جشنواره فرش «مهربان» فردا برگزار می‌شود همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : جمعه ، 14 ارديبهشت 1403

Today : Thu, May 2, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  135117 تاریخ انتشار:  1402-08-10 - 10:00 تعداد بازدید:  190
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

به همت شهرداری شیرین سو
جشنواره فرش «مهربان» فردا برگزار می‌شود

نویسنده : مریم مقدم

مادستان


 فرش مهربان که حالا شهرتش از مرزهای ملی پا را فراتر گذاشته است و شهرت جهانی دارد، حاصل دستان و ذوق هنرمندان دیار مهربان و شیرین سو از توابع کبودرآهنگ در استان همدان است.  تولید قالی و فرش در مهربان اهمیت زیادی دارد و زیباترین قالی‌ها در این خطه بافته می‌شود. ذوق و استعداد هنرمندان مهربانی در بافت فرش تجلی وافر یافته و می‌توان گفت هیچ هنری به‌اندازه فرش در این منطقه توسعه و تکامل نیافته است.

ار آنجا که فرش دستباف ایرانی باسابقه چندین هزار ساله از ارزش هنری، اقتصادی و تجاری والایی برخوردار است. این هنر اصیل ایرانی در مجامع داخلی و خارجی همواره به‌عنوان یک هنر و صنع بی‌رقیب مطرح است و هرکدام از شهرهای کشور عزیزمان هنر مختص به خود را داشته و هر منطقه‌ای بافرش و نقشه و طرح خاص خودش شناخته می‌شود.حالا در پاییزی ترین روزهای سال 1402 خبر رسیده است که احیای نقشه فرش دستباف همدان دست به دامان برگزاری جشنواره «فرش مهربان» شده است . اما این اتفاق که امروز به نتیجه ختم شده است چه پیشینه ای را پشت سر گذاشته است ؟

 وعده ملی شدن فرش مهربان به ثمر نشست

8 بهمن ۱۳۹۵ نخستین بار بود که به صورت جدی جلساتی با هدف احیای فرش مهربان در عرصه ملی و جهانی تشکیل شد . در تاریخ یاد شده ، حمیدرضا فروزان احسن مدیرعامل خانه فرش همدان در جلسه هم‌اندیشی جهت احیا و ثبت ملی فرش مهربان عنوان کرده بود ، فرش دست‌بافت مهربان، فرشی است که در منطقه وسیعی از روستاهای همدان بافته می‌شود به دلیل داشتن اقلیم جغرافیایی خاص خود و پشم مرغوب از کیفیت بالایی برخوردار است.

از نگاه وی کیفیت عالی فرش مهربان کم‌کم باگذشت زمان رنگ‌باخته و جایگزین شدن رنگ‌های شیمیایی، وارد شدن نخ‌های پلی‌استر داخل نخ‌های پشمی روزبه‌روز از کیفیت آن کاسته و علاوه بر آن نام فرش مهربان نیز به ورطه فراموشی سپرده‌شده است.

فروزان احسن در این نشست وعده داد که درصدد این هستیم که فرش مهربان که قدمت و نامی پرآوازه دارد را دوباره احیا کنیم و به ثبت ملی برسانیم و خوشبختانه بعد از چند سال پیگیری‌ها  جواب داد و فرش مهربانی ثبت ملی  شد.

 فرش مهربان کبود راهنگ ثبت ملی شد

22 مرداد 1397 با ثبت ملی فرش مهربان شمار آثار ثبت شده شهرستان کبود راهنگ در فهرست آثار ملی به ۱۱۲ اثر رسید.  فرش منطقه‌ای مهربان متأثر از حضور دو گروه کردنشین و ترک نشین است که شهرت جهانی دارد و زیباترین قالی‌ها در این خطه بافته می‌شود.

برای حفاظت از این اثر شگفت انگیز خدادای همه ساخت و ساز‌ها در حریم این غار ممنوع شده و برای حفظ آب داخل غار هم برداشت از چاه‌های اطراف باید کنترل شود.

 وعده  رویداد فرش مهربان در شیرین سو

13 اردیبهشت سال 1402 نیزبا دعوت شهردار شیرین سو از معاون برنامه و بودجه استان همدان تا  تیم رسانه ای همدان پیام ، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و فروشندگان فرش دستباف استان همدان ،  به همراه کارشناسان و مسئولان مرتبط به حوزه های بودجه ای استان و فرماندار کبودراهنگ در یک بازدید و جلسه کارشناسانه جلسه ای تشکیل داند تا برای آینده رو به روشن این شهر پیشنهادات خاصی را ارائه و مورد بررسی  قرار دهند . در این جلسه موارد متعددی مطرح شد که یکی از آنها تلاش برای معرفی فرش مهربان در قالب رویدادی ملی بود .

احیای نقشه فرش دستباف همدان با برگزاری جشنواره «فرش مهربان» از جمله موضوعات مهمی بود که توسط تیم رسانه ای همدان پیام و رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و فروشندگان فرش دستباف استان همدان در این نشست و بازدید شهرستانی مطرح شد .

 تار و پود فرش های مهربان در دستان اعضا کانون شیرین سو

پس از آن اعضا مرکز فرهنگی هنری شیرین سو در هفته صنایع دستی از کارگاه قالیبافی شیرین سو بازدید کردند.

به گزارش همدان پیام  روز چهارشنبه ۲۴ خرداد ۱۴۰۲ بود که به مناسبت هفته صنایع دستی اعضا کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان شیرین سو از کارگاه قالی بافی در این شهر بازدید کردند.

ستاره طاقتی احسن مربی مسئول مرکز شیرین سو در خصوص مراحل تولید و بافت فرش دست بافت و تفاوت بین فرش دستباف با فرش ماشینی نکاتی را بیان کرد.
طاقتی احسن افزود یکی از بخش های مهم و دارای قدمت بافت فرش دست باف به بخش مهربان در شمال غربی کشور شهرستان کبودرآهنگ اشاره کرد و گفت شیرین سو نیز در تولید فرش دست بافت دارای هنرمندان زیادی در این عرصه فعالیت می کنند.

وی در ادامه گفت: در خصوص فرش ها در خصوص نقشه های فرش لچک، ترنج، دسته گلی، خمسه و... در شیرین سو برای بافت فرش ها استفاده می شود.
مربی مسئول کانون شیرین سو در ادامه: به ذوق و سلیقه‌ای که در بافت این قالی‌ها به‌کار می‌رود خلاقیت بافندگان را به رخ بیننده می‌کشد، با شناختن عمیق‌تر این هنر هم خودمان به دیدی کامل‌تر از آن خواهیم رسید و هم می‌توانیم آن‌ را به علاقه‌مندان نیز معرفی کنیم.و نسل به نسل این هنر ارزشمند را حفظ کنیم.

در ادامه بازدید، یکی از قالیبافان از چگونگی آماده سازی قالی،چله کشی،دار قالی،بافت،تار وپود،نقشه،خامه یا نخ قالی و رنگهای آن مانند؛ پیازی، لاکی،گلخار،یونگی،زنگالی و...توضیحاتی برای بچه ها ارائه داد.

 جشنواره فرش مهربان در راه است

و اما در روزهای اخیر  مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان همدان از برگزاری جشنواره «فرش مهربان» در آبان‌ماه ۱۴۰۲ در شهرستان کبودراهنگ خبر داد.

احمد شانیان در گفت‌وگو با رسانه ها  اظهار کرده است ،  جشنواره فرش مهربان در راستای معرفی این برند اصیل ۱۱ آبان‌ماه در مدرسه‌ای در شیرین‌سو شهرستان کبودراهنگ به مدت یک‌روز برگزار می‌شود و پذیرای مردم است.

شانیان هدف از برگزاری این جشنواره را احیای نقشه فرش دستباف استان به ویژه فرش مهربان دانست و مطرح کرد: به دنبال ثبت ملی و جهانی فرش مهربان کبودراهنگ هستیم.

وی با بیان اینکه در این جشنواره ۱۵ غرفه برای نمایش فرش دستباف و ۱۵ غرفه برای صنایع‌دستی و محصولات کشاورزی در نظر گرفته شده است، افزود: در این جشنواره مردم علاوه بر تماشای گونه‌های مختلف فرش مهربان می‌توانند فرش مورد علاقه خود را با قیمت مناسب خریداری کنند.

شانیان با تأکید بر اینکه پنج غرفه از غرفه‌های فرش برای نمایش فرش سایر شهرستان‌ها و ۱۰ غرفه برای نمایش نقشه‌های متفاوت از فرش مهربان کبودراهنگ اختصاص یافته است، خاطرنشان کرد: در این جشنواره از ۱۵ نفر از بافندگان برتر و پیشکستوان این حوزه تقدیر می‌کنیم.

وی طول عمر بیشتر، رنگ‌آمیزی گیاهی و سنتی و شفافیت و پایداری رنگ را از مزایای فرش مهربان دانست و گفت: مواد اولیه فرش مهربان از این همین منطقه تهیه می‌شود و لچک ترنج، اسلیمی، شاخ گاوی، درختی، کف ساده و حاج خانمی از نقشه‌های معروف فرش مهربان هستند.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان همدان یادآور شد: در شهرستان کبودراهنگ ۶۰۰۰ بافنده فرش وجود دارد که کارت عضویت دارند و از این تعداد، ۴۰۰ بافنده تحت پوشش بیمه تأمین اجتماعی هستند.

کوتاه سخن آنکه تا دو دهه گذشته قالیبافی در همدان به صورت تجاری انجام می‌شد و اغلب آنها صادر می‌شدند اما اکنون به خاطر نبود حمایتها و بالا رفتن نرخ تولید، قالیبافان و تاجران یکی پس از دیگری کناره گرفتند و اکنون که راه برای صادرات باز شده است و هنرمندان فرش دلخوش به رویدادهای جشنواره ای برای معرفی داشته هایشان هستند .

در حالی که طبق بررسی‌های تاجران استان در کشورهایی چون آمریکا، آلمان و ایتالیا همدان می‌تواند همانند گذشته بازارهای دنیا را تسخیر کند اما این مهم مستلزم ایجاد اتاق فکر، استفاده از متخصصان، تا آنها بتوانند طرح و رنگ‌های به روز و مطابق با سلایق مشتری را در شهرهای متعدد استان از شیرین سو تا مهربان و ملایر و تویسرکان تولید کنند.

 





بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com