1403-02-031403-02-13bool(false) مديريت بحران آب نيازمند برنامه‌ريزي جامع است همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : پنجشنبه ، 13 ارديبهشت 1403

Today : Thu, May 2, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  61390 تاریخ انتشار:  1394-05-14 - 05:45 تعداد بازدید:  194
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

مديريت بحران آب نيازمند برنامه‌ريزي جامع است

نویسنده : مهدي ناصرنژاد

یادداشت

اگر قبول كنيم كشورمان در شرايط كنوني و در اغلب استان‌ها درگير يكي از بزرگ‌ترين چالش‌هاي قرن در حوزه آب مي‌باشد، اين واقعيت را هم بايد پذيرفت كه در اين شرايط بخش كشاورزي و طبيعت در سال‌هاي اخير بيشترين ضربات ناشي از بحران كمبود آب را دارد تحمل مي‌كند. بنابراين عقلاني‌ترين كار و برنامه‌ريزي ممكن از سوي مسئولان و سازمان‌هاي مربوطه اين است كه در سياست‌هاي جاري در بخش كشاورزي تجديدنظر كرده و برنامه جديدي كه بتواند فعاليت‌هاي كشاورزي و توليدات اين بخش را از بحران سالم بيرون بياورد، بنويسند. روش‌هاي سنتي كشاورزي و باغداري هنوز هم حاكم بر بيشترين فعاليت‌ها در اين حوزه مي‌باشد و بديهي است ريشه روش‌هاي سنتي در كشاورزي بر آب و غوطه‌ور شدن بر حوضچه‌ها و نهرهاي پرآب بوده و هست.
جاي بسي اميدواري است، مسئولان و كارشناسان حوزه‌هاي آب و كشاورزي در استان همدان به خوبي بر مشكلات اين حوزه واقف هستند و نظريه‌هاي معقول هم فراوان وجود دارد.
اما اينكه مديريت بحران آب و اصلاح ساختارهاي كهنه و نابودكننده منابع طبيعي چه زمان و با چه برنامه‌اي شروع خواهد شد، خود جاي بحث و تأمل فراوان دارد. طبيعي است زحمتكشان بخش‌هاي كشاورزي و باغداري در هر شرايط دغدغه باور كردن كاشته‌هاي خود را داشته باشند و انتظار آنان از درآمد مناسب و متعادل براي يكسال تلاش و سرمايه‌گذاري بسيار معقول و منصفانه است.
همين كشاورز وقتي كشت دانه‌هاي روغني يا چغندر قند يا گندم و جو برايش مقرون به صرفه نيست، مي‌رود سراغ كشت محصولي كه درآمد بهتري برايش داشته باشد و سزوار هم نيست او را به خاطر چين رويكردهايي سرزنش كرد.
وليكن وقتي شرايط به‌گونه‌اي است كه مصالح و منافع ملي و مردمي در ميان است بايد چنان حكم كرد كه نه سيخ بسود و نه كباب، يعني نه توليدكننده متضرر شود و نااميد و نه فعاليت‌هاي مربوطه منجر به پيامدهاي غيرقابل جبران براي ذخاير و منابع ملي و عمومي گردد.
امروز كشاورز وقتي توليد غلات برايش سودآور نيست، زمين‌هاي كشاورزي خود را اختصاص به كشت بوته جارو مي‌دهد، همين اتفاقي كه چندگاهي است در سطح برخي شهرستان‌هاي استان خودمان از جمله نهاوند، ملاير و بخش‌هايي از اسدآباد افتاده و دارد مي‌افتد.
يا در جايي ديگر زراعت چغندرقند و بسياري از محصولات استراتژيك و اشتغالزا مانند پنـــبه و دانه‌هـــاي روغني مقرون به صرفه نيست و به جاي آن هندوانه و ديگر گونه‌هاي جاليزي كشت مي‌شود.
يعني اينكه كارشناسان و كاربلدان دلسوز ما توصيه مي‌كنند، وقتي كشت گندم و جو در جايي مثل استان همدان بسيار آب‌بر و هزينه‌ساز براي منابع ملي است و بايد كشت‌هاي ديگري جايگزين آن باشد كه هم آب زراعي كمتري مصرف شود و هم درآمد بهتر و مكفي براي كشاورزان همراه داشته باشد، مي‌آيند و زراعت بوته جارو را جايگزين غلات مي‌كنند، زراعتي كه به گفته كارشناسان كشاورزي به مراتب به آب بيشتر اما هزينه كمتري براي كشاورزان نياز دارد.
اينجاست كه اگر قرار بر راهكار و رويكردهاي تازه در بخش كشاورزي است تا مگر به آب و منابع بيشتري لازم باشد، بايد دست روي دست نگذاشت و تماشا نكرد. اگر قرار است كاري اساسي صورت گيرد، زودتر؛ چون فردا خيلي دير است.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com