1403-02-031403-02-13bool(false) سود باغداري ملاير را دلال مي‌برد همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : پنجشنبه ، 13 ارديبهشت 1403

Today : Thu, May 2, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  72063 تاریخ انتشار:  1395-04-10 - 05:45 تعداد بازدید:  755
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

سود باغداري ملاير را دلال مي‌برد

مادستان

■ مديرتعاوني باغداران ملاير: كارخانه‌دارها دنبال كيفيت نيستند
■ مدير جهاد كشاورزي شهرستان: كارخانه‌داران عادلانه خريد كنند تا دولت وارد نشود
 ملاير- سمانه رضايي- خبرنگار همدان‌پيام: انگور، كشمش، شيره باسلق و سبزه از جمله محصولات منحصر به فرد شهرستان خوشه زرين است كه حالا توانسته سهم مهمي را در صادرات استان داشته باشد.
ملاير با داشتن 10 هزار و 500 هكتار باغ انگور و 9 هزار و 500 هكتار به صورت بارور از 19 هكتار باغ ميوه، در كشور بين رده اول تا سوم جايگاه مهمي را به خود اختصاص داده در حالي كه همه بار اين موفقيت بر دوش كشاورزان و باغداران بي‌ادعايي است كه با همه زحمت شبانه‌روزي كه در گرماي سوزان تابستان مي‌كشند هميشه مهجور بوده‌اند و بدون حمايت.
نبود بازار فروش، وجود دلال در زمان كشت محصول و آگاهي نداشتن كشاورزان از روش‌هاي باغداري صنعتي از جمله مشكلاتي است كه آه از نهاد كشاورزان در آورده است و در زماني كه بايد نتيجه زحمت يكساله خود را ببرند ناچار به فروش پايين و ضرر مي‌شوند.
 مشكل اصلي باغداران بازار فروش است
سركبود يكي از باغداران ملايري است كه مشكل اصلي باغداران را بازار فروش بيان مي‌كند.
 به گفته وي كشاورز با همه زحمت و مشكلات محصول را توليد مي‌كند اما زمان فروش دلال‌بازي است و سود را دلال مي‌برد و عملاً توليدكننده نيست و نابود مي‌شود.
سركبود مي‌گويد: كشمش و انگور نرخ مصوبي ندارد و قيمت در بين چند كارخانه‌دار توافق مي‌شود و اعلام مي‌شود مثلاً سبزه از كشاورز 5 هزار تومان خريداري مي‌شود و در دبي 16 هزار تومان به فروش مي‌رسد.
به گفته وی، مشكل ديگر اينكه جهاد مقداري در توجيه سموم دفع آفت كوتاهي مي‌كند كلاس‌هاي توجیهي و مشاوران و كشاورزان بايد نظارت داشته باشند. و متأسفانه سم‌هاي تقلبي به خاطر سود بيشتر به كشاورز مي‌دهند و عملاً آفت و كرم خوشه‌خوار و شته از بين نمي‌رود و انگور از دست مي‌رود.
سم‌هاي اصلي گران است و تسهيلاتي پرداخت نمي‌شود و كشاورز بايد هزينه گزافي پرداخت كند.
لرووند ديگر باغدار ملايري است كه معتقد است: كشاورز بايد پشتوانه داشته باشد چرا كه با مشکلات زيادي مواجه است خريد سم و حقوق بالاي كارگران، هزينه گران كود و با همه اين مشكلات خريد تضميني كشمش كه وجود ندارد و متأسفانه كارخانه‌داران هماهنگي مي‌كنند تا با قيمت پايين محصول را بخرند و در حالي كه ما زحمت مي‌كشيم اما ضرر مي‌كنيم.
وي بیان مي‌كند: ما ناچار به فروش به قيمت مصوب كارخانه‌داران هستيم چون نه وسيله نقليه براي جابه‌جايي محصول داريم و نه مي‌توانيم به شهر ديگري ببريم و بفروشيم.
لرووند مي‌گويد: چون انگور ملاير زمان پاييز و بارندگي به دست مي‌آيد و بايد سريع محصول را جمع‌آوری كنيم تا با بارش‌ها مواجه نشويم نمي‌توانيم انگور را نگه داريم اگر دولت وامي بدهد تا سوله براي نگهداري انگور ساخته شود بسيار به كشاورز كمك مي‌شود.
غفاري ديگر باغدار ملايري است كه معتقد است: نبود سرمايه در گردش، هزينه بالاي كود شيميايي، مشكل تقلبي بودن كودها و آگاهي نداشتن كشاورزان از نحوه استفاده از سموم كشاورزي، بيمه پايين باغداران و فروش كارخانه‌دار به قيمت مصوب خودشان ديگر مشكلات باغداران است.
وي می‌گوید: تنها كشاورزي در روستا هستم كه به روش بارگاهي كشمش و تيزابي خشك مي‌كنم اما نمی‌خرند و مي‌گويند رنگش زيباتر نيست! در حالي كه قرار بود كشمش بارگاهي 10 درصد تفاوت قيمت داشته باشد اما اينگونه نيست.
 بازار جهاني انگور كشمش به دليل سوء‌مديريت در كارخانه از بين رفته است
به گفته يك كارشناس که نخواست نامی از وی برده شود، مشكل اصلي كشاورزان تك محصولي بودن آنهاست که اگر اين روند را عوض كنند مي‌توانند فروش بهتري داشته باشند.
وي معتقد است: آفت محصول مشكل ديگري است كه كشاورز با آن مواجه است و البته بخشي از آن واقعيت است، بخشي به مديريت نداشتن كشاورز بر مي‌گردد و بخشي هم به دليل سنتي بودن باغات است.
اين كارشناس در خصوص استقبال نکردن كشاورز از روش بارگاهي می‌گوید: موضوع نخست اين است كه قدرت رقابت وجود ندارد، بايد فضايي ايجاد شود كه بحث تازه‌خوري انگور پيش بيايد. ضمن اينكه دولت بايد حمايت كند و وام پرداخت كند.
به گفته وي، زمان فروش محصول كشمش اوج بي‌پولي كشاورز است، اگر وامي به او پرداخت شود مي‌تواند محصول را نگه دارد و در فضاي بهتري محصول را بفروشد.
این کارشناس حوزه کشاورزی با بيان اينكه دلال در بازار کار زياد است، ادامه می‌دهد: چندين دليل در ورود دلال وجود دارد، از جمله اينكه كشاورز به دليل نداشتن وسيله نقليه نمي‌تواند خود وارد بازار شود. موضوع ديگر اين است كه دلال در باغات كوچك وارد مي‌شود چون مقدار محصول كم است و براي كشاورز به صرفه نيست و دلال‌ها، باغ به باغ محصولات را جمع‌آوري مي‌كنند و واسطه كارخانه مي‌شوند.
وي روش ديگر دلالي را اينگونه عنوان می‌کند كه دلال در همان اوج بی‌پولي به كشاورز پيشنهاد خريد مي‌دهد، كشاورز هم ناچاراً مي‌فروشد و دلال محصول را نگه مي‌دارد و در زمان مناسب با قيمت بالاتر به كارخانه مي‌فروشند و اينكه اين روش را از معلم تا پزشك انجام مي‌دهد.
اين كارشناس حذف واسطه بين كشاورز و كارخانه‌دار و خريد تضميني را روش‌هاي مقابله با اين موضوع بيان می‌کند و می‌افزاید: هزينه تمام شده براي كشاورز بسيار زياد است و كشاورز سود نمي‌برد.
وي ادامه می‌دهد: اينكه تمام انگور ما كشمشي شده است يك خطر است اگر مي‌شد تنوع اقلام بيشتر باشد مي‌شد در بحث صادرات و... وارد شد و مديريت بهتري صورت گيرد.
اين كارشناس در خصوص اينكه چرا نتوانستيم تاكنون برنامه‌ريزي خوبي در اين زمينه داشته باشيم، می‌گوید: در كل برنامه‌ريزي نيست، در بحث مبارزه با آفات در شهرستان ملاير عملاً كنترلي نيست و هركس كار خودش را مي‌كند.
وي با اشاره به اينكه بازار جهاني انگور كشمش ايران و ملاير به دليل سوء‌مديريت در كارخانه از بين رفته است افزود: بازار خارجي به دو دليل از بين رفت يكي اينكه آفت زياد شده و كشورهاي رقيب جاي ما را گرفتند و دوم اينكه كارخانه‌دار ما متأسفانه انگورهاي نامرغوب ساير استان‌ها را با انگور ملاير مخلوط كردند كه در حال حاضر نيز كم و بيش وجود دارد.
كه اگر بحث برندسازي كار مي‌شد و استاندارد نظارت بيشتري مي‌كرد شرايط بهتر بود.
اين كارشناس با بيان اينكه مخالف تغيير همه زمين‌ها به روش صنعتي هستم، اظهار می‌کند: اگر سم‌پاشي به موقع و كود مناسب انجام شود همان روش سنتي در ملاير ركورد توليد انگور دنيا را شكسته است، بحث سوءمديريت در كشت‌هاي سنتي است و وقتي توان مديريت نداريم، بهتر است از شگردهايي استفاده كنيم كه مناسب‌تر است.
 از كارخانه‌داران راضي نيستيم
مديرعامل تعاوني باغداران شهرستان ملاير هم مي‌گويد: به عنوان يك تشكل مدافع باغدار از كارخانه‌داران راضي نيستيم كارخانه‌دارها دنبال كيفيت نيستند و باغدار ما دنبال كميت مي‌رود چون تفاوت قیمتی نمي‌بيند.
به گفته احمد غياثوند، هزينه روش بارگاهي بالاست اما وقتي باغدار می‌بیند تفاوت قيمتي ندارد اين كار را انجام نمي‌دهد اين در حاليست كه كارخانه‌دار در بسته‌بندي روال قديم را طي مي‌كند.
وي مي‌افزاید: چند بار نامه‌نگاري در اين خصوص انجام شده و با اتاق بازرگاني و صنعت معدن صحبت شده است و حتي حاضر به برگزاري جلسه با كارخانه‌داران نيز هستيم. بايد براي كشمش ملاير فكري بشود، متأسفانه آنچنان حمايتي از باغدار نمي‌شود، خواستار برگزاري جلسه با كارخانه‌داران شده‌ايم تا قيمت منصفانه‌اي تصويب كنند و باغدار از ما راضي شود در حال حاضر باغدار از قيمت ناراضي است. باغدار در هر حالتي نگران است، در فصل برداشت نگران فروش و قيمت كارخانه‌دار است در فصل سرمازدگي نگران نبود محصول.
غياثوند بیان مي‌كند: قيمت كود شيميايي دولتي است و در اختيار باغداران قرار مي‌گيرد، كود تقلبي در بازار زياد است و كشاورز بايد از مراكز مجوزدار جهاد و تعاون روستايي خريداري كند و اين با اطلاع‌رساني به كشاورز انجام مي‌شود، ما از طريق سيستم پيامكي و چهره به چهره مشاوره رايگان مي‌دهيم و مشاوره كارشناس رايگان سر محل داريم.
وي مي‌افزايد: تا جايي كه توان داشته باشيم از كشاورز محصولات را خریداری می کنیم، البته كارخانه بسته‌بندي كشمش راه‌اندازي كرده‌ايم تا بدون واسطه و دلال محصول اعضا را خريد كنيم اما نمي‌توانيم از همه خريداري كنيم و اين مستلزم زمان است.
 از كارخانه‌داران گلایه داريم
در ادامه مديرجهاد كشاورزي ملاير با اشاره به اينكه امسال پيش‌بيني مي‌شود توليد 240 تا 250 هزار تن و حداقل 20 تا 30 درصد افزايش محصول انگور را داشته باشيم، بیان می‌کند: حدود 40 هزار تن ميزان كشمش توليدي است كه 30 هزار تن كشمش صادراتي و 10 هزار تن مصرف داخلي است.
به گفته غلامحسين تقوي، از مقدار انگور صادر شده حدود 74 درصد تبديل به كشمش و 25 تا 26 درصد مشتقات انگور و تازه‌خوري است.
وي با بيان اينكه در تلاش هستند تا انگوره دره جوزان ملاير را به عنوان نمونه ارقام خوب جهاني معرفي كنند، می‌گوید: مشكل ما نداشتن برند انگور بود كه در تلاش هستيم به نام انگور دره جوزان ملاير برند كنيم و اقدامات اوليه و تحقيقات توسط مركز تحقيقات كشاورزي جمع آوري شده تا به صورت پروپوزال به سازمان جهاني فاو ارائه شود.  تقوي روش استفاده كشاورزان از روش سنتي استفاده از آبياري غير فني و غيراصولي را مشكلات كشاورزان بيان می‌کند و می‌افزاید: فرهنگي ايجاد شده كه اگر باغات را ايستاده كنند سرما مي‌زند؛ اما باغات الگويي داريم كه روش ايستاده انجام شده و مجدد ترويج مي‌يابد.
به گفته وی، كود و سم تقلبي نداريم و بايد از مراكز مورد تأييد جهاد خريداري شود، اما نحوه ميزان، زمان و استفاده بايد درست باشد كه اينگونه نيست و كشاورز بايد آموزش ببيند؛ ضمن اينكه قيمت كشوري اعلام مي‌شود و تنها تسهيلات براي سرمايه در گردش معرفي مي‌كنند.
تقوي در خصوص استقبال نکردن كشاورزان از روش صنعتي بیان می‌کند: متأسفانه كارخانه‌هاي كشمش ما تفاوت قيمت بين كسي كه به صورت سالم محصول برداشت مي‌كند با كسي كه با سنگ و خاك برداشت مي‌كند ندارند، اگر كارخانه‌داران تفاوت قیمت بگذارند مردم به اين سمت مي‌روند و اين گلایه را از كارخانه‌دارها داريم.
وي می‌افزاید: حدود 66 كارخانه در شهرستان وجود دارد كه هدف ايجاد آنها تحويل انگور از مردم، فراوري و بسته‌بندي و صادرات است. دولت هدف براي خريد كشمش ندارد اما اگر احساس كند دلالي پيش مي‌آيد و قيمت نازل است وارد مي‌شود.
تقوي می‌گوید: كاخانه‌هاي ما اين توان را دارند با هر كيفيتي بسته‌بندي كنند اما همت و انصاف مي‌خواهند كه در خارج بازاريابي كنند و با انصاف بيشتري از كشاورز ما كه زحمت مي‌كشد خريد كنند، ما هم مي‌خواهيم عادلانه خريد كنند كه دولت مجبور نشود وارد بازار شود.
یادآور می‌شویم گفت‌و‌گو با کارخانه‌داران هم در شماره‌های بعدی به چاپ خواهد رسید.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com