند یا شاید بتوان گفت چندین تصویر کلی از هر شهر موجود است که هر کدام از آنها در ذهن تعداد زیادی از ساکنین آن بوجود آمده است . سیمای شهر را بر مبنای عوامل جسمی شهر ، چنان که تا کنون مطالعه کرده ایم ، می توان بر اساس پنج عامل استوار دانست : راه ، لبه ، محله ، گره و نشانه ممکن است این عوامل به شرح زیر تعریف شوند :
۱ . راه . راه عاملی است که معمولا با استفاده از آن ، حرکت بالفعل یا بالقوه میسر می گردد . از این رو راه ممکن است خیابان باشد ، پیاده رو باشد ، جاده ، خطوط زیر زمینی تراموا و یا خطوط راه آهن باشد . برای بسیاری از مردم این اسامی ای که یاد کردیم مهمترین عوامل در تصویر شهر هستند . مردم در حالی که در شهر حرکت می کنند به مشاهده ی آن می پردازند و در امتداد راه است که عوامل محیط های گوناگون قرار می گیرند و با یکدیگر بستگی و ارتباط می یابند .
۲ . لبه . لبه عاملی خطی است که به دیده ی ناظر با راه تفاوت دارد . مرز بین دو قسمت ، شکافی ، در امتداد طول و بین دو قسمت پیوسته ی شهر ، بریدگی که خطوط راه آهن در شهر بوجود می آورد ، حد مجموعه ای ساختمانی و یا دیوار را می توان به عنوان مثال هایی از لبه در سیمای شهر ذکر کرد . لبه ها عوامل جانبی هستند و نه محور های توازن و تقارن . ممکن است بصورت عواملی باشند که عوامل دیگری را مسدود کنند یا بر آن ها حدی نهند ؛ اما تا اندازه ای می توان در درون آن ها نفوذ یافت .
۳ . محله . محله ها قسمت هایی از شهر هستند که دست کم متوسط یا بزرگ باشند . باید واجد دو بعد باشند تا ناظر احساس کند وارد آن شده است . اجزا آن به سبب خصوصیات مشترکی که دارند کاملا شناختنی هستند و همواره می توان سیمای محله ها را از درون آن ها تمیز داد و اگر از خارج مریی باشند ، در یافتن نقاط مختلف ، از خارج نیز مورد استفاده قرار می گیرند . بسیاری از مردم ساختمان شهر را یا به راه ها و یا به محله های آن در ذهن مجسم می کنند ، بسته به آن که کدام یک موثر تر و بارز تر به چشم آید . البته این امر هم بستگی به افراد و هم بستگی به شهر های مختلف دارد .
۴ . گره . گره ها نقاطی حساس در شهر هستند که ناظر می تواند به درون آنها وارد شود و کانون هایی که مبدا و مقصد حرکت او را بوجود می آورند ، ممکن است صرفا محل تقاطع دو خیابان یا دو جاده باشند ، جایی باشند که خطوط حمل و نقل تغییر مسیر می دهند ، نقطه ای که چند راه به یکدیگر می رسند یا از کنار یکدیگر می گذرند ، لحظاتی هستند که که در آن ها تغییر از یک ساختمان به ساختمانی دیگر صورت می پذیرد . یا ممکن است محل تمرکز باشند و اهمیت آن ها به سبب تراکم پاره ای از امور و یا خصوصیات در نقطه ای باشد . مانند گوشه ای از یک خیابان که به اصطلاح پاتوق بچه های محل است یا میدانی که از چهار طرف مسدود باشد .
۵ . نشانه . نشانه ها نیز عواملی در تشخیص قسمت های مختلف شهر هستند . با این تفاوت که ناظر به درون آن ها راه نمی یابد . معمولا اشیایی که ظاهری مشخص دارند ، مثل ساختمان ها ، علائم ، فروشگاه ها یا حتی یک کوه می تواند نشانه ای باشد . خصوصیات نشانه باید چنان باشد که بتوان آن را از میان سایر عوامل باز شناخت . پاره ای از نشانه ها را که بر پاره ای عوامل کوچک قد بر افراشته اند می توان از دور به زوایای مختلف تمیز داد و در جهت یابی ، آن ها را از تمام جوانب مورد استفاده قرار داد . ممکن است نشانه ها در داخل شهر باشند یا به اندازه ای دور که مدام جهتی خاص را مشخص دارند . تک برج ها ، گنبد های طلایی و تپه های بزرگ مثال هایی هستند که معرف نشانه در سیمای شهر اند . حتی نقطه ای متحرک ، مانند خورشید را که حرکتش منظم و آرام است می توان به عنوان نشانهای گرفت . پاره ای از نشانه های دیگر صرفا جنبه ی محلی دارند و رویت آنان صرفا از محلی خاص و جهتی معین میسر است . از جمله ی این نوع نشانه ها ، می توان نمای فروشگاه ها ، درختان ، دستگیره های در ها ، علائم راهنمایی و رانندگی و یا جزییاتی دیگر از این قبیل را نام برد که در شهر ها موجود است و معمولا به دیده ی بسیاری از ناظرین می آید . از این نشانه ها ، اغلب در شناخت سیما و یا بافت شهر استفاده می شود و هر چقدر مسیر حرکت برای ناظر آشنا تر باشد بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند .

 


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com