بی‌پولی خریدها را جمع‌وجور کرد همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : شنبه ، 15 ارديبهشت 1403

Today : Sat, May 4, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  69835 تاریخ انتشار:  1394-12-22 - 05:45 تعداد بازدید:  2855
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

بازار ‌کم حرارت عيد در مادستان
بی‌پولی خریدها را جمع‌وجور کرد

مادستان
 
  سرویس شهرستان‌ها: اسفند كه از نيمه مي‌گذرد بيشتر از هر چيزي، خبر نرم نرمك آمدن بهار را خيابان‌هاي شلوغ شهر و بازار پر از زرق‌وبرق عيد، نويد مي‌دهد. اجناسي كه با رنگ و لعابي فريبنده و البته زيبا، سعي دارند مشتريان را وسوسه كنند كه دست در جيب كنند و محيط خانه و همه چيز را نونوار كنند.
در اين ميان اما قيمت‌ها افسارگسيخته‌تر از آنند كه اجازه تسليم شدن در برابر اين وسوسه‌ها را دهند و مشتريان را مجاب به خريد كنند، البته از طرفي نيز هستند كساني كه با جيبي پر از پول همه بازار را گز مي‌كنند تا از بين اين همه زيبايي، چيزي را كه زيبايي‌اش مسحوركننده‌تر است، بي‌توجه به قيمت گزافش، خريداري مي‌كنند و اينجاست كه قدرت خريد هر فردي را تنها ميزان درآمد و پولش مشخص مي‌كند.
در اين خصوص به سطح شهرستان‌ها رفتيم تا گزارشي كه حاصل همكاري همه همكاران روزنامه در شهرستان‌هاست، از وضعيت و حال و هواي بازار عيد خبر بگيريم.
 
  گراني، قدرت خريد نهاوندی‌ها را محدود كرده
وارد مغازه پوشاك و البسه مي‌شوم تا از صاحب مغازه سؤال كنم كه امسال وضعيت خريد مردم را چگونه ارزيابي مي‌كنيد؟
در حال حرف زدن است، صداي گام‌هايم را كه مي‌شنود به اميد اينكه مشتري آمده و قصد خريد دارد سرش را برمي‌دارد، قيمت چند قلم از اجناسش را مي‌پرسم، اما قيمت‌هاي هنگفت پوشاك متقاعدم مي‌كند كه به برخي از شهروندان حق دهم كه با اين قيمت‌ها، فكر خريد را از سر به در كنند.
در ادامه مي‌پرسم امسال بازار عيد به همين نسبت كه خيابان‌ها شلوغ هستند، داغ است و مردم خريد مي‌كنند؟ با نااميدي سري تكان مي‌دهد و مي‌گويد: نه، مردم ديگر مثل سابق و سال‌هاي گذشته خريد چنداني ندارند و اگر بنا به ضرورت خريد هم كنند بدون استثنا، قسطي خريد مي‌كنند.
حاج حسين مي‌گويد: از دي‌ماه تا الان فقط 2 ميليون تومان فروش داشته‌ام. مردم واقعاً قدرت خريد چنداني ندارند.
در ادامه به چند پوشاك‌فروشي ديگر هم سر زديم كه يكي از آنها مي‌گفت: خريد مردم واقعاً كم شده، همه ساله در اين ايام من چندفروشنده استخدام مي‌كردم؛ اما امسال فقط خودم به همراه همسرم در فروشگاه هستيم. اكثر مواقع نيز با تعداد كمي از مشتريان مواجه مي‌شويم.
در اين ميان خانمي كه با 2 فرزندش به خريد آمده، مي‌گويد: من براي عيد دو فرزندم قرار بود پيراهن، كفش و شلوار بخرم كه با قيمت‌هاي بالا، با يك حساب سرانگشتي جمعاً حداقل 500 هزار تومان مي‌خواهد. به خاطر همين تصميم گرفتم فقط پيراهن و كفش بخرم آن هم با قيمت ارزان كه البته بي‌شك كيفيت اجناس هم پايين خواهد آمد.
در بازار تره‌بار ميوه هم متأسفانه تفاوت چنداني حس نكرديم و سر گفت‌وگو را با پيرمرد كشاورزي باز كردم كه گفت: دخترم امسال كه سرما همه محصولات كشاورزي‌ام را دود كرد، الان هم با اين گراني بازار و دست خالي نمي‌توانم مثل هر سال خريد كنم.
اين پيرمرد 70 ساله كه خودش را مش رحيم معرفي مي‌كند، مي‌گويد: آجيل كيلويي 40 هزار تومان، گز و پسته و شيريني گران قيمت واقعاً كام مردم را تلخ كرده و از عيد فقط بار سنگين شرمندگي را بر دوش من گذاشته است.
خانم ظفري هم مي‌گويد: از يك طرف قيمت اجناس بالاست و از طرف ديگر نوسان قيمت از مغازه‌اي به مغازه ديگر زياد است و ما با حقوق بازنشستگي، امسال واقعاً نمي‌توانيم مثل هر سال خريد كنيم.
  گرايش ملايری‌ها به سمت دستفروشان
شهرستان ملاير هم از جمله شهرهايي است كه هر ساله با آغاز اسفند بازارهاي قديمي‌اش رسيدن نوروز را نويد مي‌دهد، امسال هم به‌‌رغم اينكه خيابان‌ها و بازار شهر شلوغ است و نويد تكاپوي مردم براي مهيا شدن نوروزي دوباره را مي‌دهد اما اصولاً در اين بازه زماني، مردم به دليل رضايت نداشتن از بازار اصولاً دست خالي به خانه برمي‌گردند. اما به هر حال عيد است و نو شدن از سنت‌هاي ديرينه همه ايرانيان و به تبع شهرستان ملاير نيز هست. از اين روست كه مردم براي اينكه بتوانند همانند هر ساله در ايام عيد با سفره‌اي رنگارنگ به ميزباني بهار بروند تمايلشان به اجناس دست‌فروشان بيشتر شده است.
علت اين مسأله را يكي از شهروندان اينگونه بيان مي‌كند: به هر حال قدرت خريد مردم كم است و در مقابل گراني سرسام‌آور، اما دست‌فروشان تا حدودي انصاف را رعايت مي‌كنند و به همين دليل من ترجيح مي‌دهم خريد عيدم را از دست‌فروشان انجام دهم.
  بازارنوروزي در رزن رونقي ندارد
سكوت حاكم بر بازار شهر رزن، مي‌گويد كه هنوز عيد در راه نيست و تقريباً همه اهالي و كسبه اين بازار بر اين مسأله توافق نظر دارند.
يكي از كسبه اين بازار در اين باره مي‌گويد: علت اين مسأله اين است كه قدرت خريد مردم بسيار پايين است و مردم به دنبال اجناس ارزان‌قيمت هستند و متأسفانه اجناس ارزان نيز در بازار وجود ندارد.
صاحب يكي از فروشگاه‌هاي پروتئيني هم مي‌گويد: هر ساله در اين ايام مشتريان به طور عمده براي يك ماه خريد مايحتاج پروتئيني را انجام مي‌دادند؛ اما امسال هر مشتري تنها به اندازه مصارف روزانه خريد مي‌كند.
يكي ديگر از كسبه بازار قروه‌درجزين مي‌گويد: من با توجه به سال‌هاي گذشته و براي مغازه خريد كردم، ولي با توجه به اينكه امسال در اين ايام اصلاً مشتري ندارم نگرانم اجناس مغازه روي دست بماند و چكم پاس نشود.
يكي از شهروندان هم كه در حال خريد مايحتاج عيد است، در اين زمينه به خبرنگار ما گفت: امسال واقعاً قيمت خشكبار خيلي بالاست و من با توجه به درآمدم حتي يك‌سوم سال گذشته خريد نكردم.
خانمي ديگر كه مي‌گويد كارمند است و در حال خريد البسه، ادامه مي‌دهد: در اين ايام به خاطر گراني همه اقلام خصوصاً البسه و خشكبار ركود مشهودي بر بازار حاكم است و قدرت خريد را از مردم گرفته است.
يكي ديگر از شهروندان ملاير مي‌گويد: عيدي كارمندان دولت امسال نيز مانند سال گذشته با توجه به تورمي كه در بازار عيد وجود دارد واقعاً ناچيز بود و با اين ميزان عيدي نتوانسته‌ام رضايت اعضاي خانواده‌ام را جلب كنم.
شهروند ديگري از گراني يكباره قيمت مرغ مي‌گويد و ادامه مي‌دهد، خريد گوشت و مرغ از ضروريات و الزامات سفره شب عيد است و به هر حال همه مسئولان بر اين امر واقع هستند. پس انتظار مي‌رفت قيمت‌ها را كنترل كنند تا حداقل مردم بتوانند اينگونه اقلام ضروري را تهيه كنند.
يكي ديگر از شهروندان وضعيت پرداخت عيدي واحدهاي خصوصي به كارمندان گلايه‌مند است و اظهار مي‌دارد، كمتر از 2 هفته به عيد باقي مانده و هنوز عيدي‌ام را دريافت نكرده‌ام. با اين قيمت گزاف البسه و خشكبار چگونه مي‌توانم براي عيد خريد كنم؟
  کبودراهنگ سر در گريبان به استقبال سال جديد مي‌رود
مردم آرام وخاموش به کارهاي روزمره مشغول‌اند وانگار کمتر توجهي به آمدن عيد وسال جديد دارند. وقتي با آن‌ها به صحبت مي‌نشينيم همه يک حرف مشترکي دارند؛ اوضاع مالي خوب نيست و امسال سعي داريم کمتر هزينه کنيم.
پدر جواني که صاحب 3 فرزند است، مي‌گويد: درآمد ما پاسخگوي نيازهاي روزمره زندگيمان است وهيچ برنامه وهزينه‌اي براي عيد نداريم. عيدمان را هم رنگ زندگي هرروزمان مي‌کنيم وفرقي برايمان ندارد و خدارو شکر زندگي خوب وسالم وعاري از مشکلات سخت است واين برايمان از همه مسائل بااهميت‌تر است.
خانم خانه‌داري هم مي‌گويد: باوجود اينکه مردم کمتر خريد مي‌کنند وبازار در رکود به سر مي‌برد، ولي قيمت‌ها بسيار بالاست وکمتر کسي جراعت نزديک شدن به اقلام خوراکي وپوشاک عيد را دارد و مردم نگران فرداها هستند.
پدربزرگ خوش روي از روزهاي خوب عيد مي‌گويد و از علاقه‌اي که از کودکي به اين روزها داشته والان نيز دارد. اوعيد را بهترين روزها براي مردم مي‌داند روزهاي که مردم لبخند بر چهره دارند و لباس نو به تن و اين برايش بسيار خوشايند است.
  تويسركانی‌ها تنها قدرت خريد مايحتاج ضروري خود را دارند
خرید درتویسرکان بسیارکمرنگ است، ولی خريداري موادغذایی به نسبت بهتر است چون مایحتاج مردم است.
بقول کسبه، نسبت به سال‌های پیش خیلی خلوت و سکوت فقط براي دیدن سکوت رو می‌شکنند گویی عید فقط مختصص خانه تکانی ونظافت وترمیم لباس‌های قبل وسبزه ریختن شده است و ازخرید لباس نو به صورت قدیم خبری نیست. مردم می‌گویند که اجناس بسیار گران شده وفقط مجبورند براي بچه‌ها به شکل خلاصه خرید كنند.
امسال سال خوبي براي تويسركان نبود از آتش بر مراتع تا سرمازدگي باغ‌ها، معادله اقتصاد اين شهرستان را برهم زد؛ به ويژه شهرستاني كه اقتصاد آن بر محوريت كشاورزي است. مغازداران هم شاکی ازپاس نشدن چک‌های آخرسال بدلیل سکوت بازار هستند.
 بازار بهار بی‌رونق بوده و هست
به بازار شهر بهار رفتيم تا از آخرین شب‌های اسفند و حال و هوای خرید شب عید از مردم و فروشندگان را جويا شويم. بازار شهر بهار آنقدر بزرگ نيست و از طرفي آن رونقی و شوری که بازار شب عید باید داشته باشد، در آن وجود ندارد.
یکی از فروشندگان بهاری در رابطه با علت این کم رونقی گفت: نزدیکی بهار به مرکز استان موجب شده تا اکثر شهروندان بهاری خرید اساسی و شب عید خود را از همدان یا حتی شهر لالجین انجام دهند.
يك شهروند بهاري هم از نبود تنوع در شهر گلايه دارد و اينكه همدان نزديك است و آنجا هم تنوع خاصي ندارد و حداقل مورد پسندم نيست كه اجبارا به تهران هم مي‌رويم.
يكي از شهروندان هم از بالا بودن قيمت‌ها مي‌گويد و اينكه اين قيمت در بهار نسبت به مركز هم بيشتر است.
يكي از كسبه كه ۲۷سال در اين كار است، مي‌گويد: سالی بدتر و کم فروش‌تر از امسال نبوده است؛ امسال مردم پول ندارند که خرید کنند.
برخي بر اين نظرند كه حل مشکل و حال ناخوش بازار بهار به توجه و ورود جدي بخش خصوصی و مسئولان نياز است كه اميدواريم مسئولان به پويايي اقتصاد اين شهرستان هم اهميت بدهند.
  بازار فامنين و اسدآباد هم کساد است
در گفت‌وگوی که با شهروندان اسدآباد و فامنین انجام شد هم معلوم شد که این دوشهرستان هم اوضاعی مشابه سایر شهرهای استان دارند.
یک شهروند فامنینی می‌گوید: من همه تلاشم را کرده‌ام که بتوانم مایحتاج عید نظیر آجیل و شکلات و میوه و... را تأمین کنم اما در بحث پوشاک متاسفانه قیمت‌ها بالا بود و ترجیح دادم خرید لباس را به زمان دیگری از سال جدید موکول کنم، زيرا واقعا قیمت‌ها بالاست و هیچ نظارتی هم نمی‌شود.
شهروند دیگری با انتقاد از قیمت بالای اجناس می‌گوید: آنقدر قیمت‌ها بالاست که حتی خود مغازه داران هم ناراضی‌اند و می‌داند همین بالا بودن قیمت باعث کسادی بازارشان شده است.
یک فروشنده لباس در فامنین اظهار می‌دارد واقعا بازار امسال بوی عید نمی‌دهد و خرید بیشتراز 50 درصد کاهش داشته است.
یک کاسب اسدآبادی هم می‌گوید روزانه 300 تا 500 نفر از اجناس مغازه‌ام دیدن می‌کنند اما حتی یک‌دهم هم خرید نمی‌کنند.
راننده تاکسی هم با نارضایتی از قیمت گوشت، مرغ و آجیل می‌گوید: مسئولان بایدبه فکر کنترل قیمت‌ها باشند و مانع از افسار گسیختگی‌های قیمت‌ها شوند. شهروند اسدآبادی دیگری که می‌گوید با پولی که برای خرید به بازار آوردم نصف اقلام مورد نظرم را خریدم، مسئولان برای اقشار آسیب پذیر فکر اساسی کنند. از طرفي هم در اكثر شهرستان‌ها شاهدم كه تنوعي وجود ندارد و بيشتر بايد به سمت و سوي مركز استان، همدان برويم.
 

بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

اخبار مرتبط
 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com