1403-02-031403-02-13bool(false) وحدت «گفتمانی»‌ گمشده رسانه‌های استان همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : پنجشنبه ، 13 ارديبهشت 1403

Today : Thu, May 2, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  61359 تاریخ انتشار:  1394-05-13 - 05:45 تعداد بازدید:  279
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

وحدت «گفتمانی»‌ گمشده رسانه‌های استان

نویسنده : سعید زارع‌صفا

یادداشت

در روزگاری کنونی رسانه‌ها دیگر فقط یک ابزار برای اطلاع از آخرین اخبار و حوادث نیستند و محورهای جدیدی برای فعالیت آنها تعریف شده است. یکی از این محورها جریان‌سازی رسانه‌ای و ایجاد گفتمانی عمومی است که با هدف آگاهی بخشی و اقناع و همراه کردن اذهان عمومی برای تحقق اهداف استراتژیک در یک محدوده دنبال می‌شود. تعیین چنین مأموریتی برای رسانه برگرفته از ظرفیت مخاطبان و میزان تأثیرگذاری بر افکار عمومی بوده و از این رو رسانه‌ها می‌توانند در تعیین، تبیین و تبلیغ اهداف فرادست و نظارت بر تحقق آن در جامعه نقشی کلیدی را ایفا کنند.
رسانه‌ها اما در ایران- به مانند دیگر نهادهای توسعه‌ای- با اشکالات و ضعف‌هایی پایه‌ریزی شدند و پس از سال‌ها نیز بر همان پایه‌ها حرکت می‌کنند به نحوی که حتی در اصلی‌ترین تعاریف به مانند منافع ملی شاهد تضاد آراي رسانه‌ای هستیم نمونه آن هم جریان توافق هسته‌ای یا همان برجام بود که به میدان تاخت‌وتاز چندین ماهه مخالفانی بدل شد که تعریف خاص خود را از منافع دارند. در این جریان تاریخی رسانه‌های حامی و مخالف هر گروه به انتقاد یا حمایت از مذاکرات هسته‌ای پرداختند که در آن کمتر اثری از نگاه استراتژیک و واحد به موضوع منافع ملی دیده می‌شد. این نبود وحدت گفتمانی در پیگیری منافع ملی از طبقه نخبگان و صاحبان نفوذ در سیستم اداره کشور به رسانه‌ها سرازیر شده و این تأثیرپذیری از نبود استراتژی رسانه‌ای در قبال مسائل کلان و استراتژیک کشور بوده است. چه اینکه رسانه در مقام چشم ناظر جامعه به اهداف بلندمدت و منافع ملی باید به عنوان یک معیار قضاوت بنگرد و رفتارها و گفتارها را بر اساس آن بسنجد اما در این میدان باید گفت که رسانه‌ها سال‌هاست که عقب‌تر از آنچه که باید حرکت می‌کنند.
در محدوده‌ای کوچک‌تر در رسانه‌های استانی که احصای پتانسیل‌ها و انتظارات راحت‌تر از مسائل کشوری است هم هنوز گفتمان واحدی در پیگیری اهداف بلند مدت دیده نمی‌شود. این در حالی است که در جوامع پیشرفته و توسعه یافته سخن و تحلیل رسانه‌های محلی در طرح مسائل منطقه‌ای اهمیت بیشتری دارد و این برگرفته از درک جایگاه برتر رسانه‌های محلی در ارتقای مناطق است. در استان‌های کشور علی‌رغم تعیین اهداف چندین ساله‌ای چون سند‌های چشم‌انداز استانی کمتر رسانه‌ای با گذشت چند سال از محور قرار گرفتن این اسناد به ایفای نقش نظارتی خود برای میزان تحقق این اهداف دست زده است.
به عنوان نمونه در استان همدان گردشگری یا کشاورزی به عنوان محورهای توسعه در آمایش سرزمینی و سند چشم انداز تعیین شده اند. با گذشت چند سال از اجرای سند چشم‌انداز هنوز در رسانه‌های استان گزارش آماری قابل استنادی از میزان پیشرفت در این محورها نیامده و یا اگر هم پرداخته شده منقطع بوده و پیگیری مستمری در آن دیده نشده است. این در حالی است که در پیگیری اهداف بلندمدت در مناطق و استان‌ها، مشارکت افکار عمومی و ایجاد گفتمان واحد رسانه‌ای نقش ویژه‌ای دارند.
با این تفاسیر شوربختانه آنچه در استان‌ها بالاخص همدان دیده می‌شود غلتیدن رسانه‌ها به ورطه روزمرگی و درگیرشدن در منازعات سیاسی و جناحی است که علی‌رغم گذار دایره نخبگی از این سطح هنوز در سطح استانی به مانند همدان بوی خامی و تندی از این مباحث به مشام می‌رسد که حاصل آن ایجاد هزینه‌های گزاف و بی‌فایده برای استان بوده است. متأسفانه عده‌ای هم که در استان دایعه نخبگی و دلسوزی را دارند با رفتارهای سلبی و ایجابی ناخواسته و غافلانه در مسیری گام می‌گذارند که استان را از ریل توسعه بازمی‌دارد.
اگرچه اهداف استراتژیک و اسناد بالادست با دیدگاهی ملی و کلان تدوین می‌شوند اما با توجه به نگاه دولت جدید در موضوع توسعه مناطق و استان‌ها رسانه‌های محلی نقشی ویژه در این چارچوب داشته باشند که از سطح فعالیت کنونی بسیار فراتر خواهد بود. از این رو رسانه‌های محلی برای درک و ایفای نقش جدید خود نیاز به ارتقای آگاهی علمی و ورود به موضوعاتی دارند که با اهداف کلان استانی همخوانی داشته باشد و منتج به ایجاد گفتمانی واحد در پیگیری مفاد سند چشم‌اندازی شود.گفتمان‌سازی رسانه‌ای امروز یکی از دستاوردهای رشد فکری در بین عالمان رسانه‌ای است.
در آلمان هر روز صبح دانش‌آموزان به اهتزاز 3 پرچم ادای احترام می‌کنند؛ پرچم ایالتی، پرچم کشور و پرچم اتحادیه اروپا؛ این یعنی تقدیس و تثبیت اهداف استراتژیک و کلان در ذهن آینده‌سازان.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com