همدان، شهر بی‌دفاع همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : جمعه ، 14 ارديبهشت 1403

Today : Fri, May 3, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  70672 تاریخ انتشار:  1395-02-09 - 05:45 تعداد بازدید:  630
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

به مناسبت روز تقویمی شورا؛
همدان، شهر بی‌دفاع

نویسنده : مهدی غلامی

یادداشت

 مکان نمادین طبیعی زنده در همدان کم نیست. زندگی و قد کشیدن در کنار این طبیعت کوهستانی آنچنان درکی را ایجاد کرده که هویتمان بر آن استوار گشته. کانت معتقد است که مکان‌ها را می‌شود بدون حضور اشیا تصور کرد اما قطعاً نمی‌توان با عدم به یادشان آورد. در واقع یک مکان باید در تجربه بشری حال به هر نحوی درک شود تا هویت پیدا کند. حالا چند سالی است که شهرداری همدان با همت شورا با نگاه هویتی خود؛ در معیت اداره توسعه برج‌وبارو جهت مدرن‌سازی شهر که اصولاً از دید خارجی قرون وسطایی است، تنها راه گذار را نظر به این مکان‌ها می‌داند. به بهانه‌های مختلف از کسب درآمد تا پاس دادن اقدامات امروز به مسئولان گذشته لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره این طبیعت زبان بسته وارد کرده‌اند.
هرچند شورای شهر همدان با نظاره کردن تخریب عمارت قاجاری بدیع‌الحکما و قنات تاریخی خود به تنهایی به خوبی نشان داده که برای نابودی نمادهای زنده یا مرده شهر اصلاً بی‌میل هم نیست. خالی کردن شهر از مکان‌های حافظه‌‌ساز که تاریخ رسمی را به تاریخ فردی تبدیل می‌کنند یکی از راه‌های تحقیر و تخریب آن است. حال این مکان می‌تواند یک عمارت قاجاری باشد یا قطع درختان شهری به قدمت پایتختی دنیا.
شرح واقعه به سبک گوتیک و نقش‌ها به قوم گوت‌ها نزدیک است. این قوم آلمانی که تسخیرهایشان از قرن سوم آغاز شده بود، تفکراتشان تا قرن 16 میلادی در اروپا حاکم بود. آنها سبك معماری در اروپا پدید آوردند که حصار قلعه‌ها و قصرها نوعی پیچیدگی، سردرگمی و حس تیرگی در آن حس می‌شد. امروز رمان‌هایی با این سبک نگاشته می‌شوند که اغلب از آنها با عنوان رمان‌های سیاه یاد می‌شود.
یکی از مهمترین دلایل ایجاد نهادی با عنوان شورا پس از پیروزی انقلاب اسلامی، علاوه بر تحقق‌بخشی حاکمیت مردم، ایجاد سازوکاری برای رفاه مردم بود. نه آنکه آنچه طبیعت و تاریخ به آنها ارزانی داشته را نیز از آنها بگیریم. شوراها 20 سال پس از انقلاب مورد توجه قرار گرفت. در این مدت مزایده باغ بدیع‌الحکما و ذوالریاستین قسمتی از روایت همدان امروز است. شهر همدان نزدیک به 2 دهه است که از توافق‌نامه‌هایی سودمحور که در محفل‌هایی خصوصی به تصمیم‌گیری‌های باغات می‌پردازند، متضرر می‌شود. تصمیماتی که باعث می‌شود شورایی‌ها امروز گله کنند که اقدامات کنونی محصول مصوبات سال‌های دور است. تصمیماتی که سبب شده است بخش زیادی از باغ‌های شهر همدان تغییر کاربری داده و بدون کمترین مانعی قنات‌ها، نهرها و چاه‌های آبرسان باغ‌ها خشک شود و درختان که هویت باغ شهر از آنهاست، قطع شوند. جانمایی ادارات و نهادهای نظامی و دولتی در چشم‌اندازهای بِکر در کنار مجوزهای تفکیک و بلند مرتبه‌سازی‌های خارج از قاعده بخش دیگری از این روایت است. متن روایت در دوره قبل شورا و زمانی بود که به منظور حمایت از 2 باشگاه فوتبال زمین و باغ در اختیار می‌گذاشت. این تدابیر صاحبین تعدادی از باغات را هم به تکاپو انداخت تا با الگوسازی از مدیران و با ترفندهای گوناگون توانستند مجوزهایی برای کشیدن تیر برق، تفکیک، ساخت‌وساز و تغییر کاربری باغات دریافت کنند. به عنوان مثال گفته شده است که نزدیک به 500 مورد آتش‌سوزی عمدی در باغات برای دریافت مجوز ساخت از سوی باغداران صورت گرفته است.
همدان شهری است بی‌دفاع‌تر از خیلی شهرهای دیگر کشورمان. قطعاً آیندگان این روند را ادامه نخواهند داد. اما فاجعه این است که لطمه‌ها به‌گونه‌ای است که دست نسل‌های بعدی در منگنه تدابیر امروزی‌ها خواهد ماند. بنابراین تا وقتی اتاق شیشه‌ای وجود نداشته باشد که عملکرد شوراها دیده شود؛ تا وقتی کارنامه ماهانه، 6 ماهه، سالیانه و حتی 4 ساله‌ای ارائه نشود؛ در کل تا وقتی مردم غریبه محسوب می‌شوند، باید به همان کنفرانس‌های خبری و سلیقه‌ای ادامه دهیم تا زمانی که نسلی بر سر کار بیایند که این هویت را درک کنند و درصدد حفظ آن باشند.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com