1403-02-031403-02-13bool(false) به عشق غذای نذری شهر را کثیف نکنید همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : پنجشنبه ، 13 ارديبهشت 1403

Today : Thu, May 2, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  133482 تاریخ انتشار:  1402-05-07 - 13:29 تعداد بازدید:  588
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

به عشق غذای نذری شهر را کثیف نکنید

نویسنده : نیلوفر بهرمندنژاد

تحلیل


 کوچه و خیابان‌های شهر عزادار حسین (ع) است، هیأت‌های عزاداری، میزبان عاشقان سوگواران شهدای کربلا هستند؛ از هر کوچه و خیابان که می‌گذری مردم را به‌صورت گروهی در هیأت‌ها و مساجد و حتی در حیاط منزلشان می‌بینی که به پخت نذری‌های گوناگون مشغول هستند و مردمی که از قدیم براین باورند نذری‌هایی که در این ماه هیأت‌ها آن را پخته باشند رنگ و طعم متفاوتی دارد، رنگ و طعمی که آن‌قدر در ذهن برخی باقی می‌ماند که مثلاً وقتی می‌خواهند غذایی مثل خورشت قیمه را توصیف یا از آن تعریف کنند می‌گویند مزه قیمه‌های محرم و نذری را می‌دهد؛ برخی دیگر هم خوردن غذای نذری در این روزهای عزیز متبرک می‌دانند؛ از همین رو به عشق چشیدن غذای نذری، ساعت‌ها ایستادن در صف‌های طولانی را به جان می‌خرند، چرا که معتقد هستند نمک اهل‌بیت (ع) به زندگی برکت و به جان و تن سلامتی می‌دهد.

 درگذشته نه‌چندان دور در روزهای محرم تمام کوچه و خیابان‌های شهر پر بود از دیگ‌های بزرگ غذا و سفره‌های نذری با کاسه و بشقاب‌های چینی گل قرمز، اما امروزه ظروف پلاستیکی و یکبار مصرف جای ظروف سنتی را گرفته‌اند به‌گونه‌ای که انداختن و رهاکردن این ظروف یکبار مصرفی در سطح شهر به یکی از عادات بد ما تبدیل شده است و متأسفانه هرسال بیشتر هم می‌شود و در میان این همه شور و حال معنوی و عزاداری، فردا روز مراسم کوچه و خیابان‌ها پر می‌شود از زباله ظرف‌های یک‌بار مصرفی که وسط خیابان رها شده‌اند و معمولاً کسی جزء پاکبان‌های شهر برای جمع‌کردنشان احساس مسئولیت نمی‌کند و صحنه‌های نازیبا از آلودگی شهر در کوچه و خیابان‌های شهر به چشم می‌خورد که زیبنده فرهنگ بالای ایرانیان نیست.

 بنابراین لازم است جمع‌آوری زباله‌ها و رعایت نظافت شهری جزئی جدایی‌ناپذیر از فریضه نذری دادن باشد که البته اهمیت آن کمتر از نذری دادن نیست. در این میان هیأت‌های عزاداری و متولیان آن‌ها نیز می‌توانند با برنامه‌ریزی درست و اصولی نقش مؤثری بر کاهش تولید زباله در این ماه‌ها داشته باشند. برگزاری جلساتی با همین موضوع پیش از آغاز ماه محرم و توزیع گسترده کیسه‌زباله؛ تعیین افرادی از میان هیأت به‌عنوان مسئول پیشگیری از رهاسازی زباله‌ها در طول مسیر حرکت هیأت، از جمله اقدامات مؤثر و کاربردی است.

 شهرداری‌ها نیز باید در یک اقدام هماهنگ و از قبل برنامه‌ریزی‌شده نسبت به استقرار سطل‌های زباله و یا در اقدامی کم‌هزینه‌تر؛ جانمایی مناسب کیسه‌های زباله در فاصله‌های کوتاه قرار دهند.

 این در حالی است حتی در برخی از شهرهای کشور نیز دیده شده است؛ هم‌زمان با آغاز ماه محرم پویش و طرح‌های گوناگونی در زمینه پاک‌سازی شهر و جمع‌آوری زباله‌ها توسط فعالان محیط زیستی اجرا می‌شود به این صورت که مردم پس از روز عاشورا و شام غریبان با همکاری یکدیگر و داوطلبانه اقدام به جمع‌آوری زباله‌ها و پاک‌سازی شهر می‌کنند که این امر می‌تواند به تقویت فرهنگ نظافت شهری در بین جوامع نیز کمک کند.

  در ایام محرم از ظروف یکبار مصرف گیاهی استفاده کنید

 همچنین بسیاری از کارشناسان تغذیه براین این موضوع تأکید دارند که در ایام محرم از ظروف یکبار مصرف گیاهی استفاده کنید.

 یک کارشناس تغذیه در گفتگو با همدان‌پیام می‌گوید: ظروف یکبار مصرف به دو صورت پلاستیکی و گیاهی است که در ظروف گیاهی به علت استفاده از مواد طبیعی هیچ عارضه‌ای برای فرد و محیط‌زیست ندارد؛ اما در ظروف پلاستیکی به علت ترکیب پلیمری به‌شدت مضر است و فرد دچار سرطان معده یا کبد می‌شود.

 نعمت‌ا... افشاری با بیان اینکه بهتر است از ظروف یکبار مصرف گیاهی برای نوشیدنی‌ها داغ مانند چای و یا شیرکاکائو استفاده کنیم، می‌افزاید: استفاده از ظروف یک‌بارمصرف و ریختن غذای داغ در آنها موجب بیماری‌هایی چون سرطان می‌شود که بهتر از این نوع ظروف به‌هیچ‌عنوان در نذری‌ها نشود.

 عزاداری در محرم؛ به‌عنوان عالی‌ترین جلوه شور و سرمستی؛ حیف است که از فرهنگ به‌دور باشد. در ماهی که سراسر آن آداب خاص خود را دارد و بستر برای بروز ارادت‌ها و سرسپردگی‌های عارفانه فراهم است، نشاید که فقدان فرهنگ تصویر زیبای دین را خدشه‌دار سازد.

 عزاداری همراه بافرهنگ؛ باید قرار دل‌هایمان باشد تا جلوه‌های دیداری به طور واقعی در تمام ابعاد متجلی شود.

 


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

اخبار مرتبط
 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com