1403-02-031403-02-13bool(false) حال ناخوش صندوق ذخیره فرهنگیان همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : پنجشنبه ، 13 ارديبهشت 1403

Today : Thu, May 2, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  61201 تاریخ انتشار:  1394-05-10 - 05:45 تعداد بازدید:  421
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

حال ناخوش صندوق ذخیره فرهنگیان

نویسنده : امیر بختیاریان

یادداشت

صندوق ذخیره فرهنگیان نهاد مالی وابسته به وزارت آموزش‌وپرورش است که قدمتی بیش از 20 سال دارد. این صندوق با هدف تامین رفاه فرهنگیان کشور تأسیس و مقرر شد با سرمایه‌گذاری فرهنگیان که از محل پرداخت بخشی از حقوق ماهیانه آنها به حساب صندوق صورت می‌گرفت تأسیس شود.
در کنار آن بنا بر اين بود دولت نیز برابر پرداختی هر فرهنگی به حساب این صندوق وجوهی را واریز کند. مشکل از همین جا آغاز شد. نخست اینکه خانواده یک میلیون نفری فرهنگیان توجیهی نداشت که در یک صندوق واحد سرمایه‌گذاری کنند. این کار اصل رقابت در اقتصاد و از جمله نهادهای مالی و سرمایه‌گذاری را زیر سوال می برد. مشکل دوم آن بود که کمک دولت هیچ وقت مستمر و متناسب با سرمایه‌گذاری فرهنگیان استمرار نداشت.
با این وجود و با اینکه دولت در سرمایه‌گذاری با فرهنگیان همراهی نکرد اما همیشه در این صندوق اعمال حاکمیت کرد و این مشکل در تمام دولت‌ها استمرار داشت. نتیجه آن که صندوقی که بیشترین سرمایه آن را فرهنگیان تأمین کرده‌اند صندوقی است که به لحاظ نظام مدیریت حاکم بر آن دولتی است و مدیرانی از بدنه دولت و در مواردی خویشاوندان مدیرانی از دولت آن را اداره کرده‌اند. این مشکل را نباید ساده پنداشت.
ما با یک صندوق سرمایه‌گذاری از نوع بسیار بزرگ مواجه هستیم که سرمایه‌اش متعلق به یک قشر است و مدیریتش متعلق به قشری دیگر. به همین دلیل هم بعید است بتوان میان قشر سرمایه‌گذار با حاکمان صندوق تفاهم برقرار کرد و تردیدی نیست که اگر در یک نظر سنجی بی‌طرفانه از صاحبان واقعی صندوق که فرهنگیان باشند در مورد عملکرد آن پرسش شود اکثریت یا نارضایتی خود از عملکرد این صندوق را اعلام خواهند کرد و یا در حالت خوش‌بینانه اظهار بی‌اطلاعی از عملکرد صندوق می‌کنند.
حق هم دارند. یکی از اصول حاکمیت بر شرکت‌ها شفافیت و پاسخگويی است. عنصری که در صندوق ذخیره فرهنگیان به فراموشی رفته و صندوقی که در چندین شرکت بزرگ ساختمانی، صنعتی، مالی و رفاهی سرمایه‌گذاری مستقیم دارد و در تعداد زیادی شرکت فعال و مطرح در بورس سرمایه‌گذاری غیر مستقیم، خودش را از پاسخگويی مبرا می‌داند و در قبال صاحبان شرکت یعنی فرهنگیان ساکت و خاموش است و به عباراتی کلی و مبهم بسنده می‌کند.
نتیجه‌ این رویکرد آن است که مدیرعامل و عضو هیأت مدیره شرکت در سفری که به همدان دارد به جای اعلام یک عدد روشن به نام سود و یا زیان هر سهم از صندوق که می‌تواند بیانگر میزان توفیق و یا شکستش در مدیريت صندوق باشد به بیراهه می‌رود از زيان بورس در یک‌سال اخیر سخن می‌راند تا غیرمستقیم گفته باشد از صندوق که در برابر بزرگی شرکت‌های موجود در بورس بچه‌ای بیش نیست انتظار سودآوری در این شرایط رکودی نبايد داشت.
این ادعا را می‌پذیریم. شرایط حاکم بر اقتصاد، رکودی است اما همین که پول در این اقتصاد جریان دارد و بخش‌هايی از اقتصاد و از جمله شركت‌هاي زيادي در بورس سوددهی خوبی هم داشته‌اند دلیلی ندارد مدیران صندوق از نمد رکود برای خودشان کلاهی بسازند وتمام مشکلات را به آن نسبت دهند.
صندوق ذخیره فرهنگیان حال و روز خوشی ندارد. اما این ناخوشی ربطی به شرایط رکودی کشور ندارد. مشکل از ساختار شرکت است که با وجود خصوصی بودن مالکیت، مديريتش به شدت دولتی است. مشکل بعدی بسیار فربه بودن شرکت است که امکان انعطاف و اعمال مدیریت را از آن گرفته و چون بی رقیب است تمایلی هم به تحرک و پویایی ندارد.
صندوق باید خود را از طريق تجزيه به شركت‌هاي كوچك‌تر، چابك كند. براي اين كار در شرايطي كه بوي رونق در اقتصاد به مشام مي‌رسد به فروش شركت‌هاي زيرمجموعه‌اش بپردازد تا به جاي شركت‌داري صرفاً به سرمايه‌گذاري در اوراق بهادار بپردازد. سپس به چندين شركت‌ مجزا تجزیه شود تا در فضايي رقابتي هر فرهنگي بتواند به انتخاب خودش عضويت در يك يا چند شركت سرمايه‌گذاري را انتخاب كند، تا به اين ترتيب ميان شركت‌ها رقابتي براي جذب سرمايه فرهنگيان شكل بگيرد و صندوق ذخيره فرهنگيان هم از چنبره ديكتاتوري شركتي نجات پيدا كند.
در مرحله بعدي با تجدید ساختار به لحاظ تقویت اعمال حاکمیت صاحبان آن یعنی فرهنگیان در قالب شرکت‌های جديد از دولت فاصله بگيرد و به حیاتش در قامت شركت‌هاي سرمايه‌گذاري بخش خصوصي ادامه دهد. غیر از این باشد این صندوق همچنان ناخوش خواهد ماند و هیچ دولتی نمی‌تواند مداواگرش باشد.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com