جشنواره مرواربافی در ملایر برگزار می‌شود همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : جمعه ، 14 ارديبهشت 1403

Today : Fri, May 3, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  135588 تاریخ انتشار:  1402-09-05 - 11:26 تعداد بازدید:  77
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

با هدف معرفی داویجان به عنوان روستای ملی
جشنواره مرواربافی در ملایر برگزار می‌شود

مادستان


دوسال پیش در چنین روزهایی در نشست پنجمین شورای راهبردی انتخاب شهر و روستای ملی و در بررسی پرونده های  روستایی،  داویجان از شهرستان ملایر به عنوان روستای ملی مرواربافی انتخاب شد این درحالی بود که هنر مرواربافی در ۲۲ اسفندماه ۱۳۹۴، به شماره ۱۱۶۵ به عنوان میراث ناملموس نیز به ثبت رسیده بود .

آنچه داویجان را با مروار شهره کشور کرد وجود ۱۲۰ کارگاه خانگی و ۶۰ کارگاه بزرگ مرواربافی و ۵ میلیون قطعه مروار در این روستا بود  .

از مروار محصولات مختلفی به دست می‌آید که می‌توان به میز و صندلی، کتابخانه، انواع سبد چای و میوه در سایزها و اشکال مختلف، ظروف نگهداری میوه، گهواره بچه و ... اشاره کرد همچنین کاربری مهمی در حوزه کشاورزی دارد و از آن برای کارهای دامداری، ابزار کشاورزی، نگهداری محصولات باغی، جای کندو عسل و ... استفاده می‌شود.

بیشترین حجم تولید مروار در دهستان موزاران و روستاهای داویجان، رضوانکده و گوراب شهرستان ملایر است که روستای داویجان در زمینه تولید این هنرسنتی قابلیت لازم برای ثبت به عنوان روستای ملی صنایع دستی را داشت.

آذز ماه 1400 براساس اعلام معاونت صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی، داویجان در رشته مرواربافی به‌عنوان روستای ملی به ثبت رسید و حالا دوسال از آن رویداد ملی میگذرد اما حتی در این دوسال هیچ اتفاق حائز اهمیتی در این روستای پر از ظرفیت در اشتغال در حوزه تبلیغات؛  برندسازی و حتی برگزاری رویداد نگذشته است .

این درحالی است که بر اساس سیاست وزارت میراث فرهنگی ثبت ملی شهرها و روستاهای صنایع‌دستی، ضمن ایجاد آمادگی به‌منظور حضور آن‌ها در رقابت ثبت جهانی شورای جهانی صنایع‌دستی، برای تولیدکنندگان منطقه مورد نظر امتیازهای بسیاری را مانند افزایش اشتغال به واسطه اعتبار و هویت‌بخشی، آگاهی‌بخشی، ترویج و همچنین رشد گردشگری داخلی و حتی خارجی و رونق اقتصادی به دنبال دارد.

آمار بیانگر آن است ، حدود ۱۰۰ کارگاه بزرگ و ۵۰۰ کارگاه خانگی مرواربافی در شهرستان ملایر وجود دارد که بیش از یک‌ هزار نفر در این کارگاهدها مشغول فعالیت هستند.

 به‌زودی جشنواره مرواربافی برگزار می‌شود

رئیس اداره میراث فرهنگی ملایر در زمینه برگزاری رویداد در راستای معرفی هنر مروار بافی به رسانه ها  گفت :  به‌زودی جشنواره مرواربافی در روستای داویجان برگزار می‌شود.

ابراهیم جلیلی با بیان اینکه علاوه بر مصرف داخلی بخش اعظم تولیدات مرواربافی هنرمندان شهرستان به کشورهای عراق، ترکیه و آذربایجان صادر می‌شود، گفت: مرواربافی یکی از مهمترین رشته‌های صنایع دستی شهرستان است که سابقه تولید و کشت آن به صدها سال قبل و به نوعی به زمان تولید انگور می‌رسد چرا که کاربری مهمی در حوزه کشاورزی دارد.

وی با بیان اینکه دومین جلسه هماهنگی برگزاری جشنواره مرواربافی داویجان و کلوچه گوراب در محل سالن جلسات اداره میراث فرهنگی ملایر با حضور نمایندگان دستگاه‌های مرتبط، دهیاران روستاهای گوراب و داویجان و هنرمندان مروارباف برگزار شد، گفت: در این راستا تلاش‌های بسیاری صورت گرفته است و بسیار نیز جای کار وجود دارد.

جلیلی ادامه داد: جشنواره‌ها در معرفی ظرفیت و پتانسیل روستا بسیار مهم و حیاتی هستند و بهترین زمان برگزاری این جشنواره همزمان با زمان برداشت مروار است، کلوچه ملایر نیز دارای برند ملی و به اسم روستای گوراب ثبت شده و  امسال قرار است نخستین جشنواره مرواربافی داویجان و کلوچه گوراب برگزار شود.

وی با اشاره به تقسیم وظایف در برگزاری این جشنواره، اظهار کرد: در این رویداد از سه نفر از هنرمندان پیشکسوت مرواربافی، سه نفر از بهترین کلوچه‌پزان شهرستان و سه نفر از کشاورزانی که با کیفیت‌ترین مروار را کشت کرده‌اند، تقدیر می‌شود.

رئیس اداره میراث فرهنگی ملایر خاطرنشان کرد: از جمله برنامه‌های جنبی این جشنواره می‌توان به برپایی بازارچه عرضه محصولات صنایع دستی به ویژه مروار، عرضه نان و کلوچه محلی، سوغات و محصولات کشاورزی، برگزاری ورک‌شاپ مرواربافی و برنامه‌های متنوع فرهنگی، قرعه‌کشی و اهدای سبدهای مروار به شرکت‌کنندگان در این رویداد اشاره کرد.

روستای داویجان با جمعیت ۱۸۰۰ نفر از توابع بخش مرکزی، دهستان موزاران و در کیلومتر هفت جاده ملایر به اراک واقع شده است؛ وجه تسمیه داویجان به معنی محلی است که بین دو رود واقع شده یا محل تلاقی دو رود را می‌گویند.

عمده درآمد مردم روستا از طریق کشاورزی و صنایع دستی «مُرواربافی» است همچنین در روستای داویجان تعدادی کارگاه پخت نان و کلوچه محلی وجود دارد اما هنر مطرح روستا، مرواربافی است و فعالان این رشته از بین پیشکسوتان، جوانان، مردان، بانوان و حتی کودکان هستند.

روستای داویجان مهمترین مرکز کشت و تولید محصولات مرواربافی در کشور است، بدین لحاظ با رأی نهایی پنجمین شورای راهبردی انتخاب شهرها و روستاهای ملی در ابتدای آذرماه ۱۴۰۰ به عنوان روستای ملی ثبت شده است.

«مرواربافی» نوعی از ترکه بافی است که در بافت آن از ترکه مروار استفاده می‌شود، در شهرستان ملایر دو نوع محصول مروار وجود دارد؛ یک مدل که به نام باغی معروف است و در کنار جوی آب باغ‌ها روئیده می‌شود و مدل دیگر که به صورت گسترده در زمین‌های کشاورزی کشت می‌شود، از کیفیت بالاتری برخوردار است و در آذرماه و پیش از آغاز فصل سرما برداشت می‌شود.

مروار یک‌بار کاشته می‌شود و بسته به کیفیت خاک و نوع نگهداری تا چندین سال قابلیت برداشت دارد، روستاهای داویجان، گوراب، رضوانکده، حرم‌آباد و توچغاز قطب اصلی کشت مروار ملایر هستند.

نخستین مرحله پس از برداشت محصول، دسته‌بندی و سایزبندی است که در اصطلاح محلی به آن سرکش کردن می‌گویند، مرحله بعدی مروار را در دیگ‌های ویژه می‌جوشانند و بسته به تَر و خشک بودن مروار بین هفت تا ۱۲ ساعت نیاز به پخت دارد سپس ترکه‌ها را با دست پوست‌گیری کرده که باید پیش از خشک شدن ترکه‌ها بافت آغاز شود.

 


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com