1403-02-031403-02-13bool(false) همخوانی سیاست‌های جمعیتی با واقعیات جامعه همدان پیام
 
 
پنجشنبه - 13 بهمن 1401 - شماره 4521
 
امروز : پنجشنبه ، 13 ارديبهشت 1403

Today : Thu, May 2, 2024




ارتباط با سرویس ها - پذیرش آگهی * شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم
ورود کاربران


عکس چاپخانه
logo-samandehi
 
کد مطلب:  63960 تاریخ انتشار:  1394-07-16 - 05:45 تعداد بازدید:  239
ارسال به دوستان
نسخه چاپی

در همایش ملی جمعیت ایران در همدان تأکید شد
همخوانی سیاست‌های جمعیتی با واقعیات جامعه

اخبار

تغيير و تحول ويژگي ذاتي جمعيت‌هاست. در طول تاريخ شناخته‌شده‌ زندگي بشر جمعیتی را نمي‌توان پيدا كرد كه از تغيير و تحول در امان بوده باشد. فرايند تغيير و تحول جمعيت در طول زمان و تحت تأثیر باروري، مرگ‌ومير و مهاجرت صورت می‌گیرد. اين متغيرها اساسي‌ترين ويژگي‌هاي هر جمعيت و همین‌طور آينده‌ جمعيت‌شناختي آن را تعيين مي‌كنند.
تغییرات باروری و مرگ‌ومیر و در نتیجه‌ تجربه‌ گذار جمعیت‌شناختی در ایران به‌گونه‌ای بوده است که هم‌اکنون کشور در آستانه‌ ورود به مرحله‌ سوم گذار جمعیت‌شناختی و تجربه‌ گذار از جوانی به سالخوردگی است. گذار جمعیت‌شناختی و فرصت‌ها و چالش‌های برساخته از آن بر همه‌ ابعاد زندگی اقتصادی و اجتماعی جامعه‌ ایران تأثیر گذاشته و به عبارتی موجِد فرصت‌ها و در عین حال تهدیدهایی برای جمعیت ایران شده و خواهد شد.
 این تغییرات و تحولات سبب شده است تا موضوع جمعیت، مدیریت و سیاست‌گذاری جمعیتی امروزه به یکی از مسائل محوری و مهم جامعه‌ ایران تبدیل شود و در دستور کار نهادها و دستگاه‌های مهم برنامه‌ریزی و قانون‌گذاری قرار گیرد. ابلاغ سیاست‌های کلی جمعیت از سوی رهبر معظم انقلاب و تأکید ایشان بر ضرورت رصد پیوسته‌ تغییرات جمعیتی (موضوع ماده‌ 14 سیاست‌های ابلاغی)، ضرورت بررسی تحولات جمعیت و تهدیدها و فرصت‌های برآمده از آن را دو چندان کرده است.
بنابراین، به منظور بررسی علمی پیامدهای ناشی از تحولات جمعیت ایران، همایش ملی تحولات جمعیت ایران: فرصت‌ها و تهدیدها روز گذشته در دو بخش افتتاحیه و ارائه مقالات برگزار گردید که در بخش افتتاحیه مسئولان استان و کشور در این باره سخنرانی کردند و در بخش دوم دو نشست تخصصی با موضوع "باروری، بهداشت بارداری و ناباروری: مسائل و چالش‌ها" و "از گذار جمعیت شناختی تا پاداش جمعیتی: فرصت‌ها و تهدیدها" برگزار گردید و قرار است امروز نیز در ادامه برنامه نشست‌های تخصصی با موضوع "تغییرات خانواده، ازدواج و طلاق"، تحولات مهاجرت و روندهای شهرنشینی: الزامات و سیاست‌ها" و تغییرات جمعیت، بازار کار و آموزش عالی" و در پایان نیز با برگزاری اختتامیه به کار خود پایان خواهد داد.
 تصمیم‌سازی از دانشگاه‌ها شروع شود
استاندار همدان در این همایش گفت: جمعیت در هر جهش اقتصادی و اجتماعی هر کشوری تأثیر بسزایی دارد اما اگر این جمعیت پویا و فعال باشد تأثیرات آن نیز خاص‌تر است.
بنابراین به همین منظور رهبر معظم انقلاب در اردیبهشت 93 مباحث مربوط به جمعیت و منشور جمعیت را اعلام و راهکارهایی را نیز ابلاغ کردند که این امر نشان‌دهنده موضوع جمعیت‌شناسی است.
محمدناصر نیکبخت اظهار امیدواری کرد که نتایج این همایش‌ها و نشست‌ها در تهیه برنامه ششم توسعه کارامدی داشته باشد و بتوان از نقطه‌نظرات صاحبنظران نیز در تهیه این برنامه استفاده کرد.
به گفته نیکبخت، تصمیم‌سازی باید از دانشگاه‌ها شروع و در دانشگاه‌ها نیز ادامه یابد از همین رو برگزاری این همایش‌ها با مشارکت دانشگاه‌های کشور می‌تواند در تصمیم‌سازی برنامه‌های دولت و کشور مؤثر باشد.
وی خاطرنشان کرد: در این نشست‌ها باید به مباحث ازدواج، طلاق و اشتغال پرداخته و آسیب‌شناسی شود.
نیکبخت ادامه داد: در کشور از سالیان گذشته تناسب ازدواج و طلاق تناسب مطلوبی نبوده البته هر چند این وضعیت در حال حاضر رو به بهبود است به طوری که اکنون نسبت طلاق و ازدواج 2/5 درصد است یعنی به نسبت هر پنج ازدواج یک طلاق وجود دارد.
استاندار همدان اظهار کرد: دولت تدبیر و امید به این نتیجه رسیده که برای رشد جمعیت الزامات و ضرورت‌هایی نیاز است زیرا فردی که به دوران جوانی می‌رسد شغل و زندگی می‌خواهد.
وی افزود: در سال‌های گذشته استان همدان از بیکاری فراوان رنج می‌برد اما در دو سال گذشته وضعیت بهتر شد به طوری که ماهی حدود هزار و 100 شغل براساس بیمه‌نامه‌های تأمین اجتماعی شغل پایدار در استان ایجاد شده است.
استاندار همدان در بخش دیگری از سخنانش گفت: برای رسیدن به جمعیتی پویا و فعال نباید اجازه دهیم مهاجرت از روستا به شهر، از شهر به مرکز و از مرکز به پایتخت صورت گیرد همچنین باید ترویج حاشیه‌نشینی با ایجاد شغل مناسب جلوگیری کنیم.
نیکبخت اظهار کرد: همه باید برای ایجاد شرایط امیدواری جوان و جویندگان شغل تلاش کنند تا بتوانیم کشوری پویا، فعال و سرزنده داشته باشیم.
 تعدد سیاست‌های جمعیتی اختلال ایجاد می‌کند
میهمان ویژه این همایش، مشاور فرهنگی ریاست جمهوری نیز گزارشی از کیفیت سیاست‌گذاری‌های جمعیت در ایران، دوگانه‌های راهبردی است ارائه کرد و گفت: این گزارش توسط مرکز بررسی استراتژیک ریاست جمهوری تهیه شده که این گزارش به اهمیت سیاست‌گذاری‌های جمعیتی و نوع نگاه به این سیاست‌های می‌پردازد.
حسا‌م‌الدین آشنا افزود: سیاست‌های جمعیتی در تعامل با تحولات جمعیتی معنا پیدا می‌کند زیرا سیاست‌های جمعیتی نمی‌تواند به تحولات واقعی جامعه بی‌تفاوت و صرفاً از طریق دستوری مدیریت شود.
آشنا ادامه داد: اگر سیاست‌های جمعیتی شکست بخورد آثار فاجعه‌آمیزی برای کلیت یک جامعه به دنبال خواهد داشت.
به گفته وی، سیاست‌های جمعیتی نهادهای سیاست‌گذاری دارند که البته تعدد نهادهای سیاست‌گذار به معنای تعدد سندهای سیاست‌گذار نیست و اگر این سندها در طول هم نباشند می‌تواند موجب اختلالات جدی در سیاست‌گذاری شود.
آشنا خاطرنشان کرد: تاریخچه سیاست‌گذاری جمعیتی در کشور به خصوص پس از انقلاب اسلامی با سه سند اصلی در حوزه سیاست‌گذاری جمعیتی مواجه است که سند نخست راهبردها و اقدامات ملی مربوط به جلوگیری از نرخ باروری مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی، سند دوم سیاست‌های کلی جمعیت مصوب تشخیص مصلحت نظام و ابلاغ شده توسط رهبر معظم انقلاب و سند سوم طرح جامع جمعیت و تعالی خانواده که از سال 91 در دستور کار مجلس شورای اسلامی قرار دارد و تاکنون به عنوان یک سند مصوب در اختیار جامعه قرار نگرفته است.
آشنا در ادامه به تحلیل سیاستی این سه سند پرداخت و گفت: در این سه سند 3 دوگانه راهبردی وجود دارد که معنای این راهبردها این است که چه موضوعاتی در این سندها مورد تأکید است.
وی با جمع‌بندی سخنان خود گفت: تعدد اسناد سیاستی در حوزه جمعیت هیچ مزیتی ندارد و فقط موجب سردرگمی است همچنین چالش کیفیت سیاست‌گذاری در برخی حوزه‌ها ناشی از نگاه مهندسی در امور اجتماعی است بدین معنا که ما فرمان می‌دهیم تا مردم بارور شوند، در صورتی که اینگونه نیست.
آشنا ادامه داد: ورود افراد و نهادهای فاقد صلاحیت کیفیت سیاست‌گذاری‌ها را کاهش می‌دهد، اینکه عده‌ای دور هم جمع شوند و فرد یا نهادی نیز به آنها مشروعیت دهد موجب کیفیت سیاست‌گذاری آنها نمی‌شود و آن موقع است که نتایج ضعیف این سیاست‌گذاری‌ها به ضرر جامعه خواهد شد.
به گفته وی، نشست‌های علمی و مجامع دانشگاهی باید نقش مهمی در رفع چالش‌های کیفیت سیاستی کشور داشته باشند.
 در زمینه سالخوردگی جمعیت بحران‌سازی کاذب شده است
رئیس انجمن جمعیت‌شناسی ایران نیز گفت: پس از انقلاب صنعتی یک نقطه عطف بنیادی در زندگی انسان‌ها به وجود آمد که پیامدهای عجیبی در پی داشت.
میرزایی اظهار کرد: در حال حاضر آمار‌های ثبت‌ احوال نشان می‌دهد سالانه بیش‌ از یک میلیون نفر به جمعیت کشور افزوده می‌شود بنابراین فقر جمعیتی در ایران نداریم و تا قرن 15 هجری شمسی نیز از نظر جمعیتی و سنی در وضعیت خوبی هستیم.
وی با بیان اینکه در حال حاضر عرضه جوان در کشور زیاد است، افزود: بیش از 70 درصد جمعیت کشور را قشر جوان تشکیل می‌دهد که باید برای این قشر برنامه‌ریزی‌های درستی داشته باشیم.
رئیس انجمن جمعیت‌شناسی ایران خاطرنشان کرد: در حال حاضر مشکل کشور ما باروری کسانی که ازدواج کرده‌‌اند نیست بلکه تأخر در ازدواج مشکل است که باید شرایط و بسترهای ازدواج و اشتغال جوانان تسهیل شود.
میرزایی در ادامه به بحث سالخوردگی جمعیت اشاره کرد و افزود: در حال حاضر از نظر جمعیتی کشور ما سالخورده نیست و گاهاً در این‌باره اغراق می‌شود و کسانی که در تصمیم‌گیری‌ها و برنامه‌ریزی‌ها هستند دقت و اطلاع لازم را در این زمینه ندارند.
به گفته وی، سالخوردگی فردی با سالخوردگی جمعیتی بسیار تفاوت دارد که کشور ما با پدیده سالخوردگی جمعیتی که به عنوان بحران از آن یاد می‌شود روبه‌رو نیست. میرزایی با بیان اینکه در زمینه سالخوردگی جمعیتی نباید بحران‌سازی کاذب کرد، اظهار کرد: سالخورده‌ترین جمعیت دنیا در کشور ژاپن است و از طرفی دیگر تا قرن 21 میلادی تمام کشورهای دنیا جمعیتشان سالخورده خواهد بود.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان همدان هم در این همایش گفت: بحث جمعیت و جمعیت‌شناسی، زمینه‌سازی برای داشتن رشد جمعیت کافی و استاندارد و حفاظت و حراست از دوران بارداری مادران و نوزادان و کودکان از وظایف دانشگاه علوم پزشکی است. حبیب‌ا... موسوی‌بهار با بیان اینکه دانشگاه علوم پزشکی در اجرای مأموریت‌های محوله پیشتاز است، افزود: برای داشتن آینده‌ای روشن و مؤثر و مفید برای ملت و نسلمان باید برنامه‌ریزی‌های مناسب داشته باشیم که یکی از این برنامه‌ریزی‌ها و هدف وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی رسیدن به عدد صفر مطلق در بحث مرگ‌ومیر مادران باردار و نوزادان است البته کاری سخت و دشوار اما شدنی است.


بازگشت
نظرات بینندگان :
نظر شما :
   
نام*
ایمیل* ایمیل محفوظ می باشد
نظر*
کد امنیتی*
کد امنیتی

 
 
 
گزارش گزارش ویژه یادداشت تحلیل سرمقاله ضمیمه(پیام_آدینه) دانلود
صفحه نخست آخرین اخبار درباره ما ارتباط با ما  پیوندها ویژه_نامه راهنما
نشر و نقل مطالب فقط با ذکر نام روزنامه همدان پیام بلامانع است.

 
روزنامه همدان پیام ( اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، سياسي، ورزشی )
صاحب امتياز و مدير مسئول: نصرت ا... طاقتي احسن  -  سردبير: يدا... طاقتي احسن
نشاني: همدان، خيابان شريعتي، ابتداي خيابان مهديه، ساختمان پيام
تلفن: 38264433 (081)  -  فکس: 38279013 (081)  -  سازمان نیازمندی: 38264400 (081)  - ايميل: info@hamedanpayam.com