برندسازی و حمایت از پیشکسوتان اولویت صنایع دستی استان همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : پنجشنبه ، 13 ارديبهشت 1403

Today : Wed, May 1, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  128570 تاریخ انتشار:  1401-09-15 - 15:39 تعداد بازدید:  197
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

مدیرکل میراث فرهنگی همدان:
برندسازی و حمایت از پیشکسوتان اولویت صنایع دستی استان

نویسنده : مریم مقدم

مادستان


■ نادره کار و حامل میراث ناملموس در فهرست  آثار ملی ایران همدانی است


 مدیرکل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی همدان در نخستین روزهای کاری خود به دیدار هنرمند ملی و پیشکسوت همدانی رفت  و در حاشیه نخستین دیدار خود با هنرمند ملی و پیشکسوت همدانی  در گفت و گو با همدان پیام  عنوان کرد : برندسازی و حمایت از پیشکسوتان ، اولویت صنایع دستی استان است . تلاش چهره های هنری و اساتید صنایع دستی امروز نام ایران را در هنر جهان درخشان کرده و صدرنشین هنر دست در ایران و جهان کرده است و هنرمند ملی همدانی یک دارایی برای پایتخت تاریخ و تمدن ایران است .
محسن معصوم علیزاده گفت : حلبی‌سازی در همدان هنری است که پیشینه آن به زمان ناصرالدین شاه قاجار برمی‌گردد، هنری که از پدر به پسر منتقل شده و تاکنون در دیار هگمتانه ماندگار شده است و دیدار با این هنرمندان موجب می‌شود  باردیگر در اذهان جامعه محلی مروری بر داشته های غنی رقم بخورد  .
وی به شکوه هنر هنرمندان همدان اشاره کرد و گفت : آثار فلزی که رنگ ندارند  اما دنیایی حرف دارند، با روبرو شدن با استاد همچنان به دست‌پرورده‌های زیبای ایشان باید  نگاه کرد و هنر را تحسین  کرد . معصوم علیزاده  اضافه کرد: حقی که هنرمندان پیشکسوت صنایع‌دستی دارند بیشتر از مجموعه اقداماتی است که برای آن‌ها انجام شده است،  لذا سعی ما بر این است که با حمایت مادی و معنوی از هنرمندان پیشکسوت بتوانیم تا حدی هنر آن‌ها را ارج بنهیم و به آنان احترام بگذاریم معصوم علیزاده عنوان کرد : صنایع دستی، نمادی از فرهنگ و تمدن هر منطقه است  که نباید با گذشت زمان، استفاده از این هنرهای اصیل ایرانی کمرنگ شود  و اهتمام در زنده نگاه داشتن این هنرها خلاقیت  حمایت را می طلبد که در این مسیر از هیچ تلاشی نباید فروگذار کرد .
وی گفت : از معدود داشته های ملی در کشور ثبت گنجینه زنده بشری در فهرست آثار ملی است که استان همدان به لطف سرمایه گرانقدری همچون حاج محمدباقر ضرابیان از آن بهره مند شده است .وی تأکید کرد : تنوع صنایع دستی در استان همدان  بسیار زیاد است که بخش عمده ای از صنایع دستی تولید شده بومی بوده و قدمتی به بلندای تاریخ دارند، شاهکارهای هنرمندان این دیار را می توان در رشته هایی از جمله سفالگری ، منبت ، حلبی سازی، گلیم بافی و قالی بافی و چندین رشته دیگر مشاهده کرد.
وی  به صادرات صنایع‌دستی اشاره کرد و گفت: باید پیگیری هایی برای ایجاد زیرساخت های لازم در بحث صادرات صنایع‌دستی انجام شودکه برای این مهم بسته بندی و برندسازی در دستور کار قرار خواهد گرفت.
 دلایل انتخاب فرد یا گروه مورد نظر
برای کسب عنوان مفاخر
معاون صنایع دستی استان همدان نیز در توضیح  دلایل انتخاب فرد یا گروه مورد نظر برای کسب عنوان مفاخر که ضرابیان یکی از آن آثار ارزشمند ثبت ملی شده است گفت :  مواردی همچون حفظ یکی از هنرهای دستی و سنتی توسط ایشان و اشاعه فرهنگ کاربرد صنایع دستی بومی در زندگی مردم و توسعه اقتصادی در صورت حفظ آن از جمله موارد اصلی این انتخاب بوده است .
محمدرضا خلجی در ادامه گفت : تنها کارگاه حلبی سازی (مردم شناسانه) که هنوز در تولید سنتی فعال است و به دلیل اصالت کارگاه استاد ضرابیان در ایران بود و ساخت و تولید و بومی بودن تولیدات طرفداران خاص خود را داشت از اینرو  برای جلوگیری از منسوخ شدن هنر حلبی‌سازی و ضرورت حفظ آن به دلیل پیشینه رشته و سنتی بودن ابزار ساخته شده از گذشته تا کنون این شخصیت هنری در حافظه ملی ایران ثبت‌شد و وی به دست ساخته های ارزشمند استاد اشاره کرد و گفت : ساخت وسایل و ابزارآلات از قبیل وسایل آشپزخانه، آلات زندگی، وسایل بازی کودکان و... که با مواد اولیه ورق فلزی و ابزارآلات دستی مثل چکش و سندان و هویه دستی  .گفتنی است ساخت 110 نوع شی حلبی با در نظر گرفتن پیشینه قطعات ساخته شده در زندگی مردم قدیم شامل: بخاری، گهواره کودک، چراغ‌های متنوع مثل دیوارکوب‌ و فتیله‌ای، مجموعه وسایل حمام قدیم و...  از جمله دست سازهای حلبی ارزشمند استاد است می‌باشد.

از معدود داشته های ملی در کشور ثبت گنجینه زنده بشری در فهرست آثار ملی است که استان همدان به لطف سرمایه گرانقدری همچون حاج محمدباقر ضرابیان از آن بهره مند شده است .
این هنرمند پیشکسوت که هنر حلبی سازی را زنده نگاه داشته است حالا به عنوان گنجینه زنده بشری در حلبی سازی  به شماره ثبت 36 در مورخ 10/9/1398 در فهرست نادره کاران، حاملان میراث فرهنگی ناملموس کشور معرفی و ثبت گردیده است .وی متولد سال 1313 خورشیدی از هفت سالگی به همراه پدرش حاج ولی ضرابیان در کارگاه پدر به حرفه حلبی‌سازی مشغول شد . پس از سپری نمودن دوران دو سال  سربازی با توجه به رکود بازار حلبی‌سازی، مبادرت به تغییر شغل نمود تا این که در سال 1390  باردیگر به خاطر علاقه شخصی و با هدف ممانعت  از منسوخ شدن این هنر به حلبی‌سازی مشغول شد. ضرابیان  به ساخت 110 نوع شی حلبی که در گذشته در زندگی روزمره مردم جایگاه ویژه‌ای داشت پرداخت. تولیدات وی شامل بخاری، گهواره کودک، چراغ‌های متنوع دیوارکوب و فتیله‌ای، مجموعه وسایل حمام قدیم و... می‌باشد . در این مدت در نمایشگاه‌های متعدد کشوری و استانی شرکت نموده و در سال 1391 جزء هنرمندان برگزیده و پیشکسوت صنایع دستی کشور به وزارتخانه معرفی گردید. آنچه درباره  استاد محمدباقر ضرابیان حائز اهمیت است این نکته است که وی در 72 سالگی پس از چندین سال دوری از حرفه خویش به احیای دوباره این هنر پرداخت .

 



بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com