با توجه به مشکل اصلی که امروزه در حمل و نقل شهری مشهود است، طراحی مسیر های دوچرخهسواری و در نظر گرفتن معیارهای استاندارد در بافت های مختلف محیطهای شهری به ویژه در بافت مرکزی شهر و برنامهریزی فرهنگی در جهت استفاده از دوچرخه به عنوان یک وسیله حمل و نقل پاک در مسیرهای اصلی و فرعی شهر و مناطق دیگر غالبا میتواند بسیاری از مشکلات ناشی از تردد و ترافیکهای سنگین درونشهری را در بعضی از مسیرها کاهش دهد ، همچنین ایجاد این مسیرها میتواند به جذب گردشگر و تشویق گردشگران برای پیمودن مسیرهای گردشگری با استفاده از دوچرخه کمک نماید و برای این که از این پتانسیلی که در شهر همدان وجود دارد به نحو بهینه استفاده شود اقدامات و برنامه های متفاوتی در شهر همدان پیش بینی شده تا هم در حفظ هوای پاک نقش مهمی داشته باشد و هم انگیزهای در شهروندان به وجود آورده که از دوچرخه به عنوان وسیلهنقلیه پاک در انجام سفرهای روزانه استفاده کنند.
صبح روز گذشته ، ایستگاه دوچرخه سواری شماره ۱ و ۲ شهر همدان با حضور مسئولین و مردم علاقمند به ورزش دوچرخه سواری افتتاح گردید .
این ایستگاه ها در بلوار ارم همدان واقع شده و با ۳۰ دستگاه دوچرخه استاندارد همراه با تجهیزات ایمنی از جمله کلاه ایمنی با هزینه ایی بالغ بر 10 میلیارد ریال تجهیز شده و همه روزه آماده سرویس دهی به شهروندان همدانی است .
سرپرست سازمان مدیریت و مهندسی شبکه حمل و نقل شهرداری همدان در این مراسم با بیان اینکه هدف از ایجاد این ایستگاه ها بسط و گسترش فرهنگ ورزش ( دوچرخه سواری )می باشد اعلام کرد : رشد روزافزون شهر نشینی، جمعیت شهری و به تبع آن رشد عبور و مرور ساکنان شهر با وسایلنقلیه موتوری در سطح برون و درون شهری، مشکلات بسیاری را در سیستم حمل و نقل ایجاد نموده و بر این اساس، برای کاهش معضلات ترافیک، و آلودگی هوا برنامهها و طرحهای متنوعی اجرا میشود.
وی افزود: راه اندازی مسیرهای دوچرخه سواری از جمله پروژه های تعریف شده برای کلان شهرهاست و هدف از اجرای آن دستیابی به سیستم حمل و نقل پایدار و عدم آلودگی محیط زیست است.
امیر بهرامی شرافت در ادامه تصریح کرد : یکی از برنامههایی که با اجرای عملی آن میتوان تا حد قابل توجهی آرامش را به سیستم حمل و نقل و عبور و مرور شهری باز گرداند، توسعه و ترویج حمل و نقل پاک و استفاده دوچرخه میباشد. در این راستا سازمان مدیریت و مهندسی شبکه حمل و نقل شهرداری همدان خانه های شماره 1 و 2 مسیردوچرخه در بلوار ارم را بازگشایی کرد .
وی خاطر نشان کرد : در صدد احیای فرهنگ دوچرخهسواری در همدان هستیم و از این رو ، توسعه ایستگاههای دوچرخه در آیندهای نزدیک در دستور کار است .
بهرامی شرافت گفت : با انجام مطالعات لازم امکان استقرار و راهاندازی ایستگاههای دوچرخه در نقاط دیگر شهر همدان فراهم و بعد از انجام مطالعات چند ایستگاه دوچرخهسواری به زودی در سطح شهرجانمایی خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه آمار حمل و نقل به وسیله دوچرخه در بعضی از کشورها تا30 درصد می باشد ابراز کرد : در ایران میانگین این موضوع زیر 2 درصد است و در همدان وضعیت اصلا مناسب نیست .
این مقام مسئول یکی دیگر از اهداف مدیریت شهری از اجرای این پروژه را معرفی دوچرخه به عنوان وسیله حمل و نقل پاک عنوان کرد و گفت :از اجرای طرح های مشابه حمایت می شود و مسیر دو و سه و چهار را هم در آینده راه اندازی خواهیم کرد.
بهرامی شرافت در پایان سخنانش عنوان کرد: فاز نخست این طرح به طول2 کیلومتر در مسیر رفت و برگشت بلوار ارم و با اعتباری بالغ بر10 میلیارد ریال به بهره برداری رسید ، لازم به ذکر است با ایجاد معبر مناسب این مسیرها کف سازی شده و ملاحظات ترافیکی در آن در نظر گرفته شده تا دوچرخهسواران با امنیت و آرامش بیشتر بتوانند به دوچرخهسواری بپردازند.
رئیس پلیس راهور شهرستان همدان نیز در این مراسم ضمن تشکر از اقدامات و طرح مذکور گفت :امیدوارم روند انجام طرح های فرهنگی و ورزشی در شهر ادامه دار باشد و صرفا به افتتاح آن بسنده نشود.
فرخ جمالی تاکید کرد : استمرار اجرای طرح های اینچنینی به فرهنگ سازی منجر خواهد شد به همین دلیل اطلاع رسانی و آموزش در حوزه امور شهری اهمیت بسزایی دارد .
وی شرایط آب و هوایی همدان را مناسب ذکر کرد و ادامه داد: این موضوع سبب استقبال شهروندان برای توسعه دوچرخه سواری در این فصل شده است .
جمالی از مسئولین خواست پویش دوچرخه سواری را هر هفته در همه نقاط شهر اجرا کنند و در کنار آن به استفاده از تجهیزات ایمنی نظیر کلاه و تامین امنیت شهروندان تاکید شود .
رئیس کمیسیون فرهنگی ،اجتماعی شورای اسلام شهر همدان به موضوع ترافیک به عنوان یکی از معضلات موجود در شهر همدان اشاره کرد و گفت : مردم از این مسئله خسته شدند و بایستی راهکاری برای برون رفت از این چالش پیش بینی و اجرا شود.
دکترسعید شهابی نیا ایجاد مسیر های دوچرخه سواری را به عنوان یکی از راهکار های کاهش ترافیک قلمداد کرد و تصریح کرد : مدیریت شهری بدلیل اولویت این موضوع بیشتر با صرف هزینه بالایی این مسیر دوچرخه سواری را اجرا کرده است .
وی به لزوم همکاری سایر ارگان ها برای برون رفت از مشکلات ترافیکی تاکید کرد و اضافه کرد: قالب وظایفی که در شهر هست به عهده مدیریت شهری گذاشته شده که لازم است سایر ارگان ها نیز در فرهنگ سازی و ترویج حمل ونقل پاک با تشویق کارکنان خود به استفاده از دوچرخه در این راستا گام موثری بردارند و مدیریت شهری را تنها نگذارند .
شهابی نیا ابراز کرد: با استفاده از دوچرخه بحث ترافیک تا حدودی مرتفع خواهد شد
وی ادامه داد :متاسفانه ما به ورزش به عنوان تفریح نگاه می کنیم در حالیکه ورزش باید جزو زندگی ما باشد ، حضور در محیط کار بوسیله دوچرخه موضوعی پسندیده است که بایستی در جامعه به فرهنگ تبدیل شود و ارگان ها نیز بایستی در این پویش سه شنبه های بدون خودرو مشارکت فعال داشته باشند .